Новини за 29 листопада 2006р.

29 листопада 2006 р.

Місцеве самоврядування – явище європейське, тому його розвиток в Україні означатиме наближення нашої країни до Європейського союзу, – зазначив директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, кандидат історичних наук Володимир Бойко під час відкриття семінару-тренінгу, що проходив 29 – 30 листопада в рамках проекту «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». І хоч тепер, на думку провідних представників ЄС, ні України, ні європейська спільнота не готові ухвалити позитивне рішення, але зрештою дорогу здолає той, хто йде, – вважає директор Центру.

На природній приналежності України до Європи наголосив і директор Сіверського інституту регіональних досліджень, професор Сергій Леп’явко. Він торкнувся історичної складової місцевого самоврядування в Україні, важливості відродження його традицій, що ґрунтуються на самоорганізації та відповідальності громадян.

Тренери Наталія Мужикова та В’ячеслав Пузирний розповіли слухачам, а це міські та селищні голови, про стратегію інтеграції України до Європейського союзу, зосередивши увагу на якості життя та соціальному захисті, пенсійному забезпеченні, охороні здоров’я українців в контексті нашого прагнення адаптуватися до стандартів ЄС.

Переважна більшість тем розкривалася у зв’язку з можливостями вирішення проблем територіальної громади. Слухачів цікавили питання нормалізація державних субвенцій, формування бюджетної політики та розпорядження коштами, податкова політика у контексті євроінтеграції. Дві яскраві позиції виявили керівники територіальних громад під час проведення рольових ігор – за та проти європерспектив України. Учасники тренінгу намагались вирішити: чи нам брататися з слов’янськими народами, малась на увазі насамперед Росія, чи подивитися на якість життя на Сході та Заході й зробити відповідні висновки.

Семінар-тренінг, в м. Чернігові – четвертий і завершальний в рамках проекту «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень».

Докладніше про проект: www.siver.uct.ua

Новини за 28 листопада 2006р.

29 листопада 2006 р.

ПРЕС-АНОНС

1 грудня 2006 р. відбудеться підсумкова прес-конференція та робоча зустріч організаторів проекту «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС». Він здійснюється Сіверським інститутом регіональних досліджень разом з Київським, Черкаським, Миколаївським та Чернігівським центрами перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Мета заходу – підбиття підсумків проекту, висвітлення етапів його реалізації, оцінка ефективності проведеної роботи, відтворення цілісної картини проекту для представників влади, громадськості.

Під час робочої зустрічі також визначатимуться подальші шляхи співпраці центрів підвищення кваліфікації та громадських організацій з освітньої діяльності у напрямі європейської та євроатлантичної інтеграції в контексті вирішення місцевих проблем.

Учасники заходу – представники Сіверського інституту, органів державної влади та місцевого самоврядування, зазначених центрів, тренери, журналісти.

Робоча зустріч розпочнеться о 13 годині на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування в аудиторії № 2.

Орієнтовна тривалість заходу – 2 години.

Докладніше про проект: www.siver.uct.ua

Новини за 27 листопада 2006р.

27 листопада 2006 р.

Впродовж тижня в Цетрі проходитиме навчання та відбуватимуться події, зокрема:

27 листопада по 1 грудня навчання секретарів сільських рад за професійною програмою підвищення кваліфікації (друга сесія);

28-30 листопада проходитиме тематичний короткотерміновий семінар на тему: «Роль органів місцевого самоврядування в соціально-економічному розвиткові територій» для селищних та міських (міст районного значення) голів; 29-30 листопада в рамках семінару Сіверський інститут регіональних досліджень за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» проведуть заняття-тренінг на тему: «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів Європейського Союзу».

30 листопада заплановано одноденне навчання державних реєстраторів за програмою постійно діючого тематичного семінару «Правове регулювання державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців» (четверте заняття);

1 грудня в Центрі Сіверський інститут регіональних досліджень проведе робочу зустріч де відбудеться обмін досвідом в сфері навчання з питань Європейської інтеграції для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування за участю представників Київського, Миколаївського, Черкаського та Чернігівського центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Час оприлюднення з 27 листопада

Виконавець: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 23 листопада 2006р.

23 листопада 2006 р.

Вивчення досвіду територіальної громади

«Одна з найбільших трагедій другої світової війни – знищення гітлерівськими карателями коло 7 тис. жителів Корюківки – маловідома в світі та Україні» – підкреслив із сумом голова Корюківської районної ради Василь Хроленко 22 листопада під час виступу на виїзному практичному занятті перед секретарями сільських рад, які навчалися у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за професійною програмою підвищення кваліфікації. Він заявив про намір жителів міста і влади побудувати великий меморіал пам’яті жертв нацизму 1-3 березня 1943 р. Голова райради та керівник апарату райдержадміністрації Олександр Безнісько розповіли про район, практику діяльності районної ради, її депутатів, які закріплені за територіальними громадами, взаємодію органів державної виконавчої влади з місцевим самоврядуванням.

Після відвідування Корюківського районного народного історичного музею слухачі вивчали досвід роботи Сядринської сільської ради.

Заступник директора підприємства «Олстас-льон» Людмила Лашко ознайомила із практикою організації його роботи у складних умовах, вміння використовувати усі наявні місцеві ресурси й можливості, планувати майбутнє відповідно до сучасних вимог.

Духовність, милосердя, щира доброта й служіння людям – головна причина успішності роботи Сядринської лікарської амбулаторії сімейної медицини та безумовного авторитету її головного лікаря Ігоря Кулика. Саме такий висновок зробили секретарі сільських рад, коли побачили якісну роботу медичного закладу в умовах недостатнього бюджетного фінансування, який оперативно обслуговує жителів 10 сіл двох територіальних громад. Таке ж враження склалося після ознайомлення середньої школи й дитячого садка.

Особливо корисним для 40 представників органів місцевого самоврядування Козелецького, Коропського, Корюківського, Ніжинського, Носівського, Прилуцького районів у роботі Сядриського сільського голови Олександра Савченка та його секретаря Любові Ткаченко практика індивідуальної роботи з виборцями на їхнє благо, зокрема створення комунального підприємства.

Отже, відвідання Сядринської територіальної громади ще раз доводить, що можлива ефективна робота але лише в умовах тісної, злагодженої співпраці керівників органів місцевого самоврядування та громади.

Час оприлюднення з 24 листопада

Виконавець: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 21 листопада 2006р.

21 листопада 2006 р.

Про забезпечення рівних прав та можливостей

жінок і чоловіків.

В Центрі перепідготовки та підвищення кеваліфікації кадрів за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, Чернігівською обласною організацією Спілки жінок України реалізується проект «Участь жінок у громадсько-політичному житті».

21 листопада тренер доцент Чернігівського державного технологічного університету, кандидат економічних наук Світлана Задорожна провела третє тренінгове заняття на тему: «Гендерний аспект державної політики. Практичні кроки щодо залучення жінок і чоловіків до розвитку громадянського суспільства» для секретарів сільських рад що навчаються за професійною програмою підвищення кваліфікації.

Мета проведення тренінгів — формування у жіноцтва (секретарів сільських рад) активної життєвої позиції, сучасного світогляду відносно рівності прав та можливостей жінок і чоловіків як в приватному так і громадському житті в умовах кардинальних змін та трансформації українського суспільства.

Новини за 16 листопада 2006р.

16 листопада 2006 р.

Відвідуванням музею Марії Заньковецької та захоплюючою розповіддю його директора Василя Мандрики про землячку – геніальну українську актрису –завершилося виїзне практичне заняття у с. Заньки Ніжинського району. 15 листопада п.р. новообрані секретарі сільських, селищних і міських рад з Бахмацького, Борзнянського, Варвинського, Новгород-Сіверського, Носівського, Ічнянського, Козелецького, Менського, Ріпкинського, Семенівського, Сосницького, Срібнянський, Чернігівського та Щорського районів, які навчаються у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за професійною програмою підвищення кваліфікації, вивчали досвід роботи Заньківської сільської ради.

Керівник апарату райдержадміністрації Микола Науменко та в.о. начальника організаційного відділу виконавчого апарату райради Оксана Мелашенко розповіли про Ніжинський район. Особливу увагу було приділено співпраці районної влади з сільськими, селищними радами на благо людей.

Заньківський сільський голова Галина Сацюк поділилася зі слухачами досвідом роботи ради. Підкреслила, що авторитет і успішність сільської влади в очах громадян залежить від вміння виконувати передвиборчі обіцянки, звітуватися перед громадянами за кожну витрачену копійку. Практичні рекомендації та поради з організації роботи органу місцевого самоврядування надала колегам секретар сільської ради Валентина Люленко.

Після відвідування фельдшерсько-акушерського пункту, будинку культури й бібліотеки, школи ім. М. Заньковецької, спілкування в сільській громаді посадові особи місцевого самоврядування з 14 районів області зробили висновок – відчувається рука керівника територіальної громади.

Новини за 10 листопада 2006р.

10 листопада 2006 р.

В Центрі завершилося навчання:

керівників та спеціалістів відділів райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення рад) з питань взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи за професійною програмою. На підсумковому занятті відбувся обмін думками щодо поглиблення взаємодії органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування з правоохоронними органами, визначені конкретні шляхи поліпшення цієї роботи;

сільських голів – представників всіх районів області за програмою тематичного короткотермінового семінару „Органи самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування”. Вони отримали відповідні методичні посібники і рекомендації;

спеціалістів кадрової служби управлінь Пенсійного фонду України в районах і містах області за програмою тематичного короткотермінового семінару „Роль та місце кадрової служби в апаратах управлінь Пенсійного фонду України в області”.

Всього протягом тижня підвищили свою кваліфікацію більше 100 державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

Новини за 8 листопада 2006р.

08 листопада 2006 р.

«Співпраця місцевих органів виконавчої влади та громадськості у соціальній адаптації осіб, які звільнилися від відбування покарання» — під такою назвою 8 листопада п.р., в рамках навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації провів заняття на базі Менської райдержадміністрації. Слухачі — начальники відділів органів виконавчої влади з питань взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи. Співорганізатор заходу – благодійна організація «Чернігівський жіночий правозахисний центр».

Досвідом роботи щодо соціальній адаптації осіб, які звільнилися від відбування покарання поділилися голова Менської районної спостережної комісії, керівник апарату райдержадміністрації Валерій Магула та член Чернігівської міської спостережної комісії Григорій Кропива.

Заступник директора благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр», кандидат юридичних наук Валентина Бадира висвітила актуальні проблеми вітчизняного законодавства про участь інститутів громадянського суспільства в організації громадського контролю за дотриманням прав і свобод звільнених осіб. Вона спільно з начальником Менської виправної колонії № 91 Миколою Плевою та виконуючим обов’язки начальника Домницького виправного центру № 135 Сергієм Чудовським обговорили основні напрями взаємодії спостережних комісій з органами влади та місцевого самоврядування в соціальній адаптації засуджених та осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

У той же день головний спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Василь Стригун провів для слухачів практичне заняття з актуальних питань оборонної роботи.

Новини за 6 листопада 2006р.

06 листопада 2006 р.

Спеціалісти органів виконавчої влади з питань взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи розпочали сьогодні навчання за професійною програмою «Державне управління» (друга сесія) в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

У відкритті навчання брав участь начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Ігор Куц.

Новини за 3 листопада 2006р.

03 листопада 2006 р.

З урахуванням значного оновлення депутатського корпусу під час виборів 2006 року Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розроблено і погоджено в обласній раді примірну тематику навчання депутатів місцевих рад, яку надіслано районним та міським радам для використання в практичній роботі.

3 листопада п.р. Центром започатковано нову форму навчання кадрів безпосередньо на місцях. Відповідно до спільно розробленої і затвердженої Центром та Бахмацькою міською радою тематики навчання міських депутатів проведено виїзне заняття в м. Бахмачі. В ньому взяли участь депутати Бахмацької міської і районної рад, члени міськвиконкому, працівники апарату.

На питаннях фінансової основи місцевого самоврядування, місцевого бюджету, його формування і використання фінансових ресурсів детально зупинилася заступник начальника аналітичного відділу виконавчого апарату обласної ради Любов Кузакова.

Про повноваження депутатів місцевих рад, депутатську етику, особливості діяльності місцевих рад, обраних за партійними списками, йшлося у виступі депутата Верховної Ради України IV скликання, депутата Чернігівської міської ради Володимира Ступака.

Відбувся жвавий обмін думками, депутати отримали відповіді на поставлені запитання.

Вели заняття учений секретар Центру Михайло Верес та Бахмацький міський голова Олег Поліщук.

Наступну зустріч-навчання заплановано через місяць.