Новини за 15 жовтня 2008р.

15 жовтня  2008 р.

       «В політиці немає поняття зради, є поняття політичної доцільності – і саме з цих позицій ми повинні оцінювати діяльність Івана Мазепи. Ми повинні пам’ятати, що це один з великих синів нашого народу», – наголосив у своєму виступі під час засідання за круглим столом «До 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу» завідувач кафедри історії України та археології Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Володимир Коваленко.
      Вже втретє Центр підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій проводить подібний захід в районах області. Цього разу засідання за круглим столом пройшли у тих місцях, де безпосередньо і відбувалися згадувані події Мазепинської доби – в Бахмачі та Батурині.
       «Доля Бахмацької землі тісно пов’язана з Мазепою», – зазначив на відкритті засідання за круглим столом заступник голови Бахмацької районної державної адміністрації Борис Гроссман. Ця доля багато в чому неоднозначна й трагічна, але ми повинні знати й розуміти ті події. Адже Гетьманщина відіграла ключову роль в історії державотворення.
      Політичної діяльності Івана Мазепи торкнувся у своїх виступах доцент кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Олександр Тарасенко. Він також проаналізував передумови переходу Мазепи на бік Карла ХІІ, умови українсько-шведського договору, текст якого втрачено.
      Про походження, герби роду Мазепи, особливості сприйняття Мазепи тогочасним населенням України розповів провідний науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, кандидат історичних наук Ігор Ситий.
      Володимир Коваленко детально проаналізував перебіг Батуринської трагедії, зупинився на аналізі протидіючих сил. Розповів про хід розкопок на місці тих історичних подій. Ілюстрацією його розповіді стала мультимедійна презентація «Батурин – гетьманська столиця».
      Учасниками засідань за круглими столами в Батурині та Бахмачі стали не лише державні службовці, вчителі шкіл, працівники закладів культури, але й школярі, які цікавляться історією рідного краю.

      Час оприлюднення з 15 жовтня 2008 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12