Новини за 11 квітня 2009р.

11 квітня 2009 р.

Відеоконференція Кіровограда, Івано-Франківська та Черніговапро Народний Рух України (до 20 річниці створення)


      10 квітня 2009 р. Центри перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування Кіровограда, Івано-Франківська та Чернігова провели відеоконференцію «Народний Рух України за перебудову: історія та сучасність». У заході взяли участь засновники та активісти цього громадського руху, науковці, представники громадськості та ЗМІ, слухачі навчальних закладів.
      З доповідями та міркуваннями про історію та сучасність РУХу, його роль у здобутті незалежності України виступили представники:      Кіровограда: в. о. директора Кіровоградського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Сергій Ворона, голова обласної організації партії «Єдиний Центр» Анатолій Ревенко, голова обласної організації Народного Руху України Леонід Єфременко, кандидат політичних наук, старший викладач кафедри філософії Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка Руслан Стадніченко.
      Івано-Франківська: директор Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Богдан Волошинський, заступник начальника управління культури облдержадміністрації, депутат обласної ради, магістр державного управління Василь Тимків, в.о. голови Івано-Франківської крайової організації Народного Руху України, помічник-консультант народного депутата України, депутат обласної ради, магістр державної служби Ярослав Єфімчук, начальник головного управління праці та соціального захисту облдержадміністрації, депутат обласної ради Іван Шовковий.
      Першим від чернігівських учасників науково-практичного форуму виступив представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, делегат Установчого з’їзду РУХу Сергій Бутко. Він закликав збирати спогади ветеранів боротьби за незалежність України у 1989-1992 рр., документи визвольної діяльності НРУ. Підкреслив, що саме у січні 1990 р. під час «ковбасної революції» у Чернігові РУХ наочно довів, що виникла потужна політична сила, з якою компартій на влада вже мала рахуватися і юридично й фактично.
      Масовий громадський рух в кожному регіоні мав свої особливості про які не варто мовчати – наголосив заступник голови Чернігівської обласної організації Української Народної партії Сергій Соломаха. На Чернігівщині у 1988-1990 рр. найбільш чисельним був рух саме технічної інтелігенції і робітників за демократизацію через обрання «СТК». Так працівники найбільшого «закритого» підприємства області В/О «Чернігівський радіоприладний завод» були головною силою «ковбасної революції», саме за їх підтримки рухівців обрали до Чернігівської міської ради, де вони створили демократичну групу «Чернігів», яка відіграла ключову роль у становленні самоврядування на Чернігівщині. Один із засновників Чернігівської крайової організації підкреслив, що саме під впливом активістів руху та «Просвіти» фактично спочатку ліберально-демократичний рух перетворився на національно-демократичний, який підготував жителів області до референдуму 1 грудня 1991р.
      Інший засновник РУХу на Чернігівщині голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів, політв’язень Михайло Данилюк показав внесок шестидесятників у створенні та діяльності Руху на Чернігівщині. Зокрема, він високо оцінив діяльність нашого земляка Левка Лук’яненка щодо розбудови національно-демократичного руху в області.
      Тему уроків національно-визвольної боротьби 1989-1992 рр. для сучасного українського державотворення порушив народний депутат України IV скликання, депутат Чернігівської міської ради, голова Чернігівської обласної організації Української Народної партії Володимир Ступак. Він привернув увагу до знакового факту – українська ідея у 1991 р. сконсолідувала українське суспільство і перемогла. У сучасних умовах необхідно також знайти те, що нас всіх об’єднує для блага українського народу та його держави.
      У конференції від Чернігова також взяли участь заступник голова Чернігівської обласної організації УНП, голова обласної організації Української народної молоді, магістр державного управління Андрій Глухенький та начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації, активіст «Просвіти» та член демократичної депутатської групи «Чернігів» Чернігівської міської ради у 1990-1994 рр. Віктор Молочко.
       «Успішність діяльності будь-якої політичної сили вимірюється справами та тим впливом, якій вона здійснила на суспільство. Набуття Україною незалежності, використання програмних засад РУХу практично всіма сучасними політичними партіями – саме за такими критеріями РУХ є переможцем», – наголосив під час підбиття підсумків форуму від Чернігова директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко. До речі, і він як студент Київського університету ім. Тараса Шевченка зробив свій внесок у перемогу українських національно-демократичних змагань…

      Час оприлюднення з 11 квітня 2009 року
      конт. тел.: (8-0462) 676 052