Новини за 28 травня 2008р.

28 травня 2008 р.

       «Пенсійне забезпечення військовослужбовців, пенсії яким призначаються згідно Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» – така тема чотириденного семінару, що розпочався в Центрі 27 травня цього року. Семінар призначено для спеціалістів відділів, секторів пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян управлінь Пенсійного фонду України в районах, містах та районах у місті Чернігові. На час навчання заплановано розгляд багатьох питань, що стосуються пенсійного законодавства, ряд практичних занять на базі головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.
       28 травня п. р. проходить другий день навчання за програмою постійно діючого тематичного семінару «Порядок взаємодії адміністраторів з суб’єктами господарювання та територіальними дозвільними органами» для адміністраторів Дозвільних Центрів області. Сьогоднішній день адміністратори присвятять обговоренню питання порядку видачі дозволів на розміщення, будівництво, реконструкцію та функціонування об’єктів сервісу на землях дорожнього господарства, на практиці ознайомляться з порядком ведення користування реєстром документів дозвільного характеру.

      Час оприлюднення з 28 травня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 26 травня 2008р.

26 травня 2008 р.

      26 травня п. р. в Центрі розпочали тижневе навчання за професійною програмою спеціалісти у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи головного, районних управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій.
       «Я бажаю, щоб ви їхали з навчання, вирішивши всі професійні питання», – побажав слухачам на відкритті занять начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Уложенко.
      Протягом першої сесії спеціалісти обговорять проблеми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», дізнаються про порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян. Розкладом передбачені конверсаторіуми, тематичні зустрічі, присвячені питанням організації щорічного оздоровлення, видачі посвідчень та іншим питанням, що стосуються пільг та компенсацій громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

      Час оприлюднення з 26 травня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М. В.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 23 травня 2008р.

23 травня 2008 р.

СЕКРЕТАРІ ОЗНАЙОМИЛИСЯ З БЕРЕЗНЯНСЬКОЮ СЕЛИЩНОЮ РАДОЮ, А СПЕЦІАЛІСТИ ВИКОНАВЧИХ АПАРАТІВ РАЙОННИХ, МІСЬКИХ РАД – З МІСЬКОЮ ТА РАЙОННОЮ РАДОЮ НІЖИНА

      Cекретарі сільських рад ознайомилися з роботою селищної ради смт. Березна Менського району. Виїзне практичне заняття було заплановане в рамках навчання за професійною програмою в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, воно відбулося за участю заступника голови-керівника апарату Менської районної адміністрації Валерія МАГУЛИ. Селищний голова Андрій ПРЯДКО зробив невеликий історичний екскурс в минувшину смт. Березна, яке має досить давню історію (засноване у ХІІ столітті), детально зупинився на роботі селищної ради, окресливши основні напрями роботи. Керівник територіальної громади зазначив, що на балансі селищної ради утримується дитячий садок, Будинок дитячої та юнацької творчості, пожежна охорона. Рада докладає всіх зусиль для розвитку підприємництва. На сьогодні в смт. Березна працює 120 суб’єктів підприємницької діяльності. Працює ринок на 416 торгових місць.
      Слухачі відвідали заклади соціально-культурного призначення, ознайомилися з експозиціями історико-краєзнавчого музею ім. Г.Г. Верьовки, також побували в дошкільному навчальному закладі «Берізка». В селищі на даний час існує близько 30 підприємств, які працюють та активно поповнюють бюджет селища. Серед них ТОВ «Березнянське заводоуправління». на якому побували учасники виїзного практичного заняття. В селищі працюють Будинок культури, Будинок дитячої та юнацької творчості, дві бібліотеки, загальноосвітня спеціальна школа-інтернат.

       22 травня п. р. спеціалісти виконавчих апаратів районних, міських (міст обласного значення) рад, навчаючись за професійною програмою, відвідали місто Ніжин, де мали можливість ознайомитись з досвідом роботи Ніжинської міської та районної ради. Відкрив виїзне заняття голова Ніжинської міської ради Михайло ПРИХОДЬКО. Він розповів про свій досвід головування, про проблеми, що стоять перед міською владою та окреслив шляхи їх вирішення. «Принцип який ми пропагуємо – конкретна робота. Повинна бути позитивна динаміка в усіх галузях», – підсумував свій виступ голова міської ради. Подальша робота слухачів продовжувалась по підгрупах: спеціалісти районних рад ознайомились з роботою відділів районної ради, а спеціалісти міських рад спілкувалися з керуючим справами Ніжинської міської ради Анатолієм КРУТЬКО. Насамкінець заняття група відвідала Вертіївську сільську раду.
      23 травня слухачі обох груп успішно пройшли комп’ютерне тестування та отримали свідоцтва про завершення навчання.

***

      Завершила двотижневе навчання група тимчасово непрацюючих громадян. Всі вони навчалися за направленнями Обласного центру зайнятості, за програмою «Підприємець-початківець». Слухачі успішно захистили бізнес-плани, які було розроблено відповідно до бізнес-ідеї з урахуванням потреб ринку.
      Час оприлюднення з 23 травня 2008 року.
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 21 травня 2008р.

21 травня 2008 р.

ПОСАДОВІ ОСОБИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ОБГОВОРЮВАЛИ СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ

      «Україна робить перші кроки до входження у європейське співтовариство. Рівень життя, система управління свідчать про те, що нам треба навчитися використовувати кращий досвід розвинених європейських країн в тому числі в такому надзвичайно важливому питанні як стратегічне планування. За цих умов посадовим особам місцевого самоврядування необхідно працювати над підвищенням свого фахового, професійного рівня. Будемо сподіватися що цей семінар-тренінг буде корисний», — зазначив голова Сосницької районної ради Василь ВОЛОШКО відкриваючи семінар «Створення стратегічного плану розвитку територіальної громади» для посадових осіб місцевого самоврядування Сосницького району Чернігівської області. Заняття відбулися 20 травня в смт. Сосниця.
      Організував семінар Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Провели його завідувач сектором моніторингу виконання стратегії і регіональних програм розвитку управління стратегії соціально-економічного розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Максим СТРІЛЬЧУК, заступник начальника відділу аналізу та прогнозування економічного розвитку управління стратегії соціально-економічного розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Олена САМОРОДНА.
       «Стратегічне планування включає баланс інтересів, врахування ресурсів, оцінку слабких і сильних сторін, можливість зовнішніх інвестицій. Що для цього необхідно — ініціатива, амбітність керівників, створення робочої групи. Стратегічне бачення повинно бути чітким, лаконічним, зрозумілим. Важливо знати що стратегічний план може реалізовуватись з різноманітних джерел фінансування: бюджетного, позабюджетного, приватного та ін. Перед реалізацією плану проводиться соціологічне опитування, порівняння пунктів стратегічного плану з громадськими пропозиціями та відбувається врахування цих пропозицій. Тільки пройшовши ці процедури ми можемо сподіватися на позитивний результат», — зазначила Олена САМОРОДНА під час виступу.
      Про досвід Польщі та в напрямі розробки та реалізації стратегічного плану йшлося у виступі Максима СТРІЛЬЧУКА.
       «Польща подає позитивний приклад складання стратегічного плану, сільські громади мають можливість створювати стратегічний план з будь-якого напрямку, причому використовуються найрізноманітніші програми фінансування. На Чернігівщині громада міста Прилуки успішно розробила стратегічний план та отримала ґрант на його реалізацію. Позитивна практика в нашому регіоні є, тому необхідно продовжувати роботу в напрямку створення дієвого та ефективного планування», — підкреслив під час виступу Максим СТРІЛЬЧУК.
      Завершився семінар-тренінг активним обговоренням в режимі запитання-відповідь.

      Час оприлюднення з 21 травня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 20 травня 2008р.

20 травня 2008 р.

       «Довгоочікувані зміни відбулися, вони дають можливість прозоро і неупереджено проводити державні закупівлі. Державні підприємства мають здійснювати закупівлі відповідно до ТИМЧАСОВОГО ПОЛОЖЕННЯ про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти ЗАТВЕРДЖЕНОГО постановою Кабінету Міністрів України від 28березня 2008 р.», — зазначив заступник начальника управління, начальник відділу ресурсного забезпечення регіонального розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Олег САРАНІН. Цими словами він розпочав семінар «Правові та практичні аспекти державних закупівель з використанням тендерних процедур» який відбувся для голів та секретарів тендерних комітетів райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення, обласних управлінь і організацій в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
      Протягом навчального дня обговорювалося широке коло питань серед яких: нормативно-правова база щодо державних закупівель в Україні, її сучасний стан та перспективи розвитку, функції та повноваження Міністерства економіки України в питаннях координації державних закупівель, дотримання вимог законодавства під час здійснення видатків розпорядниками бюджетних коштів, також детально зупинилися на особливостях проведення тендерів на закупівлю робіт. Проведено круглий стіл, розглядалися актуальні питання в діяльності розпорядників бюджетних коштів щодо організації закупівель товарів, робіт і послуг.

***

      Сьогодні в Центрі також розпочався триденний семінар «Шляхи удосконалення взаємодії місцевих органів влади з правоохоронними органами. Питання оборонної та мобілізаційної роботи» для спеціалістів органів виконавчої влади з питань взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи.

      Час оприлюднення з 20 травня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 19 травня 2008р.

19 травня 2008 р.

ПІД ЧАС ДРУГОЇ СЕСІЇ ОДНА ГРУПА ВІДВІДАЄ НІЖИН, А ІНША ПОЇДЕ В СМТ. БЕРЕЗНА


      Друга сесія навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації розпочалася для спеціалістів виконавчих апаратів районних, міських (міст обласного значення) рад та секретарів сільських рад в понеділок 19 травня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Навчання відбуватиметься в формі круглих столів, тренінгів, лекцій з елементами практичного заняття, тематичних зустрічей. Навчальним планом передбачається виступ перед спеціалістами виконавчих апаратів першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Георгія ЧЕРНИША він говоритиме про основні напрями гуманітарної та соціальної політики.
      Характерною особливістю навчання даних категорій слухачів на цьому тижні є активне використання в навчальному процесі виїзних практичних занять, присвячених вивченню організації та досвіду роботи органів місцевого самоврядування. Зокрема, для спеціалістів виконавчих апаратів районних, міських рад заплановано практичне заняття в м. Ніжині на тему: «Вивчення досвіду роботи міської та районної ради м. Ніжина», а секретарі сільських рад ознайомлюватимуться з роботою селищної ради смт. Березна Менського району.
      Підсумком другої завершальної сесії навчання в Центрі є захист рефератів з практики роботи чи то в сільській раді чи то в виконавчому апараті, а також комлексне комп’ютерне тестування, за результатами якого слухачам буде вручено свідоцтва про підвищення кваліфікації.

      Час оприлюднення з 19 травня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 17 травня 2008р.

17 травня 2008 р.

18 ТРАВНЯ-ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

      21 травня Президент України підписав Указ № 431/2007 Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору — масових політичних репресій 1937-1938 років». Указ підписаний на підтримку ініціативи громадськості «з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства».
      До дня пам’яті жертв політичних репресій в бібліотеці Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів підготовлено тематичну виставку «Політичні репресії 1937-1938 років». На ній представлено видання зі свідченнями очевидців, містяться документально підтверджені матеріали про масові більшовицькi репресії та розстрiли. Презентовано ряд фотографій сумнозвісних історичних місць масового розстрілу в урочищі Сандармох (південь Карелії) та на Соловецьких островах.

      Час оприлюднення з 17 травня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 16 травня 2008р.

16 травня 2008 р.

      15 травня п.р. у Центрі підвищення кваліфікації кадрів відбулося засідання прес-клубу «Ділове слово», яке традиційно організовує управління у справах преси та інформації. Захід був присвячений темі «Україна європейська: інтеграційні процеси».
       «Інтеграція повинна ґрунтуватися на інформації»,- таку думку висловила начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Надія Молочко під час свого виступу. Вона розповіла про просвітницькі акції, що спрямовані на розширення знань людей про євроінтеграційні процеси (це такі заходи як «Україна – європейська держава», «Карта до Європи», фестиваль «Поліське коло»). «Просвітницьку діяльність треба починати зі школи. На сьогоднішній день проводиться потужна робота зі школярами на теми євроінтеграції»,- наголосила Надія Молочко.
      Про своє недавнє перебування в штаб-квартирі НАТО в складі групи з 15 чоловік (викладачі, журналісти, громадські діячі) з Києва, Донецька, Житомира, Чернігова, Сімферополя, Харкова, Одеси, Луганська розповів журналістам директор Центру Володимир Бойко. Поїздка організовувалась Центром інформації та документації НАТО в Україні з метою ознайомлення з роботою штаб-квартири НАТО у Брюсселі та штабом стратегічного командування з операцій у Монсі.
      Перебування в Брюсселі передбачало низку зустрічей зі штатними працівниками зазначених офісів НАТО, іноземними, в тому числі українськими, представниками в НАТО. «Чим є сучасне НАТО?», «Як Україна співпрацює з НАТО?», «Як Росія співпрацює з НАТО?», «Якими є результати Бухарестського самміту для України?», «Як оцінюються нещодавні заяви російських посадовців щодо євроатлантичної інтеграції України?» – такі питання обговорювались під час цих зустрічей і були висвітлені перед журналістами Володимиром Бойком. «Приєднуватися до Організації Північно-Атлантичного договору чи ні – це право самовизначення тієї чи іншої країни до якої системи безпеки вона хоче належати», – таким було резюме виступу.

***

      Врученням свідоцтв про підвищення кваліфікації завершилося сьогодні навчання заступників голів районних рад, секретарів міських рад Чернігова, Ніжина та Прилук. Протягом трьох днів керівники органів виконавчої влади вивчали тему: «Нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування». На підбитті підсумків навчання були присутні заступник керівника апарату обласної державної адміністрації Лариса ЮРЧЕНКО та керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Василь ФЕСЕНКО.
      Час оприлюднення з 16 травня 2008 року
      Контактний телефон 8(0462) 675-021

Новини за 15 травня 2008р.

15 травня 2008 р.

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ДЖЕЙМСА МЕЙСА У ЧЕРНІГОВІ

       «Джеймс МЕЙС давно перестав бути просто людиною, натомість став частиною нашої історії. Він може претендувати на звання Великого українця», – такою була головна думка «круглого столу» пам’яті ДЖЕЙМСА МЕЙСА, який також вперше серед обласних центрів України відбувся в м. Чернігові, у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Його організатори: Український інститут національної пам’яті, Чернігівська обласна державна адміністрація та Чернігівська обласна рада. Пам’ять відомого науковця вшанували освітяни м. Чернігова та області, працівники закладів культури, представники органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, журналісти, а разом з ними голова обласної ради НАТАЛІЯ РОМАНОВА та перший заступник голови облдержадміністрації ГЕОРГІЙ ЧЕРНИШ.      Та спочатку вони взяли участь у презентації виставки «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932 – 1933 років – геноцид українського народу», яку представили директор Чернігівського обласного музею ім. В.В.Тарновського Сергій Лаєвський та один із авторів експозиції –заступник голови Українського інституту національної пам’яті, доктор історичних наук, професор ВЛАДИСЛАВ ВЕРСТЮК. Це стало черговим кроком відновлення правди про Голодомор в Україні, за яку американець Джеймс МЕЙС боровся все життя.       «Я щаслива, що ми маємо можливість проводити в Чернігові такий серйозний захід, який має значення для всієї української нації, – зазначила, відкриваючи вечір, НАТАЛІЯ РОМАНОВА. – Немає більш трагічних сторінок історії ніж ті, що пов’язані з голодом. Майже кожна українська родина пережила цю трагедію і має пронести власну пам’ять про неї, коли доводиться прощатись з близькими людьми, пережити прес адміністративної машини. Той геноцид був застосований проти народу-землероба, народу, який не вписувався в стандартну схему, що веде до кращого майбутнього». Звертаючись до молоді, освітян, вона підкреслила: «сьогодні, вшановуючи пам’ять Джеймса МЕЙСА, ми повинні дослухатися до своєї совісті, розповісти правду про історію свого народу і тоді ми виростимо справді громадян».        «Джеймс МЕЙС чимало зробив для відновлення в суспільстві правди про Україну. Його велич, духовний і громадський подвиг в тому, що він любив Україну більше, ніж багато українців, – продовжив далі ГЕОРГІЙ ЧЕРНИШ, – сьогодні українська держава забезпечує умови для проведення історичних досліджень та збереження національної пам’яті. Але знадобилося понад сімдесят років для того, аби з ініціативи Президента закон про визнання Голодомору було прийнято. Шлях до правди нелегкий. Ми лише зараз, на сімнадцятому році свого життя як держави вибудовуємо розуміння трагедії, яка сталася в 30-х роках минулого століття. Нам необхідно думати про майбутнє, але з минулого брати лише найкращі уроки».        «Життя і діяльність Джеймса МЕЙСА свідчить про його величезну працю з повернення із забуття трагічних сторінок нашої історії», – підкреслив ВЛАДИСЛАВ ВЕРСТЮК. Він окреслив сучасний стан справ щодо збереження національної пам’яті, та наголосив, що сьогодні історія стає найбільш потужною зброєю в руках політиків. Зокрема, дуже гостре питання міжсусідських відносин на ниві історії. Важливо зрозуміти, що зброя історії повинна бути в надійних руках, руках інтелігенції, яка б свідомо її використовувала. 2008 р. – рік Голодомору. Речі, які, здавалося, були викреслені з національної пам’яті, відновлюються. Але і до сьогодні є очевидним той генетичний страх, що до цього часу тримає нас в своїх руках. В. ВЕРСТЮК з гіркотою зауважив, щодо ставлення в Україні до Джеймса МЕЙСА: «На жаль, до цього часу в Україні героїв вшановують лише після смерті. Це необхідно змінити».       Про результати роботи комісії американського конгресу з розслідування українського голоду та роль Джеймса Мейса в офіційному визнанні його геноцидом розповів заступник директора Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор СТАНІСЛАВ КУЛЬЧИЦЬКИЙ. «Мейс – єдиний американець, який всерйоз зацікавився не русистикою, а дослідженням саме України» – зазначив відомий науковець. Мовчання щодо голоду – це один з механізмів його творення – попередив один з найбільших українських дослідників цієї теми. Він нагадав, що проти такої позиції боровся МЕЙС як в США так і в Україні.      Для дружини великого історика та громадського діяча Джеймса МЕЙСА він, перш за все, залишився чоловіком. Вдова МЕЙСА, письменниця НАТАЛІЯ ДЗЮБЕНКО-МЕЙС зазначила: «Я не перейшла ще той рубіж, коли Джеймс стає вже символом, спогадом». А слова з її поезії «у пам’яті довга робота, заплакані очі у вдів» свідчать про ту величезну втрату, біль від якої не згасима.      Поділились особистими спогадами про Джеймса МЕЙСА – «людину трепетного дихання, яка назавжди залишиться в нашій душі» український поет, герой України, народний депутат України кількох скликань ІВАН ДРАЧ та директор департаменту Українського інституту національної пам’яті, доктор філологічних наук, професор ОЛЕГ БІЛИЙ. Зокрема, останній, зазначив, що завдяки таланту редактора Джеймса МЕЙСА, редагованим ним текстам світ дізнався дуже багато про Україну.       Привернула увагу до внеску Джеймса Мейса в розбудову української держави головний редактор газети «День» ЛАРИСА ІВШИНА. Вона наголосила, що МЕЙС, який був редактором англомовного видання та публіцистом газети «День», став каталізатором осмислення нашого посткомуністичного суспільства. Він вчив українців включатися в процес модернізації та зайняти міцні позиції в сучасному світі. Редактор відомої газети закликала присутніх до розуміння МЕЙСА через читання його праць.        «На жаль я особисто не знала Джеймса МЕЙСА. Але ми, як видавничий дім «Києво-Могилянська Академія» робимо все, щоб донести його науковий та публіцистичний доробок до українського суспільства», – наголосила його директор ВІРА СОЛОВЙОВА. Вона розповіла про видання, присвячені Джеймсу МЕЙСУ та Голодомору в Україні.       «Для України як політичної нації Джеймс МЕЙС залишиться великою людиною», – зазначила доцент Чернігівського державного педагогічного університету ТАМАРА ДЕМЧЕНКО. Вона згадала про зустріч Джеймса МЕЙСА зі студентами та викладачами Чернігівського педагогічного університету 11 червня 2002 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, під час якої великий науковець відверто заявив, що безпосередньо познайомившись з Україною, прийшов до висновку, що комуністична влада залишила більший рівень русифікації та денаціоналізації, ніж він думав, коли жив у США.      Те, що говорив Джеймс МЕЙС, розходилося з офіційною думкою як в Україні так і в США. Але він мав мужність йти проти течії. За будь-яких обставин він залишався самим собою і говорив те, що думав – це одна з головних рис, властивих цій людині – підкреслив директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук ВОЛОДИМИР БОЙКО. Він нагадав присутнім, що відстоювання правди про Голодомор в Україні коштувало МЕЙСУ кар’єри в США.      На завершення вечора вперше в Україні було продемонстровано документальний фільм «Свіча Джеймса Ернста Мейса» Його представили автори: режисер продюсерського центру «Стожари», журналіст, автор фільму НАТАЛІЯ СУЩЕВА та журналіст, співавтор ЛОРА ХВОРОСТИНА. Остання з вдячністю згадала Президента України В. Ющенка, який брав участь у зйомках і підтримав створення цього фільму.      Учасники заходу познайомилися з виставками про Дж. МЕЙСА, «Джеймс Мейс у Чернігові», «Гортаючі трагічні сторінки історії».

Новини за 14 травня 2008р.

14 травня 2008 р.

ПРО СТАН НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

       «Обласна рада – повноважний представник спільних інтересів територіальних громад області» з цієї теми заступник голови обласної ради Василь Ковальов розпочав семінар «Нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування» в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для заступників голів районних рад, секретарів міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук.
      На сучасному етапі вивчення питань стану нормативно-правового забезпечення місцевого самоврядування зумовлюється відповідними політичними орієнтирами України. Ці орієнтири вимагають створення системи економічно спроможного та юридично дієздатного місцевого самоврядування. Причому базовою основою для утворення найбільш ефективної моделі місцевого самоврядування має стати відповідне законодавче підґрунтя. Саме стан нормативно-правового забезпечення органів місцевого самоврядування, проблемні питання та шляхи їх правового регулювання вивчатимуть заступники голів районних рад та секретарі міських рад на семінарі з 14 по 16 травня.

      Час оприлюднення з 14 травня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12
      Вечір пам’яті Джеймса Мейса відбувся сьогодні у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Організований він спільно з Українським інститутом національної пам’яті, Чернігівською облдержадміністрацією та обласною радою.
       «Джеймс Мейс вперше назвав те, що сталося в Україні геноцидом. Він справжній український патріот», – такі та багато інших теплих слів сказали про цю непересічну особистість учасники заходу: голова обласної ради Наталія РОМАНОВА, перший заступник голови облдержадміністрації Георгій ЧЕРНИШ, Наталія ДЗЮБЕНКО-МЕЙС- українська письменниця, вдова Дж. МЕЙСА; Станіслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ – заступник директора Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор; Владислав ВЕРСТЮК – заступник голови Українського інституту національної пам’яті, доктор історичних наук, професор; доктор історичних наук, професор, Олег БІЛИЙ – директор департаменту Українського інституту національної пам’яті, доктор філологічних наук, професор, Іван ДРАЧ – український поет, народний депутат України кількох скликань; Лариса ІВШИНА – головний редактор газети «День»; Віра СОЛОВЙОВА – директор видавничого дому «Києво-Могилянська Академія»; доцент Чернігівського державного педагогічного університету Тамара ДЕМЧЕНКО.
      Перед початком вечора відбулася презентація виставки «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932—1933 років — геноцид українського народу».
      Завершився вечір першою в Україні прем’єрною демонстрацією документального фільму «Свіча Джеймса Ернста Мейса». Його представили режисер продюсерського центру «Стожари», журналіст, автор фільму Наталія СУЩЕВА та журналіст, співавтор Лора ХВОРОСТИНА.