Новини за 23 вересня 2008р.

23 вересня 2008 р.

       «У виступі Карла ХІІ козацька старшина вбачала вирішення питання незалежності України» – наголосив у своєму виступі дослідник мазепинської доби, заслужений журналіст України, редактор журналу «Сіверянський літопис», власний кореспондент газети «Голос України» Сергій Павленко під час засідання за круглим столом «До 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу».
      Зустріч, що пройшла 22 вересня цього року в м. Новгород-Сіверський, стала першою з низки передбачених у районах області з метою популяризації доби гетьмана Івана Мазепи. Організатор – Центр перепідготовки та підвищення кадрів та місцеві органи влади.
      Воєнно-політичний виступ гетьмана України Івана Мазепи тісно пов’язаний з Новгород-Сіверщиною – зазначила у вступному слові т.в.о. заступника голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Неля Чугуєва, визначивши акценти круглого столу. Надалі увага слухачів не раз спрямовувалася на регіональні аспекти гетьманського виступу.
      Зокрема, Сергій Павленко, розпочавши обговорення, торкнувся умов договору Івана Мазепи з Карлом ХІІ, зазначив, що ніхто з союзників не був готовий до жорстокості Петра І. Окрему увагу дослідник приділив розвінчанню низки міфів в історичних дослідженнях того часу, серед них заперечивши невеликі масштаби підтримки політики гетьмана, окупаційні дії шведів.
      Торкнувся постаті Івана Мазепи у світлі сучасної інформаційної політики редактор газети «Сіверщина» Василь Чепурний, зазначивши, що навряд чи Україна та Росія зможуть дійти згоди в оцінці мазепинської доби.
      Низку дискусійних питань щодо оцінки особи гетьмана поставив старший науковий співробітник музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Павло Провозін, зазначивши, що і до сьогодні має місце необ’єктивне висвітлення фактів, а то й відверте перекручуваня.
      На необхідності популяризації мазепинських подій, встановлення пам’ятних знаків, в тому числі і на Новгород-Сіверщині, наголосив викладач Новгород-Сіверської школи № 2, депутат районної ради Борис Домоцький.
      Завершився захід мультимедійною презентацією «Батурин – гетьманська столиця», під час якої старший науковий співробітник кафедри історії України В’ячеслав Скороход детально висвітлив хід археологічних досліджень доби Мазепи в м. Батурин.

      Час оприлюднення з 23 вересня 2008 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12