Новини за 28 листопада 2008р.

28 листопада 2008 р.

«НАДАТИ МОЖЛИВІСТЬ РЕАЛЬНО ПРЕДСТАВЛЯТИ ІНТЕРЕСИ КОЖНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ»

       ««Запорукою успіху роботи органів місцевого самоврядування, особливо районного та обласного рівня, є надання можливості реально представляти інтереси кожної територіальної громади», — зазначив у своєму виступі виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Володимир ПАВЛЕНКО під час проведення виїзного семінару «Депутат місцевої ради: статус, повноваження, організація роботи» в смт. Талалаївка. Семінар відбувся 27 листопада п.р., організований Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для посадових осіб місцевого самоврядування Талалаївського району, за участю депутата Чернігівської міської ради, депутата Верховної ради України 4-го скликання Володимира Ступака та Володимира Павленка. Відкрили його голова Талалаївської районної ради Олег Василенко, керівник апарату Варвинської районної державної адміністрації Валентина Шкуратова.
      В. ПАВЛЕНКО поділився з учасниками тренінгу своїми поглядами на систему місцевого самоврядування, торкнувся історії становлення та розвитку місцевого самоврядування його законодавчих засад, основних принципів діяльності органів місцевого самоврядування, прав та обов’язків, характеру та особливостей роботи депутатів, визначив проблемні питання в діяльності органів місцевого самоврядування, серед яких недоліки в законодавстві, невирішеність майнових прав (комунальної власності), питання земельного розмежування та володіння, було окреслено шляхи їх вирішення.
      Про роботу депутатів в постійних комісіях та на сесіях, депутатські фракції, депутатські запити і звернення, роботу з виборцями — детально розповів депутат Чернігівської міської ради, депутат Верховної Ради України 4-го скликання Володимир СТУПАК. У своєму виступі він зазначив, що депутати представляють інтереси всіх без виключення членів територіальної громади, тому депутат має бути якнайближче до своїх виборців, покликаний цікавитися життям громади та брати в ньому активну участь.
      Особливої гостроти під час семінару набули питання про порядок створення та роль депутатських контрольних комісій, підвищення відповідальності депутатів перед виборцями, використання депутатами районних засобів масової інформації можливість застосування антикризових заходів місцевими радами. Розглянуто механізми їх застосування.

      Час оприлюднення з 28 листопада 2008 року
      Виконавець: Сарана С.Ю.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 26 листопада 2008р.

26 листопада 2008 р.

       «На начальників загальних відділів покладено велику відповідальність за якість ведення документації», – наголосила сьогодні заступник керівника апарату облдержадміністрації ЛАРИСА ЮРЧЕНКО на відкритті триденного семінару для зазначених керівників структурних підрозділів \райдержадміністрацій. Під час навчання за програмою семінару «Діловодство в органах державної виконавчої влади» посадовці оновлять та розширять свої знання про основні завдання та організацію роботи з документами в органах державної виконавчої влади та про загальні вимоги до складання та оформлення документів. Заплановані тематичні зустрічі, присвячені правовим засадам документообігу в обласній та районних державних адміністраціях, вимогам щодо підготовки нормативно-правових актів та питанням класифікації документів.
      Під час практичного заняття начальник загального відділу апарату облдержадміністрації АНДРІЙ СОКУЛІНСЬКИЙ ознайомить слухачів з роботою загального відділу апарату облдержадміністрації.

      Час оприлюднення з 26 листопада 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 25 листопада 2008р.

25 листопада 2008 р.

Через тренінг до ефективного спілкування


      „Успішні професійні комунікації” – короткотерміновий семінар-тренінг з такою назвою розпочався сьогодні в Центрі для помічників заступників голів облдержадміністрації, працівників апаратів райдержадміністрацій, які виконують обов’язки секретаря керівника. Протягом двох днів психолог, консультант, член ЄСП, УСП, бізнес – тренер Ірина Глушко вчитиме слухачів керувати власними психологічними потребами, вербальній та невербальній відповідності, етиці телефонних розмов. За допомогою практичних вправ, мозкового штурму посадовці будуть опановувати етику взаємних стосунків з відвідувачами, вивчать типологію «важких» відвідувачів. За допомогою спеціальних вправ слухачі навчаться правильно організовувати робочий простір, а вправи на релаксацію допоможуть навчитися керувати стрессом. «Протягом тренінгу ви не зможете докорінно змінити поведінку або виробити якісь навички, але ви маєте усвідомити наявні проблеми, побачити свої сильні та слабкі сторони і накреслити шляхи покращення свого психологічного стану», – наголосила Ірина Глушко.
      В останній день навчання відбудеться практичне заняття з ділового українського мовлення, на якому слухачі зможуть опанувати тонкощі офіційного писемного і усного спілкування.

      Час оприлюднення з 25 листопада 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

***

       «Стратегічний план розвитку територіальної громади сприяє залученню додаткових коштів для фінансування, а отже здатен загалом покращити становище територіальної громади» – такою була основна думка виїзного семінару-тренінгу «Створення стратегічного плану-розвитку територіальної громади. Цільові програми», що відбувся 25 листопада 2008 року в м. Носівка.
      Відкрив семінар перший заступник голови Носівської районної державної адміністрації Олександр Пуха, наголосивши на необхідності такого роду заходів.
      Викладачі, а це завідувач сектором моніторингу виконання стратегії та регіональних програм розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Максим Стрільчук та заступник начальника відділу аналізу та прогнозування економічного розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Олена Самородна розповіли про особливості та переваги стратегічного планування, наголосили на його актуальності. Вони проаналізували механізм формування нової системи планування розвитку територій, зробили детальний опис методології складання економічного планування розвитку територіальної громади. Викладачі підкреслили, що створення стратегічного плану громади – це копітка та тривала робота групи ентузіастів, яка вимагає значних зусиль, але її результат, як правило, того вартий.
      Окреме зацікавлення викликав огляд зовнішніх джерел фінансування, які доступні українським громадам. Максим Стрільчук детально зупинився на міжнародних донорських організаціях та фондах, які представлені в Україні та здатні допомогти українському суспільству. Головна умова при цьому – активність громад, які повинні розробити відповідні проекти та власне й звернутися за допомогою.

      Час оприлюднення з 25 листопада 2008 року
      Виконавець:Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 21 листопада 2008р.

21 листопада 2008 р.

       «Воскресають лише там, де є могили. Суспільство, яке не має пам’яті та співчуття – приречене на небуття», – такі думки прозвучали під час конверсаторіуму «Голодомор 1932 – 1933 років як геноцид українського народу», що пройшов в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Цим заняттям завершилося навчання за професійною програмою начальників відділів ведення Державного реєстру виборців місцевих органів влади Чернігівщини. Слухачі переглянули програму ДТРК «Культура» циклу «Діалоги», що присвячена видатному американському історику, публіцисту Джеймсу Мейсу – людині, яка розповідала світові про Голодомор тоді, коли інші мовчали. Надалі слухачі разом з кандидатами історичних наук Тамарою Демченко Володимиром Бойко обговорили побачене. Думки розділилися: хтось наполягав на першочерговості проблем сьогодення, інші – на необхідності лікування нашої духовності, адже саме її відсутність у тогочасної влади і призвела до трагедії виморення голодом, знищення господаря в українському селі, його руйнації. Як наголошували ведучі, Мейс перший подивився на минуле України як на історію людей, а не досягнень економіки, водночас він зазначав – сучасне суспільство є постгеноцидним, а стан народу оцінював як новітню трагедію. Коли його перепитували – чому він, американець, життя присвятив іншому народу, пролунала відповідь «Ваші мертві вибрали мене». Зазначимо – переважна більшість присутніх вперше в житті почула це ім’я.
       Також завершилося навчання спеціалістів контрольно-ревізійного складу – державних службовців VI – VII категорій посад КРУ у Чернігівській області, що вчилися в Центрі 17 – 21 листопада за програмою тематичного короткотермінового семінару «Актуальні питання контрольно-ревізійної роботи».

       Час оприлюднення з 21 листопада 2008 року
       Виконавець: Бойко В.М.
       конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 20 листопада 2008р.

20 листопада 2008 р.

РОЗВИВАТИ ПІДПРИЄМНИЦТВО НА МІСЦЯХ

       20 листопада 2008 р. Центр підвищення кваліфікації кадрів провів черговий виїзний семінар-тренінг «Роль органів місцевої влади у розвитку підприємництва». Цього разу навчання проводилося для посадових осіб місцевого самоврядування Козелецького району.
У відкритті семінару брали участь керівник апарату Козелецької районної державної адміністрації Тамара Птуха та заступник голови Козелецької районної ради Олег Ляхов.
       Протягом семінару посадовці вивчали регуляторну діяльність в Україні, обговорили планування, обґрунтування, обговорення, відстеження регуляторних актів. Дізналися про вимоги регуляторного законодавства при прийнятті регуляторних рішень органами місцевого самоврядування. Про тонкощі та нюанси регуляторного законодавства слухачам розповіла Світлана Лисенко – головний спеціаліст представництва Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва в Чернігівській області.
       «Регіональний розвиток та місцеві програми підтримки підприємництва. Стан розвитку інфраструктури підтримки підприємництва» – таку тему висвітлила перед посадовими особами начальник відділу послуг та розвитку підприємництва управління торгівлі, послуг, розвитку підприємництва Чернігівської міської ради Юлія Журавльова. «За підтримки і допомоги органів місцевого самоврядування підприємці зможуть працювати ефективніше та приносити більші прибутки в місцевий бюджет», – підсумувала свій виступ вона.

       Час оприлюднення з 20 листопада 2008 року
       Виконавець: Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 19 листопада 2008р.

19 листопада 2008 р.

ДО 300-ЛІТТЯ БАТУРИНСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

       „До 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням україно-шведського союзу” — така тема круглого столу що відбувся в Ніжинській міській раді.
       Захід проводився за дорученням обласної державної адміністрації. Круглі столи вже відбулися в Новгород-Сіверському, Козельці, Батурині, Бахмачі, Прилуках та Коропі. Організатором заходу виступив Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. У його відкритті прийняв участь заступник голови Ніжинської міської ради Валерій Салогуб. Проводив круглий стіл начальник відділу внутрішньої політики Ніжинської райдержадміністрації Микола Науменко.
       Учасниками круглого столу були державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування, студентська молодь, місцеві краєзнавці, представники громадських організацій, засоби масової інформацій.
       У обговоренні також прийняли участь старший науковий співробітник Чернігівського історико-архітектурного заповідника, кандидат історичних наук Ігор Ситий, дослідник доби Мазепи, заслужений журналіст України, редактор журналу „Сіверянський літопис”, власний кореспондент газети „Голос України” Сергій Павленко та завідувач кафедри історії України та археології Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка Володимир Коваленко.
       Зі слів Сергія Павленка, дослідника постаті Івана Мазепи, мета такого роду заходів вшанувати гетьмана І. Мазепу і всіх його поплічників, які пішли за ним та виборювали незалежну Україну. Але через трагічний збіг обставин та зраду спроба Івана Мазепи здобути незалежність завершилася невдало.
       Поглянути на ті події по новому, використовуючи не тільки теоретичний матеріал але з використанням допоміжних історичних дисциплін геральдики та ономастики та ін. За його словами гетьман Мазепа залишив за собою величезну спадщину, так як був визначним меценатом, підтримував культуру та церкву. Тому є достатня кількість матеріалу для дослідження науковцями залишеної спадщини. Також він ознайомив присутніх з гербом гетьмана Івана Мазепи, детально розповів про існуючі стародруки, які є цінним джерелом інформації для дослідження тогочасних подій.
       В. Коваленко провів мультимедійну презентацію на тему: „Батурин — гетьманська столиця” під час якої ознайомив присутніх з історією Батурина, розповів про етапи відновлення гетьманської столиці, роботу міжнародної археологічної експедиції, участь у археологічних розкопках волонтерів.
       Учасники круглого столу прийшли до загального висновку: у 300-ліття Батуринської трагедії усі ми повинні глибоко осмислити історичні події, пов’язані з гетьманською столицею, всупереч замовчуванню та довголітній фальсифікації фактів відповідно оцінити гетьмана Мазепу і його роль в історії нашого народу та вшанувати невинні жертви московського терору. Саме це на меті має проведення такого роду круглих столів.

Час оприлюднення з 19 листопада 2008 року
Виконавець: Михеєнко О.А.
конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 18 листопада 2008р.

18 листопада 2008 р.

      «Отримані знання, я думаю, нададуть можливість знайти Вам хорошу роботу, отримувати хороші гроші і забезпечувати сім’ю», – зазначив менеджер програми «НАТО-Україна» з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт під час підбиття підсумків навчання військовослужбовців у військовому містечку Десна.
      18.11.2008 р. завершилось навчання групи військовослужбовців за курсом «Керівник в структурі малого бізнесу».
      В підбитті підсумків навчання взяли участь директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, заступник начальника по виховній роботі територіального управління «Північ» Станіслав Гончар, заступник начальника Навчального центру в смт. Десна Володимир Бабій.
      «Отримані знання стануть вам в нагоді, оскільки служба в Збройних силах закінчується, а життя триває» — підкреслив Станіслав Гончар.
      «Ми висловлюємо вдячність організаторам цього навчання, тому, що офіцери тепер дивляться в майбутнє з відкрити очима і більш впевнено почувають себе в житті», — підсумував Володимир Бабій.
      По завершенню навчання слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка з курсу «Керівник в структурі малого бізнесу» та сертифікати НАТО.

      Час оприлюднення з 18 листопада 2008 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462)77-43-12

Новини за 17 листопада 2008р.

17 листопада 2008 р.

       «Я сподіваюсь, що навчання буде двостороннім і активним: з одного боку ви отримаєте інформацію, зі свого боку адаптуєте отримані знання відповідно до своєї роботи, намагатиметесь дізнатися якомога більше, вирішите протягом тижня занять нагальні питання», – такою настановою відкрив семінар для спеціалістів контрольно-ревізійного складу – державних службовців VI-VII категорій посад КРУ у Чернігівській області начальник КРУ в Чернігівській області Василь Шолох.
      Під час тижневого навчання для спеціалістів будуть проведені конверсаторіуми з різноманітних тем, серед яких: «Особливості проведення контрольних заходів у сфері освіти, що фінансуються із бюджетів усіх рівнів», «Причини та умови, що призводять до порушення антикорупційного законодавства, та заходи з їх усунення» та інші. Під час практичного заняття слухачі ознайомляться з особливостями проведення контрольних заходів у суб’єктів господарювання державної власності.

      Сьогодні ж розпочала другу сесію навчання за професійною програмою група новопризначених начальників відділів ведення Державного реєстру виборців райдержадміністрацій, виконавчих комітетів Ніжинської, Прилуцької міських рад, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад. Слухачі цієї групи зможуть на практиці ознайомитись з електронною базою виборців, сформованою в інформаційно-аналітичній системі «Списки виборців», під час виїзного заняття опанувати досвід роботи Бобровицького районного відділу ведення Державного реєстру виборців. Наприкінці навчання начальники відділів пройдуть комп’ютерне тестування.

      Час оприлюднення з 17 листопада 2008 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 77-43-12

Новини за 15 листопада 2008р.

15 листопада 2008 р.

       17 листопада, в понеділок, о 19.30 ТРА «Новий Чернігів» показує програму ДТРК «Культура» циклу «Діалоги», яка присвячена видатному американському історику, публіцисту Джеймсу Мейсу. Він був одним з тих, хто розповів світові та Україні про страшну трагедію народу – Голодомор 1932 – 1933 рр. тоді, коли про це воліли за краще мовчати. Згодом Мейс понад десять років працював в Україні, його матеріали регулярно друкувала газета «День», яка першою серед українських видань надала таку можливість. Двічі історик приїжджав до Чернігова. В передачі своїми споминами про Джеймса Мейса діляться головний редактор газети «День» Лариса Івашина та директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування Володимир Бойко. Оприлюднюються маловідомі факти.

      Час оприлюднення з 14 листопада 2008 року
      Виконавець: Бойко В.М.
      конт. тел.: (8-0462) 676-052

Новини за 14 листопада 2008р.

14 листопада 2008 р.

      Спеціалісти райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення завершили сьогодні навчання в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Семінар мав назву «Українська ділова мова. Основи комунікації».
      Під час триденного навчання в Центрі слухачі поглибили знання щодо загальних вимог до складання та оформлення документів, розглянули класифікацію документів, національний стандарт України, ведення документації щодо особового складу, вивчали порядок ведення кадрової документації, організаційних та довідково-інформаційних документів. Окремо вивчали питання здійснення контрольних функцій за реалізацією документів вищих державних органів та контроль за виконанням директивних документів.
      Слухачі отримали інформацію про розробки Центру що розміщені на сайті.

      Час оприлюднення з 14 листопада 2008 року
      Виконавець: Михеєнко О.А.
      конт. тел. (8-0462) 676-052