Новини за 16 лютого 2006р.

«Вибори в Україні та міжнародна спільнота» — під такою назвою 15 лютого в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів провів лекцію регіональний віце-президент Фонду «Євразія» по Україні, Білорусі, Молдові, доктор історичних наук, професор політології Олексій Гарань. Слухачі: начальники відділів з питань внутрішньої політики райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення, які навчалися на семінарі «Виборчий процес. Зв’язки з громадськістю та інформаційна політика органів державної влади і місцевого самоврядування».

Відомий політолог зазначив, що точні результати виборів у парламент і, відповідно, склад майбутньої коаліційної більшості ми спрогнозувати точно не можемо, адже в умовах демократичного процесу відбувається реальна конкуренція політичних сил за голоси виборців. Але напевно можна сказати, що ці вибори пройдуть набагато чесніше і відкритіше, ніж попередні. І це є одним із головних завоювань молодої української демократії. В рейтингах впливової міжнародної організації “Дім свободи” Україна вперше із категорії “частково вільних” країн перемістилася до категорії “вільні країни”.

Професор Гарань, виходячи з власного досвіду спілкування з представниками політичних еліт США і Європейського Союзу, наголосив, що для міжнародної спільноти принципово важливо, щоб вибори до Верховної Ради України та місцевих рад пройшли прозоро, чесно, у відповідності до законів України. А хто переможе, це суто українська проблема та український вибір. Тому одним із напрямків діяльності фонду «Євразія» є допомога у становленні та розвитку громадянського суспільства, існування якого є одним із умов функціонування демократії. Фонд «Євразія», зокрема, підтримує реалізацію проектів українськими громадськими організаціями, спрямованими на правову просвіту виборців, моніторинг ЗМІ та перебіг виборчого процесу тощо. Іншими словами, допомагає створенню умов, щоб вибори пройшли за європейськими стандартами.

Він також повідомив, що зараз фонд планує організувати конкурс грантів для громадських організацій для розробки проектів щодо обговорення перспектив адміністративно-територіальної реформи на загальнонаціональному та регіональному рівнях. Мета – допомогти громадськості взяти участь у формуванні цього важливого напряму організації влади в України, зробити так, щоб голос громадськості і експертів був почутий, і забезпечити таким чином реальний зв’язок між владою та громадськістю.