Новини за 29 вересня 2009р.

29 вересня 2009 р.

       Сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів відбулося останнє заняття постійно діючого тематичного семінару „Українське ділове мовлення”. Вже втретє збираються в Центрі державні службовці місцевих органів влади та посадові особи місцевого самоврядування щоб дізнатися про правила та вимоги до оформлення ділових документів, про особливості застосування офіційно-ділового стилю, з яким посадовці мають справу щодня. Третє заняття було присвячене психологічній природі спілкування, специфікації людської комунікації. Також слухачі дізналися про правила ведення документації щодо особового складу та обговорили вимоги до ведення документів з господарсько-договірної діяльності.
       По завершенні занять слухачі отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Виконавець:Фесенко М.В.
Час оприлюднення з29 вересня 2009 року
конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

      29 вересня у смт. Десна Програма НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців та Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відкрили навчальний курс «Менеджер з рекламно-видавничої діяльності»» для військовослужбовців, що звільняються або плануються на звільнення зі Збройних сил України у зв’язку з їх реформуванням. У відкритті курсів взяв участь менеджер «Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців» Крістофер Штаудт. Він розказав слухачам про мету та джерела фінансування програми для військових, відповів на питання, що цікавили присутніх.
      Володимир Бойко, директор Центру підвищення кваліфікації кадрів, повідомив, що в смт. Десна таке навчання проводиться вдруге. Слухачі впродовж майже двох місяців опановуватимуть програму курсу, зміст якого спрямований на вивчення програм комп’ютерної верстки, графіки, дизайну.
«Військовим дуже важливо отримати знання, які стосуються не лише військової сфери, це спрощує їх адаптацію до цивільного життя», – зазначив заступник обласного військового комісара підполковник Олександр Лапа.
      «Я думаю ви використаєте свій шанс здобути знання. Бажаю вам успіхів у цьому навчанні», – підсумував Сергій Болдирев, спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи обласної державної адміністрації.
      Програма навчання є частиною співробітництва між Україною та НАТО у сфері перепідготовки та адаптації до цивільного життя військовослужбовців. Курс триватиме два місяці і фінансуватиметься НАТО.

Виконавець:Коваленко Н.В.
конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 23 вересня 2009р.

23 вересня 2009 р.

       Нещодавно вийшла друком книга «Європейський простір та Україна», створена на основі матеріалів одноіменної відеоконференції, що проходила в Центрі підвищення кваліфікації 24 березня 2009 року. До видання включені статті науковців з Польщі, Росії, України та працівників органів влади Чернігівської області, присвячені європеїзації та євроінтеграції України, формуванню європейської ідентичності в Україні, сучасному стану польсько-українських відносин.
       Збірка призначена для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, істориків, викладачів, студентів і всіх, хто цікавиться питаннями місця України у європейському просторі.
       Книга була презентована широкому загалу під час круглого столу «Молодіжна політика в країнах Європейського Союзу», що відбувся в Центрі 18 вересня.

       Час оприлюднення з23 вересня 2009 року
       Виконавець:Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 22 вересня 2009р.

22 вересня 2009 р.

Розпочала другу сесію група начальників загальних відділів райдержадміністрацій

      Сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів за напрямом «Державне управління» розпочала другу сесію група начальників загальних відділів райдержадміністрацій. Розпочалися заняття з конверсаторіуму «Основні завдання та організація роботи з документами в органах виконавчої влади», який провів начальник загального відділу облдержадміністрації Андрій Сокулінський.
      Навчання триватиме три дні, протягом яких слухачі зможуть дізнатися, як регулювати соціально-трудові відносини за допомогою колективних договорів, про організацію роботи зі зверненнями громадян, про шляхи забезпечення якості та ефективності управлінських рішень. В рамках навчання заплановано також провести ряд конверсаторіумів, присвячених складанню та оформленню номенклатури справ, питанням технології полеміки та роботі з пошуковими системами в Інтернеті.
      В середу для начальників відділів відбудеться демонстрація та обговорення фільму «Між двома жорнами» на вшанування пам’яті загиблих під час Другої світової війни. Завершиться навчання даної групи комп’ютерним тестуванням, за результатами якого слухачі отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

      Час оприлюднення з 22 вересня 2009 року
      Виконавець:Фесенко М.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 18 вересня 2009р.

18 вересня 2009 р.

Молодіжна політика в Європейському Союзі – це надання можливостей,

      надання можливостей реалізації саме власних ініціатив, не нав’язаних зверху, а цікавих безпосередньо молоді, – до такого висновку прийшли учасники круглого столу «Молодіжна політика в країнах Європейського Союзу». Зазначений захід відбувся 18 вересня 2009 року в приміщенні Чернігівської обласної ради.
       «Круглий стіл» було організовано Сіверським інститутом регіональних досліджень спільно з Центром європейської інформації у м. Чернігів (Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
      В режимі відеозв’язку відбулася розмова й з експертом з молодіжної політики в країнах ЄС – представником Польщі.
      Молодь отримала змогу не лише ознайомитися з напрямами реалізації політики щодо дітей та молоді в країнах Європейського Союзу, але й проаналізувати українські реалії.
      Зокрема, Томаш Братек, директор програми Mloziez w Dzialaniu (Польща) окреслив основні засади реалізації політики щодо молоді в країнах ЄС, зазначивши, що підтримка Європейського Союзу є основною для польської молоді. Оскільки в Польщі навіть не існує загальнодержавного відомства у зазначеній сфері. Всі молодіжні програми Європейського Союзу реалізуються на рівні децентралізації.
      Заступник начальника управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, доктор історичних наук Дмитро Никоненко поділився своїми враженнями щодо реалізації молодіжної політики в Німеччині. Як виявилося, німецька система – одна з найдорожчих та водночас найкращих систем молодіжної політики в Європі.
       «Існує безліч різноманітних можливостей і для української молоді в Європейському Союзі, таких як освітні обміни, гранти для громадських організацій. Але наша молодь ще недостатньо активна. Цю ситуацію потрібно виправляти» – такий висновок зробили учасники «круглого столу».

       Час оприлюднення з 18 вересня 2009 року
       Виконавець: Чабак Л.А.
       конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 16 вересня 2009р.

16 вересня 2009 р.

       «Ви зібралися на це навчання, щоб мати можливість детально розглянути проблеми соціально-економічного розвитку територій, обговорити умови роботи, обмінятися думками та досвідом», – звернулася до аудиторії заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, відкриваючи семінар «Державна регіональна політика. Формування програм соціально-економічного розвитку територій». Дводенний семінар розпочався сьогодні в центрі підвищення кваліфікації кадрів і призначений він для заступників голів райдержадміністрацій з фінансово-економічних питань, міських голів Чернігова, Ніжина, Прилук, голів Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, начальників управлінь економіки райдержадміністрацій.
       В перший день навчання перед слухачами виступив начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк, він разом з заступником начальника головного управління економіки облдержадміністрації Олександрою Хомик та начальником відділу аналізу та прогнозування економічного розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Андріанною Баженовою провів конверсаторіум «Стан виконання Програми економічного і соціального розвитку області на 2009 рік та прогноз розвитку регіону у 2010 році. Організація робіт по розробленню проекту Програми соціально-економічного розвитку області».
       Семінар передбачає конверсаторіуми, круглі столи та тематичні зустрічі з питань особливостей та перспектив розвитку підприємництва області, основних напрямків інвестиційної діяльності на 2010 рік, положень проекту Конституції України, запропонованого Президентом України та інших.
       Сьогодні завершили триденне навчання за програмою семінару «Розробка та управління проектами» голови сільських рад. Протягом семінару перед слухачами даної групи виступали представники головного управління економіки облдержадміністрації, тренер Ради Європи Світлана Тимченко провела для голів практикум з розробки проектів, а в останній день навчання представники міжнародного фонду «Відродження» провели презентацію Фонду та тренінг зі слухачами з написання проектів та подальшому по них звітуванню.

       Час оприлюднення з 16 вересня 2009 року
       Виконавець:Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 15 вересня 2009р.

15 вересня 2009 р.

       15 вересня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів відбулася презентація збірника документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989 – 1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного Руху України за перебудову».
       В ході презентації відбулася урочиста передача українського прапору учасника культурологічного походу «Дзвін-90» вченого секретаря Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергія Чернякова директору Чернігівського обласного історичного музею Сергію Лаєвському.
       У підготовці презентованого видання взяли участь Український інститут національної пам’яті, Чернігівська облдержадміністрація та Чернігівський громадський оргкомітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 20-ї річниці утворення громадсько-політичної організації Народного Руху України за перебудову.
       Упорядники книги: представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій БУТКО і секретар Чернігівського громадського оргкомітету з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 20-ї річниці утворення громадсько-політичної організації НРУ за перебудову, заступник голови обласної організації Української народної партії Сергій СОЛОМАХА; доцент Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Тамара ДЕМЧЕНКО є її відповідальним редактором.
       Збірник відкривають вступне слово голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира ХОМЕНКА і Героя України, першого Голови Народного Руху за перебудову Івана ДРАЧА. Він складається з наукової передмови Т. П. Демченко, п’яти розділів та іменного покажчика.
       У першому розділі «Документи» представлено 65 документів, які висвітлюють історію створення та боротьби Чернігівської крайової організації НРУ в 1989–1992 рр. проти тоталітарного режиму і за незалежність України. Вони зібрані з фондів Державного архіву Чернігівської області, архіву Чернігівської міської ради, архіву Чернігівської обласної організації Української народної партії та особистих архівів учасників тих подій або їх родин.
       У другому розділі «Фотодокументи» упорядники вмістили 26 фотокарток, які дають можливість наочно познайомитися з етапами боротьби 1989–1992 рр. та відзначенням на Чернігівщині 20-річчя РУХу у липні 2009 р. Особливу цінність мають фото делегатів Установчого з’їзду НРУ 8–10 вересня 1989 р. від Чернігівщини, «ковбасної революції» у Чернігові у січні 1990 р., започаткування відзначення пам’яті про Гетьманську столицю – Батурин 24 липня 1990 р., встановлення першого пам’ятного знаку Івану Мазепі на Гончарівці у Батурині у липні 1991 р. тощо.
       У третьому розділі «Спогади» представлено 27 спогадів учасників і свідків подій 1989–1992 рр. Більшість з них підготовлено авторами на прохання упорядників у першій половині 2009 р. Інші передруковані з попередніх публікацій.
       У четвертому розділі «Дослідження та публіцистика» вміщено 8 наукових і публіцистичних статей, які висвітлюють період боротьби проти тоталітарного режиму і за незалежність України. В останньому розділі вперше здійснено спробу скласти список активних учасників подій того періоду під назвою «Із списку активних учасників боротьби з тоталітарним режимом і за незалежність України на Чернігівщині 1989–1992 роках». Упорядник Сергій СОЛОМАХА зібрав інформацію про діяльність у 1989–1992 рр. на 73 особи, але справедливо підкреслив у примітці, що він є далеко неповний.
       Іменний покажчик вміщує більше 770 прізвищ, які згадуються у книзі.
       11 вересня 2009 р. у Національній академії державного управління при Президентові України (Київ) під час міжнародної наукової конференції «Рух у відродженні української державності та зламі комуністичної системи» Сергій СОЛОМАХА виступив з доповіддю «Основні рушійні сили української національно-демократичної революції 1989–1992 років у регіональному вимірі: Чернігівщина». Отже, його наукова розвідка, вміщена у збірник, пройшла наукову апробацію у колі авторитетних дослідників.
       Сергій БУТКО передав примірники збірнику документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989–1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного Руху України за перебудову» першому голові РУХу, Герою України Івану ДРАЧУ, учасникам наукового форуму з областей України, США, Канади, Молдови і Литви. Книгу передано також для бібліотеки Конгресу США. Він спільно з Сергієм СОЛОМАХОЮ провів презентацію чернігівського збірника на секції конференції «Рух у формуванні національної ідеології та українського державотворення».
       Видана книга – перша системна спроба документального висвітлення діяльності РУХу на Чернігівщині у період боротьби за незалежність України у 1989–1992 рр. Вона призначена для науковців, краєзнавців, студентів й учнів, усіх, кого цікавить героїчна історія народження сучасної держави Україна.

***


       Сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації відбулася методична нарада присвячена вимогам до розробки методичного забезпечення проведення тренінгів в рамках пілотного проекту «Розробка та запровадження навчальних курсів відповідно до визначених політикою Східного партнерства пріоритетів: публічна адміністрація України у спільному європейському просторі». В нараді взяли участь викладачі, які задіяні в розробці шести тренінгових курсів, що заплановані проектом. В рамках проекту має бути створено інтерактивні курси різної тематики: боротьба з корупцією, розробка та управління проектами, енергозбереження, транскордонне співробітництво та інші.

       Час оприлюднення з 15 вересня 2009 року
       конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 14 вересня 2009р.

14 вересня 2009 р.

       14 вересня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочали навчання голови сільських рад. Для них буде проведено триденний тематичний семінар «Розробка та управління проектами».
       На актуальності та необхідності висвітлення даної теми наголосив під час відкриття занять директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко. Він розказав про мету та цілі семінару, також Володимир Миколайович проведе для слухачів конверсаторіум присвячений Європейській політиці сусідства та Cхідному партнерству.
       Семінар передбачає різні форми роботи слухачів: конверсаторіуми та лекції допоможуть опанувати теоретичний бік розробки проектів, а практично потренуватися в їх написанні голови зможуть під час тренінгу та практичних занять.

       Час оприлюднення з 14 вересня 2009 року
       Виконавець:Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

ПРЕС-АНОНС


15 вересня 2009 р. у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводитиметься круглий стіл «Роль Народного Руху України за перебудову в здобутті незалежності України».
Під час заходу планується презентація збірника документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989 – 1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного Руху України за перебудову» і урочиста передача українського прапору учасника культурологічного походу «Дзвін-90» Сергія Чернякова до фондів Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського.
Організатори заходу: Український інститут національної пам’яті, Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів і Чернігівський обласний громадський оргкомітет щодо відзначення 20-і річчя створення Народного Руху України за перебудову.

Місце проведення: аудиторія № 2 у Будинку засідань Чернігівської обласної ради (м.Чернігів, проспект Миру, 43, третій поверх).
Початок заходу: 15 вересня 2009 р. з 15.00.

Новини за 10 вересня 2009р.

10 вересня 2009 р.

      

Семінар для посадовців Талалаївщини


       Новий навчальний рік Центр підвищення кваліфікації кадрів розпочав з проведення виїзного семінару-тренінгу «Правове регулювання земельних відносин». Семінар відбувся 9 вересня і був призначений для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади, інших категорій слухачів Талалаївщини.
       Відкривали навчання перший заступник голови Талалаївської районної державної адміністрації, начальник управління агропромислового розвитку Микола Співак та голова Талалаївської районної ради Олег Василенко. Вони наголосили на важливості та актуальності теми семінару та висловили сподівання, що після навчання посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання земельних питань.
       Проводив тренінг начальник відділу державної земельної експертизи головного управління Держкомзему у Чернігівській області Ігор Пузан. Суміщаючи лекційні та інтерактивні форми роботи він розповів слухачам про механізми відведення земельних ділянок та про реалізацію права власності на землю. Виконуючи практичні вправи посадовці дізналися про особливості та тонкощі продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення.
       Наступний семінар з даної теми Центр проведе в жовтні для посадових осіб та державних службовців Борзнянського району.

       Час оприлюднення з 10 вересня 2009 року
       Виконавець:Фесенко М.В.
       конт. тел.: (8-0462) 676 052