Новини за 16 лютого 2010р.

16 лютого 2010 р.

Представники двох країн – членів Європейського Союзу та двох – учасників Східного партнерстваобговорили аспекти європейської політики


      під час відеоконференції «Східне партнерство – новий вимір спільного європейського простору», що відбулася в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, за ініціативи Сіверського інституту регіональних досліджень та Центру європейської інформації обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Короленка, що діє за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
      В режимі відеозв’язку учасники заходу торкнулися різних аспектів євроінтеграційних процесів як в країнах-членах Європейського Союзу (Польщі, Естонії) так і країнах – учасниках політики Східного партнерства. (Вірменії, України).
      Присутніх в аудиторії, а це відповідальні працівники з питань європейської та євроатлантичної інтеграції органів влади, цікавило, як саме розвиваються стосунки Росії та Вірменії в контектсті євроінтеграції?; як вплинула світова економічна криза на країн – нових членів європейського Союзу?; чи зріс рівень соціальної захищеності громадян в контексті євроінтгерації Естонії?
      Зазначені запитання певним чином і зумовили структуру виступів учасників відеоконференції «Східне партнерство – новий вимір спільного європейського простору», які зорієнтували свої доповіді на розкриття як соціальних складових євроінтеграційних процесів, так і політичних чинників, що прямо чи опосередковано впливають на курс євроінтеграції.
      Зокрема Вільяр Вібел (Естонія) охарактеризував сучасний стан справ у своїй країні в контесті її членства в ЄС. Відповідаючи на запитання присутніх, він зупинився на питаннях працевлаштування, зокрема й представників України, в Естонії та соціальному захисті працівників. Доповідач звернув увагу й на житлові питання, зазначивши, що після вступу Естонії до ЄС кількість соціального житла в країні значно збільшилась.
      Про проблеми та перспективи євроінтеграції у Вірменії вів розмову інший учасник відеоконференції Теван Подгосян. «Для наших країн процес євроінтеграції зовсім не простий, він супроводжувався землетрясіннями, блокадами, війною, – зазначив доповідач, – але сьогодні вже 85% жителів Арменії є прихильниками європейського курсу». До того ж, представник Арменії привітав українців з демократичними виборами, підкресливши, що Україна є своєрідним взірцем демократії для деяких пострадянських країн.
      Окремим блоком відеоконференції став виступ Ігора Любашенка (Польща). Українець за походженням, що вже біля десяти років живе й працює в Польщі, висловив своє бачення роботи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, та звернув увагу на такі дилеми, з ним пов’язані, як підбір тематики для обговорення, пропорції представництва різних кандидатів тощо.
      Оскільки серед доповідачів нинішньої відеоконференції – 75% становили учасники зазначеного форуму, то співрозмовники дійшли висновку, що цей захід став його своєрідним продовженням.

      Час оприлюднення з 16 лютого 2010 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

***

16 лютого 2010 р.


      На базі чернігівського Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації 16 лютого розпочав роботу тематичний короткостроковий семінар «Державне управління України у спільному європейському просторі» для відповідальних працівників з питань євроатлантичної інтеграції відділів та управлінь облдержадміністрації. Він триватиме до 18 лютого, і має на меті висвітлити такі питання, як історія створення та інституційна система ЄС, перспективи євроатлантичної інтеграції України та ін.
      У відкритті і роботі тренінгу взяли участь директор Центру Володимир Бойко та заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації Наталія Мужикова. Вони структурно розкрили причини створення та проблеми сучасного функціонування ЄС, вектори його співпраці з іншими міжнародними інституціями, наголосили на перевагах, які отримують держави – члени ЄС.
      У ході навчання застосовувались інтерактивні методи, різноманітні вправи та тренінгові методики. Слухачі брали активну участь у роботі, закріплювали набуті знання в ході практичної роботи та обговорень.

      Час оприлюднення з 16 лютого 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052