Новини за 25 червня 2009р.

26 червня 2009 р.

      Сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів завершилось навчання керівників структурних підрозділів персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж підвідомчих управлінь Пенсійного фонду України в районах, містах та районах м. Чернігова яке тривало чотири дні.
      Протягом навчання пройшли ряд конверсаторіумів, під час яких обговорювались питання призначення та виплати пенсій в органах ПФУ, розвитку системи персоніфікованого обліку в сучасних умовах. Окрім цього великим блоком йшли теми, що стосуються державної служби та державного управління. У формі практичних занять слухачі опановували такі теми: писемне та усне ділове українське мовлення, імідж державного службовця, технологія прийняття управлінських рішень.
      Тематичний короткотерміновий семінар «Організація роботи структурних підрозділів персоніфікованого обліку інформаційних систем в умовах Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» завершився врученням свідоцтв про підвищення кваліфікації.

      Час оприлюднення з 26 червня 2009 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462) 675 021

Новини за 24 червня 2009р.

24 червня 2009 р.

      24 червня п.р., в Центрі підвищення кваліфікації кадрів пройшла відеоконференція «90-а річниця створення комсомолу України: історія і сучасність» (до 90-ї річниці створення комсомолу) Учасниками відеомосту стали представники органів державної влади та місцевого самоврядування, історики, науковці з Чернігівської, Херсонської, та Кіровоградської області.
      Конференція складалася з чотирьох кіл виступів, під час яких учасники з областей мали змогу розказати про своє бачення такого явища, як комсомол і виявилось, що у кожного був свій погляд на досвід цієї організації, можливість його використання в умовах незалежної України.
      Директор Чернігівського Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко сказав: «Говорячи про комсомол та застосування його досвіду в умовах України варто пам’ятати: це була організація монополістична, державна по суті та ідеологічно заангажована, що відповідала своєму часу». Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко наголосив: «Комуністичний союз молоді – це інституція, невід’ємний структурний підрозділ тоталітарної держави, він тотожний молодіжним організаціям тоталітарних Німеччини, Італії і в умовах демократичної, плюралістичної держави КСМ працювати не може». Інший виступаючий від Чернігова – помічник-консультант народного депутата України, заступник голови Чернігівської обласної організації Української Народної партії Сергій Соломаха висловив думку, що зараз біля влади саме комсомольці, вони будували державу, і тепер виявилось, що держава не така як треба. Редактор всеукраїнської газети «Сіверщина», голова Чернігівської обласної організації «Просвіта» Василь Чепурний у своєму виступі підкреслив, що КСМ виявився недієздатним в нових демократичних умовах, а це говорить про те, що він був частиною тоталітарної держави і люди, які захищають комсомол – захищають свою молодість, що є цілком природно.
      В Херсоні досвіду комсомолу не соромляться, хоча підкреслюють: «Державні службовці повинні розуміти, що служать не собі, а народу та державі. Молодь в Україні має бути не інструментом, як у комсомолі, а локомотивом».
      Представники Кіровоградської області підкреслили, що комсомол – це солідна управлінська школа, найбільш ефективна система підготовки кадрів, звідти вийшли всі нинішні керівники. Яків Бондар – заступник голови Кіровоградської обласної ради наголосив на необхідності використання позитивного досвіду комсомолу, а Тетяна Дмитренко – в.о. заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації – керівника апарату, кандидат історичних наук справедливо зазначила: «Всі ми вихідці із комсомолу і це варто враховувати».

      Час оприлюднення з 24 червня 2009 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462) 675 021

Новини за 23 червня 2009р.

23 червня 2009 р.

ПРЕС-РЕЛІЗ

РУХ відомий та загадковий

      Майже двадцять років тому, 9 липня 1989 р., засновано Чернігівську організацію Народного руху України. Напередодні річниці у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбувся круглий стіл «Боротьба за незалежність України у 1989 – 1992 рр.: Чернігівщина». Серед його учасників – 10 засновників обласної організації РУХу, 5 делегатів Установчого з’їзду НРУ за перебудову (8 – 10 вересня 1989 р.) і 2 члени демократичної депутатської групи «Чернігів» Чернігівської міської ради.
      Розпочав засідання за круглим столом директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко. Він підкреслив – всі присутні зібрались за покликанням, чого так не вистачає нині українському суспільству, тож круглий стіл організовано саме з громадської ініціативи. Від імені Українського інституту національної пам’яті присутніх привітав Сергій Бутко – його представник у Чернігівській області. Він наголосив: «Тут зібрались науковці, переможці-ветерани визвольного руху 1989 – 1991 рр., які ламали тоталітарний режим, витрачаючи своє здоров’я та нерви, представники громадськості та молоді». Сказав слово і Валерій Сарана – тепер директор комунального підприємства «Дирекція будівництва Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», а в ті буремні роки – один із засновників, голова Чернігівської організації РУХу. На його думку: «Рух – це перша і найпотужніша сила, що стала проти тоталітаризму і перемогла, зробила все для того щоб здобути незалежність».
      Ректор Ніжинського державного університету ім. М.В.Гоголя, доктор політичних наук, професор Олександр Бойко зазначив – він зрадів своєму запрошенню на круглий стіл, але водночас збентежений роллю головного доповідача. Знаний в Україні та за її межами дослідник тієї доби підкреслив: «В періоді перебудови 1985 – 1991 рр. криється коріння багатьох проблем сьогодення. Чому відбулась еволюція Руху? Чому потенціал згас? – на ці питання треба шукати відповіді. Тому дуже важливо зараз збирати спогади ветеранів та учасників того руху».
У своїй співдоповіді доцент Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко наголосила, що вона як історик занепокоєна тим, що зараз мало досліджень про цей період, а монографія про Рух загалом в Україні видана лише одна – в Одесі. А такі процеси варто розглядати в контексті пошуку точок дотику, наприклад з країнами Східної Європи. І якщо зібрати провінційні матеріали, документи, то можна було б написати і історію Великого Руху.
      Інший співдоповідач – помічник-консультант народного депутата України, секретар Чернігівського обласного громадського оргкомітету щодо відзначення 20-і річчя створення Народного Руху України за перебудову, заступник голови Чернігівської обласної організації Української Народної партії Сергій Соломаха висловив занепокоєння тим, що нині громадській думці нав’язується приниження значення Руху. Він як один із засновників Чернігівської організації РУХу виділив шість напрямів, з яких розпочалась демократизація на Чернігівщині і першим поставив рух робітників та інженерно-технічних працівників за демократизацію управління виробництвом.
      Редактор всеукраїнської газети «Сіверщина», голова Чернігівської обласної організації «Просвіта» Василь Чепурний у своєму виступі підкреслив, що НРУ виріс на ідеї: людей поєднувала «кров та земля», тобто те, що вони є українцями. Це і було стимулом у боротьбі за незалежну державу.
      Завідувач поліклініки для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Чернігівського обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення, лікар-гематолог вищої категорії, голова обласної асоціації «Зелений світ» Іван Осадців порушив питання екології, здоров’я нації, впливу Чорнобильської катастрофи на генофонд України. Ці ж питання він піднімав в лавах Руху в 1989 – 1991 рр. Він підкреслив: «У Руху є майбутнє. І тепер він набирає оберти НРУ за розбудову громадянського суспільства».
      Викладач Чернігівської музичного училища ім. Левка Ревуцького Лариса Кіровська прийшла в Рух з Товариства української мови ім. Т.Г. Шевченка. Вона поділилась з присутніми спогадами про події 22 – 23 вересня 1990 р., коли комуністична влада у с. Кіпті Козелецького району перешкодила приїзду київського хору «Гомін» в обласний центр на запрошення Руху і «Просвіти». Тоді рухівці у Чернігові підняли тисячі людей з протесаною акцією.
      Віталій Росстальний був ініціатором створення та одним із співголів Чернігівського історико-просвітницького товариства «Меморіал». Висвітленням злочинів комуністичного тоталітаризму почалося розгортання визвольної боротьби. Він поділився спогадами про переслідування його як рухівця з боку КГБ.
      Головний редактор з радіомовлення Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії «Сівер-центр» Олена Кияшко та власний кореспондент газети «Голос України», заслужений журналіст України Сергія Павленко розповіли про те, з чого розпочиналася свобода слова, як вони боролися за об’єктивне висвітлення подій в офіційних ЗМІ.
      Підбиваючи підсумки зустрічі її учасники погодилися – її проведення є необхідною складовою для осмислення та відзначення РУХу як суспільного явища.

Новини за 19 червня 2009р.

19 червня 2009 р.

ПРЕС-АНОНС

«БОРОТЬБА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ У 1989 – 1992 РР.: ЧЕРНІГІВЩИНА»


Під такою назвою 23 червня 2009 р. у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводитиметься круглий стіл, який присвячено до 20-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову. Приводом для обговорення є важлива подія у боротьбі за незалежність України на Чернігівщині – 9 липня 1989 р. – день заснування Чернігівської організації РУХу. Відкриє засідання круглого столу ректор Ніжинського державного університету ім. М.В. Гоголя, доктор політичних наук, професор Олександр Бойко доповіддю про історію боротьби за сучасну Українську державу. На захід запрошені науковці, ветерани національно-визвольної боротьби 1989 – 1992 рр., представники громадськості, працівники закладів гуманітарної сфери.

Час проведення заходу: 23 червня 2009 р. з 11.00 до 13.00
Місце: Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів: м. Чернігів, проспект Миру, 43, (будинок засідань Чернігівської обласної ради), третій поверх, ауд. № 2.

Довідки за телефоном: 676-052 (Наталія Коваленко)

ДОДАТКИ ДЛЯ ЖУРНАЛІСТІВ

Програма круглого столу
Довідка про діяльність окремих учасників круглого столу у національно-визвольній боротьбі 1989 – 1991 рр.

ПРОГРАМА

Місце проведення:

аудиторія № 2 Чернігівського центру перепідготовкита підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, проспект Миру,43

 

Реєстрація учасників: 1045– 1100

 

Тривалість зустрічі:1100 – 1300

 

Доповідь: до 15 хв.

 

Співдоповіді: до 10 хв.

 

Виступи: до 5 хв.

 

Запитання до кожного з промовців таобговорення виступів: до 5 хв.

 

Учасники зустірчі: представники громадськихорганізацій,  викладачі, журналісти.

 

1100 – 1115            Відкриття зустрічі

Бойко Володимир Миколайович – директор Чернігівського центру перепідготовкита підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органівмісцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій,кандидат історичних наук.

Бутко Сергій Володимирович – представникУкраїнського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

СаранаВалерій Юрійович директор комунального підприємства«Дирекція будівництва Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут».

 

1115 – 1150    Доповідьта співдоповіді:

БойкоОлександр Дмитрович – ректорНіжинського державного університету ім. М.В.Гоголя, доктор політичних наук,професор.

ДемченкоТамара Павлівна – доцентЧернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, кандидатісторичних наук.

СоломахаСергій Васильович –помічник-консультант народного депутата України, секретар Чернігівськогообласного громадського оргкомітету щодо відзначення 20-і річчя створенняНародного Руху України за перебудову, заступник голови Чернігівської обласноїорганізації Української Народної партії.

 

1150 – 1220    Виступи:

ЧепурнийВасиль Федорович – редакторвсеукраїнської газети «Сіверщина», головаЧернігівської обласної організації «Просвіта»

Лабазов Віктор Станіславович – редактор газети «Світанок над Удаєм»,депутат Чернігівської обласної ради, голова Чернігівської обласної організації«Народний Рух України»

Осадців Іван Васильович – завідувач поліклініки для постраждалихвнаслідок Чорнобильської катастрофи Чернігівського обласного центрурадіаційного захисту та оздоровлення населення, лікар-гематолог вищоїкатегорії, голова обласної організації «Зелений світ».

Куровська Лариса Дмитрівна – викладач Чернігівської музичної школиім. Левка Ревуцького

Росстальний Віталій Миколайович – пенсіонер

КияшкоОлена Олексіївна – головнийредактор по радіомовленню Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії«Сівер-центр», член спілки журналістів

ПавленкоСергій Олегович – заслуженийжурналіст України, власний кореспондент газети «Голос України»

 

1220 – 1255    Питаннята обговорення

 

1255 – 1300    Підбиттяпідсумків