Новини за 11 листопада 2008р.

11 листопада 2008 р.

      Прилуччина пам’ятає і вшановує сторінки історії мазепинської доби – такий висновок можна зробити за підсумками засідання за круглим столом «До 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу», який продовжив серію однойменних заходів, організованих Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій спільно з місцевими державними адміністраціями, міськими радами в районах області.
      Учасники засідання «за круглим столом» торкнулися різних аспектів діяльності Івана Мазепи.
      Причини переходу українського гетьмана на бік Карла XII проаналізував доцент кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету, кандидат історичних наук Олександр Тарасенко, та детально зупинився на окремих моментах його воєнно-політичного виступу. Розповіла про соратника Івана Мазепи визначного прилуцького полковника Дмитра Горленка та його участь у тих буремних подіях науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею Тетяна Зоць. Про Івана Мазепу мовою документів повідомив провідний науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського, кандидат історичних наук Ігор Ситий та процитував уривки з листування гетьмана та козацької старшини. Меценатську діяльність гетьмана докладно висвітлила вчитель історії Ладинської гімназії Наталія Соломахіна. Опис Батуринської трагедії та стану сучасних досліджень у цій галузі здійснила асистент кафедри історії України та археології Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка Людмила Ясновська.
      Участь у засіданні взяли державні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування, місцеві краєзнавці, працівники культури, представники прилуцького козацтва. Захід дав можливість не лише почути нову інформацію про трагічні події початку XVIII ст., але й обмінятися думками, висловити власні погляди з дискусійних питань.

      Час оприлюднення з 11 листопада 2008 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12