Новини за 14 травня 2009р.

14 травня 2009 р.

Про НАТО у Борзні

      Депутати місцевих рад, державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування, вчителі, військові Борзнянського району взяли участь семінарі-тренінгу «Національна безпека України і НАТО». Проходив він на базі райдержадміністрації та районної ради.
      Учасники, насамперед ознайомилися з основними засадами функціонування Альянсу як міжнародної організації колективної безпеки і оборони, спробували дати власні відповіді на запитання про ймовірні позитивні та негативні наслідки вступу України до Організації Північно-Атлантичного договору. Як з’ясувалося, найбільшу тривогу викликає можливість погіршення відноси з Росією та відтоку наших найкращих військових фахівців. А серед позитивів на перше місце висувалися вагомі передумови для вступу нашої країни в інші західні політичні та економічні структури, насамперед, – Європейський Союз, а також покращення міжнародного іміджу України та боєздатності її Збройних сил.
      Надалі розглядалися взаємини Україна – НАТО. Зокрема, учасники семінару ознайомилися з положеннями Плану дій щодо членства в НАТО, зробивши при цьому висновок – йдеться про програму реформ в країні, що має наблизити її параметрів, що застосовуються у наших партнерів в сенсі дотримання прав людини, ефективної державного управління та напрямі його реформування, гарантій сталого розвитку. Втім висловлювалися й інші думки щодо можливості втягування України у небезпечну міжнародну гру.
      Відкриттям для слухачі став рівень взаємин ЄС – НАТО, насамперед – фактична відсутність європейської системи безпеки та нинішня ключова роль Альянсу у планах щодо її створення, а також, незважаючи на суперечки, масштаби співпраці з Росією.      Тож підсумовуючи семінар його організатори наголошували – до всього почутого варто ставитися критично, головне – на основі знань зрозуміти в чому полягає національний інтерес України та діяти відповідно до нього.

      Час оприлюднення з 14 травня 2009 року
      Виконавець: Бойко В.М.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052