Новини за 9 листопада 2007р.

9 листопада 2007 р.

      9 листопада 2007 року в рамках проведення публічних обговорень, які протягом жовтня – листопада проходять в Чернігівській області, на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбулося засідання „круглого столу” на тему: „Стратегія розвитку державної служби: удосконалення законодавства, системи професійного навчання та посилення відповідальності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування” за участю працівників Управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області, Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій; керівників, спеціалістів кадрових служб управлінь, відділів, інших підрозділів облдержадміністрації, обласних управлінь та організацій; резерву кадрів на посади начальників відділів організаційно-кадрової роботи апаратів райдержадміністрацій, міських рад (міст обласного значення) та представників обласної організації ВМГО „Спілка молодих державних службовців України”.
      В засіданні круглого столу брав участь заступник Начальника Головдержслужби України Володимир Буяльський.
      Перед початком заходу пан Буяльський дав інтерв’ю Чернігівському обласному телебаченню „Сівер-центр” та обласному радіо.
      Відкрив захід начальник Управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області Микола Стрілець.
      Він відзначив, що проблематика державної служби нині — вкрай актуальна і її реформування є одним із стратегічних напрямів держави. Існує нагальна потреба виробити нову управлінську ідеологію, спрямовану на оновлення адміністративної культури, підвищення особистої відповідальності з орієнтацією на службу інтересам суспільства.
      Проблемним питанням залишається і плинність кадрів серед державних службовців по Україні, яка становить близько 20 % на рік, тобто щороку кожен п’ятий державний службовець змінюється. Статус, умови матеріального забезпечення та соціального захисту державних службовців не відповідають рівню покладеної на них відповідальності.
      Володимир Буяльський повідомив присутнім, що у вересні цього року Головне управління державної служби України зініціювало черговий етап реформування державної служби України – Стратегія розвитку державної служби: удосконалення законодавства, системи професійного навчання та посилення відповідальності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, що включатиме в себе обговорення законопроектів „Про доброчесну поведінку осіб уповноважених на виконання функцій держави” та „Стратегія модернізації системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та осіб місцевого самоврядування”.
      У своєму виступі він окреслив коло основних проблемним питань, на вирішення яких направлене реформування державної служби – розмежування адміністративних і політичних посад державних службовців, запровадження інституту вищої посади державної служби, розмежування сфери застосування принципів та норм публічного і приватного права для регулювання відносин у сфері державної служби, законодавчого врегулювання основ державної служби, умов вступу на державну службу, порядку її проходження та припинення проходження, правового статусу державних службовців.
      А також презентував проект Закону України „Про дисциплінарну відповідальність державного службовця України” та наголосив на нагальності пропонованих Головдержслужбою реформ системи професійного навчання державних службовців та ініційованих Головдержслужбою законопроектів.
      Виступив перед учасниками кругло столу Володимир Бойко – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій із презентацією проекту Закону України „Стратегія модернізації системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування”. Він наголосив, що цей законопроект підготовлено у зв’язку з необхідністю вдосконалення системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.      Цей документ – перший з часів Комплексної програми підготовки державних службовців, затвердженої Указом Президента України від 9 листопада 2000 р. № 1212, в якому проаналізовано стан справ нинішньої системи та встановлені орієнтири на майбутнє.
      Сьогодні на державній службі в Україні працює понад 265,7 тис. державних службовців та понад 95,6 тисяч посадових осіб місцевого самоврядування. В Чернігівській області в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування та інших підрозділах органів управління зайнято 11,5 тис. осіб, які мають статус державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Три чверті державних службовців Чернігівської області мають повну вищу освіту, чверть – не повну базову вищу, 10 осіб мають науковий ступінь, 2 – вчене звання. У 2006 році вищу або другу вищу освіту здобули 216 працівників (2,5%) від загальної кількості. Без вищої освіти працює 117 осіб (1,4 %), що менше показника 2005 року на 0,1%. Найбільша чисельність державних службовців, які не мають вищої освіти, в органах судової влади (13 %).
      Заступник начальника Управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області Ірина Протченко у своєму виступі ознайомила учасників круглого столу з основними положеннями законопроекту „Про доброчесну поведінку осіб, уповноважених на виконання функцій держави” та підкреслила, що особлива увага в законопроекті приділяється принципу неупередженості, який зобов’язує осіб, які зайняті у процесі прийняття рішень, враховувати виключно питання, що стосуються справи та отримувати запропоновані переваги у відповідності з законом. Виконуючи свої обов’язки не допускати будь – якого впливу власних поглядів або переконань.
      Учасники засідання обговорили законопроекти та визнали, що пріоритетним напрямом державної політики має стати створення ефективної системи професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, що відповідала б європейським стандартам професійної освіти.
      В ході роботи круглого столу також обговорювали такі актуальні питання як:

  • ефективність діяльності управлінських органів;
  • деполітизація державної служби в Україні;
  • залучення молоді на державну службу.

      Особливо дискусія розгорнулась навколо законопроекту „Про доброчесну поведінку”. Пропонувалось чітко визначитись із поняттям „доброчесна поведінка”, можливості суб’єкта доброчесної поведінки бути членом політичної партії, вживання терміну „подарунок”, значення даного законопроекту в системі законодавства України.
      За результатами обговорень були висловлені ряд конкретних зауважень стосовно посилення відповідальності та забезпечення соціальних гарантій державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, удосконалення системи професійного розвитку.
      Хід засідання круглого столу висвітлювала Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія.

Час оприлюднення з 9 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12