Новини за 29 січня 2008р.

28 січня 2008 р.

       «Ставлення влади до історії визначає політичний курс країні» — такими словами доцент кафедри історії України Чернігівського державного педагогічного університету ім.Т.Г.Шевченка Тамара Демченко розпочала «круглий стіл» з нагоди відзначення 90-ї річниці подвигу Героїв Крут 29 січня 1918 року. Він проводився 28 січня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів під час навчання секретарів сільських, селищних рад, спеціалістів виконавчих апаратів районних, міських рад.
       «Бій під Крутами — це трагедія нашої історії, совєтський режим не спромігся встановити владу без зброї, тому і були направлені війська які вступили в сутичку з національно свідомими верствами нашого суспільства — молоддю юнкерами, студентами, гімназистами» — наголосив під час свого виступу директор Центру Володимир Бойко. Під Крутами на захист національних інтересів повстали близько 600 чоловік із них 130 студентська молодь. Незважаючи на молодий вік та брак досвіду ведення бойових дій, молодь протистояла противнику майже цілий день з 9-ї ранку до 19-ї вечора.
       В бою з червоною армією під Крутами загинуло 30 молодих людей пам’ять про них має залишитися навічно. Дещо пізніше їх було перепоховано в Києві на Аскольдовій могилі і про яку Павло Тичина написав відомий вірш: «На Аскольдовій могилі український Цвіт…На Аскольдовій могилі поховали їх».
       По завершенню виступу Т. Демченко, слухачам було показано документальний фільм з серії «Невідома Україна» — «Лист без конверта», присв’ячений подіям у Крутах.
       В. Бойко, підводячи підсумки «крулого столу» з представниками органів місцевого самоврядування влади підкреслив, що всі заходи щодо відзначення 90-річчя Української революції 1917-1921 рр., зокрема й подвиг Героїв Крут готувалися за науково-методологічною допомогою Інституту національної пам’яті України та відділу Української революції Інституту історії України НАН України. Він наголосив: «Будемо сподіватись, що ця зустріч призведе до роздумів і самооцінок стосовно цієї найтрагічнішої сторінки нашої історії» .

       Час оприлюднення з 29 січня 2008 року
       Виконавець: Михеєнко О.А.
       конт. тел.: (8-04622)77-43-12