Новини за 30 листопада 2009р.

30 листопада 2009 р.

      Голови територіальних громад Новгород-Сіверщини ознайомилися з основними напрямами роботи Організації Вашингтонського договору, а також механізмами ї співробітництва з Україною, Європейським Союзом, Росією під час семінару «Національна безпека України і НАТО».
      Це перший із серії семінарів з євроатлантичної тематики, організований Чернігівським центром підвищення кваліфікації в рамках Державної цільової програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України на 2008 – 2011 роки, затвердженої постановою Кабінету міністрів України від 05.11.08 № 974.
      Слухачі дискутували щодо позитивних та негативних сторін євроатлантичної інтеграції, ознайомлювались з Планом дій щодо членства України в НАТО та Річною національною програмою на 2009 рік з підготовки України до набуття членства в НАТО, затвердженою Указом Президента України у серпні цього року.
      Як з’ясувалося, текст цих документів для переважної більшості слухачів був досі незнайомий. Тож посадовці, проаналізувавши зазначену ситуацію, зазначили: «як би ти не ставився до НАТО та євроатлантичного курсу України, знати такі документи ти повинен».
      Підсумком семінару стало тестування його учасників, яке засвідчило необхідність продовження такого роду роботи.

      Час оприлюднення з 30 листопада 2009 року
      Виконавець:Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 27 листопада 2009р.

27 листопада 2009 р.

       27 листопада 2009 р. завершилось навчання групи військовослужбовців у смт. Десна за курсом «Менеджер рекламно-видавничої діяльності».
      «Отримані знання, я думаю, нададуть можливість Вам знайти своє місце в сучасних кризисних умовах. Ця програма допомогла не одному десятку військовослужбовців влаштуватись у цивільному житті», – зазначив менеджер програми «НАТО-Україна» з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт під час підбиття підсумків цього навчання.
      В підбитті підсумків навчання взяли участь директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, начальник відділу планування Навчального Центру Володимир Бояк, заступник начальника 156-го територіального центру комплектування військовослужбовців за контрактом Вадим Потапов, спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Болдирев. Присутні наголосили на важливості такого роду навчань, щоб кожний слухач, який закінчив курси використав набутий досвід у повсякденному житті.       «Ми висловлюємо вдячність організаторам цього навчання, тому що офіцери отримали сучасні знання з комп’ютерних програм – такі необхідні в сучасних умовах», — підкрекреслив Володимир Бояк.
      По завершенню навчання слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка з курсу «Менеджер рекламно-видавничої діяльності» та сертифікати НАТО.

      Час оприлюднення: 27 листопада 2009 року
      Виконавець: Карпенко Н.В.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 25 листопада 2009р.

25 листопада 2009 р.

       Питання реформування дозвільної системи у сфері господарської діяльності, порядку видачі дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту земельної ділянки) було розглянуто на відкритті короткотермінового тематичного семінару під назвою «Порядок взаємодії адміністраторів з суб’єктами господарювання та територіальними дозвільними органами», який відбувся 25.листопада 2009 року в Центрі підвищення кваліфікації.
       На відкритті семінару із вступним словом виступив заступник голови Держкомпідприємництва у Чернігівській області Валерій Білоокий. Від імені Центру перед слухачами виступила заступник директора Центру Тамара Куприяненко.
       Протягом навчання слухачі матимуть змогу ознайомитися з питаннями тем: роль електронно-цифрового підпису в роботі реєстру документів дозвільного характеру, реалізація постанови КМУ № 844 від 05.08.09 щодо безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, процедура отримання дозволів на будівництво та на початок будівельних робіт, роз’яснення вимог щодо організації видачі документів дозвільного характеру.

      Час оприлюднення: 25 листопада 2009 року
      Виконавець: Сірик А.С.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 24 листопада 2009р.

24 листопада 2009 р.

       Навіть тепер в Україні є люди, які відмовляються визнавати голодомор 1932 – 1933 р.: у когось родичі брали участь в організації нищення українського народу, в деяких селах просто не залишилося, кому пам’ятати – бо всі померли, для когось проблеми сьогодення перекреслили минуле. Різні причини. Про них, а також про відповідальність нащадків про пам’ять жертв голодомору йшла мова на відеоконференції 24 листопада 2009 року на тему «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років в Україні – підсумок досліджень Голодомору (До 76-х роковин Голодомору в Україні)» за участю Чернігівського, Херсонського і Миколаївського центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Науковці, краєзнавці та представники органів влади обговорили підсумки, проблеми та перспективи дослідження Голодомору в контексті видання Національної книги пам’яті.
       Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко підкреслив, що Національна книга пам’яті є на сьогоднішній день найбільш вагомим результатом дослідження та вшанування пам’яті жертв цього голодовбивства. Зібрані у 19-ті томах документи, свідчення, підсумки наукового аналізу дають неспростовні докази зумисності та злочинної його суті як геноциду українського народу. Сергій Бутко також зауважив, що зроблено багато, але ще більше необхідно зробити: продовжити збирання свідчень очевидців Голодомору – їх щодня стає все менше і менше – шукати й вивчати нові документи, а головне – осмислити весь накопичений матеріал.
       Член Асоціації дослідження голодоморів в Україні, доцент Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко наголосила про необхідність поглиблення досліджень у міжрегіональному вимірі для повного з’ясування картини трагедії. Майже зовсім не досліджена тема примусових переселень на початку 30-х років в Україні. У перспективі це допоможе уточнити кількість загиблих і поглибити знання про політику комуністичного тоталітаризму. Дослідниця також звернула увагу на необхідність поглибленого аналізу мартирологів (книг реєстрації померлих), особливо, формулювань причин смертей. На відміну від Чернігівщини, де мартирологи в принципі, збереглися, на Миколаївщині та Херсонщині такі джерела інформації майже відсутні. Дослідника з Херсону під час збору споминів господарі деяких хат просто вигнали… Тобто проблема сприйняття трагедії самими громадянами України залишається чинною, отже робота мусить продовжуватися як з боку держави, так і громадськості.
       Учасники відеоконференції з Херсона та Миколаїва висунули ідею щодо проведення наукових конференцій за участю представників суміжних областей України для стимулювання подальшого дослідження цієї величезної теми. Голова правління Херсонського обласного осередку Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих Петро Славич з обуренням засудив ті публікації, які у знущальному тоні намагаються заперечити правду про Голодомор.
       Під час підведення підсумків відеоконференції директор чернігівського Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко підкреслив, що сила української громадськості не дасть можливості будь-кому у майбутньому згорнути або «забути» політику дослідження та вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років в Україні.

***

       24 листопада 2009 року в Центрі підвищення кваліфікації відбулося відкриття семінару для спеціалістів відділів адміністрування державного реєстру виборців райдержадміністрацій, виконавчих комітетів Прилуцької, Ніжинської міських, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад за напрямом «Державне управління».
       У відкритті навчання взяли участь начальник управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області Микола Стрілець. Від імені Центру перед слухачами виступив директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.
       Протягом двох днів навчання слухачі дізнаються про державне управління у спільному європейському просторі, про порядок звернень громадян до відділів ведення Державного реєстру виборців, про історію та всесвітній досвід боротьби з корупцією в органах державної влади, про основні завдання та пріоритети , напрями реформування державної служби.
       По закінченню навчання буде проведено перевірку знань слухачів шляхом комп’ютерного тестування.

      Час оприлюднення: 24 листопада 2009 року
      Виконавець: Сірик А.С.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 23 листопада 2009р.

24 листопада 2009 р.

       Питання щодо Євроатлантичного Союзу як міжнародної організації колективної безпеки та оборони, відносин між НАТО, Україною, Росією та Євросоюзом було розглянуто у виступі Володимира Бойка – директора Центру під час проведення тренінгу «Національна безпека України і НАТО» 23 листопада 2009 року для працівників апарату Чернігівської районної державної адміністрації.
       Під час тренінгу слухачі визначали позитивні та негативні наслідки євроатлантичної інтеграції в Україні, знайомилися зі змістом щорічної національної програми, яка є інструментом реалізації плану дій щодо членства в НАТО.
       На думку слухачів ПДЧ – це спроможність країн-претендентів робити свій внесок військового характеру в колективну оборону.
       Як підкреслили під час тренінгу державні службовці повинні знати базові засади законодавства України зокрема Закон України «Про основи національної безпеки України» та відповідати своїм обов’язкам, як посадовці.

      Час оприлюднення: 24 листопада 2009 року
      Виконавець: Сірик А.С.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 19 листопада 2009р.

19 листопада 2009 р.

       Як з екскурсантів зробити туристів? – це питання пролунало на семінарі, який мав назву «Майбутнє Чернігова. Чи можливе залучення інвестицій та приваблення підприємств, населення і туристів до Чернігова та Чернігівського регіону?».
       Цей семінар проводився 19 листопада 2009 року у місті Чернігові за участю Чернігівського центру підвищення кваліфікації, Київського представництва Інституту Кенана, Сіверського інституту регіональних досліджень. Учасники семінару – викладачі вищих навчальних закладів, представники управління інвестицій і туризму Чернігівської міської ради, представники громадськості обговорювали питання активів та пасивів міста Чернігова та Чернігівського регіону, питання зменшення пасивів та перетворення їх на активи, стратегії поліпшення міста і прилеглої території та просування позитивного іміджу міста, стратегії залучення і розвитку бізнесу в місті та регіоні та залучення нових мешканців до міста та регіону.
       За результатами семінару було вирішено опублікувати збірку матеріалів в якій буде висвітлені перспективи розвитку міста Чернігова.

      Час оприлюднення: 19 листопада 2009 року
      Виконавець: Сірик А.С.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052