Новини за 24 червня 2009р.

24 червня 2009 р.

      24 червня п.р., в Центрі підвищення кваліфікації кадрів пройшла відеоконференція «90-а річниця створення комсомолу України: історія і сучасність» (до 90-ї річниці створення комсомолу) Учасниками відеомосту стали представники органів державної влади та місцевого самоврядування, історики, науковці з Чернігівської, Херсонської, та Кіровоградської області.
      Конференція складалася з чотирьох кіл виступів, під час яких учасники з областей мали змогу розказати про своє бачення такого явища, як комсомол і виявилось, що у кожного був свій погляд на досвід цієї організації, можливість його використання в умовах незалежної України.
      Директор Чернігівського Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко сказав: «Говорячи про комсомол та застосування його досвіду в умовах України варто пам’ятати: це була організація монополістична, державна по суті та ідеологічно заангажована, що відповідала своєму часу». Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко наголосив: «Комуністичний союз молоді – це інституція, невід’ємний структурний підрозділ тоталітарної держави, він тотожний молодіжним організаціям тоталітарних Німеччини, Італії і в умовах демократичної, плюралістичної держави КСМ працювати не може». Інший виступаючий від Чернігова – помічник-консультант народного депутата України, заступник голови Чернігівської обласної організації Української Народної партії Сергій Соломаха висловив думку, що зараз біля влади саме комсомольці, вони будували державу, і тепер виявилось, що держава не така як треба. Редактор всеукраїнської газети «Сіверщина», голова Чернігівської обласної організації «Просвіта» Василь Чепурний у своєму виступі підкреслив, що КСМ виявився недієздатним в нових демократичних умовах, а це говорить про те, що він був частиною тоталітарної держави і люди, які захищають комсомол – захищають свою молодість, що є цілком природно.
      В Херсоні досвіду комсомолу не соромляться, хоча підкреслюють: «Державні службовці повинні розуміти, що служать не собі, а народу та державі. Молодь в Україні має бути не інструментом, як у комсомолі, а локомотивом».
      Представники Кіровоградської області підкреслили, що комсомол – це солідна управлінська школа, найбільш ефективна система підготовки кадрів, звідти вийшли всі нинішні керівники. Яків Бондар – заступник голови Кіровоградської обласної ради наголосив на необхідності використання позитивного досвіду комсомолу, а Тетяна Дмитренко – в.о. заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації – керівника апарату, кандидат історичних наук справедливо зазначила: «Всі ми вихідці із комсомолу і це варто враховувати».

      Час оприлюднення з 24 червня 2009 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462) 675 021