Новини за 6 лютого 2008р.

06 лютого 2008 р.

      На сьогодні з шести мільярдів жителів на землі близько двох мільярдів —християни, кожний третій житель на планеті — християнин, і їх кількість продовжує зростати. Отже, християнство є способом життя мільйонів людей, що значною мірою визначає розвиток людства. Так зазначив автор видання «Огляд історії християнства» Сергій Санніков під час спілкування з представниками різних конфесій та релігійних організацій, науковців, освітян та представників органів державної влади. 6 лютого вони зібралися в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за ініціативи та завдяки організації відділу у справах релігії облдержадміністрації. В зустрічі взяв участь та виступив перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Черниш.
      Як пояснив автор книга базується на матеріалі російськомовного двотомника Сергій Саннікова «Двадцять віків християнства», який видано в 2000 – 2002 роках в Санкт-Петербурзі. Це не монографія, а навчальний посібник для всіх, хто цікавиться історією християнства, вона є спробою показати історію християнства найбільш незаангажованим способом, не приховуючи недоліки та переваги і закликає до діалогу багатьох конфесій. За задумом історика презентована праця – це також спроба ґрунтовного аналізу впливу християнських цінностей на суспільну свідомість кожного громадянина планети Земля.
      Розділення держави від церкви – це природній процес, який відбувся майже у всіх країнах світу, за виключенням однієї – Греції; водночас християнські цінності — основа державності, вони гармонізують відносини між людьми; християне – це люди, які називають себе християнами; християнство пропагує людинолюбчі ідеї, розуміючи це людство легко приймає їх – ось лише деякі з тез Сергія Санникова. Під час дискусії з ним пролунала і така думка, висловлена учасником зустрічі: християнство має бути одне й теж, незалежно від кольору шкіри, національні чи одягу, дух один і той самий, але в різних облаштунках, отже й богослужіння однакове, незалежно від того, де воно відбувається: чи в Америці, чи в Австралії, чи в Україні. Підтримуючи розуміння християнства як універсального явища, доповідач у відповідь наголосив на національних його особливостях, що є формою існування віри, зокрема, її українського варіанту.
       «Чи вплине сучасне християнство на хід і розвиток сучасного суспільства?» – на таке питання відповіддю стала цитата з Юстиніана-відступника (він робив спроби реставрувати язичництво, але вивчав успіх християнства): «Християнство мало успіх завдяки фанатично святому життю своїх проповідників». Якщо б на сьогодні християнство почало жити фанатично святим життям, то, на думку історика, воно дуже швидко – протягом десятиліття змінило б суспільство.
       «Дозвольте подякувати Вам, шановний авторе за подвижницьку діяльність, за 12-ти річну, втілену в книгу, творчу роботу, яка всім нам дає можливість пізнавати історію християнства» – цими словами підсумував зустріч перший заступник голови облдержадміністрації Гергій Черниш. Надалі він стверджував: все життя людина має весь час навчатись, лише так вона стає чогось варта в суспільстві, тож зустріч що відбулася – свідчення про прагнення нових знань. Ми повинні поважати інших людей, інші конфесії, разом з тим працювати на консолідацію суспільства.
      На думку промовця, суспільство відбудеться тільки тоді, коли кожен з нас робитиме добрі справи, коли кожен працюватиме по зернятку, докладаючи в суспільстві християнських цінностей. Ми повинні в діалозі, спілкуванні вибудовувати християнську мораль, а найголовнішою проблемою, що стоїть у нас на перешкоді, є людська байдужість. Тож давайте поборювати її в собі, і, до яких би конфесій ми не належали, станемо пліч-о-пліч, аби вибудовувати майбутнє для своїх дітей на основі християнських цінностей. Побудова діалогу має започатковуватись вільно, спокійно і обов’язково етично та незалежно чи йдеться про християнську, чи про світську етику.

      Час оприлюднення з 6 лютого 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12