Новини за 26 вересня 2007р.

26 вересня 2007 р.

      Проект НАТО-Україна щодо перепідготовки військовослужбовців має своє продовження. Підтвердженням тому є навчання чергової групи військовослужбовців звільнених в запас або у відставку зі Збройних Сил України у зв’язку з їх реформуванням в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Саме в цьому році в рамках даного проекту в Україні мають пройти перепідготовку близько 600 військовослужбовців. Постійно розробляються нові програми курсів, що мають задовольнити потреби бувших військових та допоможуть їм стати більш конкурентоспроможними на ринку праці. В рамках програми НАТО-Україна Центром було розроблено новий курс „Маркетинг та менеджмент продажу”. Це перша група даного напряму яка реалізується в місті Чернігові.
      У відкритті навчання взяли участь менеджер програми „НАТО-Україна” з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт, Обласний військовий комісар Ярослав Рутар, головний спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний.
      Відкриваючи навчання менеджер програми „НАТО-Україна” з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт зазначив: „Я хочу побажати всім присутнім щоб після навчання в Центрі ви були успішними в цивільному житті і ті знання, навички та вміння були використані в повному обсязі, а ми в свою чергу спільно з Центром зробимо все необхідне для цього.
      По завершенню зустрічі слухачі висловили подяку організаторам навчання за отриману можливість підвищити свою кваліфікацію.

***

      Сьогодні в Центрі розпочалося навчання спеціалістів апаратів райдержадміністрацій на тему: «Сучасні інформаційні технології в державному управлінні». Навчання передбачає практичне ознайомлення та вивчення ведучих інформаційних технологій їх використання в повсякденній роботі на посаді державного службовця, що в свою чергу має інтенсифікувати процеси інформаційно-комунікаційної взаємодії.

Час оприлюднення з 26 вересня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 25 вересня 2007р.

25 вересня 2007 р.

      Завтра 26 вересня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочинається навчання військовослужбовців звільнених в запас або у відставку зі Збройних Сил України за курсом „Маркетинг та менеджмент продажу”. Воно відбуватиметься в рамках проекту НАТО- Україна.
      В відкритті навчання братимуть участь менеджер програми „НАТО-Україна” з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Ігор Куц, заступник начальника територіального управління „Північ” з гуманітарних питань, полковник Станіслав Гончар, Обласний військовий комісар Ярослав Рутар.
      Запрошуються представники ЗМІ.Місце проведення: Чернігів, проспект Миру, 43, другий поверх, аудиторія №2 Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
      Початок: о 12.00, 26 вересня 2007 р.

***

      Питання земельних відносин є на сьогодні надзвичайно актуальним. Своєчасне інформування землевпорядників сільських, селищних рад щодо механізмів правового регулювання земельних питань є необхідністю, саме таку мету має навчання — за словами керуючого справами виконавчого апарату обласної ради Василя Фесенка. Протягом трьох днів вони навчатимуться за програмою «Правове регулювання земельних відносин”. Зі вступним словом під час відкриття навчання до слухачів звернувся також в.о. начальника головного управління земельних ресурсів у Чернігівській області Юрій Морозов.

Час оприлюднення з 25 вересня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 20 вересня 2007р.

20 вересня 2007 р.

      Сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводився тренінг «Протидія торгівлі людьми» для спеціалістів з питань опіки, піклування та усиновлення служб у справах неповнолітніх райдержадміністрацій, міських рад, які навчаються за професійною програмою підвищення кваліфікації. Його реалізовано на виконання розпорядження голови облдержадміністрації «Про обласну Програму протидії торгівлі людьми на період до 2010 року» від 28 серпня 2007 р. №329 Центром спільно з Чернігівським громадським комітетом прав людини та Львівською неурядовою міською громадською організацією «Дівочий клуб Юнка».
      Заняття провели програмний директор Чернігівського громадського комітету прав людини Тухан Едієв та тренер Львівської неурядової міської громадської організації «Дівочий клуб Юнка» Ірина Кісілевич. Слухачі обговорювали питання причин такого явища як торгівля людьми, шляхи та механізми запобігання. Була розглянута ситуація щодо торгівлі людьми, зокрема дітьми в європейських країнах. Докладно висвітлено досвід цих країн в розв’язанні цього ганебного явища сучасності. Акцентувалася увага на тому, що саме представники органів виконавчої влади, які працюють у службі у справах неповнолітніх сприятимуть захисту прав дітей – найуразливішої верстви нашого суспільства.
      ДОВІДКОВО: Стаття 149 Кримінального кодексу України «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини»:
      1. Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, – караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.
      2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.
      3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.
      Примітка. 1. Під експлуатацією людини в цій статті слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї, подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо.
      2. У статтях 149 та 303 цього Кодексу під уразливим станом особи слід розуміти зумовлений фізичними чи психічними властивостями або зовнішніми обставинами стан особи, який позбавляє або обмежує її здатність усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, приймати за своєю волею самостійні рішення, чинити опір насильницьким чи іншим незаконним діям, збіг тяжких особистих, сімейних або інших обставин.
      3. Відповідальність за вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання малолітнього чи неповнолітнього за цією статтею має наставати незалежно від того, чи вчинені такі дії з використанням обману, шантажу чи уразливого стану зазначених осіб або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, використання службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності».

Час оприлюднення з 20 вересня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 19 вересня 2007р.

19 вересня 2007 р.

      Проблеми адаптації соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС набувають для сучасної України надзвичайної актуальності, особливо зараз в період переходу нашої держави на нову більш демократичну платформу. Орієнтація на високорозвинені європейські країни, залучення провідного європейського досвіду можливо лише за умови наявності прогресивного, визнаного світовим співтовариством загальноєвропейського законодавства. Саме цьому присвячено тренінг «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС», що відбувся під час навчання в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів працівників управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад (міст обласного значення). Його проводили заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації Наталія Мужикова та декан юридичного факультету Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій і праці, кандидат юридичних наук В’ячеслав Пузирний. Мета: ознайомити слухачів з європейськими стандартами в сфері соціального захисту для реалізації їх принципів в подальшій роботі.
      Під час тренінгу обговорювалися питання адаптації права України до права Європейського Союзу, основні моделі соціального захисту в Європейському Союзі, європейські стандарти в галузі соціального захисту та їх впровадження в українське законодавство, розглядалися окремі сфери адаптації трудового законодавства України до європейського.
      Методика тренінгу апробована під час серії тренінгів проведених для керівників територіальних громад восени 2006 року в рамках проекту реалізованого Сіверським інститутом регіональних досліджень за участю Київського, Миколаївського, Черкаського та Чернігівського центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Час оприлюднення з 19 вересня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 18 вересня 2007р.

18 вересня 2007 р.

      «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС» – під такою назвою сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочався триденний семінар для працівників управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад (міст обласного значення).
      На відкритті навчання заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Богуш наголосив на необхідності здійснення державної політики у сфері зайнятості, ринку праці та запобігання безробіттю за європейськими стандартами. Зокрема, важливим напрямом цієї діяльності є адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів Європейського Союзу. Директор Центру Володимир Бойко звернув увагу на те, що Чернігівський центр вже проводив такі навчання для керівників територіальних громад і підготував спільно з Сіверським інститутом регіонального розвитку за підтримки міжнародного фонду «Відродження» посібник однойменний з назвою семінару.

      Одночасно за програмою триденного тематичного семінару «Організація роботи з призначення пенсій в органах Пенсійного фонду України» почали навчання спеціалісти з призначення пенсій відділів з призначення пенсій управлінь ПФУ в районах, містах та районах у м. Чернігові.
      Слухачам висвітлюватимуть теми щодо пенсійного забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», про застосування пенсійного законодавства при призначенні пенсій згідно з Законами України «Про державну службу», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про прокуратуру», «Про статус суддів», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про зайнятість населення», «Про службу в органах місцевого самоврядування» тощо.

Час оприлюднення з 18 вересня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 17 вересня 2007р.

17 вересня 2007 р.

      «Основні напрями діяльності служб у справах неповнолітніх щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування» –виступом начальника служби у справах неповнолітніх облдержадміністрації Людмили Зеленько на таку тему розпочалася друга сесія навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Слухачі – спеціалісти з питань опіки, піклування та усиновлення служб у справах неповнолітніх райдержадміністрацій, міських рад.
      Під час занять висвітлюватимуться теми з державного управління, ділового українського мовлення, правових засад та основних напрямів діяльності служб у справах неповнолітніх.
      18-20 вересня у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів також навчатимуться:

  • за програмою тематичного семінару «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС» начальники управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад (міст обласного значення);
  • за програмою тематичного семінару «Організація роботи з призначення пенсій в органах Пенсійного фонду України» спеціалісти з призначення пенсій відділів з призначення пенсій управлінь ПФУ в районах, містах та районах у м. Чернігові.

Час оприлюднення з 17 вересня

Вик.: Бутко С.В.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 13 вересня 2007р.

13 вересня 2007 р.

      Голодомор, ГУЛАГ, Великий терор – це такі ж символи ХХ століття, як Освєнцим і Хіросіма. Пам’ять про ці віхи історії має бути для нас пересторогою в розбудові незалежної України. В Україні і в нашій області, зокрема, передбачено низку заходів з увічнення пам’яті жертв Великого терору відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років» від 21 травня 2007 р. № 431. У зв’язку з цим, саме на необхідності послідовного проведення державної політики відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства наголосив начальник відділу суспільно-політичного моніторингу та взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації, магістр державного управління Сергій Федусь. Він розпочав «круглий стіл» на тему:«Український національно-визвольний рух і радянський тоталітаризм (до 70-х роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років)», що відбувся сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів під час навчання новопризначених на посади спеціалістів райдержадміністрацій, управлінь та відділів облдержадміністрації.
      Член Асоціації дослідників голодоморів в Україні, доцент Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко підкреслила, що особливістю сталінського терору був його превентивний характер — знищувалися або ізолювалися від суспільства ті, хто міг би чинити опір. Водночас жертви повинні були відволікати увагу населення від справжніх винуватців всіх бід у країні. Комуністичний терор виконував також важливу функцію виховання страхом, як форми лояльності громадян перед злочинною владою. Найбільшого масштабу в Україні, після голодомору 1932-1933 рр., державний терор набрав у 1937—1938 рр. Органи державної безпеки заарештували в Україні 15717 осіб у 1936 році, 159573 — в 1937 році, 106 096 — в 1938 році та 11744 особи в 1939 році. На Чернігівщині, за підрахунками донецького історика В. Нікольського, в 1937 р. було піддано репресіям 8501 особа. Жертвами стали переважно, користуючись мовою радянських документів, «колишні куркулі і колишні люди». Але остаточні підрахунки громадян, які в 1937-1938 рр. в області постраждали від репресій влади, ще попереду.

Час оприлюднення з 13 вересня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 10 вересня 2007р.

10 вересня 2007 р.

      «Ефективність діяльності управлінських органів і посадових осіб» –сьогодні заняттям під такою назвою розпочала першу сесію навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації державних службовців заступник начальника управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області, магістр з державної служби Ірина Протченко. Впродовж тижня у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів вчитимуться новопризначені на посади спеціалістів райдержадміністрацій, управлінь та відділів облдержадміністрації. Слухачі поглиблять знання з державної служби і державного управління в Україні, правового забезпечення державного управління і державної служби, дисципліни і контролю в сфері діяльності органів виконавчої влади, роботи зі зверненнями громадян, діловодства тощо.

Час оприлюднення з 10 вересня

Вик.: Бутко С.В.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12