Новини за 4 жовтня 2007р.

4 жовтня 2007 р.

      4 жовтня науково-практична конференція на тему «Історія адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини» (до 75-ї річниці утворення Чернігівської області) зібрала в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів дослідників з Києва, Чернігова, Брянська. Її організатори – обласна державна адміністрація, Сіверський інститут регіональних досліджень та обласна рада.
      В своєму вітальному слові в.о. голови облдержадміністрації Володимир Хоменко торкнувся складної історії Чернігово-Сіверщини від найдавніших часів до сьогодення, зазначивши, що конференція проводиться аби в історичній ретроспективі згадати про здобутки та прорахунки наших попередників, розкрити кращий досвід державного управління, принципи побудови його на місцях. Це нобхідно аби зробити виважені кроки в облаштуванні нашого регіону і України вцілому.
      Голова обласної ради Наталія Романова зазначила, що ця зустріч провідних фахівців допоможе становленню перспективного бачення розвитку Чернігівської землі. Конференція поєднає наші зусилля для подолання багатьох застарілих стереотипів, активізації посвітницької роботи, щодо питань реформування адміністративно-територіального устрою, організації життя територіальної громади. А результатом обговорення може стати узагальнена думка наукової громади щодо перспектив нашого краю.
      Сама конференція складалася з трьох секцій. Під час першої її учасники обговорили проблеми адміністративно-територіального устрою Чернігівщини від найдавніших часів до ХІХ ст. включно. Кандидат історичних наук, доцент Володимир Коваленко ознайомив присутніх з основними віхами розвитку Чернігово-Сіверщини княжої доби, підкресливши що саме тоді в IX – X ст. розпочалося формування перших державних утворень удільних князівствна на території регіону. В ті часи окреслилися внутрішні та зовнішні кордони Сіверщини.
       «Європейські норми державотворення були закладені в добу Речі Посполитої, саме тоді почалося формуватися Чернігівське воєводство, були визначені його чіткі межі» — так стверджував завідувач кафедри історії слов’ян ЧДПУ ім. Т.Г. Шевченка, директора Сіверського інституту регіональних досліджень, доктор історичних наук, професора Сергія Лепявко. А за козацької доби були створені військово-мобілізаційні округи — територіальні одиниці які уособлювали в собі зразок ефективнішого для того часу управління територією.
      Про історію Чернігівської губернії, земства, міські думи йшлося у виступі провідного наукового співробітника Інституту історії України НАН України, доктора історичних наук Валентини Шандри. Вона підкреслила – інститут губернаторства має досвід, який можна використати і сьогодні під час удосконалення системи територіального устрою Чернігівщини, насамперед щодо системи кадрового забезпечення, фінансово-економічного регулювання тощо.
      Під час роботи другої секції завідувач кафедри українознавства та політології ЧДПУ ім. Т.Г. Шевченка, доктор історичних наук, професор Володимир Половець детально розповів про історію утворення Чернігівської області, її функціонування та підпорядкування в умовах радянської адміністративно-командної системи управління.
      З доповіддю «Терор як засіб державного управління в умовах радянської адміністративно-територіальної системи» виступив провідний науковий співробітник відділу історії України другої половини XX ст. Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Сергій Білоконь. Він підкреслив те – головною особливістю існування адміністративного устрою СРСР в передвоєнні та повоєнні роки стала повна відсутність критики щодо нього і це в свою чергу не сприяло удосконаленню системи управління, звідси – жахливі наслідки для громадян.
      Третя секція відкрилася доповіддю радника Президента України, доктора економічних наук, професора Миколи Бутка. Він зазначив — головне в систему державного управління – це побудова пріоритетних напрямів і чітке визначення першорядних кроків, які необхідно зробити для реформування адміністративно-територіального устрою України, а саме – треба переглянути структуру, функції та повноваження органів центральної влади та місцевого самоврядування. Основними принципами їх роботи має стати економічна та бюджетна самодостатність.

      Учений секретар філії державного освітнього закладу вищої професійної освіти «Орловська регіональна академія державної служби» у м. Брянськ Микола Мамичев ознайомив присутніх з сучасною системою адміністративного управління в Російській Федерації, її районуванням, підкресливши деякі її переваги та ті аспекти, що себе виправдали під час реформ.
      Сучасний адміністративно-територіальний устрій України, проблеми, здобутки та перспективи з акцентом на Чернігівський регіон стали темою виступу завідувача відділу моніторингу ефективності законодавства Інституту законодавства Верховної Ради України, доктора юридичних наук, професора Ніни Нижник. Дослідниця зробила висновок – ключова проблема тепер – це безсилість центру перед регіоном. Тому основна мета реформування адміністративного устрою вцілому в Україні та на Чернігівщини, зокрема, є наближення системи органів місцевого самоврядування до органів центральної влади, їх спільна робота на благо українського народу.
      Під час заключного обговорення директор Сіверського інституту регіональних досліджень професор Сергій Лепявко подякував усім присутнім за участь у науково-практичній конференції, зазначивши що вона має дещо прояснити ситуацію стосовно зміни адміністративно-територіального устрою Чернігівщини, а результати дискусій використовуватимуться спеціалістами при підготовці адміністративно-територіальної реформи. За підсумками зустрічі очікується збірник матеріалів.

Час оприлюднення з 1 жовтня

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12