Новини за 25 червня 2007р.

25 червня 2007 р.

   &nbsp  «Літопис УПА» має розкрити очі нашим співгромадянам щодо діяльності Української повстанської армії та її лідера Романа Шухевича — про це сказав заступник начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Валерій Сарана під час презентації та безкоштовної передачі комплектів книг видавництва «Літопису УПА» та Центру досліджень визвольного руху, яке відбулося сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
   &nbsp  Передачу книг організували, як наголосив директор Центру Володимир Бойко, спільними зусиллями управління інформації та зв’язків з громадськістю, з питань внутрішньої політики, культури і туризму облдержадміністрації, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
   &nbsp  Велике благо доторкнутися до першоджерела і познайомитися з дійсною історією УПА і ця можливість у всіх нас з’явилася — зазначила начальник управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Надія Молочко.
   &nbsp  Начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олег Медуниця привернув увагу присутніх на те, що захід ініційований в рамках виконання Указу Президента України «Про відзначення 100-річчя від дня народження Романа Шухевича» від 16 травня 2007 р. №420.
   &nbsp  За словами члена Асоціації дослідників голодоморів в Україні, доцента Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка, кандидата історичних наук Тамара Демченко — «Літопис УПА» — неоціненне історичне джерело як для дослідників так і для будь-якого свідомого громадянина нашої держави.
   &nbsp  Передача наукової та науково-популярної літератури з героїчних сторінок історії українського національно-визвольного руху 20-50-х років, підкреслив голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло Данилюк, має сприяти відродженню національної свідомості нашого народу, патріотичному вихованню молоді.
   &nbsp  Представник Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів в Чернігівській області Олександр Майшев запропонував владі та громадськості й надалі спільно проводити просвітницькі заходи з актуальних тем.
   &nbsp  Директор Чернігівської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка Петро Грищенко від імені колег – керівників Чернігівської міської бібліотеки для дітей ім. О.П.Довженка, Ніжинської центральної міської бібліотеки, Прилуцькій центральної міської бібліотеки ім. Любові Забашти та бібліотеки Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів подякував організаторам передачі такої кількості (близько 50 примірників) і запевнив, що вони очікувані нашими читачами.
   &nbsp  
   &nbsp  
   &nbsp  
   &nbsp  
   &nbsp  
   &nbsp  

Додатки:

   &nbsp  «Літопис УПА» – джерело інформації про визвольну боротьбу в Україні
   &nbsp  Центр досліджень визвольного руху
   &nbsp  Звернення Центру досліджень визвольного руху до читачів Чернігівської області

«Літопис УПА» – джерело інформації про визвольну боротьбу в Україні

   &nbsp  2 вересня 1973 р. було принято рішення про формування “Видавництва Літопис УПА”, яке через 3 роки підготували перших два томи. Початок цьому виданню дали колишні вояки УПА, які в результаті Великого рейду 1947-49 рр. опинилися в Західній Європі, а опісля в Північній Америці. “Літопис УПА” – це спільне видання Об’єднання Колишніх Вояків УПА США і Канади і Товариства Колишніх Вояків УПА ім. ґен. Тараса Чупринки в США і Канаді. У ньому публікуються документи і матеріали з історії УПА та Збройного підпілля ОУН і налічуватиме до кінця року 70 томів у трьох серіях.
   &nbsp  Перша серія (так звана “канадська”) налічує 46 томи. Вона базується на дoкументах, що їх рейдуючі частини або спецкур’єри переправили з України на Захід. Це переважно підпільні документи. Більшість із них походить з Архіву ЗП УГВР. Винятком є три томи німецьких документів, один том польських і радянських документів і том документів, які стосуються Кирила Осьмака, Президента УГВР.
   &nbsp  Друга серія, або Нова (започаткована в 1995 р.), нараховує 9 опублікованих томів, інші перебувають на різних стадіях підготовки. Вона охоплює тільки документи з архівів України. Серед них є як підпільні, так і радянські документи, що походять з архівів ЦК КПУ (тепер ЦДАГОУ), Жовтневої Революції (тепер ЦДАВОУ) та КҐБ (тепер СБУ). Багато таких матеріалів знаходиться у різних обласних архівах. Серія виходить під ґрифом не лише “Літопису УПА” (і за його фінансової підтримки), але й Інституту української археоґрафіїї ім. М. С. Грушевського, Національної академії наук України, Державного комітету архівів України та Архіву СБУ. Тому книги вміщено також на офіційній веб-сторінці Державного комітету архівів України.
   &nbsp  Третя серія “Бібліотека” (заснована у 2000 р.) подає аналітичні розвідки та спогади, хоча спогади друкувались і в першій серії. У рамках серії вийшло 7 томів, ще декілька готуються до друку.
   &nbsp  Крім власних книг, “Літопис УПА” допоміг побачити світ книжці Євгена Місила “Повстанські могили”, чотиритомному зібранню творів Володимира Макара “Спогади і роздуми” та англомовній праці “Політична думка українського підпілля 1943 – 1951”, випущеній у 1986 році Канадським інститутом українських студій (КІУС). Деякі матеріали цих видань походять зі Збірки Петра Й. Потічного про підпільну та протипідпільну боротьбу в Україні – архіву “Літопису УПА” при Торонтонському університеті. У цій збірці знаходиться також повний архів Внутрішніх військ українського округу 1944 – 1954 років (понад 150.000 сторінок документів), частини яких вели боротьбу проти підпілля протягом цього часу, та інші матеріали з архівів Росії та України. Електронний опис видань “Літопису” можна знайти на веб-сторінці www.litopysupa.com, де до кожного тому, за винятком найновіших, подано вступні статті та резюме англійською мовою.
   &nbsp  УПА зародилася 1942 року на Волині. Через те у виданнях “Літопису УПА” багато уваги приділено цьому реґіонові. Томи 1, 2, 5 і 27 першої серії, 1, 2 і 8 другої серії та 1 і 7 серії “Бібліотека” присвячені Волині. Томи 6, 7 і 21 першої серії містять німецькі документи про український резистанс на цій території. Інші томи другої серії, зокрема тт. 2-8, також пов’язані з Волинню та Поліссям. Загалом матеріали про діяльність УПА і Збройного підпілля на Волині займають 16 томів.
   &nbsp  Другий реґіон, який широко представлено документами, – це Закерзоння. Причиною цього, принаймні на початковій стадії розвитку “Літопису”, була досить велика кількість матеріалів із цього терену. Більшість із них принесли рейдуючі відділи, а також кур’єри, які курсували між Західною Німеччиною та Україною. До того ж засновниками й активістами “Літопису УПА” були вихідці із Закерзоння. Документи з тих земель увійшли до томів 13, 14, 16, 17, 22, 28-31, 33, 34, 37, 39-40 першої серії та 2-4 серії “Бібліотека”(разом 17 книг).
   &nbsp  Документи з Поділля, переважно з Тернопільської області, уміщено в томах 11, 12, 43, 44 першої серії й частково у томах 3-7 і 8 другої, або Нової, серії.
   &nbsp  Карпатському реґіонові (Дрогобиччина та Івано-Франківщина) віддано томи 3, 4 i 18, 19 першої серії й том 6 серії “Бібліотека”.
   &nbsp  За змістом видання можна покласифікувати так. Спогади подано у першій серії в т. 5 (“Волинь і Полісся. Німецька окупація”; це перша книга, яка містить декілька спогадів про тогочасні події), т. 15 (спогади Костя Гіммельрайха), т. 18 (спогади групи УПА “Говерля”), т. 27 (спогади Романа Петренка), т. 28 (спогади Марії Савчин-“Марічки”), т. 29 (спогади Івана Гарасиміва, випускника школи “Оленів”), т. 30 (спогади Степана Стебельського та Олекси Конопадського); т. 31 (спогади вояків УПА з “Розточчя”); т. 37 (спогади Івана Лика та Миколи Терефенка) та в серії “Бібліотека” в т. 1 (спогади Юрія Ступницького), т. 3 (спогади Ярослава Грицая), т. 4 (спогади Василя Левковича та інших).Підпільні часописи опубліковано в 7 книгах (разом із книгою, присвяченою УГВР, їх 8). Том 1 другої серії містить видання (три журнали) Головного Командування УПА. У тт. 3-4 першої серії передруковано журнал “Чорний ліс”, у т. 16 – підпільні журнали Закерзоння, у т. 17 подано англомовні видання підпілля, а в т. 24 – передрук журналу “Ідея і Чин”.
   &nbsp  УГВР присвячено 4 книги (6 або навіть 7, якщо враховувати біографічні томи) – тт. 8 – 10 і 26 першої серії.
   &nbsp  Три книги – це біографії Кирила Осьмака, Президента УГВР (т. 41), спогади про ген. Тараса Чупринку (т. 45; обидві книги вийшли в першій серії) та біографія Катерини Зарицької, керівника УЧХ (т. 8 серії “Бібліотека”). У 2007 році до 100-ліття з дня народження ген. Романа Шухевича – Тараса Чупринки повинна з’явитися книга документів про цього легендарного командира УПА.
   &nbsp  У двох томах першої серії – 23 і 32 – зібрано матеріали про медичну службу УПА. Цієї теми торкаються документи тт. 2 і 8 другої серії, а також т. 7 (автор Володимир Ковальчук) серії “Бібліотека”.
   &nbsp  Полеглим воякам присвячено два томи першої серії – 11-ий і 36-ий. Перший із них стосується Тернопільщини, а другий – Львівщини. Інформацію про полеглих вояків містять інші книги, як, наприклад, тт. 33, 39, 40 (про загиблих на Перемищині, Лемківщині, Ярославщині та Холмщині), а також книга “Повстанські могили”. Побіжні згадки можна знайти у подальших книгах і радянських документах.
   &nbsp  Дві книги серії “Бібліотека” – тт. 5 (Львівщина) і 6 (Дрогобиччина) – це реєстр осіб, причетних до визвольної боротьби. Там наведено й імена колаборантів.
   &nbsp  У тт. 43 і 44 першої серії вміщено протоколи допиту ОУН СБ Тернопільщини. Планується видання наступних книг, куди увійдуть матеріали віднайденого архіву в с. Озерна.
   &nbsp  Тексти й ноти понад 700 пісень УПА, які зібрав і професійно опрацював п. Зеновій Лавришин, уміщено в т. 25 першої серії.
   &nbsp  Том 38 наводить схеми й описи криївок і бункерів УПА, узяті з Архіву внутрішніх військ СРСР.
   &nbsp  Радянські протоколи допитів полонених керівників УПА, яких згодом розстріляли, увійшли до т. 9 Нової серії. Подані там документи детально описують організаційну структуру підпілля та його діяльність.
   &nbsp  Томи 20 і 35 – це покажчики до цілого видання – тт. 1 – 34 першої серії, тт. 1 – 3 другої серії, тт. 1 – 3 серії “Бібліотека” та книги “Повстанські могили”.
   &nbsp  Готуються до друку томи про Підпільну пошту України та ВО “Буг”.
   &nbsp  Видавництво “Літопис УПА” за свою 34 річну історію зробило чимало. Зібрано багато документів і матеріалів, які висвітлють різноманітні віхи діяльності та боротьби українських повстанців, що становлять інтерес як для дослідників, так і для ширшого кола читачів. Колектив “Літопису УПА” працює на громадських засадах і оплачує тільки технічні роботи: набір, верстку, друк і безкоштовно розсилає їх по бібліотеках як України так і цілого світу. Цей факт допомагає зрозуміти, чому горстці колишніх вояків УПА вдається забезпечити постійний ріст Видавництва й продовження цієї важливої для сучасної України праці.
   &nbsp  Адреса: “Літопис УПА”, пл. Міцкевича, 6/7, Львів, 79000, Україна. Тел. (80322) 72-40-64, e-mail: litopys@bs.lviv.ua, web-сайт: www.litopysupa.com
   &nbsp  
   &nbsp  

Центр досліджень визвольного руху

   &nbsp  Історія боротьби народу за визволення є основою національної ідеології кожної новопосталої держави, на ній базується формульована в період державотворення система суспільних цінностей та орієнтирів. Минуле українського народу, особливо його визвольна боротьба протягом довгих років замовчувалося та спотворювалося завойовниками. Тому надзвичайно гострою є потреба нового неупередженого погляду на історії визвольних змагань українців.
   &nbsp  Апогей розвитку українського визвольного руху припадає на ХХ століття, його найяскравішим проявом є боротьба Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії протягом 1920-1950 років. Проте на сьогодні діяльність цих структур залишається найменш дослідженою ділянкою в українській історіографії.
   &nbsp  Вивчення найрізноманітніших аспектів боротьби українських повстанців за національну та соціальну свободу є головною метою Центру досліджень визвольного руху. Реалізація цієї мети передбачає виконання цілого ряду завдань:
   &nbsp  1.Створення потужного наукового центру досліджень проблематики ОУН та УПА.
   &nbsp  2.Координація діяльності окремих науковців – дослідників
   &nbsp  3. Залучення до вивчення заданої проблематики нових наукових кадрів і допомога дослідникам-початківцям.
   &nbsp  4. Популяризація тематики національно-визвольної боротьби ОУН та УПА і створення відповідного її позитивного образу у суспільстві.
   &nbsp  5. Збір і збереження документальних, усних, речових свідчень про національно-визвольну боротьбу ОУН та УПА.
   &nbsp  На сьогодні Центр об’єднує багатьох істориків з різних куточків України та з поза її меж. Робота ЦДВР проходить за наступними напрямками:
   &nbsp  І. Дослідницький напрямок
   &nbsp  Відділи:
   &nbsp  1. Архівний
   &nbsp  2. Музейний
   &nbsp  3. Польових досліджень
   &nbsp  ІІ. Науковий напрямок
   &nbsp  Відділи:
   &nbsp  1. Науково-організаційний
   &nbsp  2. Редакційний
   &nbsp  3.Методично-бібліографічний
   &nbsp  ІІІ. Інформаційний напрямок
   &nbsp  Діяльність ЦДВР:
   &nbsp  Проведенні наукові конференції:
   &nbsp  •«Третій фронт в Західній Україні. 1939-1947» (спільно з Науковим товариством ім. Т. Шевченка)
   &nbsp  •«Організація Українських Націоналістів: до 75-ліття створення»
   &nbsp  •“Боротьба народів Центральної та Східної Європи з тоталітарними режимами в ХХ ст.» (спільно із Інститутом української археографії і джерелознавства ім. М.Грушевського НАН України, Кам’янець-Подільським державним університетом ім. І.Огієнка, Центром Українознавства Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Міжнародною благодійною установою «Центр Національного Відродження ім. С.Бандери»)
   &nbsp  •«До 60-тої річниці Української Головної Визвольної Ради» (спільно з Інститутом українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України)
   &nbsp  •«Український визвольний рух 1920-х – 1950-х років: проблеми теорії та методології досліджень».
   &nbsp  
   &nbsp  

Видання Центру:

   &nbsp  •Армія безсмертних. Повстанські світлини / ред. В’ятрович В. та Мороз В. – Львів: Видавництво «Мс», 2002. – 212 c.
   &nbsp  •Галаса В. Наше життя і боротьба. – Львів: Видавництво «Мс», 2005. – 272 с.
   &nbsp  •Петренко Р. Слідами армії без держави. – Київ-Торонто: Українська Видавнича Спілка, 2004. – 272 с.
   &nbsp  •Чайківський Б. «Фама» – рекламна фірма Романа Шухевича. – Львів: Видавництво «Мс», 2005. – 104 с.
   &nbsp  •Порендовський В.-І. У кігтях СТЕПЛАҐУ (Кенґір 1949-1954). Спогади. – Львів: Видавництво «Сполом», 2005. – 272 с., іл.
   &nbsp  •Варшавський акт обвинувачення Степана Бандери та товаришів / упорядник М. Посівнич. – Львів: Видавництво «Мс», 2005. – 200 с., іл.
   &nbsp  •Український визвольний рух. – Львів: Видавництво «Мс», 2003. – Зб. 1 – 208 с.
   &nbsp  •Український визвольний рух. – Львів: Видавництво «Мс», 2003. – Зб. 2: Українсько-польський конфлікт під час Другої світової війни. – 194 с.
   &nbsp  •Український визвольний рух. – Львів: Видавництво «Коло», 2004. – Зб. 3: До 75-ліття Організації Українських Націоналістів. – 304 с.
   &nbsp  •Український визвольний рух. – Львів, 2005. – Зб. 4: Боротьба народів Центрально-Східної Європи проти тоталітарних режимів в ХХ столітті. – 272 с.
   &nbsp  •Український визвольний рух. – Львів: Видавництво «Мс», 2005. –Зб. 5. – 240 с.
   &nbsp  •Український визвольний рух. – Львів: Видавництво «Мс», 2006. – Зб. 6. – 272 с.
   &nbsp  
   &nbsp  

Україна

м. Львів

Козельницька 4

кім. 501

тел. 8 (032) 299 45 15

e-mail: cdvr_lviv@yahoo.com

Шановні читачі!

   &nbsp  Дослідження тематика діяльності ОУН та УПА у наші часи розвивається з новим поштовхом: стають доступними нещодавно засекречені архіви, з’являються нові наукові публікації. Але попри це, ця тематика стала жертвою політичних спекуляцій, що, у свою чергу, негативно впливає на свідомість та уявлення населення нашої держави.
   &nbsp  Ви, читачі, маєте право знати правду про історичне минуле нашого народу. І лише історики, люди, що працюють з оригінальними першоджерелами, покликання яких є реконструювати історичну правду, здатні відповісти на всі питання. Представлена Вашій увазі література базується на історично достовірних документах, її фаховість підтверджена авторитетними науковими інституціями, тут є всі поклики для перевірки правдивості тієї чи іншої інформації.
   &nbsp  Отже, від імені Центру досліджень визвольного руху, хочемо Вам побажати захоплюючих вражень від прочитаних книг.
   &nbsp  З повагою,
   &nbsp  Науковий співробітник ЦДВР: Ігор Дерев’яний

Час оприлюднення з 25 червня

Вик.: Бутко С.В.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12