Новини за 28 лютого 2005р.

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів облдержадміністрації відбулося відкриття навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом «Державне управління». Упродовж тижня новопризначені на посади спеціалістів райдержадміністрацій, відділів та управлінь облдержадміністрації здобуватимуть нові знання з питань державного управління та державної служби і їх правового забезпечення, кадрової політики, інтеграції України до Європейського Союзу, інноваційно-інвестиційної діяльності, роботи зі зверненнями громадян, діловодства і культури мовлення, інформаційного забезпечення тощо. Сьогодні ж у Центрі починається навчання групи тимчасово непрацюючих громадян за програмою курсу «Підприємець-початківець». Упродовж двох тижнів вони опановуватимуть основи бізнес-планування, малого підприємництва, оподаткування.

З 1 по 4 березня на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Інформаційно-консультативний навчальний центр при Торгово-промисловій палаті України проводитиме курс підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері державних закупівель «Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні». Головною метою курсів є надання всебічної інформаційної та методичної підтримки організаціям — розпорядникам державних коштів. Програма семінару включає питання стосовно сучасного стану нормативно-правової бази в галузі державних закупівель в Україні, організації державної закупівлі, основних положень та функцій тендерного комітету, вибору процедур здійснення закупівлі, порядку надання тендерної документації та подання, розкриття і оцінки тендерних пропозицій учасників під час проведення торгів, інші правові аспекти державних закупівель.

1 березня починає роботу тимчасовий короткотерміновий семінар «Європейська інтеграція та розвиток внутрішнього ринку України» для спеціалістів управлінь сільського господарства і продовольства райдержадміністрацій, облдержадміністрації. На триденному семінарі йтиме мова про стан, можливості і перспективи розвитку внутрішнього аграрного ринку та наближення його до європейських стандартів, ринкові відносини в сільському господарстві, питання міжрегіонального і транскордонного співробітництва в Україні.

Новини за 25 лютого 2005р.

21-25 лютого в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходило навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації секретарів сільських і селищних рад з Бобровицького, Ічнянського, Козелецького, Корюківського, Куликівського, Менського, Ніжинського, Новгород-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Сосницького, Щорського районів області.

Упродовж тижня слухачі здобували нові знання з історії, правових засад та основних напрямів діяльності місцевого самоврядування, служби в органах місцевого самоврядування, антикорупційного законодавства, психології управління, українського ділового мовлення.

Новини за 21 лютого 2005р.

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів облдержадміністрації відбулося відкриття навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом «Державне управління». Упродовж тижня секретарі сільських і селищних рад з Бобровицького, Ічнянського, Козелецького, Коропського, Корюківського, Куликівського, Менського, Ніжинського, Новгород-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Сосницького, Срібнянського, Талалаївського, Щорського та Чернігівського районів області здобудуть нові знання з правових засад та основних напрямів діяльності місцевого самоврядування, служби в органах місцевого самоврядування, українського ділового мовлення тощо.

В. М. Бойко,директор Центру

Новини за 14 лютого 2005р.

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів облдержадміністрації відбулося відкриття навчання головних бухгалтерів селищних і міських рад області за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом «Державне управління». Характерно, що головні бухгалтери рад уперше вчаться за професійною програмою підвищення кваліфікації як посадові особи місцевого самоврядування (коли не брати до уваги дводенне навчання цієї категорії за програмою семінару «Казначейське обслуговування місцевих бюджетів», що проходило в Центрі в минулому році). Протягом тижня слухачі здобудуть нові знання з питань управління місцевими фінансами та бюджетом, правового забезпечення державного управління і місцевого самоврядування, організаційних основ місцевого самоврядування, культури мовлення й діловодства тощо.

«Користувач персонального комп’ютера» — так звуться курси для спеціалістів Чернігівської міської ради, які почалися в Центрі цього ж дня. Упродовж тижня слухачі здобуватимуть знання, необхідні для роботи з документами в додатках пакету Microsoft Office, файловими системами, архівування, пошуку інформації в Інтернеті та її оброблення, роботи з електронною поштою.

В. М. Бойко,директор Центру

Новини за 11 лютого 2005р.

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів облдержадміністрації відбулося підбиття підсумків другої сесії навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації. Нові знання здобували секретарі сільських і селищних рад з Бобровицького, Козелецького, Куликівського, Менського, Новгород-Сіверського, Срібнянського та Чернігівського районів. Слухачі мали нагоду побути на виїзному практичному занятті в Киїнській сільській раді, де ознайомилися з досвідом її роботи. Один з етапів навчання передбачав комп’ютерне тестування знань, яке слухачі успішно пройшли.

В. М. Бойко,директор Центру

Новини за 7 лютого 2005р.

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів облдержадміністрації почалася друга сесія навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації. Слухачі — секретарі сільських і селищних рад з Бобровицького, Козелецького, Куликівського, Новгород-Сіверського, Менського, Срібнянського та Чернігівського районів.

Впродовж тижня слухачі поглиблюватимуть свої знання з політології, правових засад та основних напрямів діяльності місцевого самоврядування, служби в органах місцевого самоврядування, ділового мовлення тощо. Передбачено проведення виїзного практичного заняття в один із районів області.

Новини за 4 лютого 2005р.

4 лютого в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Чернігівської облдержадміністрації завершив свою роботу тижневий тематичний семінар «Залучення громадян до участі в місцевому самоврядуванні» для селищних і міських (міст районного значення) голів та представників Київської, Полтавської, Сумської областей.

В останній день з лекцією «Розвиток місцевого самоврядування в Україні в контексті розвитку Європейської демократії» виступив професор Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, доктор історичних наук Сергій Лепявко.

Під час тематичної зустрічі заступник начальника управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації, магістр державного управління Валерій Кокоть висвітлив питання участі територіальних громад у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, залучення зовнішніх та внутрішніх джерел фінансування соціально важливих проектів територіальних громад області.

Головним спеціалістом юридичного відділу виконавчого апарату обласної ради Валентиною Падій проведено консультацію щодо Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Під час практичного заняття відбувся обмін думками, своїм досвідом також поділилися міський голова м. Яготин Київської області Анатолій Лісовий, міський голова м. Хорол Полтавської області Ольга Солдатенко, міський голова м. Ворожба Сумської області Людмила Пустовойтова.

Впродовж навчального тижня окремі керівники територіальних громад отримали консультації й допомогу в обласних органах виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань, які їх хвилюють.

Міським та селищним головам вручені свідоцтва про курсову підготовку в Центрі.

Семінар отримав схвальну оцінку слухачів.

Новини за 3 лютого 2005р.

Шляхи забезпечення прозорості діяльності органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, інформування населення, зв’язки з громадськістю розглядалися на початку четвертого дня навчання за програмою семінару «Залучення громадян до участі в місцевому самоврядуванні». Перед селищними і міськими (міст районного значення) головами та представниками Київської, Полтавської, Сумської областей виступив начальник управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, доктор історичних наук Дмитро Никоненко.

Про методики залучення громадян до діяльності органів місцевого самоврядування на основі законодавства України прочитала лекцію слухачам науковий співробітник Інституту історії України НАН України Галина Басара.

Голова суспільної служби України Надія Самуляк провела тренінг з проблем сучасних систем менеджменту, підвищення якості управлінської діяльності посадових осіб місцевого самоврядування.

Учасники семінару під час екскурсії ознайомилися з пам’ятниками історії та культури м. Чернігова.

Відбулося неформальне спілкування, обмін досвідом.

Новини за 2 лютого 2005р.

Тренінгом з основ комунікації, технології публічного виступу, спілкування з різними категоріями населення розпочався третій день навчання за програмою семінару «Залучення громадян до участі в місцевому самоврядуванні». З селищними і міськими (міст районного значення) головами та представниками Київської, Полтавської, Сумської областей його проводив старший викладач Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка Олександр Норов.

Під час «круглого столу» перший заступник голови Бобровицької райдержадміністрації Тетяна Ковчежнюк та заступник голови Корюківської районної ради Леонід Малиш обговорювали особливості управлінської діяльності і прийняття рішень в органах виконавчої влади і органах місцевого самоврядування.

Директор Бюро інформації Ради Європи в Україні Олександр Павличенко висвітлював проблематику перспектив взаємин Ради Європи з Україною, зокрема, запровадження на національному рівні європейських правових норм.

Проблеми запровадження органів самоорганізації населення та громадських слухань як форми залучення громадян до участі у місцевому самоврядуванні разом із слухачами розглядав заступник завідувача організаційним відділом, керівник методичного кабінету місцевого самоврядування виконавчого апарату обласної ради Олександр Антоненко.

Учасники семінару відвідали обласне підприємство «Чернігівкіно», обмінялися думками щодо організації кінообслуговування населення, переглянули кінофільм «Особистий номер».

Новини за 1 лютого 2005р.

Другий день проведення семінару «Залучення громадян до участі в місцевому самоврядуванні» для селищних і міських (міст районного значення) голів в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Чернігівської облдержадміністрації почався з виступу начальника організаційного відділу апарату облдержадміністрації Лариси Юрченко. Вона висвітлювала проблематику взаємодії і співпраці органів державного управління і органів місцевого самоврядування у вирішенні питань соціально-економічного розвитку територій, системи власних і делегованих повноважень, їх виконання та здійснення контролю.

Учасники семінару ознайомилися з досвідом організації і функціонування комунальної служби та місцевого самоврядування в Німеччині. З цього приводу виступив і відповів на чисельні питання керівник Представництва Фонду Ганнса Зайделя в Україні Міхельс Герхард.

Відбулася також зустріч з керівним складом Управління МВС України в Чернігівській області. Йшлося про взаємодію правоохоронних органів з місцевими органами влади та громадськістю з питань зміцнення законності і правопорядку.