Новини за 28 квітня 2010р.

28 квітня 2010 року

      28 квітня Центр підвищення кваліфікації кадрів розпочав свою роботу тематичний короткотерміновий семінар «Гендерні аспекти в державному управлінні» для спеціалістів відділів у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрацій, відділів у справах сім’ї та молоді міст Чернігова, Ніжина, Прилук, що триватиме до 29 квітня включно.
      Відкрили навчання заступник директора Центру Тамара Куприяненко та начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Борис Атрощенко. Вони наголосили на важливості та актуальності теми семінару і висловили сподівання, що після його проходження учасники матимуть достатньо знань для запровадження гендерних підходів у діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.
      У ході тематичних зустрічей, конверсаторіумів та тренінгів перед слухачами виступатимуть головний спеціаліст відділу з питань сім’ї та гендерної політики управління Лариса Апанасенко, радник облдержадміністрації з гендерних питань Лариса Юда та багато інших фахівців. Вони розповідатимуть про перспективи розвитку гендерної політики на теренах Чернігівщини зокрема та України загалом, нормативно-правову базу для її ефективної реалізації та про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей та актуальні питання їх впровадження.

      Час оприлюднення з 28 квітня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Чернівці, Херсон, Чернігів – відеоконференція

«Друга світова війна: реальність і міфи»

      28 квітня 2010 р. Центри перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування Чернівців, Херсону та Чернігова провели відеоконференцію «Друга світова війна: реальність і міфи». У заході взяли участь науковці, представники громадськості та органів виконавчої влади.
      Першим від чернігівських учасників виступив представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко. Він наголосив на вшануванні пам’яті всіх захисників та жертв тоталітарних режимів, засудження практики реалізації в державній політиці злочинної ідеології. Нюрнберзький міжнародний судовий процес вперше в історії засудив злочинну політику гітлерівської Німеччини, створив прецедент міжнародної правової заборони здійснення військових злочинів, злочинів проти людяності та організації агресивних війн. На прикладі трагедії знищення гітлерівськими окупантами 6700 мирних жителів містечка Корюківки 1-3 березня 1943 р., тобто найбільшої нацистської каральної акції у Другій світовій війні, він показав не тільки жах звірств виконавців теорії «вищої арійської раси», але й шкоду радянських ідеологем, через які світова громадськість і громадяни України не знають про таку резонансну подію.
      Наслідки Другої світової війни в кожному регіоні мали свої особливості, про які не варто мовчати – підкреслив завідувач кафедри історії слов’ян Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко. Він привернув увагу на маловідомий факт, що Чернігів у 1941 р. – одне з 12 міст на території колишнього СРСР у Другій світовій війні, яке найбільше постраждало від повітряних ударів німецьких бомбардувальників.
      Про матеріальні пам’ятки, що залишились в спадок нащадкам захисників вітчизни, розповіла завідувач військово-історичним відділенням Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського Людмила Майборода. У своєму виступі вона також підкреслила, що достатньо цікавим для сучасної історичної науки є погляд на Другу світову війну очима дітей, яким вдалось пережити лихоліття.
      У науковому повідомленні «Друга світова та Велика вітчизняна війни» доцента кафедри історії нового та новітнього часу Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, кандидата історичних наук Євгена Сахновського висловлено міркування щодо необхідності вкладати оцінку в назву тієї кривавої війни.
      Професор кафедри історії України Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, доктор історичних наук Петро Брицький висвітлив питання особливостей історії України в Другій світовій війні. Серед них він назвав її початок для українців вже у 1939 р., наявність різних окупантів, існування національно-визвольного руху та факт участі наших співвітчизників в арміях різних країн.
      Заступник директора, начальник науково-дослідного відділу Чернівецького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук Сергій Гакман підкреслив, що приєднання Бессарабії та північної частини Буковини до складу СРСР влітку 1940 р. було воєнною операцією. Його можна оцінити як етап підготовки до майбутнього зіткнення СРСР і Німеччини.
      Доцент кафедри політології та державного управління Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, кандидат історичних наук Ігор Буркут, проаналізував Рух опору у Чернівецькій області. Він на підставі всього комплексу документів і свідчень констатував – під час гітлерівської окупації організованого комуністичного підпілля не було, а потужним противником окупантам виявилося український національний підпільний та повстанський рух.
      Херсонські учасники конференції: директор центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Херсонської облдержадміністрації Сергій Білорусов, завідуюча відділом нової історії обласного краєзнавчого музею Ольга Гончарова, секретар Херсонської обласної організації Організації ветеранів України Наталія Бринза, заступник начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Херсонської облдержадміністрації Костянтин Філенко розповіли про увічнення пам’яті священного подвигу воїна-визволителя на Херсонській землі, організацію та проведення в області заходів на честь 65-ої річниці Великої Перемоги. Вони навели факти звірств окупантів на Херсонщині щодо військовополонених, мирних жителів. В області знищено за 31 місяць окупації 50 тис. чол.
      Підсумком відеоконференції було спільна думка: Немає світу, який породив ту війну, міжнародних коаліцій і союзів. Немає дуже багатьох із тих, хто тоді був рядовим або ж вершив долі світу. У спадок від них нам дісталися кордони, історична пам’ять і розуміння: те, що сталося, не повинно повторитися…

      Час оприлюднення з 28 квітня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052