Новини за 11 січня 2008р.

11 січня 2008 р.

       «Розуміння європейської політики та європейських стандартів є важливим для працівників первинної ланки органів місцевого самоврядування» – наголосив Могильний Сергій Тихонович, керівник апарату Ріпкинської районної державної адміністрації під час відкриття виїзного семінару-тренінгу «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС».
       Зазначений захід, що відбувся залі засідань Ріпкинської райдержадміністрації, став абсолютно новою формою роботи Чернігівського центру з підвищення кваліфікації на місцях. Адже тематичний семінар проходив із застосуванням інтерактивних методів навчання.
       Його учасники, а це працівники апарату, управлінь та відділів Ріпкинської районної державної адміністрації, виконавчого апарату районної ради мали змогу не лише ознайомитись з основними моделями соціального захисту в Європейському Союзі, станом та основними механізмами соціальної політики України, розглянути механізм адаптації до європейських стандартів пенсійного забезпечення та охорони здоров’я нашої держави, але й взяли участь у активному обговоренні та спробували самостійно адаптувати законодавчі акти до європейських стандартів.
       Зокрема, слухачам було запропоновано витяг уявного проекту законодавчого акту «Про окремі питання здійснення пенсійної реформи». Працюючи в командах, вони змогли проаналізувати його з позиції кожної з групп (представників населення, бізнесменів-роботодавців, представників органів влади, міжнародних спостерігачів), визначити позитиви та негативи запропонованих в уявному проекті змін для кожної з категорій населення. Такого роду завдання дали змогу учасникам заходу наочно представити складність процесу адаптації українського законодавства до міжнародних стандартів, розбіжності в інтересах різних категорій українських громадян, неузгодженість між різними нормативно-правовими актами держави.
       Також в контексті соціальної політики слухачі семінару-тренінгу спробували визначити позитиви та негативи від можливого вступу України до Європейського Союзу. Цікаво, що декілька позицій не знайшли одностайного трактування. Серед них: спільна валюта, трудова міграція, вільна торгівля, вплив європейської культури, які були віднесені як до позитивів так і до негативів.
       Зробили свої висновки учасники заходу і щодо проблем надання нашою державою соціальних гарантій, що, відповідно, впливають і на наближення до європейських стандартів. Серед таких називалися і проблеми адресності пільг, неможливості ними скористатися, «безкоштовність» освіти та медицини.
       Піднімалося і питання щодо неузгодженості роботи між нижчими та вищими ланками державної влади, а як результат – неможливість швидкого розв’язання широкого кола проблем на місцях.
       Таким чином, тренінг підняв низку болючих питань і став корисним не лише його учасникам, але й викладачам: Мужиковій Наталії Михайлівні – заступнику начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації та Пузирному В’ячеславу Феодосійовичу – декану юридичного факультету Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій і праці, кандидату юридичних наук.
       Семінар-тренінг, проведений відповідно до плану-графіка навчання кадрів на 2008 рік, затвердженого спільним розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради від 21 грудня 2007 р. № 37, відкрив серію подібного роду заходів, запланованих до проведення протягом року в різних районах Чернігівської області.
       Час оприлюднення з 11 січня 2008 року
       Виконавець: Семиног Л.А.
       конт. тел.: (8-04622)77-43-12