Новини за 25 червня 2010р.

25 червня 2010 року

      25 червня Центр підвищення кваліфікації кадрів провів круглий стіл до 14-ї річниці Конституції України для слухачів Центру.
      Відкрив захід директор Центру Володимир Бойко. Він наголосив на тому, що «Конституція визначає правила гри, за якими діє держава. Наш основний закон 1996 року дозволив подолати ті фінансово-економічні, соціальні та політичні негаразди, що стали на шляху розвитку держави». Також у заході взяли участь заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації Наталія Мужикова, заступник начальника відділу правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно-правових актів та легалізації об’єднань громадян Головного управління юстиції Володимир Бобруйко, головний спеціаліст управління державної служби Головдержслужби України в області Денис Бокач.
      У ході обговорення присутні звернули увагу на принципи реалізації конституційних норм, питання конституційної відповідальності, здійснили порівняльний аналіз конституцій та їх відповідників в інших країнах.
      Загалом, всі учасники зустрічі дійшли згоди в тому, що Конституція – безумовно основний закон держави, але громадяни повинні його не лише знати, а й намагатися вдосконалити.
      Час оприлюднення: 25 червня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 23 червня 2010р.

23 червня 2010 року

      «Історія української конституції», «Конституція незалежної України», «Конституція України», «Конституційні засади місцевого самоврядування в Україні», «Україна: утвердження незалежної держави» – ці та інші видання представлені на виставці «До 14-ї річниці Конституції України», що діє у приміщенні бібліотеки Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації.
      На виставці представлено документи і матеріали з фонду Центру – неупереджені свідки історичного минулого, які відображають найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному й довгому шляху державотворення України.
      Так, до “витоків” української державності нас повертають сторінки документів, які розкривають історію української конституції, конституційні основи розвитку законодавства України…

      Час оприлюднення: 23 червня 2010 року
      Виконавець: Сірик А.С.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 17 червня 2010р.

17 червня 2010 року

      Сьогодні на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій розпочав роботу тематичний короткотерміновий семінар згідно Комплексної програми підвищення кваліфікації державних службовців ІІ –VІІ категорій посад в рамках проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» для учасників ІІ туру зазначеного конкурсу.
      В ході семінару перед учасниками виступатимуть Надзвичайний і Повноважний Посол України, заслужений економіст України, голова комісії з питань міжрегіонального і транскордонного співробітництва Чернігівської обласної ради Петро Шаповал, головний спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний, заступник начальника управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області Ірина Протченко, начальник відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації Василь Колодін.
      Як зазначив Петро Шаповал: «За останні роки змінились пріоритети щодо змісту державної служби загалом та ролі держслужбовця у процесі державотворення зокрема. Ви повинні знаходити правильний шлях розвитку, який базувався б, в першу чергу, на конституційних засадах та виходив з національних інтересів».
      У ході навчання будуть розкриті такі питання, як професійно-етичні вимоги до поведінки представників органів державної влади, психологічний клімат та мотивація діяльності працівників, особливості боротьби з корупцією, сучасна практика впровадження електронного урядування, правовий статус державних службовців та багато ін.

      Час оприлюднення: 17 червня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

      Що таке система управління якістю? Що таке стандарт ДСТУ ISO 9000-2007? – ці та інші питання з’ясовували учасники виїзного семінару «Запровадження систем управління якістю відповідно до стандартів ISO ДСТУ 9000-2007», що відбувся 16 червня 2010 року в м. Прилуки, на базі Прилуцької районної державної адміністрації.
      У семінарі, організованому Чернігівським центром підвищення кваліфікації на виконання плану-графіку навчання кадрів, взяли участь посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці місцевих органів влади, а саме: сільські голови, начальники відділів райдержадміністрацій.
      Відкривала семінар перший заступник голови Прилуцької районної державної адміністрації Стукалова Антоніна Володимирівна.
      Учасники заходу розглядали якість процесів управління в місцевих органах виконавчої влади, основні положення системи управління якістю згідно ДСТУ ISO 9000-2007, технології адміністративно-державного менеджменту.
      Проводила навчання старший викладач Чернігівського інституту бізнесу Української академії бізнесу і підприємництва Левченко Наталія Володимирівна.

      Час оприлюднення: 17 червня 2010 року
      Виконавець: Сірик А.С.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 14 червня 2010р.

14 червня 2010 року

      Загальноукраїнський семінар за міжнародної участі «Організаційно-правові аспекти діяльності центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів» з 9 по 12 червня проходив на Чернігівщині. Його організатори – обласна державна адміністрація та обласна рада, Головне управління державної служби України, Чернігівський центр підвищення кваліфікації кадрів, фонд Ганнса Зайделя (Німеччина). У щорічній зустрічі колег взяли участь представники 24 з 27 регіональних закладів післядипломної освіти, що працюють з управлінцями органів державної влади та місцевого самоврядування, Національної академії державного управління при Президентові України. Приїхали також фахівці з Росії – Брянського філіалу Орловської регіональної академії державної служби.
      Відкрив навчання заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець. Він зазначив, що серед актуальних на сьогодні питань – системність відбору кадрів та їх компетентність, а також формування його резерву. Продовжив розмову про важливість дієвої кадрової політики та необхідність підвищення кваліфікації управлінців заступник голови обласної ради Олег Обушний. Він підкреслив – пріоритетним напрямком має стати неперервна освіта, яка відповідатиме європейським вимогам.
      Учасники семінару обговорили доповідь заступника начальника Головдержслужби України Олени Тертишної щодо проекту Концепції державної цільової програми реформування державного управління та державної служби на 2011–2015 роки. Вона наголосила на необхідності побудови стрункої системи підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, яка має будуватися відповідно до відомих та ефективних зразків, враховуючи українські реалії. У наступних виступах, зокрема директора Брянського філіалу ОРАГС Тетяни Болховітіної, поруч з проблемами модернізації, підкреслювалася необхідність збереження кращих досягнень, відомих з набутої практики.
      Директори центрів підвищення кваліфікації, разом з заступником директора Школи вищого корпусу державної служби Тетяною Пажитновою, обговорили особливості реалізації у поточному році Державної цільової програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України на 2008–2011 роки та погодилися з необхідністю акцентування уваги на мовній підготовці посадовців. Без цього компонента, як підкреслювалося під час обговорення, складно вести мову про євроінтеграційні процеси в системі державного управління. Разом з тим, як з’ясувалося, питання щодо формату його здійснення досі не унормовано.
      Чільне місце серед тем, що порушувалися, зайняли аспекти конкурентоспроможності Центрів на освітньому ринку України. Керівники навчальних закладів підтвердили відсутність конкуренції між відповідними структурами як ознаку існування корпоративної мережі. Саме ця риса, не в останню чергу, забезпечує їх гнучкість та стабільність – найвищу серед управлінських структур в Україні.
      Розглядалися також питання реалізації заходів Концепції формування системи підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, практики формування місцевими органами влади потреб у навчанні персоналу, необхідності уточнення планів-графіків підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а також запровадження інноваційних методів навчання до практики підвищення кваліфікації персоналу органів влади. Зокрема, колеги ознайомилися з досвідом Київського міського центру щодо дистанційного навчання. Вдвічі більше запланованого часу дебатувався досвід Новгород-Сіверського району щодо проведення конкурсу «Кращий державний службовець». Відтепер деякі його елементи зможуть використовуватися в інших областях України.
      Крім навчання, учасники семінару ознайомилися з перлинами історико-культурної спадщини Чернігово-Сіверщини, зокрема, Новгород-Сіверським та Батурином.
      Як зазначалося під час підбиття підсумків семінару, актуальнішими для його слухачів виявились питання запровадження інноваційних методів навчання до практики підвищення кваліфікації персоналу органів влади, удосконалення системи надання освітніх послуг загалом та дистанційного навчання як однієї з його форм зокрема, а також утвердження системного обміну кращими практиками та навчальними розробками між регіональними центрами підвищення кваліфікації кадрів, їх плідної співпраці з НАДУ при Президентові України. «Ми сподіваємось, що протягом наступного року будуть здійснені конкретні заходи з урахуванням запропонованих змін та визначене питання щодо підготовки проектів законів та Концепцій щодо юридично-правової регламентації діяльності Центрів», – відзначили директори центрів.
      Як підсумок, узагальнюючи враження колег, один з учасників семінару зазначив: «Зусилля Чернігівського центру щодо організації такого масштабного заходу, професіоналізм та культура високо оцінені директорським корпусом. Ми бажаємо організаторам успіхів, натхнення в подальшій роботі та вдячних слухачів».

      Час оприлюднення 14 червня 2010 року
      Виконавець: Ребенок А.М.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 9 червня 2010р.

9 червня 2010 року

ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ ТА ПОСАДОВИХ ОСІБ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

            обговорювалася в рамках всеукраїнського семінару «Організаційно-правові аспекти діяльності центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів», що розпочався сьогодні на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Захід, що з 9 по 12 червня відбуватиметься на Чернігівщині, проводиться відповідно до плану-календаря основних заходів облдержадміністрації та обласної ради, а також плану роботи Головдержслужби України.
      Всеукраїнський семінар зібрав в Чернігові керівників всіх регіональних закладів післядипломної освіти державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а також Головного управління державної служби України, НАДУ при Президентові України, Брянського філіалу Орловської регіональної академії державної служби (Росія).
      «Реформування системи підвищення кваліфікації є необхідним» – наголосив на відкритті заходу заступник голови, керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації Микола Стрілець. Він зазначив, що серед актуальних на сьогодні питань – системність відбору кадрів та їх компетентність, а також формування резерву кадрів.
      Продовжив розмову про важливість дієвої кадрової політики та необхідність підвищення кваліфікації кадрів заступник голови Чернігівської обласної ради Олег Обушний, підкресливши, що пріоритетним напрямком професійної освіти повинна стати неперервна освіта, яка відповідатиме європейським вимогам.
      Основна частина семінару розпочалася з обговорення Проекту Концепції державної цільової програми реформування державного управління та державної служби на 2011 – 2015 роки. Заступник Начальника Головдержслужби Олена Тертишна детально зупинилася на складових Концепції, аргументах прийняття програми, шляхах і способах розв’язання питання реформування, акцентувала увагу на таких проблемах нинішньої системи підвищення кваліфікації, як стан матеріально-технічної бази, рівень відповідальності органу влади за підвищення кваліфікації свого персоналу.
      До обговорення Концеції долучилися і директори Центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації, а також директор Брянського філіалу ОРАГС (Росія) Тетяна Болховітіна, яка навела відмінності у системі перепідготовки та підвищення кваліфікації в Україні та Російській Федерації.
      Також в рамках першого дня семінару було розглянуто нові підходи до реалізації у 2010 році державної цільової програми підготовки, перепідготовки та підвищення квалфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України на 2008-2011 роки, яку розкрили в.о. директора Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталія Немилівська, заступник директора Школи вищого корпусу державної служби Тетяна Пожитнова.
      Обговорили учасники семінару і питання розробки, погодження і затвердження уточнених планів-графіків підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого саморвядування, а також запровадження інноваційних методів навчання до практики підвищення кваліфікації персоналу органів влади.
      В наступні дні керівники регіональних закладів післядипломної освіти державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування візьмуть участь у практичних заняттях з вивчення практики роботи місцевих органів влади щодо організації навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, проаналізують основні аспекти організації та проведення підвищення кваліфікації державних службовців у рамках Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець», реалізації центрами Концепції підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, тощо.

      Час оприлюднення: 09 червня 2010 року.
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 7 червня 2010р.

7 червня 2010 року

ПРОЕКТ КОНЦЕПЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ЦІЛЬОВОЇ ПРОГРАМИ РЕФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ НА 2011–2015 РОКИ

      та низка інших питань підвищення кваліфікації управлінських кадрів обговорюватимуться під час всеукраїнського семінару «Організаційно-правові аспекти діяльності центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів», що з 9 по 12 червня відбуватиметься на Чернігівщині.
      Проводиться він відповідно до плану-календаря основних заходів облдержадміністрації та обласної ради, а також плану роботи Головдержслужби України на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування. Підтримку семінару надає фонд Ганнса Зайделя (Німеччина). Очікується, що до Чернігова приїдуть керівники всіх регіональних закладів післядипломної освіти державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а також Головного управління державної служби України, НАДУ при Президентові України, Брянського філіалу Орловської регіональної академії державної служби (Росія). Це перше такого роду навчання в нашій області.
      Семінар має на меті на основі напрацьованого досвіду проаналізувати нинішній стан справ організаційно-правового забезпечення центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та виробити підходи до очікуваних змін. Учасники семінару також матимуть змогу обговорити питання стосовно практики формування місцевими органами влади потреб у навчанні персоналу. Вони також проаналізують основні аспекти організації та проведення підвищення кваліфікації державних службовців у рамках Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець», реалізації центрами Концепції підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, тощо.

      Початок заходу – об 11 годині 9 червня 2010 року.
      Місце проведення – конференц-зал Будинку засідань Чернігівської обласної ради.
      Запрошуємо представників засобів масової інфорпамції

      Час оприлюднення: 07 червня 2010 року.
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 3 червня 2010р.

3 червня 2010 року

      «Що таке Східне партнерство?», «Яке місце Україна посідає в європейському просторі?», «Чи може державний службовець з таким достатком, як український, забезпечувати здійснення політики євроінтеграції?» – ці та багато пролунали під час одноденного виїзного семінару-тренінгу «Державне управління в спільному європейському просторі». Проходив він 3 червня на базі Срібнянської районної державної адміністрації, районної ради та призначався для працівників їх апаратів та голів територіальних громад.
      Директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко ознайомив слухачів з причинами запровадженням та основними напрямами реалізації політики Східного партнерства, його інструментами, зокрема щодо системи державного управління в Україні. Слухачі обговорили переваги та висловили свої думки щодо можливих її недоліків, а також перспектив та шляхів запровадження в нашій державі європейських принципів належного врядування.

      Час оприлюднення: 3 червня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 2 червня 2010р.

2 червня 2010 року

      Дослухатися до думки кожного мешканця – мета утворених при територіальних органах Головдержслужби Громадських експертних груп, до складу яких залучаються журналісти та провідні суспільні діячі відповідного регіону. Засідання такого дорадчого органу – Громадської експертної групи при Управлінні державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області, відбулось 2 червня на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації. Учасники заходу обговорювали проект Концепції Державної цільової програми розвитку державної служби на 2011 – 2015 роки, питання модернізації державного управління та державної служби.
      Згідно з порядком денним, першою до слова була запрошена Ірина Протченко, заступник начальника Управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області з презентацією видання «План модернізації державного управління». Вона наголосила на необхідності внесення змін до сучасної системи виконавчої влади, охарактеризувала існуючу нормативно-правову базу, що регламентує її діяльність та ті законопроекти, що знаходяться вже довгий час на етапі розробки й претендують на втілення до життя.
      Володимир Бойко, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розповів про необхідність реформування системи професійного навчання державних службовців. Він висловив думку, що Центри перепідготовки мають стати одним з елементів загальнодержавної освітньої програми, а навчання повинно здійснюватись за власною ініціативою державного службовця у досягненні кар’єрного росту та переходу від нижчих до вищих категорій.
      Про основні складові впровадження електронного урядування розповів Денис Бокач, головний спеціаліст Управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області. Він зазначив, що безпаперові технології відомчої та безвідомчої комунікації, єдина інформаційно-комунікаційна система підтримки управління персоналом на державній службі та переведення надання державних послуг у режим он-лайн є головними компонентами електронного управління
      Заключну доповідь «Молоді державні службовці Європи та євроінтеграція України» виголосив Юрій Музика – голова Чернігівської обласної організації ВМГО «Спілка молодих державних службовців України», де коротко охарактеризував здобутки та обмін досвідом при співпраці із спілкою молодих державних службовців землі Північної Рейн-Вестфалії (Німеччина).
      Загалом всі члени Громадської експертної групи дійшли висновку, що засідання було інформативним, в його ході було обговорено безліч питань, що стосуються державного управління в Україні загалом та на Чернігівщині зокрема.

      Час оприлюднення 02 червня 2010 року
      Виконавець: Гапієнко А.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 1 червня 2010р.

1 червня 2010 року

Практиці підготовки та запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм

був присвячений семінар-тренінг, організований Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у Талалаївському районі.
      Відкрила захід заступник голови Талалаївської районної ради Галина Фесак, яка наголосила на необхідності та важливості розробки програм соціально-економічного розвитку у місцевих територіальних громадах, що сприятимє не лише аналізу наявних ресурсів в громаді, але й осмисленню пріоритетів та перспектив розвитку, а отже й можливості залучення додаткових коштів.
      В рамках тренінгу слухачі, а це голови територіальних громад, працівники управлінь та відділів Талалалївської райдержадміністрації, ознайомилися з нормативно-правовою базою прогнозування та розроблення програм соціально-економічного розвитку, механізмами та основними етапами розроблення програми соціально-економічного розвитку області.
      Проаналізували слухачі й схему впровадження Державної регіональної політики, детально зупинилися на визначенні поняття депресивності території.
      Окремий блок семінару було присвячено зовнішнім джерелам фінансування, доступним українським громадам.
      Проводили семінар Олена Самородна – заступник начальника відділу аналізу та прогнозування економічного розвитку та Максим Стрільчук – заступник начальника відділу фінансів, державного сектору економіки та моніторингу виконання цільових програм Головного управління економіки облдержадміністрації.

      Час оприлюднення 1 червня 2010 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел.: (8-0462) 676 052