Новини за 29 листопада 2007р.

29 листопада 2007 р.

      Військовослужбовці які навчаються в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за курсом «Керівник в структурі малого бізнесу» в рамках програми ОБСЄ «Людський вимір» мали можливість ознайомитися з наявними вакансіями на ринку праці.
      Так на базі міського центру зайнятості для слухачів- військовослужбовців відбулася «Ярмарка вакансій». Ознайомлення з наявними вакансіями відбулася за участю провідних роботодавців міста Чернігова серед яких ПП «Союз-Лідер», «Фортіс» — страхування життя, ТОВ «Фіора» які детально поінформували про діяльність своїх підприємств та наявні вільні робочі місця.
      Військові мали можливість поспілкуватися зі спеціалістами Міського центру зайнятості та ознайомилися з електронною базою вакансій в якій зосереджено вся інформація про вакантні робочі місця як в Чернігівській області та в Україні вцілому.
      Проведення «Ярмарки вакансій» є необхідною складовою професійної адаптації колишніх військовослужбовців.

Час оприлюднення з 29 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 27 листопада 2007р.

27 листопада 2007 р.

До 75-х роковин Голодомору в Україні

      Хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Голодомору учасники науково-практичної конференції «Трагедія Голодомору 1932—1933 років: забуттю не підлягає» , яка відбулася сьогодні в залі засідань Чернігівської обласної ради.
      Організатори конференції: управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, управління освіти і науки облдержадміністрації та Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
      Першим виступив голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир ХОМЕНКО. Говорячи про важливість збереження історичної пам’яті, він підкреслив: «Вшанування пам’яті жертв великої трагедії Голодомору через гуманітарний вимір веде до формування вкрай потрібної суспільству політичної моралі, непригніченої національної свідомості». Керівник органу державної виконавчої влади області нагадав присутнім слова зі Святого Письма: «Пізнайте правду, і правда визволить вас».
      Заступник голови Чернігівської обласної ради Василь КОВАЛЬОВ у своєму вступному слові заявив: «Обласна рада вважає, що у кожному місті та селі області має з’явитися пам’ятний знак, який нагадуватиме живим про цю гуманітарну катастрофу. В свою чергу органи місцевого самоврядування повинні зробити все можливе для того, щоб правду про Голодомор, його причини та наслідки, знало все населення територіальних громад».
      Автор посібника «Колективізація та Голодомор 1932 – 1933 рр. на Чернігівщині», член Асоціації дослідників Голодоморів в Україні, доцент Чернігівського педуніверситету ім.Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара ДЕМЧЕНКО навела у доповіді низку страхітливих фактів людиноненависницької політики радянської влади, вимирання від голоду цілих населених пунктів Чернігівщини. За словами дослідниці голод відбувався немов у паралельному світі, засоби масової інформації свідомо замовчували факти страшного мору – це була найважливіша державна таємниця. Лише за кордоном деякі видання опубліковували інформацію стосовно жахливих подій в Україні.
       «Голод 1932-1933 рр. був геноцидом проти українського народу», – заявив відомий український історик, завідувач відділу історії Української революції Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Руслан ПИРІГ. Цей висновок зроблено після багаторічного вивчення документів комуністичної держави та відповідає нормам міжнародного права. Він наголосив, що Голодомор в Україні спланований і реалізований свідомо, а тому принципово відрізняється від голоду на інших територіях СРСР. Архівний історик, пояснюючи складнощі дослідників точного підрахунку втрат українського народу від голодовбивства, нагадав, що з березня 1933 р. органам держбезпеки було фактично заборонено вести облік числа померлих. Після виступу Р.ПИРІГ передав облдержадміністрації підсумок своєї дослідницької роботи останніх двох десятиліть – збірник «Голодомор 1932 – 1933 років в Україні: Документи і матеріали», виданий цього року.
      Однією з головних причин Голодомору в Україні ректор Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, доктор політичних наук, професор Олександр БОЙКО вважав бажання Росії зміцнити владу в регіоні, який вона вважала своїм слабким місцем.
      Директор Державного архіву області Раїса ВОРОБЕЙ підкреслила, що документів, які наочно розповідають про жах штучного голоду та оформлених в 30-70-ті XX ст. грифом «цілком таємно» в архівних сховищах Чернігівщини достатньо, їх необхідно продовжити вивчати.
      Викладач Чернігівського педуніверситету ім. Т. Г. Шевченка Сергій ГОРОБЕЦЬ, вчитель і керівник шкільного музею Тетяна ЛЕПСЬКА з Прилуцького району, учні та студенти чернігівських навчальних закладів навели уривки шокуючих свідчень очевидців страхітливих подій 1932-1933 років, висвітлили окремі аспекти та місцеві факти Голодомору на Чернігово-Сіверщині.
      Доцент Чернігівського технологічного університету, кандидат історичних наук Лідія ЛЕГЕЦЬКА, порівнявши результати соціологічних опитувань студентів за останні чотири роки, зробила висновок про суттєве зростання розуміння молодою генерацією того, хто був винуватцем трагедії – комуністичний тоталітарний режим.
      Заступник голови Координаційної ради з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні, декан історичного факультету Чернігівського педуніверситету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Олександр КОВАЛЕНКО звернувся з проханням до всіх свідомих громадян – активно збирати спогади очевидців про цю трагічну сторінку нашої історії.
      Під час підбиття підсумків конференції її головуючий, заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир ПРИХОДЬКО, також наголосив на спільному обов’язку зберігати історичну пам’ять нашого народу. Він нагадав житейську істину – стережіться байдужих, адже саме з їх мовчазної згоди відбуваються всі найстрашніші злочини.
      Науковий форум завершився прийняттям звернення учасників конференції до громадськості.

      Фотокартки: виступи голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира ХОМЕНКА, завідувача відділу історії Української революції Інституту історії України НАН України, доктора історичних наук, професора, упорядника збірника «Голодомор 1932 – 1933 років в Україні: Документи і матеріали» Руслана ПИРІГА

Час оприлюднення з 28 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 26 листопада 2007р.

26 листопада 2007 р.

       «Професіоналізм та чуйне ставлення до людини — одна з найголовніших складових професійної діяльності працівників соціального захисту населення» — зазначив начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Уложенко, під час відкриття другої сесії навчання новопризначених спеціалістів головного, районних і міських управлінь праці та соціального захисту.
      Навчання передбачає розгляд цілої низки важливих питань, серед яких соціальні та психологічні аспекти керівництва в державних установах, реалізація повноважень місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування стосовно соціального захисту населення.
      Навчальною програмою передбачено практичне заняття з вивчення організації та досвіду роботи Деснянського, Новозаводського, а також Чернігівського стаціонарного відділення територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян селища міського типу Михайло-Коцюбинське та Чернігівського геріатричного пансіонату

Час оприлюднення з 26 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 23 листопада 2007р.

23 листопада 2007 р.

ПРЕС-АНОНС

       «Трагедія Голодомору 1932—1933 років: забуттю не підлягає» — під такою назвою 27 листопада 2007 р. проводитиметься обласна науково-практична конференція. Вона приурочена до 75-х роковин Голодомору в Україні.
      На цьому форумі планується участь голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира ХОМЕНКА, голови Чернігівської обласної ради Наталії РОМАНОВОЇ, голови Українського інституту національної пам’яті, академіка Ігоря ЮХНОВСЬКОГО.
      З доповідями та науковими повідомленнями виступатимуть член Асоціації дослідників голодоморів в Україні, доцент Чернігівського державного педагогічного університету ім.Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара ДЕМЧЕНКО, завідувач відділу історії Української революції Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Руслан ПИРІГ, ректор Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, доктор політичних наук, професор Олександр БОЙКО, директор Державного архіву області Раїса ВОРОБЕЙ, заступник голови Координаційної ради, декан історичного факультету Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Олександр КОВАЛЕНКО та інші дослідники та активісти збереження історичної пам’яті жертв цієї голодової катастрофи планетарного масштабу.
      Передбачено презентацію посібника Тамари ДЕМЧЕНКО «Колективізація та Голодомор 1932 – 1933 рр. на Чернігівщині».
      Організатори конференції: управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, управління освіти і науки облдержадміністрації та Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

      День і час проведення: 27 листопада 2007 року об 11:00.

      Місце проведення: м.Чернігів, проспект Миру, 43, зал засідань Чернігівської обласної ради

      Реєстрація учасників: з 10.20

Час оприлюднення з 23 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 22 листопада 2007р.

22 листопада 2007 р.

      В рамках проведення публічних обговорень 22 листопада 2007 року на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбулося чергове засідання круглого столу на тему: «Стратегія розвитку державної служби: удосконалення законодавства, системи професійного навчання та посилення відповідальності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» за участю працівників Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій; заступників голів – керівники апаратів райдержадміністрацій; заступників міських голів міст Чернігова, Ніжина, Прилуки; заступників керівників відділів та управлінь обласної державної адміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.
      Відкрив захід начальник Управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області Микола Стрілець.
      У своєму виступі він окреслив коло основних проблемним питань, на вирішення яких направлене реформування державної служби. Звернув увагу присутніх на необхідність удосконалення роботи органів державної влади, ефективність яких, цілком залежить від добору і професійної підготовки управлінських кадрів, більш активного залучення молоді до державної служби.
      В Чернігівській області в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування та інших підрозділах органів управління зайнято 11,5 тис. осіб, які мають статус державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Аналіз якісного складу показує, що державних службовців віком до 27 років в області лише 20 %. Кожен четвертий державний службовець – у віці від 28 до 34 років. Чверть державних службовців не мають повної вищої освіти. Серед них керівний склад ряду місцевих державних адміністрацій. Кількість працівників передпенсійного віку становить 1,1 тис., або 12,4 % загальної кількості.
      Без системного вирішення ключових проблем, яка є першопричиною усіх інших проблем – деполітизація державної служби розмежування принципів та норм публічного і приватного права в сфері державної служби, врегулювання статусу керівників місцевих органів виконавчої влади складно забезпечити ефективність виконавчої влади.
      Цю проблему дозволить вирішити прийняття нового Закону «Про державну службу».
      Заступник начальника Управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області Ірина Протченко ознайомила учасників круглого столу із законопроектом «Про доброчесну поведінку осіб, уповноважених на виконання функцій держави».
      В умовах реформування системи державної служби в Україні одним з найважливіших чинників створення ефективної системи державної влади, що відповідає стандартам правової країни, є висока кваліфікація, професійні та моральні якості службовців. Виходячи саме з таких принципів та з урахуванням напрацювань Міністерства юстиції України з цього питання, робочою групою у складі представників Головдержслужби, Мін’юсту, Держкомтелерадіо та Київського національного університету внутрішніх справ розроблено проект Закону України «Про доброчесну поведінку осіб уповноважених на виконання функцій держави».
      Метою законопроекту є забезпечення того, щоб особи, на яких поширюється дія його положень, виконували свої обов’язки чесно, неупереджено, ефективно та не надаючи нікому жодних переваг. Головним його принципом є пріоритет прав та основних свобод людини.
      В своєму виступі вона відмітила, що відносини громадян з представниками влади, на даному етапі, є одним із найгостріших питань сучасного життя. Здійснюючи контроль від імені держави, чиновники повинні зберігати бюрократичний контроль і разом з тим доводити ефективність своєї ділової активності.
      Директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Володимир Бойко виступив перед присутніми із презентацією проекту Закону України «Стратегія модернізації системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування». Він наголосив, що цей законопроект підготовлено у зв’язку з необхідністю вдосконалення системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Рівень освіти державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування є важливим питанням у вирішенні кадрової політики.
      Цей документ — перший з часів Комплексної програми підготовки державних службовців, затвердженої Указом Президента України від 9 листопада 2000 р. № 1212, в якому проаналізовано стан справ нинішньої системи навчання та встановлені орієнтири на майбутнє. За час, що минув сталися суттєві зміни у законодавстві України стосовно системи державного управління. Вони потребують відповідної реакції та внесення змін до спеціальних нормативних актів, що покликані регулювати навчання зазначених категорій.
      Враховуючи, що змінюються умови проходження державної служби, в її функціональне управління імплементуються технології і процеси, що притаманні Європейському адміністративному простору, державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування необхідно оволодівати певними практичними навичками, зокрема, щодо стратегічного планування, проектного менеджменту. Отже, необхідно впроваджувати європейські стандарти якості в систему професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.
      Станом на перше січня 2007 року із загальної чисельності державних службовців ще не мають повної вищої освіти 61 262 особи, або 23%.
      За роки існування системи професійного навчання державних службовців підготовлено понад 11 тисяч магістрів державного управління, що становить лише 4% від загальної кількості державних службовців України.
      Три чверті державних службовців Чернігівської області мають повну вищу освіту, чверть – не повну базову вищу, 10 осіб мають науковий ступінь, 2 – вчене звання. У 2006 році вищу або другу вищу освіту здобули 216 працівників (2,5%) від загальної кількості. Без вищої освіти працює 117 осіб (1,4 %), що менше показника 2005 року на 0,1%.
       Учасники засідання обговорили законопроекти та визнали, що пріоритетним напрямом державної політики має стати створення ефективної системи професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, що відповідала б європейським стандартам професійної освіти.
      Також обговорювались такі важливі питання як стан кадрової роботи, дотримання законодавства про державну службу, організації роботи щодо запобігання проявам корупції, дієвості резерву кадрів.
      Були висловлені ряд зауважень та пропозицій щодо посилення відповідальності та забезпечення соціальних гарантій державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, підвищення ролі кадрового резерву, удосконалення системи професійного розвитку, належної оплати праці, особливо середньої та низової ланки та підвищення ефективності функціонування рад по роботі з кадрами посилення впливу їх рішень на реалізацію кадрової політики в районах.
      Питання кадрового забезпечення, дотримання законодавства про державну службу, про боротьбу з корупцією повинно стати одним із пріоритетів в діяльності органів виконавчої влади.

Час оприлюднення з 22 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 21 листопада 2007р.

21 листопада 2007 р.

ПРЕС-АНОНС

       В рамках проведення публічних обговорень 22 листопада 2007 року в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбудеться засідання круглого столу на тему: „Стратегія розвитку державної служби: удосконалення законодавства, системи професійного навчання та посилення відповідальності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування”.
      У вересні цього року Головне управління державної служби України зініціювало черговий етап реформування державної служби України – Стратегія розвитку державної служби: удосконалення законодавства, системи професійного навчання та посилення відповідальності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, що включатиме в себе обговорення законопроектів “Про доброчесну поведінку осіб уповноважених на виконання функцій держави” та “Стратегія модернізації системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та осіб місцевого самоврядування”.
       Основні проблемні питання, на вирішення яких направлене реформування державної служби – розмежування адміністративних і політичних посад державних службовців, запровадження інституту вищої посади державної служби, розмежування сфери застосування принципів та норм публічного і приватного права для регулювання відносин у сфері державної служби, законодавчого врегулювання основ державної служби, умов вступу на державну службу, порядку її проходження та припинення проходження, правового статусу державних службовців.
      Стратегія реформування системи державної служби була затверджена з метою створення дієздатного державного апарату, становлення професійної, політично нейтральної та авторитетної державної служби.
       Стратегією передбачається здійснення послідовних кроків щодо удосконалення класифікації категорій посад державних службовців, оптимізації управління державною службою, забезпечення конкурсності, об’єктивності, прозорості і гласності під час прийняття на державну службу та просування по службі, удосконалення адміністративної культури державних службовців, посилення суспільної довіри до них, посилення мотивації та стимулювання праці, заохочення державних службовців та їх соціальної захищеності, посилення відповідальності за неналежне виконання службових обов’язків та неналежну роботу щодо запобігання проявам корупції, професійного навчання державних службовців та кадрового резерву.
       Обговорення законопроектів “Про доброчесну поведінку осіб уповноважених на виконання функцій держави” та “Стратегія модернізації системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та осіб місцевого самоврядування” в Чернігівській області, як і по всій Україні проходять протягом жовтня – листопада поточного року. До публічних консультацій залучені працівники обласних управлінь і організацій, районних рад, районних державних адміністрацій. Проводяться семінари, тематичні зустрічі, засідання круглих столів, виступи у пресі.

       В роботі круглого столу братимуть участь:

  • Стрілець Микола Іванович – начальник Управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області;
  • Протченко Ірина Борисівна – заступник начальника Управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області;
  • Бойко Володимир Миколайович – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій;
  • заступники голів – керівники апаратів РДА;
  • заступники міських голів міст Чернігова, Ніжина, Прилуки;
  • заступники керівників відділів та управлінь обласної державної адміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ;
  • представники професорсько – викладацького складу магістратури ЧДТУ (спеціальність 8.150101 – „Державна служба”, спеціалізація „Державне управління розвитком регіону”);
  • працівники Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій;
  • працівники Управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області.

       Запрошуються представники ЗМІ.

      Місце проведення: м. Чернігів, проспект Миру, 43, перший поверх, аудиторія №3 Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів (Будинок обласної ради).

      Початок: о 10.30, 22 листопада 2007 р.

       Контактні телефони:

      1. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій – 676-052,
      2. Управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області – 603-337

Новини за 19 листопада 2007р.

19 листопада 2007 р.

«Ти що, ще не здох?»

      Цитата, винесена у заголовок, не є чорним гумором. Це уривок із спогаду мешканця с. Брусилів Чернігівського району про трагедію своєї родини і односельців в 1932 – 1933 рр. у новій праці члена Асоціації дослідників голодоморів в Україні, доцента Чернігівського педуніверситету імені Т.Г.Шевченка, кандидата історичних наук Тамари Демченко «Колективізація та Голодомор 1932 – 1933 рр. на Чернігівщині» . Виживши у той жахливий час, згаданий селянин назавжди запам’ятав, як підручні радянської держави проводили хлібозаготівлі: «Але навіть тоді, коли у людей вже не залишилося хліба, ходили по дворах. Бувало, заходили до хати, у кого що-небудь варилося у печі, виймали горщик: тут-таки, посеред хати, його розбивали! А коли людей стрічали на вулиці, то дивувалися і казали: «Ти що, ще не здох?». Тоді навіть слова не було такого «вмер», всі казали «здох». Люди не вмирали, а здихали. Наша сім’я з трудом виживала». Таких вбивчих фактів комуністичного злочину у посібнику чимало.
      Його видав Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів разом з управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю та управлінням преси та інформації облдержадміністрації відповідно до Обласного плану заходів на 2007 – 2008 роки у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932 – 1933 рр., затвердженого розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 17 травня 2007 р. №200.
      Посібник адресовано заступникам голів райдержадміністрацій, заступникам голів районних рад, заступникам голів міських рад міст обласного значення з гуманітарних питань, державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування, які вчаться за професійною програмою підвищення кваліфікації, всім, хто цікавиться історією України та рідного краю.
      Відкривають працю молитва за упокій душ всіх невинно загиблих від голодоморів і репресій. У своєму вступному слові настоятель церкви святих мучеників Чернігівського князя Михаїла і його боярина Федора протоієрей Олег Сіренко (м. Чернігів) задав слушне питання: «Розмірковуючи про усе те жахливе й безглузде, що випало зазнати нашому народові в часи голодоморів від більшовицького режиму, ми запитаємо в себе, в своїй совісті: заради якої такої «благої» ідеї так знецінювали людське життя і людську гідність, чи насправді заради світлого майбутнього винищувався цілий народ, його воля, його душа?». А відомий український історик, доктор історичних наук, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка Сергій Білокінь в іншому вступному слові під назвою «Голодомор у нашій історії» підкреслив: «Ідеологія большевизму, сама теорія марксизму-ленінізму містить виразний людиноненависницький інгредієнт». Він так пояснив мету цього злочину планетарного характеру: «Большевики ніколи не приховували, що займаються селекцією нового типу населення і прагнуть витворити єдиний совєцький народ. Природна річ, це передбачало знищення певної частини людської популяції».
      Чернігівський історик Т. Демченко, спираючись на документи комуністичної влади, тодішню місцеву пресу та спогади очевидців, переконливо висвітлила одну з найстрашніших сторінок української й чернігівської історії – колективізацію й голодовбивство. У висновку вона сумно підкреслила: «На Чернігівщині вирішальний період боротьби за суцільну колективізацію розпочався після заснування області (жовтень 1932 р.). На практиці спроби дотягти показники по кількості усуспільнених дворів до загальнореспубліканського рівня означали люте переслідування «куркулів», тобто одноосібників, та надзвичайні по своїй жорстокості й брутальності заходи по хлібовикачці. Вони продовжувалися упродовж всього 1933 р., посилюючи нестерпні муки голодування. Тільки у 1934 році чернігівське обласне керівництво змогло відрапортувати, що колективізація здійснена. Вона обійшлася у 363 тисячі людських життів» .
      Привертає увагу, що автор не тільки системно змалювала історію цієї трагедії на Чернігово-Сіверщині, але присвятила цілий розділ «Протидія колективізації» , в якому показала, на жаль, безуспішну спробу селян боронитися.
      У посібнику вміщені нормативно-правові акти, фотоілюстрації з експозиції Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського, документи та фотокопії з Державного архіву Чернігівської області, відомі фотокартки тих часів, які наочно демонструють реальність тогочасної голодової катастрофи.
      Історик із вдячністю згадує людей, які внесли вагомий внесок у з’ясуванні правди, збереженні пам’яті жертв Голодомору. Зокрема, є фотокартки організатора збирання свідчень на Прилуччині Георгія Гайдая (1939-2005) та співробітника краєзнавчого відділу Чернігівської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка, упорядника довідника про голодомор на Чернігівщині Людмили Студьонової.

***

       «Ми чекаємо від Вас пропозицій щодо тих проблемних питань які необхідно включити в подальшому в навчальну програму, отож запрошуємо до тісної співпраці» — про це сказав директор Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко під час відкриття другої сесії навчання бухгалтерів сільських рад.
      Посадові особи органів місцевого самоврядування протягом другої сесії розглядатимуть питання вимог щодо організації роботи з документами, проблемні аспекти ведення бухгалтерського обліку і звітності в органах місцевого самоврядування, ознайомляться з останніми змінами в Законі України “Про місцеве самоврядування”.
      Вперше для цієї категорії слухачів в програму навчання включено виїзне практичне заняття з ознайомлення з організацією роботи бухгалтерії Виблівської сільської ради Куликівського району Чернігівської області.

Час оприлюднення з 19 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 14 листопада 2007р.

14 листопада 2007 р.

      Навчання та отримання свідоцтва державного зразка є лише першим кроком на шляху адаптації військовослужбовців до умов цивільного життя, кінцевим результатом є їхнє працевлаштування. Починаючи з 2004 року Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів бере участь у програмах ОБСЄ «Людський вимір», «НАТО-Україна» з перепідготовки військовослужбовців спрямованих на допомогу військовослужбовцям, що звільняються з Збройних Сил України у зв’язку з реформуванням. За цей період вже 16 груп загальною чисельністю 313 чоловік успішно пройшли перепідготовку в Центрі. За останніми статистичними даними які отримані після завершення курсу навчання «Керівник в структурі малого бізнесу», яке тривало з 5 червня до 4 липня, 75% слухачів були забезпечені роботою вже у перші два місяці.
      Для забезпечення високого рівня підготовки у відповідності з програмними вимогами перепідготовки представництва ОБСЄ та НАТО які відповідають європейським стандартам Центр задіює потужний викладацький потенціал досвідчених викладачів провідних вищих навчальних закладів, фахівців ведучих підприємств, а також уповноважених представників органів державної влади. Значна кількість слухачів після отримання свідоцтва про перепідготовку державного зразка та сертифікатів ОБСЄ або НАТО отримали перспективні пропозиції від відомих підприємств та організацій області та за її межами. З загальної кількості працевлаштованих можна навести декілька прикладів працевлаштування колишніх військових. Підполковник у відставці Юрій Максимович по завершенню навчання отримав можливість обійняти посаду заступника начальника відділу ВАТ «Чернігівбуд». Ще один з прикладів успішного працевлаштування колишній капітан Повітряних сил ЗСУ Юрій Іванок після закінчення курсів в Центрі відразу одразу отримав декілька пропозицій. Проте свій вибір він зупинив на посаді інженера-технолога виробничо-торгової фрми «Авесан». Дещо пізніше з декілька місяців керівництво підприємства, оцінивши здібності запасника, запропонувало йому вищу посаду — начальника виробничого відділу. Путівку в цивільне життя отримав колишній старший лейтенант Сергій Вахрушев який зараз працює на посаді менеджера в торгівельному центрі «Вена».
      Спільними зусиллями Міського центру зайнятості та Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів по завершенню навчання військових регулярно відбуваються «ярмарки вакансій», де представлені ведучі роботодавці області які інформують військовослужбовців про наявні робочі місця.
      Отже, головна мета навчання в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів — отримання нових знань та безболісний перехід до цивільного життя колишніх військових.

Час оприлюднення з 14 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 13 листопада 2007р.

13 листопада 2007 р.

       «Одними з найболючиших питань на сьогодні які мають вирішувати керівники територіальних громад є питання земельних та майнових відносин» — про це сказав директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко відкриваючи семінар «Правове регулювання повноважень органів місцевого самоврядування в галузі земельних та майнових відносин» для сільських голів.
      Протягом трьох днів голови розглядатимуть актуальні питання законодавчого регулювання земельних та майнових відносин. Серед яких визначення форм власності на землю та механізми реалізаціі права власності на неї громадянами, обговорюватиметься оренда земель, як важлива складова розвитку земельних відносин і соціального захисту селян.
      Йтиметься про шляхи приватизації земель державних і комунальних сільгосппідприємств та реалізацію права на приватизацію членів колективних сільськогосподарських підприємств.
       Посадові особи органів місцевого самоврядування розглядатимуть також механізми приватизації об’єктів індивідуального продажу: будівель, споруд, об’єктів соціальної сфери, незавершеного будівництва та іншого майна.
       Заняття проводитимуть досвідчені працівники Головного управління земельних ресурсів в Чернігівській області, регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернігівській області та управління комунального майна обласної ради.

Час оприлюднення з 13 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12

Новини за 12 листопада 2007р.

12 листопада 2007 р.

      Курс «Керівник в структурі малого бізнесу» має ліцензію Міністерства освіти України, його мета вивчення колишніми військовослужбовцями основних засад бізнес-планування, зокрема організації свого власного бізнесу — зазначив директор Центру Володимир Бойко під час відкриття навчання в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
      Учасниками відкриття були начальник відділу кадрів обласного військового комісаріату Борис Лапа, представник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Болдирєв.
      Протягом місяця 20 військових які звільнені в запас чи у відставку підвищуватимуть кваліфікацію. Це здійснюється вдруге в цьому році в рамках програми ОБСЄ «Людський вимір». Навчальна програма передбачає вивчення ряду предметів бізнесового спрямування серед яких основи підприємництва, маркетинг, підприємницьке право, організація обліку на малих підприємствах, управління фінансами і кредитування, тобто буде наданий комплекс знань що допоможе відкрити свій бізнес. Окремо будуть будуть розглянуті питання використання інформаційних технологій на підприємстві.
      Навчальна програма також передбачає проведення практичного заняття на підприємстві Чернігівського відділення компанії «САН Интербрю Україна», де будуть розглянуті питання організації роботи з персоналом та відбудеться ознайомлення з діяльністю підприємства.
      Завершиться навчання комплексним комп’ютерним тестуванням за результатами якого слухачі (колишні військовослужбовці) отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка з напряму „Менеджмент” та сертифікат ОБСЄ, що має збільшити їх можливості на ринку праці.

Час оприлюднення з 12 листопада

Вик.: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)7-43-12