Новини за 31 січня 2008р.

31 січня 2008 р.

       «Історія адміністративно-територіального устрою Чернігово– Сіверщини», – під такою назвою нещодавно вийшла друком збірка статей, яка підсумувала результати однойменної науково-практичної конференції. Проходила вона на початку жовтня 2007 р. в Чернігові та стала, фактично, першою спробою такого роду узагальнення. Матеріали до видання надіслали відомі чернігівські, київські науковців, а також представники історичної Сіверщини – Брянської області Російської федерації. Тож тепер читач може ознайомитися в одній книзі з основними етапами формування і змін Чернігово-Сіверщини починаючи від князівства, воєводства, полків, намісництв і губернії до радянської доби та періоду відновлення незалежності України. Поруч з історичними аспектами розглядаються також проблеми сьогодення, можливі шляхи їх розв’язання.
       Поява збірки стала можливою завдяки зусиллям Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівської обласної ради, Сіверського інституту регіональних досліджень, Чернігівського центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Розрахована вона на широке коло читачів: істориків, політологів, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, а також студентів вищих навчальних закладів, слухачів закладів післядипломної освіти, магістрантів, аспірантів, всіх тих, хто цікавиться питаннями історії утворення і функціонування регіональних адміністративно-територіальних одиниць.

Новини за 30 січня 2008р.

30 січня 2008 р.

Найбільша кількість корупційних правопорушень здійснюється представниками органів місцевого самоврядування

       Як зазначила старший помічник прокурора області Людмила Школьна, найбільша частина корупційних правопорушень здійснюється саме представниками органів місцевого самоврядування, про це свідчить невтішна статистика. Ця інформація прозвучала під час круглого столу «Причини та умови, що призводять до порушення антикорупційного законодавства та заходи з їх усунення», який відбувся 30 січня під час навчання секретарів сільських та селищних рад, спеціалістів виконавчих апаратів районних, міських (міст обласного значення) рад в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. У його роботі взяли участь також представники Управління МВС в області, управління Служби безпеки України в області, тобто органів, які ведуть боротьбу з порушеннями антикорупційного законодавства на Чернігівщині. Незважаючи на активну роботу, яку проводять правоохоронці, факти корупційних діянь продовжують поповнювати сумну статистику. Чернігівська область відноситься до того регіону, де люди добровільно дають хабарі. За 2007 рік притягнуто до адміністративної відповідальності 111 чол., з них – 58 посадових осіб місцевого самоврядування. Загалом же Україна займає 5-те місце у світі серед найбільш корумпованих країн та 99-те в рейтингу щодо боротьби з корупцією.
       Тому саме Закон «Про боротьбу з корупцією» має бути настільною книгою уповноважених представників органів державної влади в умовах катастрофічної ситуації яка склалася в нашій державі — до такої загальної думки прийшли учасники круглого столу.

       Час оприлюднення з 30 січня 2008 року
       Виконавець: Михеєнко О.А.
       конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 29 січня 2008р.

28 січня 2008 р.

       «Ставлення влади до історії визначає політичний курс країні» — такими словами доцент кафедри історії України Чернігівського державного педагогічного університету ім.Т.Г.Шевченка Тамара Демченко розпочала «круглий стіл» з нагоди відзначення 90-ї річниці подвигу Героїв Крут 29 січня 1918 року. Він проводився 28 січня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів під час навчання секретарів сільських, селищних рад, спеціалістів виконавчих апаратів районних, міських рад.
       «Бій під Крутами — це трагедія нашої історії, совєтський режим не спромігся встановити владу без зброї, тому і були направлені війська які вступили в сутичку з національно свідомими верствами нашого суспільства — молоддю юнкерами, студентами, гімназистами» — наголосив під час свого виступу директор Центру Володимир Бойко. Під Крутами на захист національних інтересів повстали близько 600 чоловік із них 130 студентська молодь. Незважаючи на молодий вік та брак досвіду ведення бойових дій, молодь протистояла противнику майже цілий день з 9-ї ранку до 19-ї вечора.
       В бою з червоною армією під Крутами загинуло 30 молодих людей пам’ять про них має залишитися навічно. Дещо пізніше їх було перепоховано в Києві на Аскольдовій могилі і про яку Павло Тичина написав відомий вірш: «На Аскольдовій могилі український Цвіт…На Аскольдовій могилі поховали їх».
       По завершенню виступу Т. Демченко, слухачам було показано документальний фільм з серії «Невідома Україна» — «Лист без конверта», присв’ячений подіям у Крутах.
       В. Бойко, підводячи підсумки «крулого столу» з представниками органів місцевого самоврядування влади підкреслив, що всі заходи щодо відзначення 90-річчя Української революції 1917-1921 рр., зокрема й подвиг Героїв Крут готувалися за науково-методологічною допомогою Інституту національної пам’яті України та відділу Української революції Інституту історії України НАН України. Він наголосив: «Будемо сподіватись, що ця зустріч призведе до роздумів і самооцінок стосовно цієї найтрагічнішої сторінки нашої історії» .

       Час оприлюднення з 29 січня 2008 року
       Виконавець: Михеєнко О.А.
       конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 28 січня 2008р.

28 січня 2008 р.

       До 70-річчя від дня народження визнаного в усьому світі вченого–конституціоналіста, державного і громадського діяча Леоніда Юзькова ,відповідно до Указу Президента України, відбувся «круглий стіл» в Центрі підвищення кваліфікації кадрів за участю представників головного управління юстиції в області та юридичного відділу апарату облдержадміністрації. Під час заходу обговорювалася діяльність цього видатного правознавця, першого Голови Конституційного суду України, його внесок у формування правових підвалин нашої держави. Життєвим кредо видатного громадянина-правника був захист прав людини. Л. Юзьков був академіком правових наук України, доктором юридичних наук, професором, членом Венеціанської комісії Ради Європи «За демократію через право», головою Наглядової ради Української правничої фундації, членом Конституційної комісії, робочих груп з підготовки Декларації про державний суверенітет України, двох офіційних проектів Конституції України. Він також став автором близько 200 наукових праць, теоретичний рівень яких не втратив своєї актуальності й досі.       

«Його наукова спадщина потребує переосмислення, вивчення, узагальнення і наслідування, так як Конституція України, активну участь у підготовці якої він приймав, не зазнавала змін до 2004 року» — підкреслив директор Центру Володимир Бойко, підсумовуючи діяльність відомого вченого-правника.

***

       Сьогодні за професійними програмами підвищення кваліфікації в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочали навчання секретарі сільських та селищних рад, а також спеціалісти виконавчих апаратів районних, міських (міст обласного значення) рад.
       Протягом тижня посадові особи органів місцевого самоврядування розглядатимуть організаційні основи місцевого самоврядування, практичну роботу по організації сесій та механізми розгляду питань, які постають перед секретарями та мають вирішуватися в територіальній громаді. Не залишиться поза увагою питання правового регулювання земельних відносин в контексті його актуальності. Докладно обговорюватимуться повноваження органів місцевого самоврядування щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності. Також аналізуватимуться шляхи підвищення ефективності роботи зі зверненнями громадян як якісний показник діяльності сільської ради.
       Програмою передбачено ознайомлення слухачів з європейським та вітчизняним досвідом щодо організації роботи органів місцевого самоврядування.
             Спеціалісти виконавчих апаратів районних, міських рад опановуватимуть тематику дотримання виконавчої дисципліни, здійснення контролю представниками органів виконавчої влади, які є запорукою успішної роботи органу влади. Розглядатимуться також причини та умови, що призводять до порушення антикорупційного законодавства, шляхи їх усунення. Інструменти залучення громадян до участі в діяльності органів державної влади також стануть темою окремого заняття.
      Етико-психологічним складовим роботи державного службовця: психологічним засадам продуктивності ділового спілкування, мовленнєвому етикету посадових осіб місцевого самоврядування буде присвячено ряд практичних занять.

       Час оприлюднення з 28 січня 2008 року
       Виконавець: Михеєнко О.А.
       конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 27 січня 2008р.

27 січня 2008 р.

«Українська революція 1917-1921 років і Чернігівщина: подвигГероїв Крут» – під такою назвою проводитиметься «круглий стіл» в перший деньнавчання 28 січня 2008 р. з 13.30 до 15.00 в Чернігівському центріперепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Його учасники – доценткафедри історії України та археології Чернігівського педуніверситетуім.Т. Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко та директорЦентру, кандидат історичних наук Володимир Бойко. Слухачі – секретарі сільських,селищних рад і спеціалісти виконавчих апаратів районних, міських (містобласного значення) рад.

Впродовж тижня на першийсесії вони опановуватимуть професійну програму підвищення кваліфікації.Посадові особи отримають нові знання з правових засад та основних напрямівдіяльності органів місцевого самоврядування.

 

 

Часоприлюднення з 26 січня 2008 року

Виконавець:Михеєнко О.А.

конт.тел.: (8-04622)77-43-12

 

Новини за 24 січня 2008р.

24 січня 2008 р.

 «Героїв робить суспільство, героїв робитьосвіта», – зазначив в.о. голови Українськогоінституту національної пам‘яті, академік Ігор Юхновський на наукових читаннях«Українська революція 1917–1921 рр.: подвиг Героїв Крут». Проходили вони 24 січня 2008 р. вНіжині завдяки зусиллям зазначеної установи, Чернігівськоїоблдержадміністрації, Чернігівської обласної ради, Інституту історії УкраїниНАН України, Сіверського інституту регіональних досліджень, Ніжинськогодержавного університету ім. Миколи Гоголя.

Відкрив читання головаЧернігівської облдержадміністрації ВолодимирХоменко. Він зазначив: чернігівська землянаповнена енергетикою мученицької держави, і вшанування пам’яті героїв,зокрема, під час проведення такого роду зібрань – це крок у напрямі формуваннявідкритого українського суспільства. Чи не першочерговим завданням сьогодення єгуманізація науки і знання. Сучасна молодь має значний потенціал, дехто з нихвисловлює глибокі думки про долю нашого краю та його героїв, наголосивВолодимир Хоменко, процитувавши слова про бій під Крутами чернігівських школярів. І підсумував – вшануванняГероїв бою є справою загальнонаціонального значення.

Наш край є унікальним на теренахУкраїни, бо вміщує всі пласти історії, і Крути – один з них. Я пишаюсь тим, яквідстоювали ідею незалежності наші українські хлопці – продовжила думку головаобласної ради Наталія Романова. Воназазначила – навіть сьогодні в нашій державі є сили, яким невигідні згадки пронаше героїчне минуле. Щодо Героїв Крут, то ці хлопцівоюють і далі, борючись з вандалами, що плюндрують меморіал, здійснюютьсловесну наругу над їх пам’яттю. Тому нам необхідно вибудували і в школах і ввузах таку історичну концепцію, яка б допомагала створенню справдідемократичного українського суспільства. Свій виступ Наталія Романова завершилавласним віршем, присвяченим долі Героїв Крут та доліУкраїни.

Голова Українського інститутунаціональної пам‘яті Ігор Юхновський усвоєму виступі торкнувся головних напрямів діяльності Інституту на 2008 р.,серед яких – активізація національної пам’яті щодо голодомору та геноциду,визвольної боротьби українського народу, популяризація історії України, приверненняуваги до заповідних місць держави, агітаційна робота, а головне – створенняносія соціальної пам’яті в області, районі, місті. Він зазначив – проблемапобудови об’єктивної історії України є однією з центральних нині. Звернувшисьдо подій наголосив 1917–1921 рр. Ігор Юхновський наголосив, що таке центральнезавдання кожного уряду як захист держави, в ті роки було проблемою. І ми неповинні повторювати помилок минулого.

Пленарне засідання читаньпродовжив заступник голови Українського інститутунаціональної пам’яті, доктор історичних наук, професор Владислав Верстюк. Висвітлюючи історичне значенняпроголошення незалежності УНР, він зазначив – характерною особливістю модерногочасу є створення нації та перетворення її на історичну спільноту. Невід’ємнаскладова цього процесу – створення державності. Зокрема, такі метаморфозивідбулися у 1917 р. і з українською нацією. Саме зусиллям Центральної Радипостала українська держава. В історичній літературі лунають закиди на адресуцього представницького органу української демократії, мовляв, багато часу йогодіячі витратили на автономістські ілюзії. Але такі закиди, на думку науковця,ілюзорні, адже збудувати державу за 8–10 місяців неможливо. І наша сучасністьтому приклад. Отож некоректно звинувачувати у цьому Центральну Раду. Завдякиавтономістській тактиці їй вдалося створити конструктивну опозицію Тимчасовомууряду і домогтися поступок. Великими надбаннями Центральної Ради, на якихґрунтується її політика, є національна ідея та прихильність до демократизму. Четвертийуніверсал – вершина її державної діяльності. Крути ж уособлюють боротьбу за цюдержаву, є великою метафорою, під якою ми повинні схилити голову.

Саме до феномену історичноїпам’яті в сучасному українському контексті, його характерних рис таособливостей звернувся ректор Ніжинського державного університетуім. Миколи Гоголя професор ОлександрБойко. Суть феномену національної памяті, на його думку, полягає у збереженні національноїсвідомості. Національна пам’ять має кілька видів: образну, словесну, емоційну. Середфакторів, що її визначають, як інтернаціональні (наприклад, різке зростанняінформаційного перевантаження у світі) та національні (боротьба за незалежністьта становлення модерної української держави, болючий процес ліквідації білихплям української історії, тривалий період політичної нестабільності на зорідержавотворення). Охарактеризував ректор і риси сучасної національної пам’яті внашій державі. Серед них: надмірна ідеалізація певних явищ і подій, домінуванняемоцій, різке посилення мозаїчності національної пам’яті, підкресленеакцентування трагічних сторінок національної історії. Не применшуючи значеннябою під Крутами, Олександр Бойко зазначив, щонеобхідно акцентувати увагу громадськості і на перемогах та позитивних моментахнашого минулого.

Безпосередньо бою під Крутами, його відтворенню в історичній літературі минулогоі сучасності був присвячений виступ провідного наукового співробітника відділуісторії Української революції Інституту історії України НАН України, кандидатаісторичних наук Олени Бойко. Зазначивши,що інтерес до крутянських подій не зникав ніколи,особливо в середовищі еміграції, дослідниця торкнулась і викривлень та чутокщодо цієї події, наприклад, звинувачень Михайла Грушевського у гибелістудентів. Вона визначила три групи літературних джерел, що так чи інакшевисвітлюють бій під Крутами та долю його учасників: ґрунтовніпраці істориків, роботи публіцистів, праці колишніх командирів армії УНР. ОленаБойко наголосила – сьогодні дослідники наслідки бою не зводять до загибелістудентської сотні. Інші його учасники, юнкери старшинської школи, що становилиоснову українських військ під Крутами, тежзаслуговують на гідну шану та увагу.

Подвигу юних у рецепції ЄвгенаМаланюка торкнулася доцент кафедри історії та археології України Чернігівськогодержавного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, кандидатісторичних наук Тамара Демченко. Вонадетально розглянула есе видатного публіциста, філософа «Крути: народини нового українця». Зазначила, що саме з крові крутян народилася еліта української революції.

Аналізом ультиматуму РНКРРСФР Центральній Раді УНР та його сприйняття очима українців Російської арміїзавершив пленарне засідання доцент Київського національного університету ім.Т.Шевченка, кандидат історичних наук ГригорійСавченко. Він підсумував – сили УНР, на жаль, не були на тому рівні, щобзахистити свої напрацювання.

Надалі робота наукових читаньпродовжилась у двох секціях. В їх рамках висвітлювалася боротьба за Чернігів у1918–1919 рр., проаналізовано перше «пришестя» радянської влади до Чернігова,земельне питання на Чернігівщині у жовтні 1917 – березні 1918 рр., показаніаспекти виховання українських патріотів на прикладі героїв Крутв ОУН і УПА та інші.

Вщерть заповнений залсвідчив про значне зацікавлення громадськості. Серед учасників наукових читаньбули наковці Чернігова, Ніжина, Києва, громадські діячі, освітяни, студенти,представники обласної ради та обласної державної адміністрації, її відділів тауправлінь, Ніжинської міської ради.

Учасники читань, а це освітяниНіжина та Чернігова, змогли не лише прослухати виступи провідних дослідників,але й переглянути фільм «Лист без конверта», ознайомитись з науковоюлітературою з історії України, Чернігівщини. Зокрема, було презентовано і двікниги, підготовлені за участю Сіверського інституту регіональних досліджень таЧернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів «Історіяадміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини» та«Науково-історичні читання, присвячені 140-річчю з дня народження М.С.Грушевського. Також, всі учасники читань отримали книгу «Бій відлунав..»,присвячену Героям Крут.

Новини за 23 січня 2008р.

23 січня 2008 р.

Головна мета діяльностіслужб у справах дітей у 2008 році — підвищення рівня соціального захисту дітей,забезпечення дотримання їх законних прав та інтересів, розвиток сімейних формвиховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,профілактики негативних проявів серед дітей — підкреслив заступник голови,керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько під час відкриттянавчання начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, виконкомівміських рад Ніжина, Прилук, районних у м. Чернігові рад в Чернігівському центріперепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Він визначив пріоритетнінапрями діяльності служб у справах неповнолітніх:

Ø               перший — на виконання Указу Президента України від11.12.2007 року №1205/2007 «Про проведення в Україні у 2008 році Року підтримкинаціонального усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт тадітей, позбавлених батьківського піклування», відповідного обласного планузаходів, створити в області всі необхідні умови для реалізації права кожноїдитини на виховання в сім’ї, всебічно підтримувати національне усиновлення;

Ø               другий — на виконання Державної програми подоланнядитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки, затвердженоїпостановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2006 року №623, відповідноїобласної програми — зменшення рівня дитячої бездоглядності та безпритульності,інших антигромадських проявів серед дітей.

Саме проводячи системнуроботу в цих двох напрямах можна досягти позитивних результатів в роботі знайбільш уразливою соціальною групою яка потребує допомоги та підтримки як збоку держави так і з боку громадян нашої країни.

На відкритті навчаннябули присутні також начальник служби у справах дітей облдержадміністрації ЛюдмилаЗеленько та директор Центру, кандидат історичних наукВолодимир Бойко.

Варто зазначити, що цьогоразу перед начальниками служб у справах дітей передбачено виступ співголовиправління всеукраїнської громадської організації «Служба захисту дітей»,кандидата політичних наук Людмили Волинець яка розглядатиме тему: «Основнінапрями діяльності органів місцевої влади щодо захисту прав та законнихінтересів дітей».

 

 

 

Час оприлюднення з 23 січня 2008 року

 

Виконавець: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 22 січня 2008р.

22 січня 2008 р.

«Українська революція1917—1921 рр.: подвиг Героїв Крут» — така назва наукових читань, щозаплановані на 24 січня 2008 р.

Зустріч проходитиме вНіжині з ініціативи Українського інституту національної пам’яті, Інституту історіїУкраїни НАН України, Ніжинського державного університету ім. МиколиГоголя, Сіверського інституту регіональних досліджень та Чернігівської обласноїдержавної адміністрації.

Передбачається, що звітальним словом до учасників звернуться в. о. голови Українськогоінституту національної пам’яті Ігор Юхновський, голова Чернігівськоїоблдержадміністрації Володимир Хоменко.

Перед представникамисфери освіти та культури області, викладачами та студентами Чернігівщини з доповідямивиступатимуть відомі дослідники, які вивчають період Української революції:Владислав Верстюк, Руслан Пиріг, Олена Бойко, Тетяна Осташко, а також викладачі та науковці вищих навчальнихзакладів.

Під час читаньвисвітлюватимуться нові факти щодо історичної події, ставлення до неїсучасників і нащадків, відображення її в пресі та художній літературі.Дослідники проаналізують феномен історичної пам’яті в сучасному українськомуконтексті. Буде розглянуто й діяльність Центральної Ради, проекти державногобудівництва гетьманату П. Скоропадського, присутні ознайомляться зкраєзнавчими розвідками.

Початок читань о 12:00 вчитальному залі бібліотеки Ніжинського державного університетуім. Миколи Гоголя.

 

 

ПРОГРАМА

НАУКОВИХЧИТАНЬ

 

Українська революція 1917—1921 рр.:

подвиг Героїв Крут

 

24 січня2008 р.

 

м. Ніжин

 

1130 – 1200     Презентація книжок з історії Українськоїреволюції.

1200 – 1340     Відкриття читань. Пленарне засідання.

Ніжинський державнийуніверситет ім. Миколи Гоголя,

читальний зал бібліотеки.

 

Президія: І.Р.Юхновський, В.М.Хоменко,М.В.Приходько, О.Д. Бойко, В.Ф.Верстюк

 

Головує:

Бойко ОлександрДмитрович,

ректорНіжинського державного університету ім. Миколи Гоголя,

докторполітичних наук, професор.

 

Вітальне слово:             Голова Чернігівськоїоблдержадміністрації

Хоменко Володимир Миколайович.

В. о. голови Українського інститутунаціональної пам’яті

Юхновський ІгорРафаїлович.

 

Доповіді:

Верстюк Владислав Федорович,

заступник голови Українськогоінституту національної пам’яті,

доктор історичних наук, професор.

Проголошення незалежності УНР: історичне значення.

 

Бойко ОлександрДмитрович,

ректорНіжинського державного університету ім. Миколи Гоголя,

докторполітичних наук, професор.

Феномен історичної пам’яті в сучасномуукраїнському контексті: характерні риси та особливості.

 

Бойко Олена Дмитрівна,

провідний науковий співробітник,відділу історії Української революції Інституту історії України НАНУ, кандидатісторичних наук.

Бій під Крутами:відтворення в історичній літературі минулого і сучасності.

 

Пиріг Руслан Якович,

завідувач відділом історіїУкраїнської революції Інституту історії України НАН України, доктор історичнихнаук, професор.

Збройні сили в проектахдержавного будівництва гетьманату П. Скоропадського.

 

Демченко Тамара Павлівна,

доцент кафедри історії таархеології України Чернігівського державного педагогічного університетуім. Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук.

Подвиг юних у рецепціїЄвгена Маланюка.

 

Савченко Григорій Петрович,

доцент Київського національного університетуім. Тараса Шевченка, кандидат історичних наук.

Ультиматум РНК РСФРРЦентральній Раді УНР очима українців Російської армії.

 

Перегляд фільму «Лист без конверта».

 

1320 – 1340     Перерва на каву.

 

1340 – 1440     Секційні засідання.

 

Першасекція

(аудиторія № 215Гоголівського корпусу)

 

Головує:

Осташко Тетяна Сергіївна,

провідний науковий співробітник відділу історіїУкраїнської революції Інституту історії України НАН України, кандидатісторичних наук.

 

Луняк Євген Миколайович,

доценткафедри історії України Ніжинського державного університетуім. Миколи Гоголя, кандидат історичних наук.

Образ кирило-мефодіївців іТ. Шевченка як засіб ідеологічної пропаганди в добу Української революції1917—1921 рр.

 

Осташко Тетяна Сергіївна,

провідний науковий співробітниквідділу історії Української революції Інституту історії України НАН України,кандидат історичних наук.

Діяльність Центральної Ради в оцінці В. Липинського.

 

Скальський Віталій Валерійович,

аспірант відділу історіїУкраїнської революції Інституту історії України НАН України.

Бій під Крутами: відображення вукраїнській пресі початку 1918 р.

 

Бутко СергійВолодимирович,

начальник навчально-методичноговідділу Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікаціїпрацівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування,державних підприємств, установ і організацій.

Виховання українських патріотів на прикладі героїв Крут в ОУН і УПА.

 

Конончук Іван Миколайович,

старший викладач кафедри історіїУкраїни Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя.

Бій під Крутами: погляд крізьроки.

 

Буравченков Дмитро Анатолійович,

аспірант Київського національногоуніверситету ім. Тараса Шевченка.

Відтворення подій під Крутами вхудожній літературі.

 

Друга секція

(аудиторія № 213Гоголівського корпусу)

Головує:

Леп’явко Сергій Анатолійович,

завідувач кафедри історіїслов’ян Чернігівського державного педагогічного університетуім. Т.Г. Шевченка, доктор історичних наук, професор.

 

Кудлай ОлександраБорисівна,

науковий співробітник відділуісторії Української революції Інституту історії України НАН України, кандидатісторичних наук.

Внутрішня структура та завдання Народного міністерстваміжнародних справ УНР.

 

Овдієнко Петро Павлович,

доцент кафедри історії УкраїниНіжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, кандидатісторичних наук.

КоломієцьСергій Михайлович,

аспірант кафедри історії УкраїниНіжинського державного університету ім. Миколи Гоголя.

Лівоесерівська опозиція Центральній Раді як чинникборотьби за владу в Україні (грудень 1917 — січень 1918 р.)

 

Тимченко РоманВікторович,

аспірант відділу історіїУкраїнської революції Інституту історії України НАН України.

Акт злуки УНР і ЗУНР та альтернативи їх історичного возз’єднання.

 

Бойко ВолодимирМиколайович,

директор Чернігівського центруперепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади,органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій,кандидат історичних наук.

Перше «пришестя» радянської влади до Чернігова.

 

Леп’явко Сергій Анатолійович,

завідувач кафедри історії слов’янЧернігівського державного педагогічного університетуім. Т.Г. Шевченка, доктор історичних наук, професор.

Боротьба за Чернігів у 1918—1919 рр.

 

Тарасенко ОлександрФедорович

доцент кафедри історії слов’янЧернігівського державного пед. університету ім. Т.Г. Шевченка,кандидат історичних наук.

Релігійна ситуація на Чернігівщині в роки Українськоїреволюції.

 

Еткіна Ірина Ігорівна,

старший викладач кафедри історіїслов’ян Чернігівського державного педагогічного університетуім. Т.Г. Шевченка, кандидат історичних наук.

Земельне питання на Чернігівщині (жовтень 1917 — березень1918 рр.).

 

1445 – 1500     Підбиття підсумків читань.

 

Регламентчитань:

Доповіді на пленарному засіданні: до 10 хв.

Виступи в секціях: до 7 хв.

 

Новини за 18 січня 2008р.

18 січня 2008 р.

      Як відомо, Президент України Віктор Ющенко виступив ініціатором проекта закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» №1313, зареєстрованого 10 січня 2008 р. у Верховній Раді України. Його суть – активізація участі громадян в роботі органів місцевого самоврядування через процедури і механізми безпосередньої демократії.
      Саме питанням інформування посадових осіб органів місцевого самоврядування щодо створення рівних можливостей жителям територіальної громади для активної участі в місцевому самоврядуванні присвячено триденний семінар «Залучення громадян до участі в місцевому самоврядуванні» , який відбувся в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для секретарів селищних, міських (міст районного значення) рад.
      Протягом трьох днів секретарі спілкувалися з представниками органів державної влади щодо порядку проведення і окреслення кола питань для загальних зборів громадян, порядку висунення і розгляду в радах місцевих ініціатив, а також проведення суспільних слухань. Розглядалися також питання щодо запобігання і протидії корупції у сфері місцевого самоврядування та допомога з боку громадськості, а також участі громадян у висвітленні роботи органів місцевого самоврядування в засобах масової інформації.
      Активно обговорювався слухачами з представником відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради досвід залучення громадян Чернігова в роботі Чернігівської міської ради.
      Секретарі взяли участь у круглому столі на тему: «Соборність України: історія і сучасність» до відзначення Дня Соборності України 22 січня 2008 року. Перед учасниками виступили завідувач кафедри історії слов’ян ЧДПУ ім.Т. Г.Шевченка, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко, доцент кафедри історії України та археології ЧДПУ ім.Т. Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Час оприлюднення з 18 січня 2008 року
Виконавець: Михеєнко О.А.
конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 17 січня 2008р.

17 січня 2008 р.

      Керівники територіальних громад Бахмацького району разом з першим заступником голови райдержадміністрації Ольгою Допою і заступником голови районної ради Олександром Ткаченком висловили серйозне занепокоєння відсутністю з 1 січня цього року процедури впровадження правових механізмів орендних відносин у зв’язку з вступом у дію змін до земельного законодавства. Це була одна з найгостріших тем виїзного семінару-тренінгу «Правове регулювання земельних відносин» , який 17 січня провів Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в Бахмацькій райдержадміністрації.
      Слухачі визначали варіанти дій місцевих рад, відповідно до чинного законодавства, щодо реалізації права розпорядження чи володіння малозабезпеченими верствами населення земельними ділянками після успадкування майна. Вони розглянули механізми відведення земель та продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення.
      Викладач тренінгу – начальник відділу ринку та оцінки земель головного управління земельних ресурсів у Чернігівській області Ігор Пузан, зокрема наголосив на необхідності додержання контрольними службами процедури державної реєстрації договорів аренди та проплати з орендних зобов’язань по землі.
      Учасники навчання отримали в електронному вигляді навчально-методичний посібник авторів В.Будлянського, І.Пузана, Н.Орлової, С.Фесенка «Актуальні питання земельного законодавства України» , навчально-методичний збірник «Правове регулювання земельних відносин» та інші видання Центру.
      Проведений у м. Бахмач виїзний семінар-тренінг на тему «Правове регулювання земельних відносин», відповідно до плану-графіка навчання кадрів на 2008 рік, затвердженого спільним розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради від 21 грудня 2007 р. № 37, перший з чотирьох запланованих у цьому році в різних районах області.

Час оприлюднення з 18 січня 2008 року
Виконавець: Бутко С.В.
конт. тел.: (8-0462)77-43-12