Новини за 31 травня 2010р.

31 травня 2010 року

Раніше навчання було на все життя, а тепер – стиль життя!

      Під таким лозунгом 31 травня завершилось навчання групи військовослужбовців у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації за курсом «Комп’ютерна графіка та дизайн».
      У закритті навчання взяв участь Менеджер Програми «НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців» Крістофер Штаудт. Він наголосив, що «Радісною новиною для мене є те, що не дивлячись на ту фінансову ситуацію, яка панує в Європі загалом та Україні зокрема, ви не побоялись зайнятись саморозвитком, здобули освіту. Я певен, вона стане для вас путівкою в майбутнє цивільне життя». Також він висловив сподівання щодо розуміння уряду України, що перепідготовка і підвищення кваліфікації – важливий етап в житті військовослужбовця.
      В підбитті підсумків курсу взяли участь директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Болдирев та уповноважений представник державного комітету у справах ветеранів України в Чернігівській області Анатолій Кирилюк.
      Присутні наголосили на важливості влаштування життя звільнених військовослужбовців, морально-психологічних складнощах переходу до нового стилю життя, певної переорієнтації. «Це навчання дало змогу отримати нові знання, впевненість собі, у тому, що життя продовжується і ви відкриті до опанування нових професій та досягнень» – зазначив Сергій Болдирев.
      В свою чергу, колишні військовослужбовці, що завершили вивчення курсу, висловили вдячність всім організаторам навчальної програми, викладачам та співробітникам Центру за забезпечення безперервного, інформативного навчання.
      По завершенню курсу слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка з курсу «Комп’ютерна графіка та дизайн» і сертифікати НАТО.

      Час оприлюднення: 31 травня 2010 року.
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 28 травня 2010р.

28 травня 2010 року

      31 травня о 13.00. в аудиторії № 2 Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбудеться закриття навчання за курсом «Комп’ютерна графіка та дизайн», яке пройшли 20 військовослужбовців.
      У закритті курсу візьмуть участь: Менеджер Програми «НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців» Крістофер Штаудт, представники обласної державної адміністрації, територіального управління «Північ».
      По завершенню вручення свідоцтв буде проведено брифінг для журналістів «Реалізація в Україні Програми «НАТО-Україна» з перепідготовки військовослужбовців».
      Запрошуються до участі представники засобів масової інформації.

      Час оприлюднення: 28 травня 2010 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

Новини за 25 травня 2010р.

25 травня 2010 року

      25 травня 2010 року в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочав роботу двохденний семінар «Актуальні питання щодо соціального захисту незахищених, уразливих категорій громадян» для спеціалістів відділів адресних соціальних допомог районних управлінь праці та соціального захисту населення.
      «Яким чином вирішувати питання, що виникають при виконанні порядку утримання аліментів? Як відбувається надання всіх видів державних соціальних допомог у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік?» – ці та багато інших питань висвітлюватимуть заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Снегерьова, заступник начальника відділу роботи із зверненнями громадян апарату облдержадміністрації Ніна Пригара, начальник управління оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації в області Катерина Шумейко, заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації Наталія Мужикова та ін.
      Вищезазначені фахівці та тренери використовуватимуть в роботі інтерактивні методи навчання, обговорюватимуть зі слухачами спірні питання активно застосовуватимуть діалогічний метод викладу матеріалу.
      Учасники заходу зазначили, що сподіваються дізнатись багато нової та корисної інформації, отримати відповіді на питання, що їх цікавлять.

      Час оприлюднення: 25 травня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

***

      Розпочалось навчання спеціалістів відділів доходів управлінь Пенсійного фонду України у районах, містах та районах м. Чернігова за програмою тематичного короткотермінового семінару «Основні напрямки наповнення бюджету Пенсійного фонду України», що триватиме до 28 травня включно.
      Протягом чотириденного навчання будуть розглянуті такі питання: нормативно – законодавчі акти, що регулюють надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду України, планування доходної частини бюджету Фонду, порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, сплата збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій та багато ін.
      Висвітлюватимуть вищенаведені питання заступник начальника управління – начальник відділу надходження доходів головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Тетяна Яворська, заступник начальника управління – начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м.Чернігова Оксана Льодова, головний спеціаліст управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Анатолій Подкур та ін.
      По завершенню навчання працівники Пенсійного фонду зможуть використовувати набуті ході семінару знання при безпосередньому виконанні своїх посадових обов’язків.

      Час оприлюднення: 25 травня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

***

      Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалась перша сесія навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації начальників архівних відділів райдержадміністрацій та міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, що триватиме до 27 травня включно.
      Відкривали навчання директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко та директор Держархіву області, кандидат наук з державного управління Раїса Воробей. Під час проходження навчання перед слухачами виступатимуть головний спеціаліст відділу забезпечення збереженості документів Держархіву області Олена Носенко, головний спеціаліст відділу формування НАФ та діловодства Держархіву області Валентина Кухар, начальник відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації Василь Колодін та ін.
      Протягом першої сесії для слухачів заплановано ряд конверсаторіумів, присвячених висвітленню історії архівної справи в Україні, нормативно-правових актів з архівної справи та діловодства, особливостей оформлення організаційно-розпорядчих документів, охорони праці в архівних установах та культури українського письмового мовлення. Також в слухачі відвідають заняття, що стосуватимуться європейської політики Східного партнерства та психологічних й етичних засад роботи державних службовців.

      Час оприлюднення: 25 травня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

Новини за 21 травня 2010р.

21 травня 2010 року

      21 травня Центр підвищення кваліфікації кадрів провів семінар-тренінг «Питання пов’язані з реалізацією повноважень органів місцевого самоврядування щодо володіння, розпорядження та управління об’єктами комунальної власності» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Борзнянського району.
      Відкрив навчання голова районної державної адміністрації Бикович Володимир Миколайович. Він наголосив на важливості та актуальності теми семінару і висловив сподівання, що після навчання посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання питань комунальної власності. У роботі семінару взяли участь голова районної ради Хавило Анатолій Петрович, заступник голови районної ради Остапенко Володимир Іванович, керівник апарату районної державної адміністрації Ященко Степан Петрович.
      Проводила навчання головний спеціаліст відділу орендних відносин та організації розрахунків управління комунального майна обласної ради Кушнір Людмила Юріївна. Поєднуючи лекційні та інтерактивні форми роботи, вона проаналізувала порядок відчуження та списання основних засобів, що перебувають у комунальній власності, оренду комунального майна, зупинилася на питаннях ефективного управління та розпорядження об’єктами комунальної власності, на проблемах приватизації комунального майна.

      Час оприлюднення: 21 травня 2010 року
      Виконавець: Карпенко Т.К.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

Новини за 20 травня 2010р.

20 травня 2010 року

Круглий стіл «ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ»:

      семінар під такою назвою провів Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у Коропському районі.
      Відкрив семінар-тренінг перший заступник голови Коропської районної державної адміністрації Петро Демиденко. Він наголосив, що перехід на альтернативні джерела енергії – це питання не майбутнього, а сьогодення. Обізнаність посадовців з законодавчою базою та різними аспектами даної проблематики – запорука вирішення цілого ряду проблем.
      На тренінгу слухачі проаналізували стан сучасної енергетики України, перспективні напрями її розвитку. Також була розглянута відновлювальна енергетика в світі: фотоелектрика, вітроенергетика, біопаливо та їх використання в Україні, стан впровадження енергозберігаючих технологій на Чернігівщині.
      Учасниками семінару стали посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці місцевих органів влади Коропського району. Вони обговорили такі питання: споживання енергії в Україні; відновлювальна енергетика у світі та Україні; державна політика енергозбереження країн Європейського Союзу; програми енергозбереження та законодавство в Україні. Присутні дійшли висновку, що питання вже сьогоднішнього дня – це розширення використання альтернативних джерел енергії: сонця, вітру, біомаси.
      Провів семінар Сергій Зінченко – керівник Чернігівської філії Державного підприємства «Учбово-експертний центр НАЕР».

      Час оприлюднення: 20 травня 2010 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

Новини за 18 травня 2010р.

18 травня 2010 року

Круглий стіл «Молоді державні службовці Європи та євроінтеграція України»

            за участю офіційної делегації громадських організацій землі Північної Рейн-Вестфалія відбувся на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації. Організаторами заходу стали також управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, заступники начальників яких Дмитро Никоненко та Юрій Музика взяли активну участь в обговоренні актуальних питань суспільного життя в Україні та Німеччині.
      Відкрив зустріч директор Центру Володимир Бойко з доповіддю «Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації та європейська інтеграція». У виступі він розкрив основні завдання та принципи функціонування Центру, окреслив вектори регіонального та міжнародного співробітництва навчального закладу, принципи набору та навчання слухачів. Також Володимир Бойко наголосив на актуальності щорічної програми набору на навчання до Центру групи студентів-випускників, що після проходження навчання заносяться до резерву й мають можливість будувати подальшу кар’єру в органах державного управління Чернігівщини.
      Найбільше німецьких делегатів зацікавили питання співставлення моделей державного навчання в Німеччині та Україні, їх законодавча база та освітні можливості загалом у питаннях розробки навчальних програм, регулювання питань щодо матеріально-технічного та фінансового забезпечення, відповідності навчальних планів реаліям та потребам суспільства.
      В ході зустрічі учасники круглого столі дійшли висновку, що можуть поділитись досвідом організації та забезпечення безперервного, якісного навчання, залученням молоді у сферу державного управління, відповідності навчальних програм перепідготовки та підвищення кваліфікації до постулатів європейських освітніх норм.

      Час оприлюднення: 18 травня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

Новини за 14 травня 2010р.

14 травня 2010 року

      Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Центром європейської інформації в м.Чернігів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка взяв участь у відео-конференції «Євроінтеграція – новий формат європейського вибору України» («Європейський Союз як регіональна єдність держав Європи»), що відбулась 14 травня 2010 року і була присвячена Дню Європи в Україні загалом, та святкуванням, що відбудуться в містах-учасниках конференції зокрема.
      У конференції взяли участь викладачі та слухачі Херсонського, Чернігівського та Івано-Франківського центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації, а також представники органів виконавчої влади і молодіжних громадських організацій. Метою проведення відео-конференції було обговорення кращих практик організації інформаційно-просвітницької роботи щодо місця України в європейському Союзі, та обмін досвідом з питань залучення широких кіл громадськості до святкування Дня Європи в Україні.
      Представники Івано-Франківської області зазначили, що через близьке географічне розташування до європейських кордонів та реалізації низки україно-європейських програм міжнародної співпраці, мають достатньо практичних розробок та досвіду організації відповідних заходів, методів поширення інформаційних та роздаткових матеріалів.       Директор Херсонського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації зазначив, що програма проведення Дня Європи у будь-якому місті України має бути змістовною та цікавою, що дозволить уявити, на що спроможна Європа в Україні й Україна в Європі. Херсонські колеги підтримали його точку зору, наголосивши, що для успішної її реалізації необхідна співпраця з європейськими дипломатами та залучення молоді з активною життєвою позицією до роботи в цьому напрямі.
            Чернігівську область представляли заступник директора Центру Тамара Куприяненко, заступник директора з наукової роботи Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Юрій Самойленко та головний спеціаліст управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Ігор Соф’їн. Під час доповідей вони розповіли про заходи, які планується провести, рівень обізнаності населення регіону в питаннях історії виникнення та засад сучасного функціонування Європейського Союзу, про європейських партнерів, що долучатимуться до організації святкувань.
      Підводячи підсумки конференції, всі учасники дійшли згоди в тому, що між ними відбулась змістовна розмова, яка сприяла взаємозбагаченню та обміну досвідом між різними областями України з питань вироблення місцевої політики, орієнтованої на відповідність до політичного життя країн Європейського Союзу та демонстрації його культурної розмаїтості на День Європи в Україні.
      12 травня 2010 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведено заняття, присвячене пам’яті жертв політичних репресій в Україні. Перед начальниками юридичних відділів апаратів райдержадміністрацій області, які вчаться на першій сесії навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації, виступив представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.
      Він зауважив, що 16 травня проводитиметься вшанування всіх вбитих і постраждалих від політичних репресій часів радянського тоталітаризму. У першу чергу, травматична пам’ять українського суспільства згадує так званий Великий терор, тобто жахливі репресії 1937-1938 рр., від яких в СРСР постраждало 1,7 млн. чол., з них понад 700 тис. громадян розстріляли. В Україні такі масовані репресії розпочалися набагато раніше, тільки впродовж 1936-1939 рр. репресовано понад 293 тис. осіб. Биківня під Києвом, Халявин під Черніговом та інші подібні назви стали відомі як місця поховань страчених і замордованих громадян. Шокує те, підкреслив представник Українського інституту національної пам’яті, що катам та їх керівникам всіх рівнів було байдуже питання винності жертв, яких катуваннями примушували вигадувати свої «злочини». Репресії проводилися позасудовими органами – трійками і двійками, які складалися з секретарів комітетів Компартії, начальників управлінь НКВД і прокурорів. Логіка і масштаби засуджених до страти та концтаборів визначалася лімітами. На Чернігівщині, де в 1937 р. було репресовано 8501 чол. – майже половина з яких селяни, ліміти підвищувалися з липня до грудня шість разів.
      С.Бутко закликав слухачів 16 травня помолитися та пом’янути невинно убієнних синів і дочок українського народу, знищених тоталітарною владою Радянського Союзу.

      Час оприлюднення: 14 травня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

Новини за 12 травня 2010р.

12 травня 2010 року

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ В УКРАЇНІ

      12 травня 2010 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведено заняття, присвячене пам’яті жертв політичних репресій в Україні. Перед начальниками юридичних відділів апаратів райдержадміністрацій області, які вчаться на першій сесії навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації, виступив представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.
      Він зауважив, що 16 травня проводитиметься вшанування всіх вбитих і постраждалих від політичних репресій часів радянського тоталітаризму. У першу чергу, травматична пам’ять українського суспільства згадує так званий Великий терор, тобто жахливі репресії 1937-1938 рр., від яких в СРСР постраждало 1,7 млн. чол., з них понад 700 тис. громадян розстріляли. В Україні такі масовані репресії розпочалися набагато раніше, тільки впродовж 1936-1939 рр. репресовано понад 293 тис. осіб. Биківня під Києвом, Халявин під Черніговом та інші подібні назви стали відомі як місця поховань страчених і замордованих громадян. Шокує те, підкреслив представник Українського інституту національної пам’яті, що катам та їх керівникам всіх рівнів було байдуже питання винності жертв, яких катуваннями примушували вигадувати свої «злочини». Репресії проводилися позасудовими органами – трійками і двійками, які складалися з секретарів комітетів Компартії, начальників управлінь НКВД і прокурорів. Логіка і масштаби засуджених до страти та концтаборів визначалася лімітами. На Чернігівщині, де в 1937 р. було репресовано 8501 чол. – майже половина з яких селяни, ліміти підвищувалися з липня до грудня шість разів.
      С.Бутко закликав слухачів 16 травня помолитися та пом’янути невинно убієнних синів і дочок українського народу, знищених тоталітарною владою Радянського Союзу.

      Час оприлюднення: 12 травня 2010 року
      Виконавець: Коваленко Н.В.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

Новини за 11 травня 2010р.

11 травня 2010 року

      Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалась перша сесія навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації начальників юридичних відділів апаратів райдержадміністрацій, що триватиме до 13 травня включно.
      Протягом першої сесії для слухачів заплановано ряд конверсаторіумів, круглих столів та тематичних зустрічей, присвячених основним аспектам роботи юридичних відділів місцевих державних адміністрацій, правовому забезпеченню державного управління і державної служби. Про особливості підготовки та прийняття управлінських рішень та про правове регулювання земельних відносин юристи дізнаються під час практичних занять.
      У ході навчання слухачі отримають можливість відвідати заняття за фаховою тематикою. Перед ними виступатимуть заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації Наталія Мужикова, заступник начальника відділу правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно-правових актів та легалізації об’єднань громадян Головного управління юстиції в Чернігівській області Володимир Бобруйко, суддя Апеляційного суду Чернігівської області Олександр Демченко, начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації Віктор Мойсієнко та ін.
      Протягом реалізації навчальної програми застосовуватимуться інтерактивні методи навчання, інноваційні підходи до розгляду практичних питань, застосовуватиметься діалогічний метод викладу матеріалу. Слухачі отримають змістовні і професійні відповіді на всі свої питання.

      Час оприлюднення: 11.05.2010
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (0-0462) 676 052

***

      Сьогодні в Центрі підвищення розпочалось навчання державних службовців місцевих органів влади та посадових осіб місцевого самоврядування за програмою тематичного короткотермінового семінару «Сучасні інформаційні технології в державному управлівнні», що триватиме до 13 травня включно.
      Протягом трьохденного навчання слухачі матимуть змогу під керівництвом начальника відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату облдержадміністрації Олександра Клименка користуватись електронною поштою за допомогою програми Microsoft Outlook.
      На практичних заняттях завідувач сектору інформаційно-комп’ютерного забезпечення Центру Павло Болотний навчить слухачів захищати комп’ютер від вірусів, налаштовувати операційну систему, працювати в програмі Microsoft Excel.
      Аспірант Інституту електродинаміки НАН України Дмитро Шолох розкаже слухачам про сканування та розпізнавання текстів, особливості використання програми IP-телефонії Skype та про створення презентацій у програмі Microsoft Power Point.
      По завершенню навчання посадовці зможуть ефективніше використовувати сучасні інформаційні технології при виконанні своїх посадових обов’язків.

      Час оприлюднення: 11 травня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А..
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 5 травня 2010р.

5 травня 2010 року

Презентація виставки «Місто європейське»

      фотовиставка «Місто європейське» відкрилася в приміщенні Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка за спільної ініціативи Центру європейської інформації м. Чернігів, Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, Сіверського інституту регіональних досліджень за підтримки МФ «Відродження».
      Автор виставки – Володимир Бойко – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, кандидат історичних наук.
      З метою навчання та стажування він відвідав різні європейські країни – Польщу, Естонію, Бельгію. Побачене закарбував на аматорському фото.
      Світлини відображають повсякденне життя європейських міст, поєднуючи в собі відлуння старовини та подих сучасності, спонукають до роздумів та порівнянь.

      Час оприлюднення з 5 травня 2010 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

      «Пам’ять серця», «Великопомний подвиг», «Війна без пощади і милосердя», «Армія безсмертних» – ці та інші книги представлені на виставці «До 65-ї річниці Перемоги», що діє в Чернігівському Центрі підвищення кваліфікації кадрів. На виставці презентовано літературу, присвячену висвітленню найбільш трагічної сторінки нашої історії — Великої Вітчизняної війни.
      Перемога у цій війні далася українському народу ціною великих втрат: було вбито, загинуло у полоні, зникло безвісти, померло у госпіталях у перші повоєнні роки 4,1 млн. чоловік; більше 2 млн. чоловік було вивезено до Німеччини на примусову працю.
      День Перемоги офіційно почали відзначати з 1965 р. 9 травня є святковим днем й державним святом, також в цей день вшановують пам’ять загиблих.

      Час оприлюднення з 05 травня 2010 року
      Виконавець: Сірик А.С.
      конт. тел.: (0462) 676 052