Новини за 30 квітня 2009р.

30 квітня 2009 р.

Сіверський інститут регіональних досліджень провів унікальні тренінги з євроатлантичної інтеграції


      Чернігівська громадська організація “Сіверський інститут регіональних досліджень” завершила реалізацію масштабного проекту “Національна безпека України і НАТО”, підтриманого фондом “Відродження”. Завданням проекту було поширення інформації про Євроатлантичний альянс і його діяльність серед депутатів місцевих рад та керівників територіальних громад.
      Вперше в Україні це було зроблено в інтерактивній формі, що дозволило активізувати слухацьку аудиторію і націлити її на формування власної думки із зазначеного питання. За півтора року від початку реалізації проекту (з листопада 2007 р.) його семінари-тренінги пройшли у 12 обласних центрах України – Чернігові, Києві, Донецьку, Кіровограді, Луцьку, Севастополі, Полтаві та інших. Вони проводились на базі місцевих центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації (ЦППК) працівників органів державної влади та місцевого самоврядування і охопили близько 400 осіб.
      Ефективність інтерактивної форми донесення знань про НАТО високо оцінило Головне управління державної служби України: воно розтиражувало електронний навчальний посібник з проведення таких тренінгів, поширило його серед центрів перепідготовки кадрів і рекомендувало до використання.Авторство навчального курсу “Національна безпека України і НАТО” належить трьом людям: доценту Національної академії оборони України Володимиру Коряку, віце-президенту Громадської ліги “Україна – НАТО” Олегу Кокошинському та директору Чернігівського ЦППК, тренеру-викладачу Сіверського інституту регіональних досліджень, кандидату історичних наук Володимиру Бойко. Останній і відповів на ряд запитань.
      – Володимире Миколайовичу, коли ви зрозуміли, що запропонована вами інтерактивна форма викладення матеріалу – найбільш вдала для інформування про НАТО?
      – Перш за все, треба сказати, що фактично за півтора року ми реалізували два проекти “Національна безпека України і НАТО”. Перший проходив у чотирьох обласних центрах і був для нас апробаційним. Інтерактивну форму викладення матеріалу – у формі ігор для дорослих – ми обрали з урахуванням особливостей тематики, і вже в ході першого проекту зрозуміли, що не помилились. Частину матеріалу ми викладали в лекційній формі, а потім пропонували слухачам усе почуте обіграти. Це дозволяло зацікавити аудиторію, згуртувати групу, що врешті-решт давало можливість кожній людині відчути свою причетність до того, що тут відбувається і висловитись. Для нас, тренерів, момент зворотного зв’язку мав велике значення, бо дозволяв корегувати наші матеріали по ходу роботи, пристосовувати їх до кожної аудиторії.

      – Який обсяг знань отримували ваші слухачі?

      – Навчальний курс складався з 12 академічних годин. Інтенсивність занять не дозволяла людям надто втомитися, але ми намагалися дати великий обсяг інформації і охопити ключові, на нашу думку, питання базового характеру. Ми виходили з того, що дискусії, які точаться в Україні з приводу євроатлантичної інтеграції, йдуть не по суті, а навколо питання. Причому ті, хто дебатують, часто не знають, про що ведуть мову. Тому наше завдання було – дати інформацію про те, що таке безпека, які є організації міжнародної безпеки, аспекти їхньої діяльності і, зрештою, що таке НАТО. Підбиваючи підсумки тренінгу, ми завжди наголошували: те, що ми вам розповіли – це не істина в останній інстанції, а лише дещиця того, що ви можете знати про НАТО. Для поглиблення своїх знань рекомендуємо скористатись бібліотекою, яку ми вам надаємо в електронному вигляді. Добираючи літературу, ми дбали про те, щоб вона була не тільки позитивною, а містила різні точки зору. Отож, читайте, порівнюйте, співставляйте, а головне – думайте.

      – Чи відчували ви інтерес слухачів до теми євроатлантичної інтеграції? Чи була в них довіра до інформації, яку ви надавали?

      – Нашим критерієм оцінки інтересу була явка слухачів наступного дня. Люди приходили. Але з самого початку навчання ми попереджали, що тема, яку ми розглядатимемо, не допоможе вирішити ні земельних питань територіальної громади, ні питань комунальної власності чи наповнення бюджету. Вона більше спрямована на формування громадянської позиції, розуміння державної політики і ставлення до неї. Хоча під час семінару ми намагались наводити приклади з життя, які показували, яким чином ці начебто “космічні речі” можуть впливати на нашу повсякденну роботу. Взяти хоча б щорічний цільовий план “Україна – НАТО”, який передбачає виконання певних заходів. За тими заходами ховається адмінтерреформа, зменшення проявів корупції, передача повноважень щодо розподілу ресурсів на місця тощо. Тема, в принципі, дуже дискусійна, тому ми організовували так звані “оксфордські дебати”, які давали нашим слухачам можливість говорити і бути почутими. Крім того, була робота в групі, яка консолідує. Коли 5-6 чоловік розглядають якесь спільне питання, то, хочеш-не-хочеш, втягуєшся в обговорення, починаєш думати і згодом відчувати, що давні стереотипи відходять на другий план, а на перший висувається якийсь раціональний аргумент. Я проти того, щоб когось переконувати. Треба дати можливість кожному розібратися самостійно, але перед цим підготувати відповідну інформаційну базу. Що стосується довіри до інформації, то я особисто її відчував. Переважно, люди про всі ці речі знають. Але нерідко вступають в силу політичні мотиви, які змушують людину висловлювати погляди, притаманні тій політичній силі, до якої вона належить.

      – Ставлення до питань євроатлантичної інтеграції в різних регіонах було різним?

      – Ми працювали з цільовою аудиторією, а голова – він що на Волині голова, що на Донеччині. Посада накладає певний відбиток на людину, тому якоїсь різниці у ставленні до теми ми не відчули. Початковий рівень знань був приблизно однаковий – невисокий, відверто кажучи. А от готовність до сприйняття різна. Вона значно вища, скажімо, на Волині, Черкащині, Кіровоградщині, а нижча – у східних і південних областях. Це було відчутно, коли ми проводили опитування щодо готовності вступати в дебати. Загалом, вважаю, йдеться не про НАТО як таке, а про національну самоідентифікацію. Ключ до НАТО значною мірою ховається не у сьогоденні, не лише у наших відносинах з Росією (хоча це дуже вагомий фактор), але й у сприйнятті нашої історії. Отож, як у тих чи інших регіонах сприймають наше минуле, так там сприймають і євроатлантичну інтеграцію.

      – Як ви гадаєте, вам вдалося зламати сформовані ще в радянські часи стереотипи щодо НАТО у ваших слухачів?

      – Опитування ми свідомо не проводили, але відгуки були переважно позитивними. Опитування до і після тренінгу провело за власною ініціативою, зокрема, управління внутрішньої політики Херсонської облдержадміністрації. Воно показало, що після навчання позитивне ставлення до НАТО висловило більше половини слухачів, що загалом не характерно для Херсонщини. І до семінару результати були зовсім іншими. Чому ми працювали з депутатами і головами місцевих рад? Тому що вони люди публічні, до них звертаються їхні земляки, і вони повинні бути поінформовані про все.

      – Які висновки як державний службовець ви зробили для себе після цих семінарів-тренінгів? Чи вважаєте такий засіб інформування населення про НАТО достатньо ефективним і гідним поширення?

      – Проведення таких тренінгів може бути одним із засобів інформування. Бо ще є радіо, телебачення, Інтернет, відповідна література, буклети. Задіювати потрібно всі засоби. Та ключовим із них, вважаю, повинна стати робота системи освіти. Як, наприклад, це зробили у Польщі. На початку 90-х років минулого століття ставлення громадян цієї країни до питань європейської та євроатлантичної інтеграції було неоднозначним. Значну частину населення становили євроскептики. Тоді влада задіяла систему освіти: ввела обов’язковий базовий курс у школах і у вузах. Так через молоде покоління пішов вихід на батьків, почалось формування громадської думки. Це розтягнулось у часі, але, принаймні, коли влада вже підійшла до такого рішення – його сприйняли. Населення було готове, бо розуміло, про що йдеться. В різних країнах це відбувалося по-різному, але Польща для нас найбільш ментально близька.

      Наше Міністерство освіти теж займається поширенням даної інформації, зокрема, у вузах, але мені не зовсім зрозуміло, чому досі ніде немає інтерактивних навчальних курсів. На мою думку, ці інформаційні блоки треба вводити. Нехай кожен сам розбирається, знаючи, про що мова. Поки ми цього не зробимо, ми будемо багато говорити, будемо ходити по колу, щоразу натикаючись на ті самі граблі. Ця робота не може бути аматорською, вона повинна бути системною.

      Матеріал взято з сайту http://monitor.chernigov.net
      Джерело: Потапчук Наталія, УКРІНФОРМ

Новини за 29 квітня 2009р.

29 квітня 2009 р.

       «В умовах швидкої зміни законодавства та обмеженості державних коштів доскональне знання правил державних закупівель є необхідним. Ви дізнайтеся про функції та повноваження Міністерства економіки України – спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань координації державних закупівель, зможете поспілкуватись між собою, поділитись досвідом і наробками. Головним досягненням сьогоднішнього навчання повинна стати відсутність проблем у вашій роботі», – зазначив заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Юрій Сухомлин під час відкриття тематичного короткотермінового семінару «Правові та практичні аспекти державних закупівель». Семінар проходив 29 квітня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів. Нормативно-правову базу щодо державних закупівель в Україні вивчали голови і секретарі тендерних комітетів головних управлінь та управлінь облдержадміністрації, райдержадміністрацій, міських рад.
       В Центрі триває навчання державних службовців місцевих органів влади та посадових осіб місцевого самоврядування за програмою постійно діючого тематичного семінару «Українське ділове мовлення». Сьогодні відбувся другий день навчання. Він був присвячений правилам складання довідково – інформаційних та організаційних документів, а також культурі усного ділового спілкування. Наступне заняття даного семінару відбудеться у вересні цього року.

       Час оприлюднення з 29 квітня 2009 року
       Виконавець: Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 27 квітня 2009р.

27 квітня 2009 р.

Шукаємо нові форми та методи роботи


      Центр підвищення кваліфікації кадрів готовий до проведення першої сесії навчання начальників загальних відділів райдержадміністрацій за напрямом 1501 «Державне управління». Навчання планується проводити в очно-дистанційній формі. Професійна програма, як і раніше, складатиметься з двох сесій, перша з яких буде установчою, на ній слухачі отримають методичні матеріали та короткі настанови і пояснення від викладачів. Передбачається, що збірники, підготовлені Центром, допоможуть начальникам відділів самостійно опанувати матеріал та отримати інформацію відповідно до навчально-тематичного плану. Установча сесія визначається за погодженням з профільним структурним підрозділом облдержадміністрації. Друга сесія проходитиме в звичайному стаціонарному режимі, вона призначена для обговорення заздалегідь підготовлених рефератів та уточнення самостійно засвоєної інформації. Під час другої сесії перед слухачами виступлять спеціалісти з питань, що стосуються роботи загальних відділів. Завершиться опанування професійної програми комплексним комп’ютерним тестуванням та захистом випускної роботи.
      До початку навчання групи начальників загальних відділів Центр розробив і підготував ряд навчально-методичних збірників з таких модулів: «Територіальна організація влади в Україні», «Державне управління і державна служба», «Правове забезпечення державного управління і державної служби», «Політологія. Гуманітарна та соціальна політика в Україні», «Соціальні та психологічні аспекти державного управління», «Організація діяльності державного службовця», «Технологія підготовки та прийняття управлінських рішень» та інших.
      На цьому підготовка збірників не завершується, планується розробка методичок з інших навчальних модулів для наступних груп слухачів. Співвідношення стаціонарної частини та дистанційної кожного разу визначатиметься потребами аудиторії та наявними можливостями. Електронні версії розробок розміщуватимуться на сайті Центру.
      Така форма навчання покликана скоротити кількість стаціонарного перебування слухачів в Центрі майже вдвічі, що дозволить оптимізувати витрати місцевих органів влади на відрядження.

      Час оприлюднення з 27 квітня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 23 квітня 2009р.

23 квітня 2009 р.

       «А може варто ввести робочу форму для державних службовців?», – таке питання виникло і жваво обговорювалось під час відеоконференції «Роль і місце керівника в управлінській діяльності», що пройшла в Центрі підвищення кваліфікації держслужбовців 23 квітня. Спільно з представниками кадрової служби управлінь і відділів Чернігівської облдержадміністрації та Чернігівської міської ради тему менеджменту в державній службі обговорювали державні службовці V-VII категорії посади Севастопольської міської та районних державних адміністрацій, зараховані до кадрового резерву на керівні посади та представники Херсонської обласної державної адміністрації.
      Півтори години аудиторія обговорювала, кого можна назвати справжнім керівником, яким повинен бути імідж посадовця, якими психологічними рисами та характеристиками повинна володіти людина, яка веде за собою колектив.
      Як зазначила провідний спеціаліст відділу освіти Нахімовської РДА (Севастополь): «Керівник не той, хто відкриває двері ногами, а той хто вміє приймати рішення та відповідати за них».
       «Керівник-професіонал повинен інтуїтивно обирати стиль управління залежно від ситуації. Він повинен вміти заохочувати, критикувати, делегувати повноваження, створювати атмосферу довіри в колективі», – зазначила заступник начальника управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області, магістр державного управління Ірина Протченко.
       «Вдалий імідж – це баланс зовнішнього вигляду, психологічних характеристик та задатків людини, що відповідають вимогам часу. Кожна з цих складових є важливою та невід’ємною частиною іміджу як держслужбовця так і будь-якої особистості», – зазначила під час свого виступу доцент кафедри менеджменту Чернігівського державного технологічного університету, кандидат економічних наук Світлана Задорожна.
      А повертаючись до питання введення уніформи для державних службовців, варто зазначити, що більшість аудиторії погодилась з думкою директора Чернігівського Центру Володимира Бойка про те, що дрес-код безпосередньо не впливає на роботу керівника, набагато важливішими є професіоналізм та сумлінність у виконанні своїх обов’язків.

      Час оприлюднення з 23 квітня 2009 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 22 квітня 2009р.

22 квітня 2009 р.

       Сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочався тематичний короткотерміновий семінар «Особливості бухгалтерського обліку і звітності в бюджетній сфері». За програмою даного семінару 2 дні навчатимуться головні бухгалтери райдержадміністрацій.
       «Нормативна база в сфері бухгалтерського обліку змінюється дуже швидко, тому ми намагалися зробити цей семінар максимально корисним і інформативним для вас», – зазначив під час відкриття занять директор Центру Володимир Бойко.
       Розкладом семінару передбачено ряд тематичних зустрічей присвячених актуальним питанням ведення бухгалтерського обліку та складання звітності, особливостям виконання місцевих бюджетів в умовах їх казначейського обслуговування, нюансам нарахування збору на обов’язкове державне пенсійне страхування та іншим питанням.
       Під час конверсаторіумів, які заплановано програмою семінару, бухгалтерами будуть обговорені особливості нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та порядок витрачання цих коштів, правове регулювання закупівель товарів, послуг і робіт за державні кошти, повноваження місцевих державних адміністрацій з питань володіння та розпорядження об’єктами державної та комунальної власності.

       Час оприлюднення з 22 квітня 2009 року
       Виконавець: Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 21 квітня 2009р.

21 квітня 2009 р.

ПРЕС-АНОНС


      23 квітня о 12.30 в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбудеться заняття-дискусія за темою «Роль і місце керівника в управлінській діяльності».
      Захід буде проведено спільно з Севастопольським та Херсонським центрами підвищення кваліфікації кадрів.
      Під час відозв’язку планується обговорити наступні питання:
      авторитет керівника в управлінській діяльності та довіра до нього;
      відповідальність керівника за правильність прийняття управлінських рішень;
      делегування керівником окремих повноважень і відповідальності підлеглим;
      імідж керівника як чинник його відповідності або невідповідності посадовому призначенню;
      причини невдач у кар`єрі керівника та інші.
       З боку Чернігова виступатимуть директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, кандидат історичних наук ВОЛОДИМИР БОЙКО та заступник начальника управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області, магістр державного управління ІРИНА ПРОТЧЕНКО
      Учасниками заняття з боку Севастополя будуть державні службовці V-VII категорій міської та районних державних адміністрацій, зараховані до кадрового резерву на керівні посади, Чернігів представлятимуть керівники кадрової служби Чернігівської міської ради, представники управлінь і відділів Чернігівської облдержадміністрації.

Новини за 15 квітня 2009р.

15 квітня 2009 р.

      15 квітня 2009 р. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг «Запобігання і протидія корупції у сфері державного управління» у м. Прилуки. Учасниками даного навчання стали посадові особи місцевого самоврядування Прилуцької міської ради. Воно стало другим у серії виїзних семінарів на дану тему.
      У відкритті навчання взяла участь заступник Прилуцького міського голови Лілія Нікітченко. Вона зазначила: «В Україні корупція є однією із проблем, які потребують невідкладного розв’язання. Вона становить загрозу соціальному прогресу, національній безпеці, становленню громадянського суспільства. Тому ми сьогодні зібрались тут і, я думаю, використаємо можливість, яку надає нам Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів».
      Проводив семінар головний спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний. Занняття було побудовано в інтерактивній формі. Це дало змогу учасникам не лише послухать викладача, але й самим знайти відповіді на питання: що таке корупція, чому в Україні склалась така ситуація в даній сфері, що залежить від кожної людини у напрямку подолання цього явища в суспільстві. За допомогою методики ажурна пилка слухачі дізналися про світовий досвід боротьби з корупцією та його використання в умовах України.
      Учасники дійшли висновку що такі навчання сприяють покращенню ситуації з протидії корупції, формують негативне ставлення до цього явища.

      Час оприлюднення з 15 квітня2009 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 14 квітня 2009р.

14 квітня 2009 р.

       «Питання євроатлантичної інтеграції – це не лише питання змін у збройних силах, але питання модернізації країни вцілому», – зазначив директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій ВОЛОДИМИР БОЙКО під час відеоконференції «Сучасний стан та перспективи розвитку відносин Україна – НАТО».
      Зустріч відбулася 14 квітня в Чернігівському центрі підвищення кваліфікації кадрів за участю Центру Європейської Інформації. Окрім Чернігівського в конференції також брали участь аналогічні заклади з Херсонської та Кіровоградської областей. Конференція стала унікальною можливістю розповісти про здобутки колег з різних регіонів в галузі інформування населення, в тому числі держслужбовців, журналістів, вчителів, а саме представники цих професій були присутні на заході, з питань євроатлантичної інтеграції. Директор Херсонського центру СЕРГІЙ БІЛОРУСОВ поділився досвідом проведення відеомосту «Херсон – Брюссель», безпосередньо зі штаб-квартирою НАТО, а в. о. директора Кіровоградського центру СЕРГІЙ ВОРОНА розказав про навчання в Центрі груп з вивчення мов країн – учасниць НАТО.
      Не обішли увагою учасники конференції і історичний аспект питання євроінтеграції України. На думку завідувача кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету ім.Т.Г.Шевченка, доктора історичних наук, професора СЕРГІЯ ЛЕПЯВКА Україна історично є частиною Європи, і питання про приналежність до європейців ми ставимо самі перед собою. «Нам самим треба вирішити, ким ми себе відчуваємо: європейцями чи євроазіатами, зрозуміти, хто ми є», – зазначив Сергій Анатолійович.
      З історією був пов’язаний і виступ представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області СЕРГІЯ БУТКА. «В своїй роботі ми намагаємось показати європейськість українських історичних постатей. Важливим є як збереження національної пам’яті народу, національно-державне висвітлення всіх віх історії, так і виховання поваги та об’єктивного ставлення до інших національностей», – зазначив Сергій Бутко під час свого виступу.
       «На даному етапі найважливішим є об’єктивне висвітлення питання діяльності НАТО, надання вичерпної незаангажованої інформації», – такою думкою підсумував зустріч заступник начальника управління внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації ЮРІЙ МУЗИКА. Ця теза червоною ниткою проходила через виступи всіх учасників конференції.

      Час оприлюднення з 14 квітня 2009 року
      Виконавець:Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 13 квітня 2009р.

13 квітня 2009 р.

ПРЕС-АНОНС

      14 квітня 2009 року о 15.00 в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбудеться відеоконференція «СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВІДНОСИН УКРАЇНА – НАТО».
      В ній приймають участь три обласних центри перепідготовки та підвищення кваліфікації (Чернігівський, Кіровоградський, Херсонський). Кожний Центр представляють фахівці з зазначеного питання, науковці області, представники органів влади та громадськості, освітяни. Учасники відеоконференції будуть обговорювати в ефірі відносини між Україною та НАТО: їх стан на сьогоднішній день, які існують проблемні питання в таких відносинах, позитиви та негативи євроатлантичної інтеграції України.

ПРОГРАМА


      15.00 – 15.10. Відкриття відеоконференції
      Ворона Сергій Павлович – в.о. директора центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Кіровоградської обласної державної адміністрації
      Білорусов Сергій Георгійович – директор центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Херсонської обласної державної адміністрації
      Бойко Володимир Миколайович – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій       15.10 – 15.15. Сучасний стан взаємин «Україна-НАТО».
      Бойко Володимир Миколайович – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, кандидат історичних наук
      15.15 – 15.20. Інформаційно-методична та аналітична підтримка заходів щодо реалізації щорічного плану дій Україна-НАТО.
      Білорусов Сергій Георгійович – директор центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Херсонської обласної державної адміністрації
      15.20 – 15.25. Україна як органічна частина Європи.
      Лепявко Сергій Анатолійович – завідувач кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету ім.Т.Г.Шевченка, доктор історичних наук, професор
      15.25 – 15.30. Національна безпека України в контексті євроатлантичної інтеграції.
      Бутко Сергій Володимирович – представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області
      15.30 – 15.35. Інформування громадськості на Чернігівщині про євроатлантичну інтеграцію України.
      Музика Юрій Володимирович – заступник начальника управління внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації
      15.35 – 15.40. Позитиви та негативи набуття Україною членства в НАТО.
      Ворона Сергій Павлович – в.о. директора центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Кіровоградської обласної державної адміністрації
      15.40. – 15.45. Що отримає Україна завдяки вступу до НАТО.
      Лебідь Марія Василівна – заступник головного редактора Кіровоградської обласної держтелерадіокомпанії

      Обговорення

      Підведення підсумків відеоконференції

Новини за 11 квітня 2009р.

11 квітня 2009 р.

Відеоконференція Кіровограда, Івано-Франківська та Черніговапро Народний Рух України (до 20 річниці створення)


      10 квітня 2009 р. Центри перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування Кіровограда, Івано-Франківська та Чернігова провели відеоконференцію «Народний Рух України за перебудову: історія та сучасність». У заході взяли участь засновники та активісти цього громадського руху, науковці, представники громадськості та ЗМІ, слухачі навчальних закладів.
      З доповідями та міркуваннями про історію та сучасність РУХу, його роль у здобутті незалежності України виступили представники:      Кіровограда: в. о. директора Кіровоградського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Сергій Ворона, голова обласної організації партії «Єдиний Центр» Анатолій Ревенко, голова обласної організації Народного Руху України Леонід Єфременко, кандидат політичних наук, старший викладач кафедри філософії Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка Руслан Стадніченко.
      Івано-Франківська: директор Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Богдан Волошинський, заступник начальника управління культури облдержадміністрації, депутат обласної ради, магістр державного управління Василь Тимків, в.о. голови Івано-Франківської крайової організації Народного Руху України, помічник-консультант народного депутата України, депутат обласної ради, магістр державної служби Ярослав Єфімчук, начальник головного управління праці та соціального захисту облдержадміністрації, депутат обласної ради Іван Шовковий.
      Першим від чернігівських учасників науково-практичного форуму виступив представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, делегат Установчого з’їзду РУХу Сергій Бутко. Він закликав збирати спогади ветеранів боротьби за незалежність України у 1989-1992 рр., документи визвольної діяльності НРУ. Підкреслив, що саме у січні 1990 р. під час «ковбасної революції» у Чернігові РУХ наочно довів, що виникла потужна політична сила, з якою компартій на влада вже мала рахуватися і юридично й фактично.
      Масовий громадський рух в кожному регіоні мав свої особливості про які не варто мовчати – наголосив заступник голови Чернігівської обласної організації Української Народної партії Сергій Соломаха. На Чернігівщині у 1988-1990 рр. найбільш чисельним був рух саме технічної інтелігенції і робітників за демократизацію через обрання «СТК». Так працівники найбільшого «закритого» підприємства області В/О «Чернігівський радіоприладний завод» були головною силою «ковбасної революції», саме за їх підтримки рухівців обрали до Чернігівської міської ради, де вони створили демократичну групу «Чернігів», яка відіграла ключову роль у становленні самоврядування на Чернігівщині. Один із засновників Чернігівської крайової організації підкреслив, що саме під впливом активістів руху та «Просвіти» фактично спочатку ліберально-демократичний рух перетворився на національно-демократичний, який підготував жителів області до референдуму 1 грудня 1991р.
      Інший засновник РУХу на Чернігівщині голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів, політв’язень Михайло Данилюк показав внесок шестидесятників у створенні та діяльності Руху на Чернігівщині. Зокрема, він високо оцінив діяльність нашого земляка Левка Лук’яненка щодо розбудови національно-демократичного руху в області.
      Тему уроків національно-визвольної боротьби 1989-1992 рр. для сучасного українського державотворення порушив народний депутат України IV скликання, депутат Чернігівської міської ради, голова Чернігівської обласної організації Української Народної партії Володимир Ступак. Він привернув увагу до знакового факту – українська ідея у 1991 р. сконсолідувала українське суспільство і перемогла. У сучасних умовах необхідно також знайти те, що нас всіх об’єднує для блага українського народу та його держави.
      У конференції від Чернігова також взяли участь заступник голова Чернігівської обласної організації УНП, голова обласної організації Української народної молоді, магістр державного управління Андрій Глухенький та начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації, активіст «Просвіти» та член демократичної депутатської групи «Чернігів» Чернігівської міської ради у 1990-1994 рр. Віктор Молочко.
       «Успішність діяльності будь-якої політичної сили вимірюється справами та тим впливом, якій вона здійснила на суспільство. Набуття Україною незалежності, використання програмних засад РУХу практично всіма сучасними політичними партіями – саме за такими критеріями РУХ є переможцем», – наголосив під час підбиття підсумків форуму від Чернігова директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко. До речі, і він як студент Київського університету ім. Тараса Шевченка зробив свій внесок у перемогу українських національно-демократичних змагань…

      Час оприлюднення з 11 квітня 2009 року
      конт. тел.: (8-0462) 676 052