Новини за 31 березня 2009р.

31 березня 2009 р.

      Сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів відбулася зустріч молоді з заступником голови обласної ради Олегом Обушним. Тематична зустріч проходила в рамках навчання студентів за програмою тематичного короткотермінового семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи» і була присвячена основним пріоритетам діяльності органів місцевого самоврядування в області..
       «Що таке місцеве самоврядування?», «Якими принципами повинні керуватись органи місцевого самоврядування?», «Які є складові системи місцевого самоврядування?» – на ці та інші питання відповів молоді Олег Обушний в рамках тематичної зустрічі.
      Під час бесіди з Олегом Олексійовичем потенційні молоді держслужбовці мали змогу пригадати адміністративно-територіальний устрій Чернігівщини, дізнатися про пріоритетні напрямки діяльності органів місцевого самоврядування та законодавчу базу, що регулює роботу цих органів.

      Час оприлюднення з 31 березня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 30 березня 2009р.

30 березня 2009 р.

       «Важливо, щоб в управління приходили молоді люди, з новими ідеями, динамікою і професійно підготовлені. Пройшовши навчання в Центрі підвищення кваліфікації кадрів, ви зможете зробити висновок та свідомий вибір щодо роботи в органах державної влади», – зазначив на відкритті тематичного короткотермінового семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи» начальник управління державної служби Головдержслужби України в області, магістр управління суспільним розвитком Микола Стрілець. Навчання призначене для студентів випускних курсів вищих навчальних закладів, які виявили бажання працювати в місцевих органах влади, і триватиме воно з 30 березня по 10 квітня.
      Навчання складатиметься з теоретичної та практичної частини. Теоретична частина передбачає вивчення завдань державної служби, основних пріоритетів діяльності органів місцевого самоврядування в області, державної інформаційної політики. Також молодь дізнається про сучасний стан та основні тенденції розвитку політичної системи України, роботу органів влади зі зверненнями громадян та про дотримання законності при виконанні завдань державного управління. Ці та інші питання будуть висвітлені перед студентами протягом першого тижня навчання.
      Практична частина навчання полягає в стажуванні в органах виконавчої влади і органах місцевого самоврядування, яке триватиме тиждень.
      Також програмою навчання передбачено проведення виїзного заняття в м.Києві. Під час виїзду відбудеться екскурсія у головному будинку Верховної Ради України, зустрічі у Комітететах Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму та з питань науки і освіти.Два конверсаторіуми проведуть для студентів завідувач кафедри НАДУ при Президентові України, доктор наук з державного управління, професор Іван Розпутенко та тренер Ради Європи Світлана Тимченко.
      Завершиться навчання студентів комп’ютерним тестуванням, яке допоможе з’ясувати результативність навчання та готовність молоді до роботи в органах державної влади та місцевого самоврядування.

      Час оприлюднення з 30 березня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 27 березня 2009р.

27 березня 2009 р.

      Виїзний семінар-тренінг «Запобігання і протидія корупції у сфері державного управління» відбувся сьогодні в Бобровиці. Учасниками даного навчання стали посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці місцевих органів виконавчої влади Бобровицького району. Заняття було організовано Центром підвищення кваліфікації кадрів, воно стало першим з ланцюга виїзних семінарів на дану тему.
      Відкривали навчання заступник голови районної державної адміністрації Олександр Шаманський та заступник голови районної ради Тетяна Ковчежнюк. Вони підкреслили актуальність проблеми корупцї для сучасної України, зауважили суперечливість ситуації, що склалась у сфері протидії корупції.
      Проводив семінар головний спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний. Як трактуються корупція та корупційні правопорушення в діючому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, про це в інтерактивній формі розповів слухачам Сергій Олександрович. За допомогою методики ажурна пилка слухачі дізналися про світовий досвід боротьби з корупцією та його використання в умовах України.
      Підсумовуючи семінар, керівник апарату районної державної адміністрації Леся Циба зазначила, що такі навчання сприяють покращенню ситуації з протидії корупції, формують негативне ставлення до цього явища у державних службовців і посадових осіб.
      Наступний семінар з даної теми заплановано провести в червні для посадових осіб та державних службовців Носівського району.

      Час оприлюднення з 27 березня 2009 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 25 березня 2009р.

25 березня 2009 р.

      1 квітня 2009 року відзначається двохсотріччя з дня народження видатного письменника Миколи Васильовича Гоголя. З нагоди цієї непересічної дати в Центрі підвищення кваліфікації кадрів відбулася тематична зустріч «200 – річчя від дня народження Гоголя Миколи Васильовича (1809 – 1852), українського і російського письменника». Зустріч відбулася в рамках першої сесії навчання новопризначених спеціалістів райдержадміністрацій, управлінь та відділів облдержадміністрації.
      Проводила захід доцент кафедри філософії та культурології Чернігівського державного педагогічного університету, кандидат філософських наук Марина Каранда.
       «Микола Гоголь – неоднозначна та суперечлива особистість, геніальний письменник. Його ім’я овіяне міфами і чутками. Ми з вами постараємось розібратися і впорядкувати ті знання про Гоголя які в нас є і, можливо, дізнатися дещо нове про життя і творчість цього письменника», – зауважила викладач, розпочинаючи заняття.
       «Чому було спалено другий том «Мертвих душ?», «Чи правда, що Гоголь був похований живцем?», «Чому так багато містифікацій у творах Миколи Васильовича?» – на ці та багато інших питань відповідала Марина Каранда протягом зустрічі зі слухачами.Марина Василівна розповіла про юнацькі роки Миколи Гоголя, проведені в Ніжині,про життя за кордоном та смерть письменника. Було проаналізовано зв’язок між біографічними данними письменника та його творчістю. Не обйшлася розмова про Гоголя без аналізу його творів, розмов про філософські погляди, що автор викладав у своїй прозі.

      Час оприлюднення з 25 березня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 24 березня 2009р.

24 березня 2009 р.

Представники Польщі, Росії та України проаналізувалимісце України у європейському просторі


       під час тематичної зустрічі «Європейський простір та Україна»,що проходила в Центрі підвищення кваліфікації кадрів, організованої Сіверським інститутом регіональних досліджень спільно з Центром європейської інформації за підтримки міжнародного Фонду «Відродження»
       Учасники зустрічі, а це державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, представники громадськості, журналісти, зустрілися з президентом Європейської асоціації українців Олексієм Толкачовим; заступником начальника відділу правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно-правових актів та легалізації об’єднань громадян головного управління юстиції в Чернігівській області Володимиром Бобруйко.
       «У нас в Україні дуже часто змішують поняття «євроінтеграція», «вступ до ЄС», «європеїзація», але їх необхідно чітко розрізняти – зазначив у своєму виступі Олексій Толкачов, – вступ до Європейського Союзу – це суто політичне рішення, європеїзація – це модернізаційний шлях, що передбачає цілу низку реформ».
      Саме про реформи у сфері адаптації українського законодавства до європейських стандартів розповів Володимир Бобруйко. Він окреслив низку законодавчих актів, прийнятих з урахуванням вимог Європейського Союзу.
       В режимі відео-конференції чернігівці мали змогу поспілкуватися і з представниками країн-сусідів. Зокрема, старший координатор програм українсько-польської фундації ПАУСІ (Варшава, Польща) Адам Зауер детально окреслив аспекти польсько-української співпраці, зазначив, що Польща підтримує європейський курс нашої держави. Аспірант університету Марії Склодовської-Кюрі (Люблін, Польща) Ігор Любашенко розповів про східне партнерство як новий вимір спільного європейського простору. Керівник Центру українських досліджень Інституту Європи Російської академії наук, редактор журналу «Современная Европа» (Москва, Росія) – Віктор Мироненко поділився своїми роздумами щодо українського виміру євроінтеграції та європеїзації. «В міжнародній політиці Україні потрібна максимальна зваженість» –підсумував свій виступ Віктор Мироненко.

      Час оприлюднення з 24 березня 2009 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

      24 березня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочала навчання група начальників відділів освіти райдержадміністрацій та управлінь освіти міських рад (міст обласного значення). Програма триденного семінару має назву «Робота органів управління освітою щодо підвищення якості освіти та перспективи освітньої галузі в області».
      Відкривали навчання начальник управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації Анатолій Заліський та начальник управління державної служби Головдержслужби України у Чернігівській області Микола Стрілець.
      Навчання акцентоване на обговоренні нагальних освітянських питань: пріоритетних завдань органів управління освітою щодо покращення надання освітніх послуг, проблем матеріально-технічного забезпечення закладів освіти, впровадження енергозберігаючих технологій в галузі освіти, шляхи вдосконалення організації профільного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах області.
      На вівторок для освітян заплановано виїзд до Ріпкинського району. Там відбудеться робота на базі місцевих загальноосвітніх навчальних закладів.

      Час оприлюднення з 24 березня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 23 березня 2009р.

23 березня 2009 р.

       23-27 березня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів триватиме навчання новопризначених спеціалістів райдержадміністрацій, управлінь та відділів облдержадміністрації. Навчатимуться молоді спеціалісти за напрямом 1501 «Державне управління» .
       Планується, що за час навчання слухачі опанують конституційні засади державного управління і державної служби, нормативно-правові акти, що регламентують державне управління, дізнаються про застосування права в державному управлінні та його принципи.
       На конверсаторіумах слухачі поговорять про планування в роботі державного службовця про структуру та компетенцію органів державного управління на території, взаємодію органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
       Начальник загального відділу апарату облдержадміністрації Андрій Сокулінський проведе тематичну зустріч присвячену основним завданням та організацї роботи з документами в органах виконавчої влади.
       В рамках вивчення модуля «Євроатлантична інтеграція України» на вівторок заплановано проведення круглого столу «Європейський простір та Україна».

       Час оприлюднення з 23 березня 2009 року
       Виконавець: Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 20 березня 2009р.

20 березня 2009 р.

       «Іван Мазепа – український гетьман (до 370 річниці від дня народження)» – круглий стіл за такою назвою відбувся сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів в рамках навчання бухгалтерів та секретарів сільських рад Чернігівської області.
      Перед слухачами виступив дослідник доби Мазепи, заслужений журналіст України, головний редактор всеукраїнського наукового журналу «Сіверянський літопис», власний кореспондент газети «Голос України» Сергій Павленко. Він розповів про Івана Степановича Мазепу як про політика і мецената, розкрив гетьмана не лише як державного діяча, а як цікаву, неординарну особистість.
Старший науковий співробітник кафедри історії та археології України Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка В’ячеслав Скороход продемонстрував аудиторії мультимедійну презентацію «Батурин – гетьманська столиця», розповів про історію та сучасність цього відомого містечка.
       «Гетьман – мудрий державний діяч, який плекав інтереси не тільки козацької старшини, але й інтереси простих козаків та посполитих. Гетьманська каденція Мазепи припала на період стабілізації економічного життя, на відносно мирний час. Це у поєднанні з ефективною внутрішньою та зовнішньою політикою Мазепи, дало блискучі наслідки: швидкий економічний і культурний розвиток України за гетьманату Мазепи став незаперечним фактом», – такою була основна ідея виступу представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергія Бутка
      Завершився круглий стіл переглядом фільму про І.Мазепу «Анатема» з циклу «Невідома Україна».

      Час оприлюднення з 20 березня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 19 березня 2009р.

19 березня 2009 р.

ПРЕС-АНОНС


      20 березня 2009 року о 8.00 в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій почнеться «круглий стіл» «ІВАН МАЗЕПА – УКРАЇНСЬКИЙ ГЕТЬМАН (ДО 370 РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)».
      В його роботі братимуть участь Сергій Павленко – дослідник доби Мазепи; Сергій Лепявко – завідувач кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, доктор історичних наук, професор; Сергій Бутко – представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області. Співробітник кафедри історії України та археології Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка представить мультимедійну презентацію «Батурин – гетьманська столиця». Учасниками «круглого столу» стануть секретарі та бухгалтери сільських рад Чернігівської області – слухачі Центру. В рамках цього заходу буде представлена виставка літератури «Іван Мазепа – український гетьман».

      Час оприлюднення з 19 березня 2009 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 18 березня 2009р.

18 березня 2009 р.

      Семінар «Соціально-психологічні аспекти управлінської діяльності: керівництво і лідерство, формування команди. Імідж державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування» пройшов 18 березня в Коропі. Заняття було організовано Центром підвищення кваліфікації кадрів для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Коропського району.
      Відкривали заняття керуюча справами виконавчого апарату Коропської районної ради Галина Величко та керівник апарату Коропської райдержадміністрації Олександра Бойченко.
      Разом з доцентом кафедри менеджменту Чернігівського державного технологічного університету, кандидатом економічних наук Світланою Задорожною слухачі обговорили соціальні складові управління в органах державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, дізналися про психологічні особливості роботи та складові іміджу державного службовця.
       «Менеджмент спирається на певні закони, лише знаючи їх можна ефективно та плідно здійснювати керівництво колективом та організувати якісну роботи команди», – зазначила викладач підсумовуючи навчання.
      Наступний семінар з даної теми планується провести в червні для посадовців Менського району.

      Час оприлюднення з 18 березня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 17 березня 2009р.

17 березня 2009 р.

      «Людство не загине в атомному кошмарі — воно задихнеться у власних відходах», – з цього афоризму Нільса Бора розпочав відеоконференцію «Регіональні особливості утилізації відходів: стан, проблеми, перспективи» директор Луганського центру післядипломної освіти, к.е.н., доц. Геннадій Чуніхін.
      Конференція проходила сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів в рамках тижневого навчання секретарів сільських рад.
      Відеоміст з’єднав представників Чернігівської, Луганської областей та Криму.
      Представники Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області, Луганської обласної санітарно-епідеміологічної станції, Кримської асоціації «Екологія і мир», начальник відділу контролю за промисловими та побутовими відходами комітету Автономної Республіки Крим мали змогу обговорити проблеми та особливості поводження з відходами, оцінити ситуацію та перспективи в даній сфері.
      Зі сторони Чернігівщини слово мали перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області Ігор Чікірісов, та в.о. заступника Чернігівської обласної санітарно-епідеміологічної станції Михайло Величко.

      Час оприлюднення з 17 березня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052