Новини за 26 квітня 2007р.

26 квітня 2007 р.

   &nbspДо налагодження тіснішої співпраці сільських, селищних, міських рад з обласною закликав заступник її голови Олег Обушний на підбиття підсумків триденного семінару «Правове регулювання повноважень органів місцевого самоврядування в галузі земельних та майнових відносин». Проводився він Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за участі тридцяти одного сільського голови з двадцяти одного району області.
   &nbspСеред пріоритетів такої взаємодії О.Обушний назвав, насамперед, захист інтересів територіальних громад Чернігівщини, інтенсифікацію використання потенціалу депутатів обласної ради на користь громадян, здійснення заходів щодо поповнення місцевих бюджетів за використання корисних копалин та інфраструктури.
   Заступник голови обласної ради підкреслив – семінари з найактуальніших проблем діяльності органів місцевого самоврядування для сільських, селищних, міських голів проводитимуться й надалі.
    Слухачі та в.о. ученого секретаря Центру Володимир Скрипка відмітили високу результативність навчання, яке проводили фахівці виконавчого апарату та управління комунального майна обласної ради, регіонального відділення Фонду державного майна України по області, обласного головного управління земельних ресурсів.

Час оприлюднення з 26 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 25 квітня 2007р.

25 квітня 2007 р.

   &nbspНаша дорожня карта – Європейська хартія місцевого самоврядування, – наголосив міський голова Славутича Володимир Удовиченко під час зустрічі з заступниками голів районних рад Чернігівської області. Відбулася вона 24 квітня під час практичного виїзного заняття слухачів Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в раках семінару «Конституційна, політична та адміністративно-територіальна реформи і місцева влада. Децентралізація влади». Голова територіальної громади Славутича від дня його заснування стверджував – нинішній адміністративно-територіальний устрій України формувався в умовах тоталітарної держави і віджив своє. Тому на черзі низка реформ – адміністративна, територіальна, політична, місцевого самоврядування. Цього не треба соромитися, найголовніше – завершити роботу зі створення української держави. А в основу нового устрою треба покласти поки що лише задекларований принцип субсидіарності, який передбачає розбудову влади знизу вверх, наблизивши тим самим послуги до населення, звичайно, на умовах рівних можливостей доступу.
   &nbspНаступний рівень, за словами Володимира Удовиченка, – регіональне самоврядування. Очевидно, що нинішнє, з її змішаними повноваженнями, не відповідає демократичним принципам. Головне – не дати можливості владі втручатися у ринкові процеси. Існують різні моделі та бачення політичних сил стосовно змін в системі управління державою. Ідеальний варіант – домовитися про її модель. Адже йдеться про найскладнішу з усіх відомих систем управління – демократичну. Вона, відбиваючи позицію більшості, враховує інтереси і думку меншості, і це – основа для сталого розвитку суспільства. За таких обставин треба навчитися домовлятися. Значною мірою, на думку мера міста, трагедія нинішньої української спільноти в тому, що у нас особисті інтереси домінують над суспільними.
   &nbspВолодимир Удовиченко також докладно розповів про роботу місцевого самоврядування Славутича з розвитку територіальної громади в умовах конкурентної економіки.
   &nbspЦього ж дня слухачі Центру мали низку інших зустрічей, а саме: секретар міської ради Лідія Леонець та голови постійних комісій міськради ознайомили з організаційними засадами діяльності ради, практикою роботи з постійними комісіями і фракціями; заступник міського голови Олександр Линкевич – з гуманітарною та соціальною сферами міста, а заступник міського голови Юрій Острянін та директор приватного підприємства «Гранд-Сервіс» Юрій Єгоренко – з реалізацією концепції реформування житлово-комунального господарства. Як викладені ідеї та концепції реалізуються на практиці заступники голів районних рад Чернігівщини побачили під час відвідин низки міських установ: Агентства з розвитку бізнесу, дитячого садочку «Крунк», спортивного комплексу «Олімпієць», загальноміського бібліотечно
                                                                                          -інформаційного центру, Центру розвитку громади,
                                                                                          школи мистецтв.

Час оприлюднення з 25 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 24 квітня 2007р.

24 квітня 2007 р.

Ключовими напрямами в роботі керівників органів місцевого самоврядування є питання управління комунальним майном і земельними ресурсами. Саме ці напрямки роботи розглядатимуться під час семінару «Правове регулювання повноважень органів місцевого самоврядування в галузі земельних та майнових відносин» що розпочався сьогодні для сільських голів в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Кращі фахівці виконавчого апарату та управління комунального майна обласної ради, обласного головного управління земельних ресурсів, Фонду державного майна України в області висвітлюватимуть основні аспекти управління майновими та земельними ресурсами.

На необхідності безумовного дотримання законності під час здійснення повноважень органами місцевого самоврядування у сфері земельних та майнових відносин наголосив під час відкриття навчання заступник керуючого справами виконавчого апарату обласної ради Володимир Матяш.

По завершенню семінару Центр спільно з обласною радою та обласним головним управлінням земельних ресурсів нададуть інформаційно-методичну допомогу у вигляді двох електронних збірників під назвами: «Правове регулювання земельних відносин» та «Правове регулювання приватизації об’єктів індивідуального продажу: будівель, споруд, об’єктів соціальної сфери, незавершеного будівництва та іншого окремо визначеного майна».

Час оприлюднення з 24 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 23 квітня 2007р.

23 квітня 2007 р.

Стан та основні тенденції розвитку сучасної політичної системи, питання щодо проведення позачергових виборів народних депутатів України — ці та інші не менш актуальні проблеми розглядатимуться на семінарі «Конституційна, політична та адміністративно-територіальна реформи і місцева влада. Децентралізація влади» який розпочався сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для заступників голів районних рад, секретарів міських рад (міст обласного значення). Перед слухачами в перший день навчання виступив заступник голови обласної ради Олег Обушний, який звернув увагу на особливості організації та проведення позачергових виборів народних депутатів України.

Навчання передбачає розгляд низки найактуальніших питань сьогодення які постають перед керівниками органів місцевого самоврядування — це перш за все дотримання законності при прийнятті рішень органами влади, правове регулювання земельних та майнових відносин, зокрема державні гарантії щодо реалізації прав власності на землю громадян і суб’єктів господарювання, окремо розглядатимуться механізми та інструменти управління об’єктами комунальної власності тощо.

24 квітня планом навчання також передбачено виїзне практичне заняття з вивчення досвіду роботи міської ради м. Славутича Київської області.

Час оприлюднення з 23 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 21 квітня 2007р.

20 квітня 2007 р.

   &nbspСьогодні, в рамках навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації спеціалістів з питань опіки, піклування та усиновлення служб у справах неповнолітніх райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, відбулася зустріч з першим заступником Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Віктором Руденко та заступником Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Світланою Толстоуховою.
   &nbspУ зустрічі з представниками служб у справах неповнолітніх області та державних структур, що займаються реалізацією на території області завдань державної молодіжної політики, керівниками закладів соціального захисту дітей та молоді брали участь заступник директора департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Федір Грищенко, заступник директора державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Ірина Пінчук і заступник голови Чернігівської облдержадміністрації з гуманітарних питань Володимир Тандура.
   &nbspУ своєму виступі заступник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова зробила наголос на основні напрями державної політики з питань соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах.
   &nbspЗаступник Міністра особливо підкреслила, що викликають занепокоєння факти залучення дітей в Україні до найгірших форм праці.
   &nbspПрийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу — найкраще влаштування дітей, що залишились без батьківського піклування й усиновлення (опіка піклування).
   &nbspУмови утримання вихованців в закладах соціального захисту дітей повинні бути максимально наближені до сімейних. Дитячі притулки повинні реорганізуватися в центри соціально-психологічної реабілітації дітей.
   &nbspВсі діти, що перебувають у закладах соціального захисту повинні влаштовуватися в прийомні сім’ї або під опіку, за можливістю у біологічні сім’ї.

***

ПРЕС-АНОНС

   &nbspВ останній тиждень квітня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів навчатимуться:
   &nbsp23-25 квітня 2007 року — заступники голів районних рад, секретарі міських рад (міст обласного значення) семінар має назву: «Конституційна, політична та адміністративно-територіальна реформи і місцева влада. Децентралізація влади»
   &nbsp24-26 квітня 2007 року — сільські голови семінар на тему: «Повноваження органів місцевого самоврядування в галузі земельних та майнових відносин».

Час оприлюднення з 20 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 20 квітня 2007р.

20 квітня 2007 р.

    Школа резерву кадрів Бобровицького району, утворена відповідно до рішень райдержадміністрації та районної ради, 19 квітня розпочала свою роботу. В основі її програми – методичні рекомендації Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, розроблені минулого року та розіслані місцевим органам влади для організації навчання управлінців.
    У відкритті першого заняття взяли участь голова Бобровицької районної ради О.Шапченко, заступник голови райдержадміністрації О.Шаманський, керівник її апарату Л.Циба, начальник управління державної служби Головдержслужби України в області М.Стрілець, начальники організаційного та відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації П.Підгайний і В.Колодін, директор Центру В.Бойко.
    У своєму виступі М.Стрілець сконцентрував увагу на питаннях ефективності державного управління, його характеристиці як суспільного явища, форм, методів, принципів існування. Наводився, зокрема, приклад Німеччини, де діє ефективна система державного управління, яка спирається на безумовне дотримання всіма громадянами чинного законодавства та невідворотність покарання в разі його порушення. Також М.Стрілець висвітлив основні завдання щодо реформування інституції державної служби в Україні.
    М.Підгайний розкрив сутність організаційної роботи, наголосивши на такому її компоненті, як планування, висвітлив основні форми її реалізації на практиці. Кадрове забезпечення органів влади, підходи до його формування, оновлення стали темою виступу В.Колодіна. Доповідач зупинився на проблемах формування структур райдержадміністрацій, їх утримання з точки зору вимог до забезпечення ефективності управлінської діяльності, питаннях роботи з резервом, дав огляд сучасного українського законодавства про державну службу.
    Наступне заняття в школі резерву кадрів Бобровицького району заплановано на червень. Йтиметься про державну службу як вид професійної діяльності, заходи щодо запобігання корупції, використання в роботі працівників місцевої влади сучасних інформаційних технологій.

Час оприлюднення з 20 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 19 квітня 2007р.

19 квітня 2007 р.

    Сьогодні вперше в Україні представникам керівництва райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення Чернігівщини вручив державні сертифікати на право запровадження системи управління якістю відповідно до ISO серії 9000 в місцевих органах виконавчої влади заступник генерального директора ДП «Чернігівстандартметрологія» Владислав Савенок.
    Таким був підсумок проведення Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів триденного семінару «Запровадження систем управління якістю у відповідності до ISO серії 9000 в органах місцевої влади».
    Досвідом запровадження системи управління якістю в органах виконавчої влади та на виробництві відповідно до вимог національних і міжнародних стандартів ISO серії 9000 поділилися уповноважений з питань системи управління якістю управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області Андрій Лобачов та віце-президент з якості ЗАТ «КСК «Чексіл» Іван Киселиця.
    Слухачі ознайомилися з практикою роботи державного підприємства «Чернігівський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».
    Навчання проводили фахівці «Чернігівського регіонального науково-виробничого центру стандартизації, метрології та сертифікації», головного управління економіки Чернігівської облдержадміністрації.
    Під час підбиття підсумків навчання директор Центру Володимир Бойко за дорученням керівництва Чернігівської облдержадміністрації та Чернігівської обласної ради побажав представникам керівництва райдержадміністрацій, міських рад успіху у запровадженні такої системи управління якості як невід’ємної складової реформування системи державного управління і відповідно прискорення процесу інтеграції України до Європейського Союзу.

***

ПРЕС-АНОНС

    В останній тиждень квітня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів навчатимуться:
    23-25 квітня 2007 року — заступники голів районних рад, секретарі міських рад (міст обласного значення) семінар має назву: «Конституційна, політична та адміністративно-територіальна реформи і місцева влада. Децентралізація влади»
    24-26 квітня 2007 року — сільські голови семінар на тему: «Повноваження органів місцевого самоврядування в галузі земельних та майнових відносин».

Час оприлюднення з 19 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 18 квітня 2007р.

18 квітня 2007 р.

НАТО навчатиме українських військовослужбовців в Чернігові

    З Брюсселя надійшло повідомлення – Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування визнаний одним з п’яти переможців за програмою «Україна – НАТО: перевід військових на цивільне становище». Вона реалізується в раках довгострокового співробітництва нашої країни з цією міжнародною інституцією за домовленістю з Міністерством оборони України та передбачає, зокрема, фінансування перенавчання і сприяння працевлаштуванню військовослужбовців Збройних сил України, що звільняються в запас або у відставку у зв’язку з їхнім скороченням.
    Чернігівський центр працює на цьому напрямі, починаючи з 2004 р.: спочатку з державним Національним координаційним центром з адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, а після його ліквідації – з ОБСЄ. Взаємодіє з останньою триває й сьогодні: у квітні – травні в Центрі навчаються офіцери гарнізону Чернігова. Протягом трьох років заклад вже накопичив певний досвід та методичні розробки, сформований викладацький склад, основа якого – представники місцевих вищ та працівники органів влади.
    Пріоритетом весь час залишалося навчання засадам підприємництва. Тож і тепер Центр представив на конкурс НАТО дві пропозиції: курс «Керівник структури малого бізнесу» (обсяг – 148 академічних годин, навчання триває майже місяць) та «Маркетинг і теорія продаж» (220 академічних годин, розрахований на півтора місяця). Перший реалізовуватиметься, починаючи з 5 червня, другий – з середини жовтня. Обидві навчальні програми передбачають вивчення основ маркетингу, менеджменту, законодавчої бази підприємництва в Україні, значна увага приділятиметься застосуванню інформаційних технологій. Однак, якщо «Керівник…» більше зорієнтований на самостійне бізнес-планування, то «Маркетинг…» – на роботу у вже сформованих підприємницьких структурах.
    На відміну від попередніх років Центр не лише навчатиме, але й сприятиме працевлаштуванню. Для цього резюме учасників розміщуватиметься на веб-сайті закладу, передбачається залучення до викладання діючих бізнесменів, а наприкінці курсу за домовленістю з обласним центром зайнятості організовуватиметься ярмарок вакансій. Заклад запрошує до співпраці всі зацікавлені сторони.

Час оприлюднення з 18 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 17 квітня 2007р.

17 квітня 2007 р.

    Одне з завдань України у її прагненні інтеграції до Європейського Союзу – реформування системи державного управління через запровадження системи управління якістю в органах виконавчої влади відповідно до вимог національних і міжнародних стандартів ISO серії 9000.
    Завданням її побудови є створення умов, які гарантували б належну якість послуг, що надають органи влади громадянам.
    Саме ці думки висловила заступник керівника апарату облдержадміністрації Лариса Юрченко сьогодні на відкритті триденного семінару «Запровадження систем управління якістю у відповідності до ISO серії 9000 в органах місцевої влади» у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Він призначений для представників керівництва райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення, які відповідатимуть за впровадження систем управління якістю у відповідності до ISO серії 9000 в органах влади.
    Заступник генерального директора ДП «Чернігівстандартметрологія» Владислав Савенок підкреслив, що у проведенні занять залучені кращі фахівці «Чернігівського регіонального науково-виробничого центру стандартизації, метрології та сертифікації», їхні інтелектуальні напрацювання у цій сфері діяльності. І висловив сподівання, що навчання стане початком процесу запровадження системи управління якістю в органах виконавчої влади, яке зрештою позитивно оцінять наші громадяни. Адже, саме для них все це організується.
    Директор Центру Володимир Бойко повідомив слухачів, що для них підготовлено електронний навчальний збірник та інші матеріали, а до проведення семінару залучені також представники головного управління економіки облдержадміністрації та управління державної служби Головдержслужби України в області.

Час оприлюднення з 17 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 16 квітня 2007р.

16 квітня 2007 р.

Про завдання щодо удосконалення роботи служб у справах неповнолітніх, зокрема правовий та соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на яких наголошував Президент України Віктор Ющенко під час чергової робочої зустрічі з представниками відповідної служби — йшлося у виступі начальника служби у справах неповнолітніх облдержадміністрації Людмили Зеленько в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів під час відкриття навчання спеціалістів з питань опіки, піклування та усиновлення служб у справах неповнолітніх райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення (перша сесія).

Людмила Зеленько зазначила, що навчання в Центрі допоможе слухачам отримати знання щодо інтенсифікації роботи служби у справах неповнолітніх. В центрі уваги семінару перебуватимуть організаційно-правовові питання щодо усиновлення дітей, соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також розглядатиметься сучасна система органів опіки та піклування в Україні, здійснення опіки (піклування), порядок створення та основні засади функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу тощо.

Час оприлюднення з 16 квітня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12