Новини за 21 серпня 2007р.

21 серпня 2007 р.

      «Обласна рада вітає те, що вперше за шістнадцять років за цим столом зібралися не просто очевидці, а головні діячів часів проголошення незалежності. Сьогодні ми зібралися, в першу чергу, аби почути ваші спогади, думки про нещодавнє минуле, аби краще зрозуміти себе нинішніх та допомогти молодому поколінню в його становленні», – зазначив заступник голови обласної ради Олег Обушний на відкритті «круглого столу» «Внесок громадськості Чернігівщини у проголошення незалежності України». Цей захід проводився 21 серпня 2007 р. в Чернігівському центрі за участю учасників визвольної боротьби 1989 – 1991 рр., представників громадських, передусім молодіжних організацій м. Чернігова, засобів масової інформації, слухачів Центру.
      На думку одного з ведучих «круглого столу» директора Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимира Бойка подій тих років – один з ключових етапів національно-визвольної боротьби українського народу у ХХ ст. Начальник управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації, яке разом з Центром організувало цю зустріч, Надії Молочко наголосила на важливості вивчення періоду 1989 – 1991 рр. і врахування його уроків для сьогодення.
      «При всій повазі до подій останніх років, вони мали внутрішній характер, відбувалися в Україні. Майже двадцять років тому ми протистояли державі з надпотужним репресивним апаратом. Але нас підтримувала віра в правильність боротьби за утвердження українського народу господарем на власній землі», – підкреслив співголова крайової організації НРУ (1989–1992 рр.), нині заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Валерій Сарана. Побратими – так він звернувся до присутніх громадських діячів, які тоді представляли різні організації. Валерій Сарана нагадав, що саме Чернігівський крайовий Рух разом із іншими демократичними силами Чернігова першими в області вже 19 серпня 1991 р. надіслали телеграму з категоричним засудженням ГКЧП і організували акції протесту.
      Заступник голови крайової організації НРУ (1990–1992 рр.), депутат Верховної Ради України 4-го скликання, депутат Чернігівської міської ради, голова Чернігівської обласної організації УПН Володимир Ступак, який 19–21 серпня 1991 р. здійснював безпосередню координацію боротьби національно-демократичних сил на Чернігівщині проти ГКЧП, наголосив про важливість передусім духовного, національно-патріотичного й демократичного визволення – для цього треба знати правду. Зокрема, він згадав як влітку 1990 р. активісти Руху і Товариства української мови ім. Т.Г.Шевченка під час акції «Дзвін-90» виступили перед мешканцями 26 населених пунктів Чернігівщини.
      Про внесок громадськості Чернігова у проголошення незалежності України: 1989–1991 рр. розповів відповідальний секретар крайової організації НРУ (1989–1991 рр.), голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло Данилюк. Він нагадав, що у квітні 1990 р. в області було створено філію Української Гельсінської спілки. Її фундатором став український патріот, багаторічний в’язень комуністичних концтаборів Левко Лук’яненко. Саме він став генератором ідей та справжнім лідером національно-демократичного руху в області. А 9 липня 1989 року відбулись установчі збори Чернігівської крайової організації Народного руху України, були обрані співголовами організації: Анатолій Майба, Валерій Сарана, Олександр Котенко, згодом відповідальним секретарем став Михайло Данилюк. Доповідач поіменно назвав 21 делегата, обраних на Всеукраїнський установчий з’їзд Руху в Києві: Анатолій Бабкін, Сергій Бутко, Вадим Ванжа, Олена Василєва, Олександр Дяченко, Сергій Жигинас, Віталій Лисий, В’ячеслав Логін, Любов Костюченко, Олександр Котенко, Левко Лук’яненко, Анатолій Майба, Віталій Москаленко, Володимир Павленко, Іван Панченко, Віктор Перепеча, Віталій Ростальний, Валерій Сарана, Павло Семененко, Володимир Фальба, Іван Чех.
      Учасники «круглого столу» вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих земляків –українських патріотів, які вже відійшли у вічність.
      Голова міської громадської організації «Товариство української мови імені Т.Г.Шевченка» (1990–1992 рр.), провідний активіст крайової організації НРУ (1990–1991 рр.), організатор та керівник хору «Причастя» Лариса Куровська, член виконкому крайової організації НРУ (1989–1990 рр.), заступник голови крайової організації НРУ (1990–1992 рр.) Іван Панченко, організатор і керівник управи громадської організації «Зелений світ», провідний активіст крайової організації НРУ (1990–1991 рр.) Іван Осадців, депутат Чернігівської міської ради (1990–1994 рр.), член депутатської групи «Демократичний Чернігів», начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації Віктор Молочко, координатор Чернігівського міського осередку НРУ за перебудову (1989 р.), провідний активіст крайової організації НРУ (1989–1990 рр.) Сергій Жигинас, організатор і голова ПДВУ в області (1988–1991 рр.), відповідальний секретар координаційної ради демократичних організацій Чернігівщини Микола Лук’яненко висвітлювали найбільш пам’ятні епізоди національно-демократичної боротьби в області. Вони підкреслили, що такі події, як «ковбасна революція» в Чернігові у січні 1990 р. були не боротьбою за шматок м’яса, а за гідне життя, за чесну народну владу. Зокрема, згадали, що у серпні 1989 року вийшов перший номер видання Чернігівської крайової організації НРУ за перебудову – газети «Громада» під редакцією Віталія Москаленка. Цікаво, що ця перша незалежне від комуністичної влади видання в області друкувалося у Вільнюсі за допомогою литовського національно-демократичного руху. А перші тиражі працівники КДБ зуміли вилучити й знищити.
      Ведучі та учасники «круглого столу» подякували власному кореспонденту газети «Голос України», редактору журналу «Сіверянський літопис», історику Сергію Павленку за чесну, самовіддану громадянську та журналістську діяльність у 1989–1991 рр. та правдиве висвітлення тих вже легендарних подій у книзі «Опозиція на Чернігівщині: 1944–1990». Сам Сергій Павленко закликав учасників визвольної боротьби писати спогади, зберегти пам’ять про відновлення Української держави на Чернігівщині.
      На завершенні заходу О. Обушний попросив учасників тих подій згадати про факти їх переслідування з боку комуністичної влади. Активісти визвольної боротьби стримано поставилися до цього – хіба приємно згадувати про погане. Проте, Валерій Сарана поділився незабутнім для себе спогадом, як у 1992 р. в Чернігові він став свідком присяги вже колишніх офіцерів КГБ –новоспечених співробітників СБУ на вірність народу України. Серед них було багато тих, хто «по долгу служби» переслідував українських патріотів.
      Учасники «круглого столу» ознайомилися з однойменною виставкою оригінальних документів подій 1989–1991 рр. в області: листівками, резолюціями мітингів, газетами «Громада» тощо.
      Підбиваючи підсумки роботи «круглого столу» його організатори подякували активістам національно-демократичного руху за вагомий внесок у боротьбі за незалежність України на Чернігівщині у 1989–1991 рр., побажали їм сил та здоров’я для продовження активної участі у державотворенні й побудові життя в Україні, гідного її громадян, та запевнили, що зроблять все необхідне для збереження в пам’яті поколінь подій тих часів.

Час оприлюднення з 21 серпня

Вик.: Бутко С.В.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 17 серпня 2007р.

17 серпня 2007 р.

   &nbsp  «Внесок громадськості Чернігівщини у проголошення незалежності України» – під такою назвою 21 серпня 2007 р. з 16.00 до 17.30 в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводитиметься «круглий стіл».
   &nbsp  Його мета – висвітлити події боротьби національно-демократичного руху на Чернігівщині за відновлення незалежності України в 1989-1991 рр.
   &nbsp  Для участі у «круглому столі» запрошені активні учасники та дослідники тих подій:Сарана Валерій Юрійович – співголова крайової організації НРУ (1989-1992 рр.), заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації;Ступак Володимир Федорович – заступник голови крайової організації НРУ (1990-1992 рр.), депутат Чернігівської міської ради, голова Чернігівської обласної організації УПН;Данилюк Михайло Дмитрович – відповідальний секретар крайової організації НРУ (1989-1991 рр.), голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів;Соломаха Сергій Васильович – депутат Чернігівської міської ради (1990-1994 рр.), секретар координаційної ради депутатської групи «Демократичний Чернігів», заступник голови крайової організації НРУ (1990-1992 рр.);Куровська Лариса Дмитрівна – голова міської громадської організації «Товариство української мови імені Т.Г.Шевченка» (1990-1992 р.), провідний активіст крайової організації НРУ (1990-1991 рр.), організатор та керівник хору «Причастя»;Осадців Іван Васильович – організатор і керівник управи громадської організації «Зелений світ», провідний активіст крайової організації НРУ (1990-1991 рр.);Молочко Віктор Михайлович – депутат Чернігівської міської ради (1990-1994 рр.), член депутатської групи «Демократичний Чернігів», начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації.Лук’яненко Микола Миколайович – організатор і голова ПДВУ в області (1988-1991 рр.), відповідальний секретар координаційної ради демократичних організацій Чернігівщини;Жигинас Сергій Вільямович – координатор Чернігівського міського осередку НРУ за перебудову (1989 р.), провідний активіст крайової організації НРУ (1989-1990 рр.);Павленко Сергій Олегович – власний кореспондент газети «Голос України», редактор журналу «Сіверянський літопис», історик.
   &nbsp  У заході братимуть участь також представники громадських, передусім молодіжних організацій.
   &nbsp  Організатори заходу: управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації та Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
   &nbsp  Місце проведення: м. Чернігів, проспект Миру, 43 (будинок засідань обласної ради), третій поверх, конференц-зал.

Час оприлюднення з 17 серпня

Вик.: Бутко С.В.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12