Новини за 27 жовтня 2006р.

27 жовтня 2006 р.

«Правове і нормативне забезпечення містобудівного комплексу» – на таку тему проходив у Центрі 24-26 жовтня п.р. семінар за участю начальників відділів (управлінь) містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрацій. міських (міст обласного значення) рад – головних архітекторів районів і міст області.

У його підготовці і проведенні взяли участь управління облдержадміністрації-містобудування і архітектури, житлово-комунального господарства.

Про діючу нормативно-правову базу у сфері містобудування, стан підготовки і реалізації містобудівних програм, генеральних планів забудови населених пунктів, їх благоустрою, актуальні проблеми житлово-комунального господарства, державну тарифну політику йшлося, зокрема, у виступах керівників цих обласних підрозділів Володимира Павленка і Олександра Бельського.

Розглянуто широке коло питань щодо стану природоохоронних об’єктів додержання екологічних і санітарних вимог, виконання заходів, передбачених у проектах на будівництво та реконструкцію, дотримання норм і правил пожежної безпеки у містобудівному процесі.

Учасники семінару ознайомилися з роботою управління архітектури і містобудування Чернігівської міської ради. Обговорено також практичні аспекти діяльності архітекторів районів і міст під час виїзного практичного заняття в управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації.

27 жовтня завершилося тижневе навчання (друга сесія) новообраних секретарів сільських, селищних та міських рад за професійною програмою підвищення кваліфікації.

У Щорському районі на базі Тур’янської сільської ради проведено практичне заняття, відбувся обмін думками щодо роботи секретаря ради. Слухачі підготували реферати, пройшли тестування з актуальних питань діяльності органів місцевого самоврядування.

Протягом тижня на замовлення управління Пенсійного фонду України в області у Центрі навчалися спеціалісти юридичних служб. Розглядалися правові питання діяльності юрист-консультів Пенсійного фонду України в районах, містах та районах у м. Чернігові.

Відбувся випуск групи слухачів-військовослужбовців, які підлягають звільненню зі Збройних Сил України.

Протягом місяця вони навчалися за програмою «Керівник в структурі малого бізнесу» за фінансової підтримки ОБСЄ в Україні.

Новини за 20 жовтня 2006р.

20 жовтня 2006 р.

Сьогодні в Центрі завершилося навчання новообраних сільських, селищних та міських голів.

Таким чином всі новообрані керівники територіальних громад (а це більше 180 чоловік) підвищили свою кваліфікацію за професійною програмою отримавши відповідні знання з теорії і практики місцевого самоврядування.

На підсумковому занятті перед слухачами виступив заступник голови обласної ради Олег Обушний.

Прес-анонс

З 23 по 27 жовтня проходитиме навчання новообраних секретарів сільських, селищних та міських рад.

З 24 по 26 жовтня за програмою тематичного короткотермінового семінару «Правове і нормативне забезпечення містобудівного комплексу» навчатимуться для начальники відділів (управлінь) містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад – головні архітектори районів і міст.

З 24 по 27 жовтня за програмою тематичного короткотермінового семанару «Правове забезпечення діяльності підрозділів Пенсійного фонду України в області» навчатимуться працівники юридичних служб районних і міських управлінь Пенсійного фонду України в області.

26 жовтня завершують своє навчання військовослужбовці звільнені в запас або відставку в зв’язку з реформуванням Збройних Сил України. Вони навчалися за програмою «Керівник в структурі малого бізнесу».

За направленнями з Чернігівського обласного центру зайнятості продовжуватимуть навчання безробітні за програмою «Підприємець-початківець» та Київського обласного центру зайнятості за програмою «1С: Підприємство».

Новини за 19 жовтня 2006р.

19 жовтня 2006 р.

Впровадження на підприємствах області систем управління якістю відповідно до стандартів ДСТУ ISO 9001-2001 та оцінка ефективності цих систем — життєва необхідність і шлях до Європи – підкреслила начальник відділу систем якості державного підприємства «Чернігівський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Тетяна Рудик в своєму виступі перед начальниками управлінь економіки райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення. Для них 17-19 жовтня 2006 р. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації провів семінар «Основні напрями реалізації державної конкурентної та цінової політики, розвитку фондового ринку».

Основні напрями діяльності Чернігівської регіональної Торгово- промислової палати та її взаємодію з місцевими органами влади висвітлив її президент Костянтин Іванов.

Слухачі спільно із заступниками начальника головного управління економіки облдержадміністрації Олександрою Хомик та Світланою Полторацькою, заступником начальника Державної інспекції з контролю за цінами Вірою Оношко обговорили актуальні питання розробки та реалізації програм соціально-економічного розвитку міст і районів, основні напрями реалізації державної цінової політики. Велику увагу приділено проблемам формування тарифної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Про стан розвитку фондового ринку області та України в цілому, його відкритість та ефективність функціонування відповідно до нового Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» розповідали фахівці Чернігівського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на чолі з керівником Володимиром Шинкарьовим, заступником керуючого Чернігівської обласної філії АКБ «Укрсоцбанк» Іриною Черненко та його завідувачем сектору Тетяною Фортунатовою.

Новини за 13 жовтня 2006р.

13 жовтня 2006 р.

Сьогодні у Центрі завершилося навчання новообраних сільських голів з Бобровицького, Варвинського, Ічнянського, Коропського, Корюківського, Ніжинського та Семенівського районів. Протягом другої сесії навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації вивчалися актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування, увага акцентувалася на практичних аспектах роботи керівника територіальної громади.

Начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Валерій Дудко детально зупинився на формуванні і висвітленні місцевих бюджетів, відповів на численні запитання. Як і на першій сесії в центрі уваги були питання правового регулювання земельних відносин, володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності. Про повноваження у сфері забудови та благоустрою населених пунктів йшлося у виступі начальника управління містобудування і архітектури облдержадміністрації Володимира Павленка.

Висвітлені питання планування соціально-економічного розвитку територій, розробки і затвердження програм. Під час виїзних практичних занять вивчався досвід роботи керівників територіальних громад сіл Іванівка Чернігівського та Стольне Менського районів.

В ході проведеного тесту «Який ви керівник» новообрані сільські голови змогли самостійно оцінити свою діяльність. Вони також захистили письмові роботи (реферати), пройшли тестування на предмет знання сучасного законодавства про органи місцевого самоврядування, окремих напрямків роботи.

У закритті навчання 13 жовтня п.р. взяв участь і виступив керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Василь Фесенко.

Слухачі отримали методичні матеріали-рекомендації щодо підвищення ефективності управлінської діяльності, створення та реєстрації органів самоорганізації населення.

Їм вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Новини за 11 жовтня 2006р.

11 жовтня 2006 р.

11 жовтня слухачі Центру (новообрані сільські голови) що навчаються за професійною програмою підвищення кваліфікації для посадових осіб місцевого самоврядування відвідали Іванівську сільську раду Чернігівського району та Стольненську сільську раду Менського району.

Сільські голови Світлана Струк та Сергій Андрейченко розповіли про свій досвід роботи, як керівників територіальних громад, зокрема про дільность сільських рад та виконкомів.

Слухачі відвідали заклади соціально-культурної сфери, спілкувалися з керівниками підприємств, обмінялися думками відносно сучасного стану справ та поділилися планами на майбутнє.

Новини за 9 жовтня 2006р.

09 жовтня 2006 р

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося чергове навчання новообраних сільських голів за професійною програмою підвищення кваліфікації (друге скликання).

Цього разу навчатимуться керівники сільських територіальних громад Бобровицького, Варвинського, Ічнянського, Коропського, Корюківського, Ніжинського Семенівського районів.

Протягом тижня (з 9 по 13 жовтня) увага слухачів акцентуватиметься на актульних питаннях діяльності органів місцевого самоврядування.

Відбудеться виїзне практичне заняття на тему: «Організація роботи керівника територіальної громади» на базі сільських рад Іванівської Чернігівського та Стольненської Менського районів.

По завершенню навчання буде проведено підсумковий контроль знань в формі захисту рефератів (письмових робіт) та комп’ютерного тестування.

Новини за 6 жовтня 2006р.

06 жовтня 2006 р

6 жовтня п.р. в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів завершилося навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації 55 новообраних сільських голів з Борзнянського, Городнянського, Куликівського, Менського, Ріпкинського, Сосницького, Срібнянського і Чернігівського районів.

Всі слухачі підготували і захистили випускні роботи з актуальних питань діяльності органів місцевого самоврядування.

Значний інтерес викликало проведення виїзного практичного заняття на базі територіальних громад сіл Ковчин Куликівського та Данівка Козелецького районів. Новообрані голови з великою зацікавленістю ознайомилися з практикою роботи своїх колег по забезпеченню соціально-економічного розвитку територій, обмінялися думками.

В ході навчання голови також взяли участь у семінарі: „Євроатлантична та європейська інтеграція України: регіональний аспект”.

Із новообраними головами спілкувалися заступник голови обласної ради Олег Обушний, керівники провідних обласних управлінь, працівники апаратів облдержадміністрації і обласної ради.

Навчання отримало схвальну оцінку керівників територіальних громад, що позитивно вплине на їх подальшу роботу.

З 9 жовтня в Центрі навчатимуться новообрані голови з інших районів області.

Новини за 4 жовтня 2006р.

04 жовтня 2006 р.

Організація Північноатлантичного договору поділяє демократичні цінності, серед яких: добробут населення, дотримання норм права, свобода, зокрема свобода слова і преси, мир і стабільність, – зазначив на відкритті семінару «Соціальні аспекти регіонального розвитку в контексті євроатлантичної інтеграції України» директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре.

Семінар було проведено 3 – 4 жовтня Сіверським інститутом регіональних досліджень у взаємодії з Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за підтримки громадських інформаційних програм Організації Північноатлантичного договору для посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівщини.

У відкритті заходу взяли участь директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре, заступник голови облдержадміністрації Володимир Тандура, заступник голови обласної ради Олег Обушний. Було зазначено, що в українському суспільстві існує багато міфів та стереотипів, які ґрунтуються на відсутності необхідної інформації та забобонах. Тож необхідна роз`яснювальна робота, яка на сьогоднішній день ще проходить з певними труднощами.

Надалі Мішель Дюре презентував історію становлення та розвитку НАТО. Значну увагу він приділив розумінню Альянсом безпеки в Європі та світі, а саме – можливості відповідати на нові загрози і виклики. На колективній обороні та безпеці будується військовий аспект НАТО. Хоча Північноатлантичний договір як організація має не лише військовий, але й політичний статус, бо політичним шляхом можна вирішити навіть військові проблеми. При цьому використовуються такі інструменти як дипломатія, консенсус, військові операції. Та й саме НАТО працює на задах загальної згоди країн, що належать до об`єднання.

Виступ Мішеля Дюре викликав живу дискусію слухачів семінару. Серед питань, що обговорювались: вплив НАТО на соціальну сферу, позиція Альянсу щодо конфлікту Росії та Грузії, можливості вступу Росії в НАТО, законність дій Організації Північноатлантичного договору, проведення освітніх заходів серед студентів і молоді та ін. Зокрема, пролунало питання – чи не ображає НАТО позиція східного регіону нашої держави, в першу чергу Харкова. Адже, як відомо, настрої там явно «антинатівські», в той же час організація неодноразово надавала різноманітну допомогу, наприклад, в ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, підтримці навчальних закладів.

У відповідь Мішель Дюре зазначив, що НАТО зацікавлено у партнерских стосунках з іншими країнами, і з Україною, зокрема, та розуміє неоднозначність ставлення суспільства до організації.

Семінар продовжив виступ директора Бюро інформації Ради Європи в Україні Олександра Павличенко, в центрі уваги якого перебували європейські стандарти щодо гарантій прав і свобод громадянина, зокрема робота Європейського суду з прав людини. Увагу слухачів було акцентовано на такому критерії європейського життя як верховенство права. Поряд з плюралістичністю демократії, захистом прав людини він є одним з основних принципів діяльності європейських інституцій.

Дані експертних опитувань стосовно впливу євроатлантичної інтеграції на демократизацію українського суспільства висвітлила Тетяна Крушельницька – начальник відділу Центру соціальних досліджень і моніторингу Інституту проблем державного управління і місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України. Вона зазначила, що сьогодні експерти не можуть дати чіткої та однозначної оцінки впливу. Серед респондентів найчастіше домінує нейтральне ставлення до євроінтеграційних процесів у таких сферах суспільного життя України як політична, соціальна, правова та наукова. Найбільш позитивним вплив може бути у військово-оборонному комплексі нашої держави, наприклад у розв’язанні проблем утилізації відходів, удосконаленні системи підвищення кваліфікації та перепідготовки військовослужбовців, запровадженні контрактної служби в армії. Негативні оцінки – щодо подальшої співпраці з Російською федерацією, зокрема у сфері безпеки та науки.

4 жовтня

В цей день слухачі спілкувалися з президентом Євроатлантичної ради України Вадимом Гречаніновим. Його тема – «Регіональні та політичні аспекти реалізації Україною зовнішньополітичного курсу на євроатлантичну інтеграцію. Соціальне забезпечення військовослужбовців країн-членів НАТО». При цьому було зазначено, що на сьогоднішній день немає впевненості в практичних результатах реалізації Україною політики євроатлантичної інтеграції. В суспільстві існує велика кількість різноманітних поглядів, але думки політичних партій та організацій не можна ототожнювати з державою. Держава ж поки що не готова до такого кроку. Вадим Гречанінов наголосив, що будь-які політичні дії повинні співвідноситись з тим, як вони вплинуть на конкретну людину, що зможуть їй дати. Торкнувшись соціального забезпечення військовослужбовців, доповідач презентував аналіз їх фінансового забезпечення у країнах-членах НАТО та Російській Федерації.

Також цього дня пройшов «круглий стіл» за участю українських офіцерів, які служили в міжнародних силах з підтримки миру на Балканах, в Ліберії, Іраку. Йшлося про якість життя в контексті євроатлантичної інтеграції. Учасники зустрічі змогли не лише обмінятися досвідом та враженнями від військової служби, але й провести певні паралелі щодо стану військово-оборонної сфери та якості життя військовослужбовців країн-членів НАТО та України.

Як свідчать відгуки учасників заходу, семінар їх зацікавив, хоча в той же час і викликав певні дискусії. Адже сереред слухачів, як і в усьому українському суспільстві, існують різні точки зору на процес євроатлантичної інтеграції України. Однак, в будь-якому випадку, інформаційно-освітні заходи такого плану є необхідними.