Новини за 14 травня 2010р.

14 травня 2010 року

      Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Центром європейської інформації в м.Чернігів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка взяв участь у відео-конференції «Євроінтеграція – новий формат європейського вибору України» («Європейський Союз як регіональна єдність держав Європи»), що відбулась 14 травня 2010 року і була присвячена Дню Європи в Україні загалом, та святкуванням, що відбудуться в містах-учасниках конференції зокрема.
      У конференції взяли участь викладачі та слухачі Херсонського, Чернігівського та Івано-Франківського центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації, а також представники органів виконавчої влади і молодіжних громадських організацій. Метою проведення відео-конференції було обговорення кращих практик організації інформаційно-просвітницької роботи щодо місця України в європейському Союзі, та обмін досвідом з питань залучення широких кіл громадськості до святкування Дня Європи в Україні.
      Представники Івано-Франківської області зазначили, що через близьке географічне розташування до європейських кордонів та реалізації низки україно-європейських програм міжнародної співпраці, мають достатньо практичних розробок та досвіду організації відповідних заходів, методів поширення інформаційних та роздаткових матеріалів.       Директор Херсонського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації зазначив, що програма проведення Дня Європи у будь-якому місті України має бути змістовною та цікавою, що дозволить уявити, на що спроможна Європа в Україні й Україна в Європі. Херсонські колеги підтримали його точку зору, наголосивши, що для успішної її реалізації необхідна співпраця з європейськими дипломатами та залучення молоді з активною життєвою позицією до роботи в цьому напрямі.
            Чернігівську область представляли заступник директора Центру Тамара Куприяненко, заступник директора з наукової роботи Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Юрій Самойленко та головний спеціаліст управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Ігор Соф’їн. Під час доповідей вони розповіли про заходи, які планується провести, рівень обізнаності населення регіону в питаннях історії виникнення та засад сучасного функціонування Європейського Союзу, про європейських партнерів, що долучатимуться до організації святкувань.
      Підводячи підсумки конференції, всі учасники дійшли згоди в тому, що між ними відбулась змістовна розмова, яка сприяла взаємозбагаченню та обміну досвідом між різними областями України з питань вироблення місцевої політики, орієнтованої на відповідність до політичного життя країн Європейського Союзу та демонстрації його культурної розмаїтості на День Європи в Україні.
      12 травня 2010 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведено заняття, присвячене пам’яті жертв політичних репресій в Україні. Перед начальниками юридичних відділів апаратів райдержадміністрацій області, які вчаться на першій сесії навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації, виступив представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.
      Він зауважив, що 16 травня проводитиметься вшанування всіх вбитих і постраждалих від політичних репресій часів радянського тоталітаризму. У першу чергу, травматична пам’ять українського суспільства згадує так званий Великий терор, тобто жахливі репресії 1937-1938 рр., від яких в СРСР постраждало 1,7 млн. чол., з них понад 700 тис. громадян розстріляли. В Україні такі масовані репресії розпочалися набагато раніше, тільки впродовж 1936-1939 рр. репресовано понад 293 тис. осіб. Биківня під Києвом, Халявин під Черніговом та інші подібні назви стали відомі як місця поховань страчених і замордованих громадян. Шокує те, підкреслив представник Українського інституту національної пам’яті, що катам та їх керівникам всіх рівнів було байдуже питання винності жертв, яких катуваннями примушували вигадувати свої «злочини». Репресії проводилися позасудовими органами – трійками і двійками, які складалися з секретарів комітетів Компартії, начальників управлінь НКВД і прокурорів. Логіка і масштаби засуджених до страти та концтаборів визначалася лімітами. На Чернігівщині, де в 1937 р. було репресовано 8501 чол. – майже половина з яких селяни, ліміти підвищувалися з липня до грудня шість разів.
      С.Бутко закликав слухачів 16 травня помолитися та пом’янути невинно убієнних синів і дочок українського народу, знищених тоталітарною владою Радянського Союзу.

      Час оприлюднення: 14 травня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052