Новини за 25 квітня 2008р.

25 квітня 2008 р.

       «Чернігівщина має багато потенційно небезпечних об’єктів та досить часто страждає від природних катаклізмів, тому ми повинні працювати в напрямку профілактики роботи потенційно небезпечних підприємств і вміти адекватно та оперативно реагувати в разі виникнення надзвичайної ситуації», – наголосив сьогодні заступник голови обласної державної адміністрації з питань паливно-енергетичного комплексу, транспорту і зв’язку, будівництва та житлово-комунального господарства ОЛЕКСАНДР БЄЛЬСЬКИЙ на завершенні першої сесії навчання за професійною програмою начальників відділів з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення райдержадміністрацій, міських рад (міст обласного значення). .
      Під час зустрічі зі слухачами він обговорював питання організації і здійснення органами виконавчої влади заходів щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій різного походження, необхідності проведення серйозної роботи по інформуванню населення про потенційно небезпечні об’єкти. «Ми повинні бути всюди – на підприємствах , в школах і житлових будинках, щоб дбати про безпеку людей та захищати їх від природних та техногенних катаклізмів», – підсумував свій виступ ОЛЕКСАНДР БЄЛЬСЬКИЙ.
      В цей же день у начальників відділів з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення відбулося заняття, присвячене шістдесят третій річниці перемоги України у Другій світовій війні. 4,1 млн. чоловік було вбито, загинуло у полоні, зникло безвісти, померло у госпіталях у перші повоєнні роки; 2,4 – 2,8 млн. чоловік було вивезено до Німеччини на примусову роботу – такі страшні цифри озвучив слухачам представник у Чернігівській області Українського інституту національної пам’яті СЕРГІЙ БУТКО. Дбаючи про історичну пам’ять народу, не допустимо повторення подібного в майбутньому.

      Час оприлюднення з 25 квітня 2008 року.
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 24 квітня 2008р.

24 квітня 2008 р.

      Посібники «Правові засади залучення інвестицій», «Дорожня карта інвестора» та збірник «Розвиток транскордонного та єврорегіонального співробітництва рубіжних областей в контексті залучення України до світових інтеграційних процесів» отримали сьогодні заступники голів райдержадміністрацій, міських рад (міст обласного значення) з соціально-економічних питань на підбитті підсумків навчання за програмою семінару «Розвиток транскордонного та єврорегіонального співробітництва рубіжних областей в контексті залучення України до світових інтеграційних процесів».
      Видана література містить методичні рекомендації щодо здійснення інвестиційної діяльності відповідно до чинного законодавства, навчально-методичні матеріали з правових засад залучення інвестицій, законодавчі та підзаконні нормативно-правові акти, які регулюють діяльність у сфері житлово-комунального господарства, інформаційно-аналітичні матеріали щодо розвитку транскордонного та єврорегіонального співробітництва рубіжних областей в контексті залучення України до світових інтеграційних процесів.
      Також слухачам було надано матеріали науково-практичної конференції «Історія адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини», які присвячені основним етапам формування та змін адміністративно-територіального устрою нашого краю, від давнини до сучасності.
      Книги мають допомогти посадовцям грамотно залучати інвестиції в свій регіон, ефективно працювати в напрямку транскордонного та єврорегіонального співробітництва і соціально-економічного розвитку Чернігівщини.

      Час оприлюднення з 24 квітня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 23 квітня 2008р.

23 квітня 2008 р.

      Робочі зошити з української мови, які отримали сьогодні під час відкриття другого заняття постійно діючого тематичного семінару „Українська ділова мова. Основи комунікації” посадові особи виконавчих органів Деснянської районної у м. Чернігові ради перед початком занять, допоможуть посадовцям у вирішенні складних мовних питань. Зошити складено за програмою постійно діючого тематичного семінару «Українська ділова мова. Основи комунікації», він містить матеріали з українського ділового мовлення, діловодства та ділової риторики.
      Під час відкриття навчання директор Центру Володимир Бойко нагадав слухачам про необхідність постійного удосконалення знань з української мови та про важливість грамотного оформлення ділових паперів.
      Сьогоднішній день слухачі присвятять особливостям оформлення довідково-інформаційної, організаційної документації та правилам ведення документів з господарсько-договірної діяльності.

      Час оприлюднення з 23 квітня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 22 квітня 2008р.

22 квітня 2008 р.

       «Чернігівщина – прикордонна область, тому для нас особливо актуальним є питання ефективного транскордонного співробітництва», — наголосив директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко на відкритті навчання заступників голів райдержадміністрацій, міських рад з соціально-економічних питань, протягом трьох днів вони вивчатимуть питання розвитку транскордонного та єврорегіонального співробітництва рубіжних областей в контексті залучення України до світових інтеграційних процесів.
      На семінарі обговорюватимуть шляхи залучення додаткових ресурсів для фінансування місцевих програм та роль співпраці з іноземними інвесторами для реалізації значимих інвестиційних проектів в регіоні, також розглядатимуться питання євроінтеграції України у зв’язку зі вступом у СОТ і співпрацею з НАТО.
      Темою окремої зустрічі стане єврорегіон «Дніпро» як модель прикордонного співробітництва рубіжних областей.

      Час оприлюднення з 22 квітня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 21 квітня 2008р.

21 квітня 2008 р.

       «Ви стоїте на сторожі безпечного життя населення, тому поставтеся, будь-ласка, до цього навчання відповідно, консультуйтесь з відповідальними працівниками, обмінюйтесь досвідом роботи, винесіть з цього навчання все найкраще, що допомагатиме в практичній роботі», — зазначив заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир ДЕЙНЕКО, відкриваючи першу сесію навчання (вона триватиме з 21 по 25 квітня) для начальників відділів з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення райдержадміністрацій, міських рад в Центрі підвищення кваліфікації кадрів.
       Під час першої сесії навчання начальники відділів вивчатимуть широкий спектр питань, починаючи від виконання безпосередньо своїх посадових обов’язків і закінчуючи питаннями державної політики вступу до НАТО та історією державного будівництва.
       Продовжується співпраця Центру підвищення кваліфікації кадрів з Чернігівським обласним центром зайнятості. 29 тимчасово непрацюючих громадян навчатимуться за програмою «Підприємець-початківець». Програма розрахована на 76 академічних годин, два тижні слухачі ознайомлюватимуться з основами бізнес планування, організацією обліку на малих підприємствах. Майбутні підприємці вивчатимуть правове регулювання підприємницької діяльності, податкове регулювання малого бізнесу тощо. По закінченню курсу кожен слухач захищатиме власний бізнес-план, проект своєї майбутньої діяльності.
       Сьогодні ж розпочався триденний тематичний короткотерміновий семінар «Роль органів місцевої влади в розвитку підприємництва» для сільських голів. Протягом навчання сільські голови ознайомлюватимуться з особливостями ведення підприємницької діяльності на селі. Підтримка підприємництва стане наріжним каменем триденного навчання.
       Хвилиною мовчання директор Центру Володимир БОЙКО разом з слухачами цього семінару вшанували пам’ять начальника відділу з питань підприємництва та регуляторної політики Головного управління економіки облдержадміністрації АНАТОЛІЯ ФЕДОРОВИЧА ПЕТРИКА, який передчасно пішов з життя. Покійний був одним із авторів цього навчання.

       Час оприлюднення з 21 квітня 2008 року
       Виконавець: Михеєнко О.А.
       конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 17 квітня 2008р.

17 квітня 2008 р.

       «Голод – це проблема історична, юридична, моральна, медична і демографічна», – сказала сьогодні під час заняття, присвяченого діяльності в області щодо вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні та у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні Тамара ДЕМЧЕНКО – член Координаційної ради з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні, заступник координатора науково-пошукової робочої групи для дослідження Голодомору 1932-1933 років на Чернігівщині, член Асоціації дослідників голодоморів в Україні, доцент Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук. Вона підкреслила, що за демографічними розрахунками чернігівських дослідників комуністичне голодовбивство відібрало на Чернігівщині 363 тисячі людських життів. Організатори та виконавці Голодомору ретельно ховали сліди злочину і зараз дуже важко відновити прізвища всіх загиблих і постраждалих.
      Конверсаторіум відбувся в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в рамках навчання новопризначених спеціалістів головного, районних управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення.
      Також під час заняття було продемонстровано уривки компакт-диску «Могила без хреста», створеного Українською Службою Бі-Бі-Сі до 70-ої річниці Голодомору в Україні.

      Час оприлюднення з 17 квітня 2008 року
      тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 16 квітня 2008р.

16 квітня 2008 р.

      Чи зможе Україна витримати масовану хакерську атаку, подібну до тієї, що минулого троку зазнала Естонія? Принаймні НАТО як організація тоді мало чим могла допомогти. Ситуацію вдалося владнати досить швидко завдяки професіоналізму та застережним заходам балтійських комп’ютерщиків. І це лише один з проявів нових загроз, з якими зустрічається у сучасному світі Організація Північно-Атлантичного Договору. Інші – це екологія, енергоресурси, надзвичайні ситуації, прояви тероризму. Кожна вимагає адекватної відповіді в сенсі гарантій безпеки. Остання ж багатогалузева, на відміну від оборони. Про ці та багато інших речей, модернізоване НАТО, його взаємини з країнами-партнерами йшлося під час ознайомчого візиту української делегації журналістів, громадських діячів, представників навчальних закладів (в т. ч. Чернігівського центру) до штаб-квартири Альянсу Брюсселі та Стратегічного командування з проведення операцій у Монсі, яку з 13 по 16 квітня організував Центр інформації та документації НАТО в Україні. Ось деякі фрагменти обміну думками з тих зустрічей.

НАТО як організація колективної безпеки і оборони.


      Основна вимога вступу до НАТО – наявність демократичного способу управління.
      В НАТО не голосують, а шукають консенсусу між всіма членами об’єднання.
      Альянс повинен знайти консенсус щодо різного розуміння безпеки в різних країнах.
      США підтримують створення європейського елементу безпеки. Втім за умови, коли переважна більшість членів НАТО належать до ЄС нема сенсу засновувати окремі структури. Тепер напрацьовується механізм відокремлених, але не окремих сил Євросоюзу, організатор яких – Альянс. Питання стоїть не «НАТО – Європа», а «Європа і НАТО»
.      Проблема сприйняття НАТО існує і в Західній Європі – це завжди питання, чи треба надсилати війська за межі країни.
      Бути членом Альянсу – це не те саме, що надіти смокінг до театру. Ні, це вимагає участі у виставі.
      НАТО скоріше політична організація, між військова навіть в тому сенсі, що підрозділи країн-членів можуть брати участь в операціях лише на засадах, визначених національним законодавством. Тобто члени Альянсу самі вирішують, що вони роблять, а що – ні. Часом це ускладнює військовий бік справи, але це краще для єдності Організації.
      Більшість бюджету НАТО складається з внесків європейських країн.
      Колективна безпека для країн-членів Альянсу дешевша, ніж індивідуальна.

Україна та НАТО


      Нині Україна – єдина країна, що бере участь у всіх операціях НАТО.
      Завдяки переходу на стандарти НАТО Україна нарешті сформувала зрозумілий військовий бюджет.
      Україна – важлива частина консолідованої Європи. Роль НАТО – створення об’єднаної безпечної Європи.
      Таврійський університет отримував гроші на інтернетізацію з різних джерел, в т.ч. від НАТО, але тепер каже, що цього не було. Та головне, що студенти отримали доступ до інформації, так само, які інші двадцять вузів.
      Українські станції у Закарпатті та в Криму не можуть бути використані для систем ППО НАТО через свої конструктивні особливості.

План дій щодо членства


      На відміну від членства, не має чітких критеріїв приєднання до ПДЧ. Треба досягти прогресу. Скільки точно? Має бути загальна картина: що відбувається в Україні. Питання: «Чи загорілися очі в Україні?».
      В Бухаресті був унікальний випадок, коли рішення стосовно України і Грузії ухвалювалося на самому самміті.
      Обіцянка, надана Україна на Бухарестському самміті приєднатися до Організації Північно-Атлантичного Договору, припинила дебати серед членів Альянсу щодо її приналежності до Європи.
      Нині вступ України до НАТО коштуватиме 5 грн. на рік з кожного її громадянина.
      Всі збройні сили можна не робити сумісними з НАТО, але треба визначитися, якими є наші зобов’язання в разі вступу в дію ст. 5 Вашингтонського договору (надання можливої допомогу союзнику в разі нападу на одну з країн-членів Альянсу).
      
Яке рішення щодо залучення України до ПДЧ буде у грудні – залежить, насамперед, від неї самої. Тепер наша держава має розв’язати три проблеми: знайти консенсус серед політикуму, дати собі раду з інформаційним забезпеченням, виконати заходи Цільового плану «Україна – НАТО» на 2008 р. Якщо Україна наприкінці цього року виявиться неготовою до ПДЧ, буде призначено новий термін.

Росія – НАТО – Україна

      Україна має більше бажання співпрацювати з НАТО, а Росія – можливостей, тому російські обсяги більші. Але між ними існує і різниця – Україна заявляє про прагнення до членства, а Росія – ні.
      Останні заяви Росії щодо України – дивні (ми в ХІХ ст.?) і таке чуємо не вперше. Це класичний приклад політичної риторики, коли люди стають перед фактами, які від них не залежать. Значно серйозніші – питання енергетики.
      І на завершення цього огляду – під час зустрічей з фахівцями, які працюють в НАТО, весь час підкреслювалося – в Альянсі панує логіка добровільної участі та вільної асоціації країн. Отже, приєднуватися до Організації Північно-Атлантичного договору чи ні – це право самовизначення тієї чи іншої країни до якої системи безпеки вона хоче належати.

      Час оприлюднення з 16 квітня 2008 року
      Виконавець: Бойко В.М.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 15 квітня 2008р.

15 квітня 2008 р.

       «Пенсійне законодавство України змінюється дуже швидко, тому отримання нової інформації є необхідною умовою для подальшої плідної роботи», – наголосила під час відкриття занять заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Марія ПОМИЛУЙКО. Сьогодні спеціалісти по супроводженню автоматизованої обробки пенсійної документації управлінь Пенсійного фонду України в районах, містах та районах у м.Чернігові розпочали чотириденне навчання в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Займатись вони будуть за програмою семінару «Організація роботи з призначення та виплати пенсій в органах Пенсійного фонду України на базі комп’ютерних технологій».
       На практичних заняттях слухачі відпрацьовуватимуть типові та складні електронні пенсійні справи, вчитимуться організовувати роботу по виплаті пенсій за допомогою АСОПД/КОМТЕХ. Під час конверсаторіумів та тематичних зустрічей обговорять питання правових аспектів виплати пенсій в органах Пенсійного фонду України, технологічного руху електронних особових справ тощо.

       Час оприлюднення з 15 квітня 2008 року

Новини за 14 квітня 2008р.

14 квітня 2008 р.

      Сьогодні в Чернігівському центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочали навчання за професійною програмою директори районних, міських соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Заступник директора Центру Тамара Куприяненко та заступник директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ніна Кононенко під час відкриття занять висловили сподівання, що навчання буде плідним, і все нове і корисне, що винесуть слухачі з аудиторій після тижня занять, вони будуть активно реалізовувати в практичній діяльності.
      Під час навчання будуть розглянуті питання, що стосуються найрізноманітніших аспектів роботи соціальних служб.
      В цей же день за професійною програмою розпочали навчатись і новопризначені спеціалісти головного, районних управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення. У відкритті занять брала участь заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Тимощенко. Вона обговорювала зі слухачами трудове законодавство та питання регулювання соціально-трудових відносин. Перша сесія триватиме до 18 квітня.

      Час оприлюднення
      з 14 квітня 2008 року

Новини за 11 квітня 2008р.

09 квітня 2008 р.

ЧЕРНІГІВСЬКІ СТУДЕНТИ СПОСТЕРІГАЛИ ЗА ХОДОМ ГОЛОСУВАННЯ ДЕПУТАТІВ ЩОДО СОТ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ


В рамках семінару для молоді «Державна служба в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи», що проходив в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 31 березня до 11 квітня, студенти 10 квітня відвідали Київ.
      Насамперед вони познайомилися з роботою Верховної Ради України. Молодь дізналася про історію створення будинку парламенту, про особливості роботи народних депутатів минулих і нинішнього скликання. Студенти побачили, чим є кулуари Верховної Ради, стали свідками історичного голосування народних депутатів за ратифікацію протоколу про вступ до Світової організації торгівлі (СОТ). Найбільше студентів вразила атмосфера в сесійній залі та те, як проходить процес голосування.
      У Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму чернігівців вітав завідуючий його секретаріату Микола Цуканов Він розповів про діяльність комітету та організацію забезпечення роботи його членів, відповів на питання, що хвилювали молодь. Кожен студент отримав добірку матеріалів про роботу комітету.
      Навчання продовжувалося в Київському міському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Про моделі державного управління, їх зміни, ризики і втрати говорив доктор наук з державного управління, професор Іван Розпутенко.
      Рада Європи – її цінності, інституції та завдання, це провідна тема наступного викладача – тренера Ради Європи Світлани Тимченко. Студенти не лише ознайомилися з основними засадами даної інституції, але виклали своє бачення питань прав людини і їх реалізації в Україні.
      Насамкінець зі студентам спілкувався директор Київського центру Борис Мечинський. Його розповідь про служіння влади народу та побажання вдалої кар’єри на держслужбі стала підсумком подорожі студентів до Києва.
      Сьогодні молоді люди склали іспит шляхом комп’ютерного тестування та отримали свідоцтва про завершення навчання, що проходило в рамках традиційної програми центру та управління державної служби в області головдержслужби України.