Новини за 19 лютого 2010р.

19 лютого 2010 р.

Чи є ще «білі плями» у вивченнірадянського періоду історії України?

      – відповідь на зазначене питання намагалися дати провідні історики України під час однойменного «круглого столу», що відбувся сьогодні в приміщенні Чернігівського Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за ініціативи Українського інституту національної пам’яті, Видавничого дому «Києво – Могилянська академія».
      Учасників привітали заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Білоус та голова постійної комісії з питань бюджету обласної ради Михайло Подоляко. Вони висловили сподівання що даний захід стане черговим кроком у популяризації української історії та книговидання.
      В рамках заходу обговорювалися питання, що стосуються об’єктивного висвітлення історії України ХХ століття, критичного вивчення документальних згадок того періоду та ролі науковців, що першими почали дослідження «білих плям» української історії.
      У «круглому столі» взяли участь заступник голови Українського інституту національної памяті, доктор історичних наук, професор Владислав Верстюк, заступник директора галузевого державного архіву СБУ, кандидат історичних наук Сергій Кокін, доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький, директор Видавничого дому «Києво – Могилянська академія» Віра Соловйова та українська письменниця, вдова Дж. Мейса, Наталія Дзюбенко – Мейс.
      У своїх виступах Станіслав Кульчицький та Владислав Верстюк наголосили, що проведений захід присвячується пам’яті видатного науковця Дж. Мейса, який залишив по собі величезний спадок для вивчення одного з найважливіших періодів історії України. Також вони зазначили, що головною проблемою сьогодення є не стільки відсутність повних документальних свідчень щодо радянського періоду історії, а здатність істориків до всебічного аналізу вже розсекречених матеріалів.
      Захід відвідало понад 100 викладачів гуманітарних дисциплін, аспірантів та магістрантів вищих навчальних закладів Чернігова, а також працівників закладів культури.
      Під час роботи діяла виставка літератури провідних українських видавництв.

      Час оприлюднення: 19 лютого 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052