Новини за 15 вересня 2009р.

15 вересня 2009 р.

       15 вересня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів відбулася презентація збірника документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989 – 1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного Руху України за перебудову».
       В ході презентації відбулася урочиста передача українського прапору учасника культурологічного походу «Дзвін-90» вченого секретаря Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергія Чернякова директору Чернігівського обласного історичного музею Сергію Лаєвському.
       У підготовці презентованого видання взяли участь Український інститут національної пам’яті, Чернігівська облдержадміністрація та Чернігівський громадський оргкомітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 20-ї річниці утворення громадсько-політичної організації Народного Руху України за перебудову.
       Упорядники книги: представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій БУТКО і секретар Чернігівського громадського оргкомітету з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 20-ї річниці утворення громадсько-політичної організації НРУ за перебудову, заступник голови обласної організації Української народної партії Сергій СОЛОМАХА; доцент Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Тамара ДЕМЧЕНКО є її відповідальним редактором.
       Збірник відкривають вступне слово голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира ХОМЕНКА і Героя України, першого Голови Народного Руху за перебудову Івана ДРАЧА. Він складається з наукової передмови Т. П. Демченко, п’яти розділів та іменного покажчика.
       У першому розділі «Документи» представлено 65 документів, які висвітлюють історію створення та боротьби Чернігівської крайової організації НРУ в 1989–1992 рр. проти тоталітарного режиму і за незалежність України. Вони зібрані з фондів Державного архіву Чернігівської області, архіву Чернігівської міської ради, архіву Чернігівської обласної організації Української народної партії та особистих архівів учасників тих подій або їх родин.
       У другому розділі «Фотодокументи» упорядники вмістили 26 фотокарток, які дають можливість наочно познайомитися з етапами боротьби 1989–1992 рр. та відзначенням на Чернігівщині 20-річчя РУХу у липні 2009 р. Особливу цінність мають фото делегатів Установчого з’їзду НРУ 8–10 вересня 1989 р. від Чернігівщини, «ковбасної революції» у Чернігові у січні 1990 р., започаткування відзначення пам’яті про Гетьманську столицю – Батурин 24 липня 1990 р., встановлення першого пам’ятного знаку Івану Мазепі на Гончарівці у Батурині у липні 1991 р. тощо.
       У третьому розділі «Спогади» представлено 27 спогадів учасників і свідків подій 1989–1992 рр. Більшість з них підготовлено авторами на прохання упорядників у першій половині 2009 р. Інші передруковані з попередніх публікацій.
       У четвертому розділі «Дослідження та публіцистика» вміщено 8 наукових і публіцистичних статей, які висвітлюють період боротьби проти тоталітарного режиму і за незалежність України. В останньому розділі вперше здійснено спробу скласти список активних учасників подій того періоду під назвою «Із списку активних учасників боротьби з тоталітарним режимом і за незалежність України на Чернігівщині 1989–1992 роках». Упорядник Сергій СОЛОМАХА зібрав інформацію про діяльність у 1989–1992 рр. на 73 особи, але справедливо підкреслив у примітці, що він є далеко неповний.
       Іменний покажчик вміщує більше 770 прізвищ, які згадуються у книзі.
       11 вересня 2009 р. у Національній академії державного управління при Президентові України (Київ) під час міжнародної наукової конференції «Рух у відродженні української державності та зламі комуністичної системи» Сергій СОЛОМАХА виступив з доповіддю «Основні рушійні сили української національно-демократичної революції 1989–1992 років у регіональному вимірі: Чернігівщина». Отже, його наукова розвідка, вміщена у збірник, пройшла наукову апробацію у колі авторитетних дослідників.
       Сергій БУТКО передав примірники збірнику документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989–1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного Руху України за перебудову» першому голові РУХу, Герою України Івану ДРАЧУ, учасникам наукового форуму з областей України, США, Канади, Молдови і Литви. Книгу передано також для бібліотеки Конгресу США. Він спільно з Сергієм СОЛОМАХОЮ провів презентацію чернігівського збірника на секції конференції «Рух у формуванні національної ідеології та українського державотворення».
       Видана книга – перша системна спроба документального висвітлення діяльності РУХу на Чернігівщині у період боротьби за незалежність України у 1989–1992 рр. Вона призначена для науковців, краєзнавців, студентів й учнів, усіх, кого цікавить героїчна історія народження сучасної держави Україна.

***


       Сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації відбулася методична нарада присвячена вимогам до розробки методичного забезпечення проведення тренінгів в рамках пілотного проекту «Розробка та запровадження навчальних курсів відповідно до визначених політикою Східного партнерства пріоритетів: публічна адміністрація України у спільному європейському просторі». В нараді взяли участь викладачі, які задіяні в розробці шести тренінгових курсів, що заплановані проектом. В рамках проекту має бути створено інтерактивні курси різної тематики: боротьба з корупцією, розробка та управління проектами, енергозбереження, транскордонне співробітництво та інші.

       Час оприлюднення з 15 вересня 2009 року
       конт. тел.: (8-0462) 676 052