Новини за 30 вересня 2008р.

30 вересня 2008 р.

СЕЛИЩНІ ТА МІСЬКІ ГОЛОВИ ВИВЧАТИМУТЬ СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ, А АДМІНІСТРАТОРИ ДОЗВІЛЬНИХ ЦЕНТРІВ ПОРЯДОК ВЗАЄМОДІЇ З СУБ’ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНИМИ ДОЗВІЛЬНИМИ ОРГАНАМИ

      Селищні, міські (міст районного значення) голови Чернігівської області три дні вивчатимуть питання стратегічного планування під час семінару «Стратегічне планування розвитку територіальних громад. Цільові програми». Навчання проходитиме в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 30 вересня по 2 жовтня 2008 року.
      В ході семінару заплановані виступи представників головного управління економіки облдержадміністрації, управління харчової та переробної промисловості облдержадміністрації, постійної комісії з питань бюджету і фінансів, відділу систем якості державного підприємства «Чернігівський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації». Заняття проходитимуть в формі тематичних зустрічей, круглих столів, тренінгів

***

      Сьогодні в Центрі завершилося навчання адміністраторів дозвільних центрів області. Тема постійно діючого семінару – «Порядок взаємодії адміністраторів з суб’єктами господарювання та територіальними дозвільними органами».
      Під час семінару розкривалися питання інженерної підтримки та технічного адміністрування адміністративно-ресурсного центру, аналізувалася робота, що стосується реєстру документів дозвільного характеру, обговорювалася процедура отримання дозволів на будівництво та на початок будівельних робіт, роз’яснювалися вимоги щодо організації видачі документів дозвільного характеру.

      Час оприлюднення з 30 вересня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 26 вересня 2008р.

26 вересня 2008 р.

      26 вересня в Центрі завершив свою роботу триденний семінар «Соціально-психологічні аспекти управлінської діяльності, імідж державного службовця. Протидія корупції в органах місцевої влади та місцевого самоврядування». Призначався він для керівників апаратів райдержадміністрацій, заступників начальників управлінь облдержадміністрації.
      Відкрила навчання та провела перше заняття заступник керівника апарату облдержадміністрації Лариса ЮРЧЕНКО. Вона зупинилася на питаннях підвищення стану виконавської дисципліни в апаратах районних державних адміністрацій, управліннях облдержадміністрації. Заняття проходило за участю начальників відділів апарату облдержадміністрації, які висвітлили свої напрямки роботи в контексті порушеної теми. Після його завершення разом з представниками правоохоронних органів відбулося засідання за «круглим столом» «Причини та умови, що призводять до порушення антикорупційного законодавства та заходи з їх усунення».
      Наступний день присвячувався соціально-психологічним аспектам управлінської діяльності, технології прийняття управлінських рішень, розв’язанню соціальних конфліктів у державно-управлінській сфері.
      В заключний, третій день, розглядалися питання дисципліни і контролю, кадрової роботи. Зокрема, у виступі начальника Управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області Миколи СТРІЛЬЦЯ йшлося про пріоритетні завдання реформування державної служби, практичні аспекти роботи керівників апаратів місцевих органів влади.
      Підбила підсумки роботи семінару заступник керівника апарату облдержадміністрації Лариса ЮРЧЕНКО.

***


      «Cемінари польсько-українського проекту «Європейська політика сусідства – зміна сприйняття», які пройшли 25-26 вересня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулись досить змістовно в них взяли активну участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадські організації та науково-педагогічні працівники. Під час тренінгів проводилися жваві обговорення, дискусії, робилися висновки», — зазначила експерт з політики Євросоюзу та України Анна КОЗЛОВСЬКА, даючи інтерв’ю представникам ЗМІ. За її словами проект реалізовуватиметься протягом півроку за матеріальної підтримки Міністерства фінансів Польщі Польсько-українською фундацією співпраці «PAUSI».
      Польща як представник Європейського союзу прагне поширити знання про ЄПС (Європейська політика сусідства) серед українського суспільства. На сьогодні в Україні відсутня достовірна інформація про ЄПС та Європейський союз, або ж сформована думка не є достатньо об’єктивною. Результатом просвітницької роботи фундації «PAUSI» на теренах України (проектом охоплено близько 10 обласних центрів), стане видання збірника матеріалів за результатами проведених тренінгів. «Остаточна оцінка проведеної роботи в компетенції Міністерства закордонних справ Польщі», — підсумувала Анна КОЗЛОВСЬКА.

      Час оприлюднення з 26 вересня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 25 вересня 2008р.

25 вересня 2008 р.

МЕТА «PAUSI» — ЗМІНА СПРИЙНЯТТЯ ЄВРОСОЮЗУ

      Інформування та обмін думками представників органів державної влади та місцевого самоврядування щодо Європейського Союзу, його діяльності та перспектив входження до європейського простору України — цю мету переслідує польсько-український проект «Європейська політика сусідства – зміна сприйняття», який фінансується Міністерством закордонних справ Польщі та реалізується Польсько-українською фундацією співпраці «PAUSI» в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Навчання триватиме два дні – 25 та 26 вересня. Перша серія тренінгових занять відбулася сьогодні – 25 вересня для представників державної адміністрації та місцевого самоврядування.
       Навчання відбулося за участю старшого координатора фонду «PAUSI» Адама ЗАУЕРА, а також експерта щодо політики Європейського Союзу Ігоря ЛЮБАШЕНКА та експерта по політиці Євросоюзу та України Анни КОЗЛОВСЬКОЇ та директора Чернігівського центру Володимира БОЙКА.
      «Що таке ЄПС європейська політика сусідства?». З таким питанням звернулися ведучі тренінгу до слухачів. Думки були різні й неоднозначні. Серед яких: формулювання про небажання європейської спільноти впускати в свою «хату» в зв’язку з не надто високим рівнем розвитку нашої держави. Але все ж таки більшість учасників обговорення прийшли до висновків, що переваги вступу до ЄС очевидні: по-перше, це співробітництво, зокрема політичне, економічне, соціальне та культурне, по-друге, це об’єднання на демократичних принципах, дружні стосунки як запорука стабільності, по-третє, це колективна безпека країн членів ЄС. Все це разом сприятиме стабільному розвитку будь-якої країни, включаючи і нашу державу.
       «Дуже добре що політика сусідства не сприймається однозначно, важливо, що ми розуміємо — співпраця необхідна умова успішного розвитку нашої країни». — підсумував Ігор ЛЮБАШЕНКО.
      Тренінг супроводжувався дискусією та мультимедійною презентацією під назвою «Україна та Європейський Союз — спільна дорога».
      Всі учасники тренінгу отримали комплекти матеріалів щодо ЄС та списки найважливіших джерел інформації.
      Подібні тренінги відбуваються в Сумах, Донецьку, Дніпропетровську, Черкасах, Львові, Сімферополі та інших містах України.

      Час оприлюднення з 25 вересня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 24 вересня 2008р.

24 вересня 2008 р.

РОЗГЛЯДАТИМУТЬ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПРОТИДІЮ КОРУПЦІЇ

      Сьогодні 24 вересня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося триденне навчання керівників апаратів райдержадміністрацій та заступників начальників управлінь облдержадміністрації.
      Відкрила семінар «Соціально-психологічні аспекти управлінської діяльності, імідж державного службовця. Протидія корупції в органах місцевої влади та місцевого самоврядування» заступник керівника апарату облдержадміністрації Лариса ЮРЧЕНКО. По завершенню відкриття навчання вона провела тематичну зустріч на тему: «Стан виконавської дисципліни в апаратах районних державних адміністрацій, управліннях облдержадміністрації» за участю начальників відділів апарату облдержадміністрації, зокрема начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації Віктора Мойсієнка, начальника організаційного відділу апарату облдержадміністрації Петра Підгайного, начальника загального відділу апарату облдержадміністрації Андрія Сокулінського, начальника відділу роботи із зверненнями громадян Василя Міняйла, начальника відділу адміністрування Державного реєстру виборців Сергія Зозулі, начальника відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення Олесандра Клименка. Всі учасники зустрічі отримали можливість виступити, висвітлюючи свої напрямки роботи та відповісти на запитання слухачів.

Час оприлюднення з 24 вересня 2008 року
Виконавець: Михеєнко О.А.
конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

      

***

       «Це фактично вперше на Козелецькій землі ми говоримо про Івана Мазепу цілком позитивно» зазначив під час засідання за круглим столом «До 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу» краєзнавець, вчитель історії Карпилівської ЗОШ Петро Лавренчук.
      Вже вдруге на теренах Чернігівщини відбувається подібний захід, організаторами якого є Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та місцеві органи влади. Цього разу до селища міського типу Козелець завітали дослідник мазепинської доби, заслужений журналіст України, редактор журналу «Сіверянський літопис», власний кореспондент газети «Голос України» Сергій Павленко, доцент кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Олександр Тарасенко, старший лаборант кафедри історії та археології України того ж навчального закладу Денис Дем’яненко.
      Разом з державними службовцями, місцевими краєзнавцями, працівниками культури, освітянами, вчителями та учнями Козелецької гімназії науковці обговорили основні етапи воєнно-політичного виступу Івана Мазепи, торкнулися його взаємовідносин з російським царем Петром І, шведським королем Карлом ХІІ, проаналізували причини перемоги російських військ та наслідки поразки для України та Швеції.

Час оприлюднення з 24 вересня 2008 року
Виконавець:Чабак Л.А.
конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 23 вересня 2008р.

23 вересня 2008 р.

       «У виступі Карла ХІІ козацька старшина вбачала вирішення питання незалежності України» – наголосив у своєму виступі дослідник мазепинської доби, заслужений журналіст України, редактор журналу «Сіверянський літопис», власний кореспондент газети «Голос України» Сергій Павленко під час засідання за круглим столом «До 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу».
      Зустріч, що пройшла 22 вересня цього року в м. Новгород-Сіверський, стала першою з низки передбачених у районах області з метою популяризації доби гетьмана Івана Мазепи. Організатор – Центр перепідготовки та підвищення кадрів та місцеві органи влади.
      Воєнно-політичний виступ гетьмана України Івана Мазепи тісно пов’язаний з Новгород-Сіверщиною – зазначила у вступному слові т.в.о. заступника голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Неля Чугуєва, визначивши акценти круглого столу. Надалі увага слухачів не раз спрямовувалася на регіональні аспекти гетьманського виступу.
      Зокрема, Сергій Павленко, розпочавши обговорення, торкнувся умов договору Івана Мазепи з Карлом ХІІ, зазначив, що ніхто з союзників не був готовий до жорстокості Петра І. Окрему увагу дослідник приділив розвінчанню низки міфів в історичних дослідженнях того часу, серед них заперечивши невеликі масштаби підтримки політики гетьмана, окупаційні дії шведів.
      Торкнувся постаті Івана Мазепи у світлі сучасної інформаційної політики редактор газети «Сіверщина» Василь Чепурний, зазначивши, що навряд чи Україна та Росія зможуть дійти згоди в оцінці мазепинської доби.
      Низку дискусійних питань щодо оцінки особи гетьмана поставив старший науковий співробітник музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Павло Провозін, зазначивши, що і до сьогодні має місце необ’єктивне висвітлення фактів, а то й відверте перекручуваня.
      На необхідності популяризації мазепинських подій, встановлення пам’ятних знаків, в тому числі і на Новгород-Сіверщині, наголосив викладач Новгород-Сіверської школи № 2, депутат районної ради Борис Домоцький.
      Завершився захід мультимедійною презентацією «Батурин – гетьманська столиця», під час якої старший науковий співробітник кафедри історії України В’ячеслав Скороход детально висвітлив хід археологічних досліджень доби Мазепи в м. Батурин.

      Час оприлюднення з 23 вересня 2008 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 22 вересня 2008р.

22 вересня 2008 р.

ЦЕНТР ГОТУЄ ЕКСКУРСОВОДІВ


      Сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочала навчання група тимчасово непрацюючих громадян. Мешканці нашої області навчатимуться за новою програмою «Основи екскурсознавства».
       «Наразі на ринку праці не вистачає кваліфікованих екскурсоводів, закінчивши навчання, ви зможете зайняти цю нішу», – зазначив директор Центру Володимир Бойко під час відкриття занять.
       «По завершенню навчання ви будете готові до плідної роботи в сфері екскурсознавства. Центр зайнятості сприятиме вашій подальшій діяльності в цій галузі, головне – ваше бажання працювати»,- наголосив начальник відділу обласного центру зайнятості Сергій Роговець.
      Програма розрахована на 228 навчальних годин, протягом яких слухачі опанують нормативно-правову базу та теорію екскурсійної діяльності, екскурсійну методику, познайомляться з туристичними об’єктами Чернігівщини, навчаться розробляти внутрішні та міжнародні маршрути турів або екскурсій, здійснювати підготовку щодо реалізації змістовного дозвілля.
      Опанувавши програму навчання, слухачі готують випускну роботу: текст екскурсії та «портфеля екскурсовода», захист якої буде свідчити про їхню готовність здійснювати якісне екскурсійне обслуговування туристів.

      Час оприлюднення з 22 вересня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 18 вересня 2008р.

18 вересня 2008 р.

      На четвертий день другої сесії навчання начальники відділів з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення вивчали як мають діяти посадові особи і населення у випадку виявлення вибухонебезпечних предметів. Про особливості роботи з вибухонебезпечними речовинами, їх класифікацію розповів слухачам начальник управління цивільного захисту ГУ МНС в Чернігівській області Дмитро Бескостий. Під час виїзного заняття в ГУ УМНС начальники відділів мали змогу на власні очі побачити вибухонебезпечну зброю часів другої світової війни та сучасних зразків, ознайомитися з правилами транспортування вибухонебезпечних речовин та роздивитися оснащення спеціального транспорту для перевезення небезпечних предметів.
      Група резерву кадрів на посади заступників голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення сьогодні ознайомилася з організацією роботи структурних підрозділів апарату обласної державної адміністрації. Заступник керівника апарату облдержадміністрації Лариса Юрченко, начальник загального відділу апарату облдержадміністрації Андрій Сокулінський,начальник відділу кадрової роботи Василь Колодін,заступник начальника відділу роботи із зверненнями громадян Ніна Пригара, начальник відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення Олександр Клименок, головний спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Сергій Меженний розповіли слухачам про роботу відділів апарату облдержадміністрації, поділилися своїми проблемами і надбаннями.
      Сьогодні обидві групи пройдуть підсумкове комп’ютерне тестування.

      Час оприлюднення з 18 вересня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 15 вересня 2008р.

15 вересня 2008 р.

       «Пройшло майже півроку з часу першої сесії. За цей час багато чого сталося і багато що змінилося. Я думаю, що нам буде про що говорити і чим поділитися під час другої сесії»,- звернувся до слухачів заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Дейнека під час відкриття занять для начальників відділів з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення за напрямом 1501 «Державне управління». Впродовж другої сесії начальники відділів обговорять питання підготовки населення до дій у надзвичайних ситуаціях, організації навчання у сфері пожежної безпеки, інформування та оповіщення про загрози або виникнення надзвичайних ситуацій і подій. Про те, як мають діяти посадові особи і населення у випадку виявлення вибухонебезпечних предметів слухачі поговорять під час практичного заняття.
      Також сьогодні розпочала другу сесію група резерву кадрів на посади заступників голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення. За тиждень навчання ця група ознайомиться з системою управління якості відповідно до стандарту ДСТУ ISO 9001-2001 в органах виконавчої влади, з організацією роботи апарату облдержадміністрації, під час практичного заняття резервісти обговорять технологію підготовки, прийняття та організації виконання управлінських рішень.
      Навчання обох груп завершиться перевіркою знань слухачів шляхом комп’ютерного тестування.

      Час оприлюднення з 15 вересня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 10 вересня 2008р.

10 вересня 2008 р.

ПОСАДОВІ ОСОБИ ВЧАТЬ РІДНУ МОВУ

       10 вересня відбулося останнє заняття за програмою постійно діючого тематичного семінару „Українська ділова мова. Основи комунікації” для посадових осіб виконавчих органів Деснянської районної у м. Чернігові ради.
       На цей раз слухачі вчилися мистецтву публічного виступу та культурі усного мовлення, говорили про правила проведення дебатів, знайомилися з особливостями ведення документації щодо особового складу.
       Навчання завершилося врученням свідоцтв.

       Час оприлюднення з 10 вересня 2008 року
       Виконавець: Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 9 вересня 2008р.

09 вересня 2008 р.

НАДРУКОВАНО НОВИЙ ЗБІРНИК

       «Проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування: практичні аспекти» – збірка під такою назвою нещодавно була надрукована в Центрі підвищення кваліфікації кадрів.
      В книзі йдеться про правові засади проходження державної служби і служби в органах місцевого самоврядування, здійснення кадрової політики. Увага акцентується на практичних аспектах роботи, розкривається досвід, надаються відповідні рекомендації. Збірник призначений для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, які працюють в органах виконавчої влади і органах місцевого самоврядування – слухачів та викладачів Центру, керівників апаратів місцевих органів влади, кадрових служб.

      Час оприлюднення з 9 вересня 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12