Новини за 22 лютого 2008р.

22 лютого 2008 р.

 

«Плата за невдалу спробу побудовиукраїнської держави буде страшна. Треба перемагати» – так заявив директорІнститут трансформації суспільства Олег Соскін під час презентації створенняЧернігівського центру євроатлантичної інтеграції. Проходила вона 22 лютого заініціативою зазначеної організації, а також  Національного центру з питань євроатлантичноїінтеграції, Громадської ліги Україна – НАТО та за сприяння Міністерствазакордонних справ в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.Його директор, Володимир Бойко підкреслив – нормально, коли кожному суспільствііснують різні точки зору, однак будь-яка з них має бути обґрунтованою,спиратися на знання, а для цього треба ліквідувати дефіцит інформації щодоєвроатлантичної інтеграції. Це не нова робота для закладу, вже накопиченийпевний досвід, тому Центр за підтримки влади і громадськості, сподівається наїї поширення.

«Я особисто займаюсьстратегією і тактикою інформування громадськості щодо євроатлантичного курсу,координуванням зусиль органів виконавчої влади з питань взаємодії з НАТО. Центр,який створюється тут в Чернігові, має на меті не пропаганду та агітацію, а маєнадавати правдиву інформацію, голі факти без антуражу стосовно діяльності Північноатлантичногоальянсу», — наголосив завідувач відділу інформаційної політики у сферієвроатлантичної інтеграції України Національного центру з питаньєвроатлантичної інтеграції України Володимир Фурашевпід час свого виступу.

Він коротко розповів просучасну державну підтримку процесів євроатлантичної інтеграції, зазначивши – тепердержава всіляко прагне підтримати просвітницьку роботу, виділяються певні коштина програми інформування громадськості щодо європейської та євроатлантичноїінтеграції, хоча їх і замало, але процес дещо зрушив з місця і це єнеобхідністю сьогодення. Саме держава, за підтримки громадських організацій,має реалізовувати інтеграційну політику. Але не треба забувати державним мужам— кожний має особисто приймати рішення чи вступати Україні в НАТО чи ні.

«Не можна бути позацивілізаційними, розвиненими системами, треба жити сучасним і планувати майбутнєвиходячи з минулого — це базові складові стратегічного управління в кожнійрозвиненій країні. Треба приєднуватися до світових організацій колективноїбезпеки якою є НАТО. Північноатлантичний альянс — це міжнародна організація, ане наддержава, причому європейська система безпеки та євроатлантична є єдинимцілим» — зазначив під час свого виступу директор Інституту трансформаціїсуспільства, професор, завідувач кафедри міжнародної економіки тапідприємництва Національної академії управління Олег Соскін.

За словами Олега Соскіна заразрозгортається боротьба між двома світами Європою та Сходом, а Україназнаходиться в центрі. На думку доповідача, саме євроатлантична модель розвиткудля нашої країни є найприйнятнішою. Перспективи вступу України в Альянсочевидні — крім міжнародної безпеки Україна зможе економити свої гроші навійськове утримання, причому значно підвищиться обороноздатність країни.Професор Соскін, відповідаючи на питання про соціальний вимір вступу до НАТО,підкреслив, що самі стандарти життя громадян в країнах Північноатлантичногоальянсу вимагають у кандидатів на вступ радикального збільшення зарплат іпенсій. Тому необхідність створення Центрів євроатлантичної інтеграції вУкраїні є великою, вони мають проводити системно інформаційно-просвітницькуроботу. Координатором діяльності Центру євроатлантичної інтеграції наЧернігівщині буде Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікаціїкадрів».

Також директор Інститутутрансформації суспільства презентував книгу редактором якої він є «Партнерствозаради безпеки: досвід країн НАТО та українська перспектива?». Вона, по суті, єенциклопедією щодо питань євроатлантичної безпеки та містить вичерпнуінформацію. Також він ознайомив учасників презентації з сайтом «Мій вибір НАТО» тапрограму навчання «Європейська та євроатлантична інтеграції». «Це все разом маєпролити світло на надзвичайну актуальність порушеного питання членства Українив НАТО. Вони надають вичерпну інформацію щодо діяльності Північноатлантичногоальянсу» — підсумував Олег Соскін.

Після завершенняпрезентації представники навчальних закладів міста отримали видання зєвроатлантичної інтеграції.

 

 

 

Часоприлюднення з 22 лютого 2008 року

Виконавець:Михеєнко О.А.

конт. тел.:(8-0462)77-43-12