Новини за 31 березня 2008р.

31 березня 2008 р.

МОЛОДЬ НА ДЕРЖАВНУ СЛУЖБУ

      Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за підтримки управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області розпочав двотижневе навчання студентів випускних курсів державних вищих навчальних закладів міста Чернігова, після чого вони проходитимуть стажування в органах державної влади.
       «Ви маєте унікальну можливість послухати та поставити питання представникам органів державної влади, тобто тим уповноваженим особам які приймають рішення, безпосередньо впливають на соціально-економічне та суспільно-політичне життя нашого регіону. Кожний ваш крок буде відповідно оцінено під час стажування за його результатами вас можуть поставити до кадрового резерву, тому використайте свій шанс у повній мірі», — підкреслив директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко, відкриваючи семінар «Державна служба в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи».
       «Сучасний світ потребує високоосвічених, професійно підкованих спеціалістів — навчання в Центрі має зорієнтувати вас на початковому етапі вашого професійного становлення, допоможе зробити свій вибір», — зазначив начальник управління державної служби Головдержслужби України в області, магістр управління суспільним розвитком Микола Стрілець під час виступу перед слухачами.
      У перший день семінару перед слухачами виступив заступник завідуючого кафедри державного управління і менеджменту НАДУ при Президентові України, кандидат наук з державного управління Сергій Коник. Він висвітлив питання державного управління та його організаційної структури.
      Впродовж двох тижнів студентство спілкуватиметься з управлінцями різних галузей державного управління та місцевого самоврядування. Передбачено також відвідування Верховної Ради України та Київського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

***



       «Європейський Союз як регіональна єдність держав Європи» — з такої теми директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко розпочав семінар «Реалізація політики євроінтеграції України органами влади», який проходитиме з 31 березня по 2 квітня в Центрі для начальників відділів з питань внутрішньої політики райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення. Навчання передбачає розгляд пріоритетів реалізації внутрішньої політики держави в регіоні.

      Час оприлюднення з 31 березня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 28 березня 2008р.

28 березня 2008 р.

СЕМІНАР-ТРЕНІНГ ДЛЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ


      Враховуючи актуальність питань майнових відносин, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів спільно з Ічнянською райдержадміністрацією та районною радою провели 28 березня одноденний семінар-тренінг «Правове регулювання повноважень органів місцевого самоврядування в галузі майнових відносин». Учасники навчання – сільські і селищні голови, працівники райдержадміністрації й райради.
      У відкритті семінару взяв участь голова Ічнянської районної ради Олександр Сенчик, керівник апарату райдержадміністрації Євген Баранович, начальник навчально-організаційного відділу Центру Сергій Сарана.
      Викладач – начальник відділу оцінки та відчуження майна управління комунального майна обласної ради Людмила Кушнір висвітлила актуальні питання ефективного управління та розпорядження об’єктами комунальної власності, її приватизації, порядку відчуження та списання основних засобів, що перебувають у комунальній власності області.
      Після тренінгу слухачі отримали збірники «Правове регулювання оренди комунального майна», «Правове регулювання приватизації об’єктів індивідуального продажу: будівель, споруд, об’єктів соціальної сфери, незавершеного будівництва та іншого окремо визначеного майна» та інші навчально-методичні матеріали, видані Центром.

***

      45 новопризначених на посади спеціалістів райдержадміністрацій, управлінь та відділів облдержадміністрацій завершили першу сесію навчання в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Новопризначені спеціалісти найбільш потребують кваліфікованого роз’яснення, інструктажу досвідчених працівників органів державної влади і це враховувалось під час навчання.
      Перед спеціалістами виступили працівники управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області, управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, а також відділів кадрової роботи, контролю, юридичного, роботи із зверненнями громадян, інформаційно-ком’ютерного забезпечення апарату облдержадміністрації.

      Час оприлюднення з 28 березня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 27 березня 2008р.

27 березня 2008 р.

ВМГО за заохочення молодих державних службовців

       «Стан та перспективи формування нової генерації державних службовців України» — під такою назвою Чернігівський центр спільно з Чернігівською обласною організацією Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Спілка молодих державних службовців України» провів круглий стіл. Він відбувся в рамках навчання новопризначених спеціалістів райдержадміністрацій, управлінь та відділів облдержадміністрації.
      Про кадрову політику в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області йшлося у виступі начальника управління державної служби Головдержслужби України в області Миколи Стрільця.
      Заступник директора Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Тамара Куприяненко поінформувала присутніх про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.
      Діяльність Спілки молодих державних службовців України щодо залучення молоді до державної служби та захисту інтересів молодих державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування висвітлив голова Виконавчого комітету ВМГО «Спілки молодих державних службовців України» Анатолій Половинець.
      Проводив круглий стіл заступник начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації й голова Чернігівської обласної організації ВМГО «Спілка молодих державних службовців України» Юрій Музика.
      Учасники круглого столу прийняли рекомендації керівникам органів державної влади спрямовані на заохочення молодих перспективних державних службовців шляхом преміювання, встановлення надбавок за інтенсивність праці, системне сприяння їх просуванню по службі.

***

      27 березня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулося підбиття підсумків навчання спеціалістів відділів управлінь освіти райдержадміністрацій та управлінь освіти міських рад (міст обласного значення), які навчалися за програмою тематичного семінару «Кадрова політика та основи управлінської діяльності». Три дні освітяни вивчали актуальні питання кадрового забезпечення, розглянули умови проведення Всеукраїнського конкурсу „Кращий державний службовець”. Висвітлено теми незалежного зовнішнього тестування, антикорупційного законодавства, євроатлантичної інтеграції України, оцінка переваг її вступу до СОТ, використання сучасних комп’ютерних технологій в органах влади.

      Час оприлюднення з 27 березня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 26 березня 2008р.

26 березня 2008 р.

       16 березня 2008 р. на 51 році життя у далекому Нью-Йорку відійшов у вічність талановитий (тепер уже можна сказати про це прямо) український історик, наш земляк Григорій Михайлович Курас.
       Він народився 22 грудня 1957 р. у Харкові в родині лікаря і вчительки, проте все його життя було пов’язано із Щорсом та Черніговом: у першому він зростав, вчився, вчителював, в обласному центрі одержав вищу освіту, скінчивши з відзнакою історичний факультет Чернігівського педінституту імені Т.Г.Шевченка, наполегливо працював у фондах чернігівських музеїв, архіві, обласній бібліотеці ім. В.Короленка. Співробітники цих установ добре пам’ятають скромного, добре вихованого і допитливого юнака, який ніколи не приховував своєї глибокої зацікавленості, певною мірою, одержимості історією.
       У 1992 р. Г.Курас успішно захистив дисертацію на тему “Чернігівська архівна комісія та її внесок у вивчення історії України”, здобувши науковий ступінь кандидата історичних наук. Тема визначила коло його наукових зацікавлень на все його, на жаль, таке коротке, життя: це – дослідження, присвячені аналізу біографій та наукового спадку призабутих діячів кінця ХІХ – першої половини ХХ століть, тісно пов’язаних з нашим краєм. Особливо переконливо Г.Курас заявив про себе, як про непересічного краєзнавця, коли у співаторстві із своїм науковим керівником професором В.Сарбеєм опублікував першу наукову біографію М.Могилянського. Загальний інтерес викликав і його нарис про долю Ладі та Дмитра – дітей М.Могилянського.
       З 1998 р. Г.Курас разом з родиною мешкав у Нью-Йорку, США. З цього часу він систематично провадив пошуки архівних матеріалів про істориків – вихідців з Чернігівщини: Д.Дорошенка, В.Дубровського, О.Оглоблина, В.Шугаєвського, збирав матеріали про інших визначних діячів української діаспори – Є.Архипенка, І.Борщака, Н.Полонську-Василенко, В.Міяковського, А.Марголіна, І.Токаржевського-Карашевича. З науковою метою він ретельно опрацьовував архіви Української Вільної Академії Наук (УВАН) у США, Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ), українські джерела Бахметєвського архіву Колумбійського університету, матеріали Української бібліотеки й архіву в Стемфорді (Конектікут), Слов’янського відділу Нью-Йоркської Публічної Бібліотеки, бібліотеки в Бавнд-Бруку (Нью-Джерсі). Результати пошуків втілилися у низці публікацій, що побачили світ в Україні та США. У 2005 р. дослідника обрали членом-кореспондентом УВАН у США. Він також був представником журналу “Сіверянський літопис” в Нью-Йорку.       Невблаганна хвороба підстерегла історика тоді, коли він знайшов свою власну нішу в улюбленій науці, визначився з колом дослідницьких завдань, зібрав значний особистий архів виписок і ксерокопій, зробив собі ім’я в колах слов’янської діаспори в США. Статті, вміщені у біобібліографічному покажчику, виданому в серії “Історики та краєзнавці Чернігівщини”, дають переконливе уявлення про далеко не вичерпаний потенціал вченого.
       Небіжчик був мужньою людиною, долаючи нестерпний біль, він у грудні 2007 р. підготував до друку одну з останніх своїх праць, присвячену світлій пам’яті В.Модзалевського.
       Доля виявилася надто жорстокою до цієї доброї, щирої, чистої серцем і помислами людини, не дала їй здійснити своїх планів і намірів.
      Муза Кліо втратила свого вірного лицаря, а, ми, хто добре знав і любив Григорія Михайловича, – талановитого колегу, надійного і незрадливого друга, однодумця, вірного сина України і своєї малої батьківщини

      Колективи Чернігівського центру
      перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування,
      державних підприємств, установ і організацій та Сіверського інституту регіональних досліджень

      Біобібліографічний покажчик

Новини за 25 березня 2008р.

25 березня 2008 р.

ПРАЦІВНИКИ ОСВІТИ РОЗГЛЯДАТИМУТЬ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ


       «Це навчання сприятиме підвищенню вашого професійного рівня, це унікальна можливість поставити питання які хвилюють вас та отримати кваліфіковані відповіді» — зазначила у вступному слові заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Наталія ЛЕЩЕНКО під час відкриття триденного семінару «Кадрова політика та основи управлінської діяльності», який сьогодні розпочався для спеціалістів відділів управлінь освіти райдержадміністрацій та управлінь освіти міських рад (міст обласного значення).
       «Совість української нації» — саме так оцінила життя та діяльність активного учасника визвольного та правозахисного руху, видатного українського поета, Героя України ВАСИЛЯ СТУСА поетеса, депутат Чернігівської районної Ради Надія ГАЛКОВСЬКА. Вона зазначила, що громадянський та творчий подвиг славетного українця є прикладом для наслідування молодої генерації України.
       Протягом трьох днів в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів освітяни розглядатимуться проблемні питання та перспективи розвитку загальної середньої освіти на сучасному етапі її реформування, детально вивчатиметься державна програма модернізації освіти в Україні, аналізуватиметься зовнішнє оцінювання знань, організація роботи з педагогічними кадрами в районі, атестація навчальних закладів.

Час оприлюднення з 25 березня 2008 року
Виконавець: Михеєнко О.А.
конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 24 березня 2008р.

24 березня 2008 р.

Новопризначені спеціалісти більше знатимуть про Європейський союз

      Що таке Європейський союз, чим він займається, заради чого був створений, які позитиви та негативи вступу? Що таке європейські стандарти життя? — з цими питаннями звернувся тренер до учасників тренінгу «Європейський Союз як регіональна єдність держав Європи», який відбувся сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в рамках навчання спеціалістів райдержадміністрацій, управлінь та відділів облдержадміністрації. Вони навчатимуться з 24 по 28 березня.
      Провели тренінг начальник організаційно-технічного відділу Центру дистанційного навчання НАДУ при Президентові України, магістр ділового управління Лариса Пільгун та начальник управління державної служби Головдержслужби України в Київській області Наталія Гнидюк. Вони коротко поінформували слухачів про історію створення Європейського союзу, основні етапи формування європейської спільноти, розглянули дорадчі органи, країни які є членами Євросоюзу, основні напрями його діяльності.
       «Європейський союз є унікальне об’єднання громадян країн Європи, мета його створення — забезпечення безперервного економічного зростання, згуртованість країн-учасників. Цілями його діяльності є збалансована довгострокова спільна внутрішньо-економічна політика» — підсумували ведучі тренінгу.
      Проходження державної служби, планування роботи державного службовця, дотримання виконавської дисципліни, психологічні аспекти ділового спілкування, мовленевий етикет, управління конфліктами в колективі — ці та інші питання вивчатимуться новопризначеними спеціалістами на протязі тижня.
      Даного роду навчання має допомогти новопризначеним спеціалістам професійно адаптуватись на новому робочому місці, успішно виконувати свої посадові обов’язки.

      Час оприлюднення з 23 березня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 21 березня 2008р.

21 березня 2008 р.

Cекретарі сільських рад вивчали питання підвищення результативності роботи зі зверненнями громадян, а бухгалтери – сучасні комп’ютерні технології…

      Секретарі та бухгалтери сільських рад протягом тижня (з 17 по 21 березня) навчалися в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
      В умовах актуальності та неабиякої важливості роботи зі зверненнями громадян, усунення недоліків у цій сфері секретарі сільських рад під час першої сесії вивчали питання вдосконалення роботи зі зверненнями громадян, планування особистого прийому, вчасного оформлення листів-відповідей.
      Земельні відносини, протидія корупції в сфері обороту землі — ця тема розглядалась секретарями під час круглого столу, в ході якого посадові особи мали можливість поставити питання та отримати кваліфіковані відповіді від представників відділу ринку та оцінки земель головного управління земельних ресурсів у Чернігівській області та керівника Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.
      Слухачі ознайомилися з різними формами участі громадян у місцевій демократії з активним залученням провідного європейського досвіду.
      Діяльність бухгалтера сільської ради нерозривно пов’язана з використанням новітніх комп’ютерних технологій. Під час навчання ними напрацьовувались навички роботи з комп’ютерною технікою, застосування новітніх бухгалтерських програм, їх впровадження в сільській раді. Перед бухгалтерами також виступили представники ДПА, КРУ, Державного казначейства, Фонду соціального страхування, які надали консультативно-дорадчу допомогу, окреслили окремі напрямки роботи посадових осіб в межах їх повноважень.
      Для обох груп посадових осіб відбулися мультимедіа презентації та демонстрації кінофільмів щодо європейської та євроатлантичної перспективи України, а також Світової організації торгівлі.

      Час оприлюднення з 21 березня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 17 березня 2008р.

17 березня 2008 р.

 

 

НАВЧАТИМУТЬСЯ І ТЕОРЕТИЧНО І ПРАКТИЧНО

 

 

Визвольний таправозахисний рух в Україні в 60–80-ті XX ст.,  Василь Стус — з «круглого столу» на таку темурозпочали навчання бухгалтери та секретарі сільських, селищних рад вЧернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Продолю людини, що своїми творами, громадянською позицією кинула виклик тогочаснійвладі розповіла слухачам доцент Чернігівського державного педагогічногоуніверситету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко.

Протягом тижня під часзанять розглядатимуться правові аспекти регулювання діяльності органівмісцевого самоврядування, матеріальну і фінансову основу, причини та умови, що призводять до порушення антикорупційного законодавства, та заходи з їх усунення, аналізуватимутьпитання щодо особливостейвиконання місцевих бюджетів в умовах їх казначейського обслуговування.

Також навчальною програмоюпередбачені висвітлення перевагта упередження можливих наслідків приєднання України до СОТ, обмін думками щодонаціональної системи безпеки України та НАТО.

Особливістю підвищеннякваліфікації бухгалтерів є те,  що цьогоразу вони поєднують вивчення теорії з практикою застосування комп’ютерноїтехніки у місцевих радах.

 

 

Час оприлюдненняз 17 березня 2008 року

 

Виконавець: Михеєнко О.А.

конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 14 березня 2008р.

14 березня 2008 р.

      Проблеми виконання Україною Копенгагенських критеріїв та шляхи їх вирішення змогли визначити учасники виїзного заняття «Адаптація соціальної політики та трудового законодавства України до стандартів ЄС», що проходило в м. Бобровиця.
      Під час семінару-тренінгу посадові особи місцевого самоврядування та слухачі школи резерву кадрів не лише отримали загальне уявлення про Європейський союз та особливості й джерела його права, але й проаналізували механізми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, що є однією з пріоритетних складових процесу євроінтеграції України.
      Відтворенню цілісної картини зазначеного курсу зовнішньої політики нашої держави сприяло і ознайомлення з основними етапами вступу до Європейського Союзу, а також його критеріями: політичним, економічним, незалежним та критерієм членства. Робота відбувалася у формі ділової гри, що дало можливість її учасникам творчо проаналізувати поданий матеріал.
      Також учасники заходу ознайомилися з основними моделями соціального захисту в Європейському Союзі та порівняли їх українською.
      Зацікавлення слухачів викликало і фінансове забезпечення адаптації. Адже належне фінансування є однією з головних передумов успішної реалізації державної політики у сфері європейської інтеграції та адаптації. Саме обсяги фінансування та моніторинг витрачання бюджетних коштів є своєрідним показником правдивості і серйозності проголошених державою зовнішньополітичних цілей і курсу внутрішніх реформ.
      Проводили тренінг заступник начальника юридичного відділу Наталія Мужикова та учений секретар Центру Людмила Чабак, які вже вдруге висвітлювали питання адаптації законодавства до європейських стандартів під час виїзних занять для представників районів області. Надалі подібна практика матиме своє продовження.
      Час оприлюднення з 14 березня 2008 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 13 березня 2008р.

13 березня 2008 р.

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВИСТУПИВ ПЕРЕД ДЕРЖАВНИМИ СЛУЖБОВЦЯМИ

       «Звернення громадян необхідно розглядати якісно, всебічно та обґрунтовано в межах законодавчого поля. Усунення недоліків у роботі працівників відповідальних за роботу зі зверненнями громадян – мета Указів Президента України Віктора ЮЩЕНКА «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права громадян на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування та «Про притягнення посадових осіб до відповідальності за незадовільний стан роботи зі зверненнями громадян», — зазначила головний консультант Департаменту з питань прийому громадян Служби з питань звернень громадян Секретаріату Президента України Ірина КУРОВСЬКА під час виступу перед керівниками апаратів райдержадміністрацій, спеціалістами райдержадміністрацій, міських рад та спеціалістами райдержадміністрацій, міських рад, відділів та управлінь облдержадміністрації, які відповідальні за роботу зі зверненнями громадян. Всі вони навчаються в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
      Ірина КУРОВСЬКА визначила пріоритетні напрями в роботі відповідальних за роботу зі зверненнями громадян відповідно до Указів Президента України:
      – затвердження графіків проведення прийомів громадян, в тому числі і першими особами;
      – чітке визначення термінів розгляду та надання відповіді, роз’яснення громадянину причин відмови та порядок її оскарження;
      – першочергова робота з найбільш уразливими категоріями громадян та особами, які мають особливі заслуги перед Вітчизною;
      – затвердження планів роботи телефону довіри, гарячої лінії;
      – створення міжвідомчих комісій, які будуть розглядати резонансні питання, стан виконання доручень Президента, центральних органів виконавчої влади. Причому активно залучати до участі у міжвідомчій комісії представників МВС, Прокуратури та відповідальних осіб;
      – затвердження графіків перевірки результатів, заслуховування звітів, моніторинг недоліків у роботі зі зверненнями громадян;
      – співпраця з органами юстиції щодо надання громадянам безкоштовних юридичних консультацій;
      – оприлюднення інформації стосовно проведеної роботи в офіційних представницьких засобах інформування.
       «Я прошу вас відповідально поставитись до викладених вимог та надавати Секретаріату інформацію щодо роботи проведеної в напрямі організації зі зверненнями громадян. Підходи щодо моніторингу результативності роботи є досить жорсткими», — підсумувала представник Секретаріату Ірина КУРОВСЬКА.

***

      Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів завершився дводенний семінар «Питання роботи із зверненнями громадян відповідно до Указу Президента України від 07.02.2008 р. № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права громадян на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» для спеціалістів райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад, відділів та управлінь облдержадміністрації, відповідальних за цей напрям роботи.

      Час оприлюднення з 13 березня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12