Новини за 5 червня 2008р.

05 червня 2008 р.

ПРО НАТО В РЕЖИМІ ВІДЕО-КОНФЕРЕНЦІЇ

       «Національна система безпека України та НАТО» — така тема відео-конференції, що відбулася сьогодні між слухачами Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та слухачами Київського міського центру. В режимі онлайн учасники відео-мосту розглядали перспективи вступу та членства України в НАТО.
       «Сьогоднішня зустріч допоможе визначити вектор нашого ставлення до вступу України в НАТО. Представники органів державної влади, які, до речі, тут присутні, мають об’єктивно інформувати населення про діяльність Альянсу задля того, щоб український народ мав можливість зробити свій свідомий вибір – чи бути в блоці, чи залишатися поза блоковою країною, отже бажаю всім плідного обговорення», — цими словами директор Київського міського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Борис Мечинський розпочав відео-міст.
       «На сьогодні в умовах глобалізації та трансформації внутрішніх систем країн світу ми не можемо залишатися осторонь. НАТО та ЄС є добровільними організаціями, об’єднаннями за інтересами. Альянс стоїть на сторожі колективної, економічної, екологічної та іншої безпеки, сприяє розвитку мирних та дружніх відносин. Тому перспективи вступу для будь-якої країни є очевидними і цього шансу не потрібно втрачати», — підкреслила начальник Управління державної служби Головдержслужби України в Київській області Наталія ГНИДЮК.
      Своїм баченням щодо вступу України до НАТО поділився директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко. Він розповів про свої враженнями, про відвідання штаб-квартири НАТО в Брюсселі. За його словами на сьогодні не існує європейської системи колективної безпеки, її може гарантувати лише НАТО. Ініціаторами створення Альянсу виступили країни Європи, які є членами Європейського союзу. 21 країна світу є членами НАТО та ЄС. Їх об’єднують не лише спільні інтереси в галузі безпеки, а й єдині засади побудови державності.
      Рівень співробітництва Росії з НАТО набагато вищий ніж України. Україна співпрацює з 5 комітетами НАТО, а Росія – з 19. Росія в місіях при Північноатлантичному блоку має 60 чоловік, на відміну від України, в якій лише 20. Північний сусід виходить з власних національних інтересів, які в України національні інтересі – на це питанням треба дати відповідь самим українцям.
       «Питання НАТО — це питання до нас самих, можливості приймати рішення, це питання модернізації країни. Лише в разі досягнення високих критеріїв розвитку ми зможемо стати повноцінним членом Північноатлантичного блоку», — підсумував В. БОЙКО.
      Відбулася дискусія між учасниками обговорення про те, куди рухатись нашій країні. Одна із слухачів після довгих роздумів прийшла до такого висновку: «Я хочу звернутися до всіх присутніх, але перш за все до нашої молоді. Рух вперед – це рух в Європу, нам необхідно позбутися комплексу меншовартості, потрібно відчути себе українцями і зробити свій особистий вибір на благо Батьківщини. Ми зможемо посісти гідне місце в Європі, в даному випадку ,лише вступивши в НАТО. Отже, вибір за нами».

      Час оприлюднення з 5 червня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12