Новини за 31 липня 2007р.

31 липня 2007 р.

      Рівень життя не може задовольнити громадян нашої держави, і саме на подолання бідності та соціальний захист найуразливіших верств суспільства спрямовані соціальні ініціативи Президента України Віктора Ющенка, проголошені 22 червня 2007 року в Острозькій академії, — зазначив в. о. голови облдержадміністрації Володимир Хоменко під час їх презентації, яка відбулася на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Також він підкреслив, що «Соціальні ініціативи» Глави держави матимуть у результаті переформатування всього державного бюджету, який, у свою чергу, стане більше соціально спрямованим.
      Презентація відбулася за участю в. о. першого заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус, заступника голови облдержадміністрації, керівника апарату Володимира Приходька, заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Володимира Тандури, заступника голови обласної ради Олега Обушного, начальника управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Надії Молочко інших керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, громадських організацій, політичних партій, слухачів Центру та місцевих засобів масової інформації
      Як зазначила в. о. першого заступника голови облдержадміністрації Наталія Білоус, соціальні ініціативи передбачають підвищення розміру мінімальної заробітної плати, запровадження в повному обсязі Єдиної тарифної сітки з оплати праці працівників бюджетної сфери та підвищення інших виплат для збереження співвідношення, встановлення надбавки для фахівців установ освіти, охорони здоров’я, культури та соціальних працівників, які працюють у сільській місцевості, підвищення вдвічі грошового забезпечення військовослужбовцям строкової служби, збільшення розміру допомоги при народженні другої дитини, посилення державної підтримки багатодітних родин, встановлення соціальних гарантій багатодітним сім’ям, підвищення стипендій студентам-сиротам, забезпечення пунктів медичної допомоги на селі автотранспортом.
      Кроки, запропоновані Президентом, мають на меті поліпшити соціальний захист найуразливіших верств нашого суспільства, які потребують нагальної підтримки та допомоги з боку держави.

Час оприлюднення з 31 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 30 липня 2007р.

30 липня 2007 р.

      Ринок праці вимагає від людини, яка шукає роботу, вдосконалення своїх професійних якостей, самовіддачі, бажання вчитися та сприймати нове — наголосив під час відкриття 30 липня навчання в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів директор закладу Володимир Бойко.
      Цього дня розпочалися заняття відразу в двох груп тимчасово непрацюючих громадян направлених Обласним центром зайнятості – всього біля 50 слухачів. Перша група навчатимуться за курсом «Підприємець-початківець». Після завершення курсу вони зможуть відкрити власний бізнес, захистивши свою бізнес-ідею та скориставшись матеріальною підкріплена допомогою Центру зайнятості. Друга група слухачів, бухгалтери та економісти, навчатиметься за професійною програмою підвищення кваліфікації «Бухгалтерський облік за національними стандартами». Вони поглиблюватимуть знання з ведення бухгалтерського обліку та звітності з використанням сучасних інформаційних технологій.
      Загалом такого роду навчання має на меті підвищити конкурентноздатність слухачів на ринку праці.

Час оприлюднення з 30 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 24 липня 2007р.

24 липня 2007 р.

      Понад п’ятдесят нових видань, що вийшли друком у минулому та поточному роках, днями поповнили фонди бібліотеки Центру. Подарували їх Інститут історії України НАН України та Міжнародний фонд «Відродження». Заклад постійно взаємодіє з ними й вже не вперше ці відомі в Україні та за її межами інституції відгукуються на його прохання про безкоштовну передачу підтриманою ними поліграфічної продукції для потреб навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівщини. Щодо останніх надбань, то слухачі, відтепер, зокрема, зможуть ознайомитися з такими книгами як: третій том «Енциклопедії історії України», збіркою статей «Контроль в органах виконавчої влади в сучасних умовах», дослідженнями Тіма Бернерс-Лі «Заснування Павутини: З чого починалася і до чого прийде Всесвітня мережа», Кені Педріка «Карнавал революції. Центральна Європа 1989 року», Оле Норгаарда «Економічні інституції та демократична реформа. Порівняльний аналіз посткомуністичних країн», Браяна Таманага «Верховенство права: історія, політика, теорія», посібником «Державні фінанси в розвиткових та перехідних країнах».
      Всього з початку року з різних джерел Центр отримав біля 1000 книг фахової літератури, причому найбільший подарунок, 674 примірники, наприкінці травня зробила Національна парламентська бібліотека України.

Час оприлюднення з 24 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 17 липня 2007р.

17 липня 2007 р.

      Видавництво «Літопису УПА» (м.Торонто, Канада) подарувало комплекти літератури в бібліотеки області, видані у 80-90-х рр. XX ст. в українській діаспорі на пожертви українських патріотів на Заході.
      Збірники документів, мемуари, CD-диски та аудіо-касети з боротьби українського національно-визвольного руху 30-50-х років XX ст. передані Чернігівській державній обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г.Короленка, Міській бібліотеці для дітей ім. О.П.Довженка, Ніжинській центральній міській бібліотеці, Прилуцькій центральній міській бібліотеці ім. Любові Забашти, бібліотеці Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка та бібліотеці Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

      Цей подарунок для бібліотек Чернігівщини здійснено в рамках заходів на виконання Указу Президента України «Про відзначення 100-річчя від дня народження Романа Шухевича» від 16 травня 2007 р. №420.
      Передачу книг організували спільними зусиллями управління інформації та зв’язків з громадськістю, з питань внутрішньої політики, культури і туризму облдержадміністрації, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Час оприлюднення з 17 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 11 липня 2007р.

11 липня 2007 р.

ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРУ ПЕРЕПІДГОТОВКИ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ КАДРІВ У ПЕРШОМУ ПІВРІЧЧЯ 2007 РОКУ

      2163 слухача навчалися в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування протягом першого півріччя 2007 р. З них – 583 державних службовців місцевих органів виконавчої влади і територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, 1164 посадових осіб місцевого самоврядування, 102 — резерв на посади державних службовців. Всього – 1849 осіб, крім того, 314 слухачів підвищили кваліфікацію за направленням обласного центру зайнятості. Таким чином, повністю реалізовані завдання, визначені планом-графіком навчання кадрів, затвердженого спільним розпорядженням голови облдержадміністрації і голови обласної ради від 8 грудня 2006 р. № 55. Додатково займалися групи резерву кадрів на посади державних службовців Бобровицького району, державних службовців управлінь Пенсійного фонду України в області та державних службовців управлінь юстиції в області.
      Під час навчання за професійними програмами підвищення кваліфікації та семінарах в цей період переважали інтерактивні форми навчання – тренінги, рольові ігри, «круглі столи», дискусії. Проведено також низку виїзних практичних занять: в м. Славутич Київської області для заступників голів районних рад, секретарів міських рад міст обласного значення, а також заступників голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення з гуманітарних питань; в м. Чернігові для новопризначених на посади спеціалістів райдержадміністрацій, бухгалтерів сільських рад. Разом з тим у Чернігові, Мені, Бахмачі, Носівці, Прилуках понад п’ятьсот слухачів взяли участь у зональних семінарах, об’єднаних темою «Територіальна громада – первинний суб’єкт місцевого самоврядування» і призначених для посадових осіб місцевого самоврядування.
      102 слухача опановували різні програми, передбачені для кадрового резерву. Серед них семінар – «Державна служба в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи» для випускників вищих навчальних закладів Чернігова. 27 студентів, а нині – дипломованих спеціалістів, тиждень ознайомлювалися з засдами державного управління та місцевого самоврядування в Україні, а потім п’ять днів стажувалися на посадах державних службовців в органах влади.
      За півроку до викладання в Центрі залучалися 105 фахівців, з них 3 – доктори наук, 13 кандидатів наук, 10 магістрів державного управління. Серед викладацького складу традиційно домінували державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування. Перед слухачами виступали, зокрема, голова облдержадміністрації Микола Лаврик, голова обласної ради Наталія Романова, міський голова Чернігова Олександр Соколов, заступники голови облдержадміністрації та обласної ради Володимир Тандура, Анатолій Іванько, Обушний Обушний, керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько, керівники управлінь, відділів, викладачі вищих навчальних закладів. Серед них: радник Президента України, доктор економічних наук, професор Микола Бутко, заступник міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова, доцент Національного університету «Львівська політехніка», кандидат технічних наук Сергій Хропот, аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач, експерт Інституту зовнішньої політики, кандидат політичних наук Олександр Палій.
      Бібліотечні фонди закладу за півроку збільшилися з 3049 до 3900 примірників або на 28%. Книги Центру надані Національною парламентською бібліотекою України (674 примірника), Національним Університетом «Києво-Могилянська академія» (64 примірника), Центром досліджень визвольного руху (35 примірників) та деякими іншими установами, громадськими організаціями. Зокрема, Центр безкоштовно отримав повний комплект «Літопису УПА». Власними зусиллями в Центром за цей час підготовлено до друку і видано дві книги: «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС» та «Україна-Росія: діалог історіографій: Матеріали міжнародної наукової конференції».
      Тривала співпраця Центру з громадськими організаціями та міжнародними інституціями. Центральноукраїнським регiональним навчальний центром (м. Черкаси) Фундацiї «Україна-США» для 35 сільських голів Чернігівщини проведено тренінг «Нова політика органів місцевого самоврядування у сфері управління земельними ресурсами», а фахівцями міської громадської організації «Центр гендерної ініціативи» та обласної організації «Спілка жінок України» –низку тренінгів для слухачів з проблем ґендеру. Громадська організація «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» взяла участь в організації «круглих столів» з євроатлантичної інтеграції для слухачів Центру. Разом з громадською організацією «Сіверський» інститут регіональних досліджень» завершено проект «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС», в результаті чого слухачі отримали фаховий начальний посібник. У лютому укладено угоду про міжнародне співробітництво з Філіалом державного навчального закладу вищої професійної освіти «Орловська регіональна академія державної служби» в м. Брянськ. Квітень позначений підписанням нового контракту в рамках програми ОБСЄ „Людський вимір”, що дозволило провчити одну групу військовослужбовців, які звільняються у запас або у відставку зі Збройних сил України у зв’язку з їх реформуванням. Продовжуючи цей напрямок роботи, за результатами тендеру, Чернігівський центр як один з п’яти переможців уклав угоду за програмою «Україна – НАТО: перевід військових на цивільне становище» щодо навчання українських військовослужбовців.
     &nbspЗ детальнішою інформацією про роботу Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів ви можете ознайомитися з попередніх повідомлень рубрики «Новини» на сайті закладу.

Час оприлюднення з 11 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 9 липня 2007р.

9 липня 2007 р.

      Представники зі всієї області навчатимуться на протязі двох тижнів з 9 липня основам приватної підприємницької діяльності в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Курс який проходитимуть слухачі має назву: „Керівник в структурі малого бізнесу” (Підприємець-початківець). Всі вони направлені Обласним центром зайнятості і мають статус тимчасово непрацюючих та мають право на отримання матеріальної допомоги з боку Центру зайнятості на розвиток власного бізнесу. Завершиться навчання захистом бізнес-плану.
  Слід зазначити, що це вже шоста група підприємців-початківців, які навчатимуться в поточному році, всього з початку року Центр випустив одинадцять груп враховуючи і інші напрямки підготовки.

Час оприлюднення з 9 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 5 липня 2007р.

5 липня 2007 р.

       «Відносини НАТО–Україна в контексті підтримки державної безпеки та збереження сталого демократичного розвитку: регіональні аспекти» — така назва семінару, що відбувся за підтримки Сіверського інституту регіональних досліджень у партнерстві з Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за підримки Центру інформації та документації НАТО в Україні в рамках тренінгу для керівників засобів масової інформації Чернігівської області.
      Відкрили захід Сергій Лепявко директор Сіверського інституту регіональних досліджень, професор, Володимир Тандура заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань, кандидат історичних наук та Володимир Бойко директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук.
            Семінар зібрав значну кількість науковців та дослідників, представників органів державної влади громадськості серед них директор Інституту трансформації суспільства, завідувач кафедри Національної академії управління, доктор економічних наук, професор Олег Соскін; заступник голови Координаційної Ради Громадської ліги „Україна-НАТО” Олег Кокошинський; президент Атлантичної ради України, кандидат військових наук, доцент Вадим Гречанінов; завідувач кафедри НАДУ при Президентові України, доктор наук з державного управління, професор Іван Розпутенко; заступник директора офісу зв’язку НАТО в Києві Мерлі Мейгр (Merle Maigre) та директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко.
      Представники засобів масової інформації мають своєчасно, оперативно та неупереджено інформувати громадськість про діяльність НАТО в Україні та в світі вцілому. Указ Президента України Віктора Ющенка Про Цільовий план Україна-НАТО на 2007рік в рамках Плану дій Україна-НАТО від 18 червня 2007року визначає сучасні пріоритети зовнішньоекономічної діяльності України — підкреслив заступник голови Координаційної Ради Громадської ліги „Україна-НАТО” Олег Кокошинський. Він також зазначив, що цільовий план передбачає проведення близько 550 різнопланових заходів, причому лише 130 з них стосуються питань безпеки та оборони, решта направлені на співпрацю в політичній та соціально-економічній сфері. Вступ до Альянсу НАТО — це крок на шляху вступу до Європейського Союзу, так 7 країн які вступили в березні цього року до альянсу вже в травні стали членами Європейського Союзу. Тому Україні надзвичайно важливо інтегруватися з європейськими країнами вона має всі основи для вступу в нього.
      Зі слів завідувача кафедри Національної академії управління, доктора економічних наук, професора Олега Соскіна: «Конкурентно-цивілізаційний світ вимагає від нашої країни рішучих дій треба рухатись швидко, грамотно та мобільно, а це не можливо без вступу до Євроатлантичного альянсу. Саме він виступає за збереження соборності, самостійності всіх країн-членів їх безпеки, а за сучасних умов це найоптимальніший варіант власного убезпечення. Тому виходячи з цього Європейський вектор зовнішньополітичної орієнтації є надзвичайно необхідним для України. В свою чергу просвітницька робота щодо альянсу НАТО покладена в значній мірі на ЗМІ які доносять в міру своєї професійної діяльності інформацію широким колам громадськості. В країні має створюватися мережа інформаційних, науково-консультаційних центрів з Євроінтеграції, тільки після цього суспільство зрозуміє що вступ України до Європейського простору — це прогресивний крок вперед як для держави так і для суспільства».
      Відбулася зустріч на тему: «Правові аспекти позачергових виборів до Верховної Ради України» з членом ЦВК України Ігорем Жиденко. Було роз’яснено основні механізми проведення передвиборчої агітації, проведення самих виборів та їх фінансування. Членом ЦВК поінформував присутніх про типові порушення при проведенні агітаційної роботи та заходи з їх усунення.      В своєму виступі завідувач кафедри НАДУ при Президентові України, доктор наук з державного управління, професор Іван Розпутенко зробив невеличний екскурс в історію України, підкресливши що інтеграція українця має відбутися перш за все в Україні, коли він стане дійсним громадянином своєї держави, тільки після цього можна інтегруватися в Європу, зокрема до Північноатлантичного альянсу. На сьогодні Україні треба остаточно визначитись та зорієнтуватись на певний курс розвитку, а найбільш оптимальним з них є участь Альянсі. Треба подолати міф про НАТО як жорсткий та агресивний блок та об’єктивно оцінити його діяльність в загальнонаціональному масштабі.
      Дискусію викликало обговорення питань забезпечення військової та національної безпеки президентом Атлантичної ради України, кандидатом військових наук, доцентом Вадимом Гречаніновим генералом у відставці. Зокрема він зазначив що виходячи з власного досвіду та досвіду європейських країн вступ до НАТО значно зменшить витрати нашої держави на укріплення обороноздатністі країни та забезпечить безпеку з боку світових терористичних організацій, особливо зараз в умовах протистояння Сходу та Заходу та активізації діяльності терористичних організацій в світовому масштабі.
      Підбив підсумки обговорення доцільності вступу до Північноатлантичного альянсу Володимир Бойко директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук озвучивши думку присутніх що семінари присв’ячені вступу України до НАТО є надзвичайно потрібною та необхідною справою яку треба систематично проводити особливо для такої категорії слухачів як представники ЗМІ, які є головними інформаторами громадськості щодо всіх процесів які відбуваються в нашій державі в даному випадку це об’єктивне роз’яснення перспектив вступу в Північноатлантичний Альянс.
      Побажання учасників семінару представників засобів масової інформації будуть враховані організаторами в подальшій діяльності під час підготовки аналогічних заходів.

Час оприлюднення з 5 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 4 липня 2007р.

4 липня 2007 р.

      За словами менеджера програми «НАТО-Україна» з підготовки військовослужбовців Крістофера Штаудта — перепідготовка військовослужбовців звільнених в запас це реальний крок на шляху пошуку себе в цивільному житті та кар’єрному зростанні. Саме на це направлена співпраця з Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та представництва НАТО — зазначив менеджер програми під час випуску групи яка навчалася за програмою «Керівник в структурі малого бізнесу».
      Підбиття підсумків відбулося за участю начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Ігоря Куца, асистента менеджера програми «НАТО-Україна» з перепідготовки військовослужбовців Олександри Огороднікової, начальника відділу кадрів обласного військового комісаріату, підполковника Бориса Лапи, директора Центру Володимира Бойка та куратора групи Володимира Скрипки.
      Зі слів випускників курсу навчання за цією програмою — це шанс який надає можливість військовослужбовцям стати на ноги та реалізувати себе, підтримати матеріально після звільнення зі Збройних Сил України.
      Підсумовуючи церемонію вручення свідоцтв про курсову підготовку директор Центру Володимир Бойко подякував менеджуру програми «НАТО-Україна» сподіваючись на подальшу плідну співпрацю в напрямку перепідготовки колишніх військових.

***

       «Організаційно-правові засади діяльності місцевих засобів масової інформації» — таку назву має триденний тематичний короткотерміновий семінар, що розпочався сьогодні в Центрі для керівників засобів масової інформації області.
      Семінар передбачає обговорення ряду найважливіших питань які хвилюють представників ЗМІ. Це розгляд проблемних питань у взаємодії засобів масової інформації та влади на Чернігівщині, регіональних аспектів реалізації державної інформаційної політики, висвітлення ініціатив центральних органів влади в місцевих засобах масової інформації, торкнуться ролі і місця засобів масової інформації у виборчому процесі, взаємодії ЗМІ та громадськості.
      В четвер 5 липня передбачається проведення круглого столу на тему: «Відносини НАТО–Україна в контексті підтримки державної безпеки та збереження сталого демократичного розвитку: регіональні аспекти». В якому братимуть участь директор Інституту трансформації суспільства, завідувач кафедри Національної академії управління, доктор економічних наук, професор Олег Соскін; заступник голови Координаційної Ради Громадської ліги „Україна-НАТО” Олег Кокошинський; президент Атлантичної ради України, кандидат військових наук, доцент Вадим Гречанінов; Іван Розпутенко завідувач кафедри НАДУ при Президентові України, доктор наук з державного управління, професор.

Час оприлюднення з 4 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 3 липня 2007р.

3 липня 2007 р.

      ВАТ «Продовольча компанія Ясен», ПП «Союз-лідер», ТОВ ВТФ «Аве Сан», ПП «Патрон» — ці та інші підприєства були представлені на ярмарці вакансій, яка відбулася в Міському центрі зайнятості для військовослужбовців звільнених в запас або у відставку у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України. Вони навчалися в Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за програмою «Керівник в структурі малого бізнесу» в рамках проекту«НАТО-Україна» з перепідготовки військовослужбовців.
      «Ярмарок» надав можливість ознайомилися з наявністю вільних робочих місць в місті Чернігові, отримали необхідну інформацію щодо існуючих вакансій. Представники міського центру зайнятості надали консультативну допомогу стосовно комп’ютерної бази даних про робочі місця в Україні.
      Учасників привітали та побажали успіхів у пошуку роботи директор Міського центру зайнятості Олександр Зевченко та в.о. ученого секретаря Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Скрипка.

Час оприлюднення з 3 липня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12