Новини за 2 листопада 2007р.

2 листопада 2007 р.

      «Трагічний феномен радянської історії – «Великий терор тридцятих років» – заслуговує на всебічне і глибоке осмислення всіма громадянами незалежної України, людьми, які глибоко усвідомлюють свою відповідальність перед майбутніми поколіннями» – підкреслила член Асоціації дослідників голодоморів в Україні, доцент Чернігівського педуніверситету імені Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко у вступі до своєї нової праці «Більшовицький терор в Україні в 20 – 30-ті роки ХХ ст.: Чернігівщина». ЇЇ видав Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації відповідно до Обласного плану заходів у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років.
      Посібник адресовано заступникам голів райдержадміністрацій, заступникам голів районних рад, заступникам голів міських рад міст обласного значення з гуманітарних питань, державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування, які вчаться за професійною програмою підвищення кваліфікації, всім, хто цікавиться історією України та рідного краю.
      Відкривають працю «Молитва за Україну» та «Молитва заупокійна», тексти яких передав протоієрей Храму Чернігівських святих князя Михайла та боярина Федора Української православної церкви (м. Чернігів) Олег Сиренко.
      Посібник – це сумна розповідь і аналіз комуністичного злочину та його жертв на Чернігівщині. Автор у розділах «Державний терор як неодмінний атрибут тоталітарного режиму. Ескалація терору», «Опір радянському режиму», «Державний терор в період колективізації», «Масові репресії проти інтелігенції. Справа «СВУ» переконливо довела, що державний терор більшовицької держави проти народу відповідав її суті, проводився весь час від встановлення радянської влади в Україні. Великий терор фактично свідомо та послідовно готувався у «спокійні» 20-ті роки. Здійснення цієї протилюдської акції висвітлено у розділах «1937 рік – початок Великого терору: смерть за лімітом», «Жертви Великого терору».
      Історик, згадавши про закопування катами НКВД розстріляних чернігівців і жителів області у могилах поблизу с. Халявин Чернігівського району, слушно нагадала: «Списки розстріляних досі не оприлюднені».
      У посібнику вміщені фотоілюстрації пам’ятних хрестів і знаків жертвам репресій у с. Сокиринці Срібнянського району та с. Халявин Чернігівського району, фрагментів експозиції Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського, зокрема фотокопію смертного вироку директору Чернігівського педінституту Григорію Василенку (датовану 20 листопада 1937 р).

Час оприлюднення з 2 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12