Новини за 30 жовтня 2008р.

30 жовтня 2008 р.

ВИВЧАЛИ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНУ ПОЛІТИКУ


      Про основні напрями регіональної інноваційно-інвестиційної політики йшлося під час семінару «Реалізація державної інноваційно-інвестиційної політики в області», що відбувся в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для заступників голів райдержадміністрацій та міських (міст районного значення) рад з соціально-економічних питань, начальників районних, міських (міст обласного значення) управлінь економіки. Семінар тривав з 28 по 30 жовтня п.р.
      В ході триденного семінару розглядалися правові засади залучення інвестицій та впровадження дорожньої карти інвестора, також аналізувалися питання активізації роботи агенцій регіонального розвитку як фактор залучення інвестицій за рахунок міжнародних грантів та міжнародної технічної допомоги. Розглядалася реалізація державної інноваційно-інвестиційної політики в області відповідно до Програми інноваційно-інвестиційного розвитку Чернігівської області на 2007-2010 роки «Чернігівщина інвестиційна – 2010».
      Про транскордонне та єврорегіональне співробітництво рубіжних областей йшлося у виступі Надзвичайного і Повноважного Посла України, заслуженого економіста України, голови комісії з питань міжрегіонального і транскордонного співробітництва Чернігівської обласної ради Петра Шаповала.
      Також відбулася зустріч на тему: «Північний центр інноваційного розвитку та державна інноваційна політика» за участю директора Північного регіонального центру інноваційного розвитку Олександра Шараєнко.
      В останній день семінару перед слухачами виступив та підбив підсумки навчання начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк.

      Час оприлюднення з 30 жовтня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 29 жовтня 2008р.

29 жовтня 2008 р.

СЕМІНАР-ТРЕНІНГ ДЛЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

      «Соціально-психологічні аспекти управлінської діяльності, імідж посадової особи місцевого самоврядування» — така назва виїзного семінару– тренінгу, що відбувся в Ніжині для посадових осіб місцевого самоврядування Ніжинського району та міста Ніжин. Організатором семінару виступив Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
      Відкрила семінар за участю представників Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів керівник апарату Ніжинської районної державної адміністрації Галина ТОВСТОП’ЯТА.
      Проводила семінар-тренінг доцент кафедри менеджменту (викладач спеціальності «Державна служба») Чернігівського державного технологічного університету, кандидат економічних наук Світлана ЗАДОРОЖНА, яка має значний досвід викладацької роботи перед даною категорією слухачів.
      Під час семінару-тренінгу учасники торкнулися ряду актуальних питань, зокрема соціально-психологічні аспекти управлінської діяльності, формування позитивного іміджу посадової особи місцевого самоврядування. Детально розглядалися складові ефективної управлінської роботи. Говорили про створення в організації певних традицій, які мають підтримувати колективний дух. Розглядали командну групову діяльність як запоруку успішної роботи колективу.
      По завершенню тренінгу учасники прийшли до такого висновку: людина, яка уповноважена на виконання функцій держави має бути гуманного спрямування, а за освітою, моральними якостями та етичними нормами має відповідати своїй посаді; бути комунікабельною, професійною та постійно вдосконалювати себе через навчання та самоосвіту; ніколи не спинятись на досягнутому та креативно мислити.
      «Цей семінар має практичну значимість, особливо для нас – посадових осіб, які постійно працюють з людьми, тому такого роду навчання необхідно продовжувати і надалі» — зазначила одна із учасників семінару-тренінгу під час підбиття підсумків.

      Час оприлюднення з 29 жовтня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 28 жовтня 2008р.

28 жовтня 2008 р.

      «Ми повинні знать нашу історію, бо є події, які визначали подальший шлях української держави», – наголосила під час відкриття засідання за круглим столом «До 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу» заступник голови Коропської районної державної адміністрації Тетяна Ковальчук.
      Вже вп’яте Центр підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій проводить подібний захід в районах області. Цього разу засідання за круглим столом пройшло у Коропі.
      Політичної діяльності Івана Мазепи торкнувся у своєму виступі доцент кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Олександр Тарасенко. Він також проаналізував передумови переходу Мазепи на бік Карла ХІІ, умови українсько-шведського договору, текст якого втрачено.
      Про походження, герби роду Мазепи, особливості сприйняття Мазепи тогочасним населенням України розповів провідний науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, кандидат історичних наук Ігор Ситий.
      Олександр Терещенко, старший науковий співробітник кафедри історії України та археології Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, проаналізував перебіг Батуринської трагедії, зупинився на аналізі протидіючих сил. Розповів про хід розкопок на місці тих історичних подій. Ілюстрацією його розповіді стала мультимедійна презентація «Батурин – гетьманська столиця».
      Учасниками засідань за круглими столами в Коропі стали не лише державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, але і вчителі шкіл, працівники закладів культури, які цікавляться історією рідного краю.

      Час оприлюднення з 28 жовтня 2008 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 27 жовтня 2008р.

27 жовтня 2008 р.

       «На сьогоднішній день ми живемо в суспільстві, де товаром є робоча сила, чим більш якісна та кваліфікована вона є, тим більшу спеціаліст отримує за виконану роботу платню. Ми живемо в ринкових умовах. Отримані знання поступово застарівають, тому конче необхідно працювати над собою, підвищуючи свою кваліфікацію та займаючись самоосвітою, заповнюючи існуючий вакуум. Тому я хотів би побажати вам скористатися можливістю поспілкуватися з колегами, обмінятися досвідом роботи, почерпнути корисну інформацію», — цими словами директор Центру, кандидат історичних наук Володимир БОЙКО розпочав навчання спеціалістів відділів бухгалтерського обліку та звітності райміськуправлінь Державного казначейства у Чернігівській області.
      Триденний семінар під назвою «Зміни в системі бухгалтерського обліку та звітності, відповідно до заходів Стратегії модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі на 2007-2015 роки» проходитиме з 27 по 29 жовтня на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
       «Готуючись до вашого навчання, ми прагнули, щоб воно відбулося з максимальною користю. Спілкуйтеся, ставте запитання, вносьте свої пропозиції щодо тем які необхідно розглянути, а ми, в свою чергу, у співпраці з Центром, будемо відповідно реагувати, залучаючи фахівців до розгляду найбільш хвилюючих вас тем. Успіху всім у відповідальній роботі, отриманні та поглибленні знань», — зазначив начальник Головного управління Державного казначейства України у Чернігівській області Анатолій ЛІТОШ відкриваючи навчання в Центрі.

      Час оприлюднення з 27 жовтня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 22 жовтня 2008р.

22 жовтня 2008 р.

«БУХГАЛТЕРИ ВІДВІДАЛИ СЕЛО КОВЧИН КУЛИКІВСЬКОГО РАЙОНУ»


       «Підтримка територіальної громади є необхідністю сьогодення, як на загальнодержавному, так і регіональному рівні і ми в свою чергу прагнемо всіляко сприяти цьому», — зазначила голова Куликівської районної ради Валентина Мельник виступаючи перед слухачами Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в селі Ковчин Куликівського району. Виступ голови районної ради відбувся під час виїзного практичного заняття в рамках навчання бухгалтерів сільських рад та супроводжувався мультимедійною презентацією.
      Також у заняттях прийняли активну участь керівник апарату Куликівської райдержадміністрації Антоніна Вересоцька та голова територіальної громади Михайло Мороз.      Учасники виїзного практичного заняття ознайомилися з роботою сільської ради та її виконкому, відбувся обмін досвідом роботи бухгалтерів сільських рад.
      Сільський голова М. Мороз на своїй посаді близько 23 років, має значний досвід, розповів про своє перебування в Естонії та поділився досвідом роботи громад Прибалтійських країн.
      На сьогодні інфраструктура села Ковчин достатньо розвинена. Село на 80% заасфальтовано також газифіковано, функціонує централізоване водопостачання. На території громади розміщені три підприємства, такі як ТОВ «Полісся», ТОВ «Смолянка» та ТОВ «Колос», а також селянсько-фермерське господарство «Деснянські зорі». Всі вони успішно працюють, забезпечуючи населення робочими місцями та сільськогосподарською продукцією. В 1997 році на за рахунок спонсорської допомоги одного із приватних підприємців та за підтримки населення було побудовано Свято Георгієвську церкву.
      Село Ковчин Куликівського району має дуже давню історію. Перша згадка про населений пункт значиться 1496 роком в грамоті Олександра Казимировича, великого князя Литовського, тобто селу майже 500 років.
       «Ми на рівні громади всіляко підтримуємо наш краєзнавчий музей, де зібрана серйозна експозиція, і моє тверде переконання, що не знаючи минувшини, ми не зможемо будувати майбутнє», — підкреслив голова сільської ради М. Мороз, під час ознайомчої екскурсії стінами Ковчинського краєзнавчого музею.
      Наприкінці зустрічі учасники виїзного практичного заняття побували у Ковчинському навчально-виховному комплексі «Школа сприяння здоров’ю» ознайомлення з якою провела директор НВК Наталія Хаймон.
Є на що подивитись та що перейняти — до такого висновку прийшли учасники виїзного практичного заняття, що відбулося на базі громади села Ковчин Куликівського району.

      Час оприлюднення з 22 жовтня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 20 жовтня 2008р.

20 жовтня 2008 р.

      20 жовтня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалася друга сесія навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації відразу двох груп слухачів. Перша — це секретарі сільських рад, друга — бухгалтери сільських рад. Всі вони навчатимуться протягом тижня з 20 по 24 жовтня.
      Характерною особливістю другої сесії навчання є проведення виїзних практичних занять на базах сільських громад області. Практика проведення практичних занять показує, що вони є необхідною складовою навчального процесу. Цього разу передбачаються виїзні практичні заняття до сільської ради с. Ковчин Куликівського району та с. Вихвостів Городнянського району. Слухачі Центру матимуть унікальну можливість ознайомитися з роботою територіальної громади, обмінюватимуться досвідом роботи з секретарем та бухгалтером сільської ради. Також спілкуватимуться з керівництвом району, участь якого передбачається.
      Завершальним етапом другої сесії навчання є проведення тестування, за результатами якого видаватимуться свідоцтва про підвищення кваліфікації кадрів.

      Час оприлюднення з 20 жовтня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел.: (8-04622)77-43-12

Новини за 16 жовтня 2008р.

16 жовтня  2008 р.

ЧИ ВІДПОВІДАЄ ІНТЕРЕСАМ УКРАЇНИ ВСТУП ДО ЄС?

      «Вступ до Європейського Союзу відповідає інтересам України?» — така тема дебатів, які відбулися 16 жовтня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів під час семінару «Роль органів місцевого самоврядування щодо контролю за станом торгівельного і побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів» для сільських голів.
      Дебати відбувалися в формі командної гри, ставилися різнопланові питання, але основні дискусії точилися навколо тези: «Чи відповідає інтересам України вступ до ЄС?». Ведучою дебатів була учений секретар Центру Людмила Чабак.
      Керівники територіальних громад наводили аргументи на основі власного досвіду, як «господарники». Дехто із учасників обговорення перебував в країнах Європейського союзу, мав можливість ознайомитися із рівнем розвитку ряду країн, познайомитися із життям громадян цих країн. Для прикладу розглядали Німеччину, Польщу, країни Прибалтики. І дійсно, в них є чому повчитися, що запозичити та реалізовувати на власних українських теренах.
      Але думки щодо інтересів України в Європейському співтоваристві дещо розходилися. Дехто із учасників дебатів висловили думку, що Україні необхідно йти своїм шляхом, ставили за приклад Білорусь.
      Дискутуючи, учасники дебатів все ж таки дійшли загального висновку — вступ до ЄС дозволить більш дієво вирішувати існуючі проблеми.

      Час оприлюднення з 16 жовтня 2008 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 15 жовтня 2008р.

15 жовтня  2008 р.

       «В політиці немає поняття зради, є поняття політичної доцільності – і саме з цих позицій ми повинні оцінювати діяльність Івана Мазепи. Ми повинні пам’ятати, що це один з великих синів нашого народу», – наголосив у своєму виступі під час засідання за круглим столом «До 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу» завідувач кафедри історії України та археології Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Володимир Коваленко.
      Вже втретє Центр підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій проводить подібний захід в районах області. Цього разу засідання за круглим столом пройшли у тих місцях, де безпосередньо і відбувалися згадувані події Мазепинської доби – в Бахмачі та Батурині.
       «Доля Бахмацької землі тісно пов’язана з Мазепою», – зазначив на відкритті засідання за круглим столом заступник голови Бахмацької районної державної адміністрації Борис Гроссман. Ця доля багато в чому неоднозначна й трагічна, але ми повинні знати й розуміти ті події. Адже Гетьманщина відіграла ключову роль в історії державотворення.
      Політичної діяльності Івана Мазепи торкнувся у своїх виступах доцент кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Олександр Тарасенко. Він також проаналізував передумови переходу Мазепи на бік Карла ХІІ, умови українсько-шведського договору, текст якого втрачено.
      Про походження, герби роду Мазепи, особливості сприйняття Мазепи тогочасним населенням України розповів провідний науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, кандидат історичних наук Ігор Ситий.
      Володимир Коваленко детально проаналізував перебіг Батуринської трагедії, зупинився на аналізі протидіючих сил. Розповів про хід розкопок на місці тих історичних подій. Ілюстрацією його розповіді стала мультимедійна презентація «Батурин – гетьманська столиця».
      Учасниками засідань за круглими столами в Батурині та Бахмачі стали не лише державні службовці, вчителі шкіл, працівники закладів культури, але й школярі, які цікавляться історією рідного краю.

      Час оприлюднення з 15 жовтня 2008 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 14 жовтня 2008р.

14 жовтня  2008 р.

       «Роль органів місцевого самоврядування щодо контролю за станом торгівельного і побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів » — таку назву має семінар що розпочався для сільських голів в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Семінар триватиме три дні з 14 по 16 жовтня п.р.
      В ході семінару розглядатиметься стан і перспективи розвитку торгівельного і побутового обслуговування населення в області та на підвідомчих територіях, вивчатиметься дотримання правил торгівлі та надання побутових послуг населенню, аналізуватиметься система управління якістю відповідно до стандартів ISO 9000, СОТ і розвиток агропромислового ринку України, тощо.

***

ПРЕС-АНОНС


      На виконання Указу Президента України від 27 вересня 2007 року № 922 „Про Європейський тиждень місцевої демократії„ та листа облдержадміністрації від 05.09.2008 № 01.07-09/2393 „Щодо проведення в області „Європейського тижня місцевої демократії” в рамках навчання сільських голів в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів передбачається проведення дебатів на тему: «Вступ до Європейського Союзу відповідає інтересам України».
      Запрошуються представники ЗМІ.
      Місце проведення: м.Чернігів, 43, Будинок засідань обласної ради:
      ІІІ поверх, конференц-зал.
      Час проведення: 16 жовтня 2008 р. 8.50 – 10.20
      Час оприлюднення з 14 жовтня 2008 року
      Виконавець: Михеєнко.О.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 10 жовтня 2008р.

10 жовтня  2008 р.

      «Соціальні засади протидії торгівлі людьми» — таку назва мав тренінг яким завершилася друга сесія навчання новопризначених на посади спеціалістів райдержадміністрацій, управлінь та відділів облдержадміністрації. Навчання проходило з 6 по 10 жовтня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
      В останній день навчання слухачі пройшли анкетування, в якому аналізувалася професійна майстерність викладачів, їх здатність якісно викладати матеріал, розглядалися побажання щодо вивчення можливих в майбутньому. Результати опитування будуть враховані під час планування наступного навчання.
      Також всім слухачам Центру було надано навчально-методичні матеріали, які мають допомогти новопризначеним спеціалістам зробити перші кроки на шляху професійного становлення.