Новини за 9 вересня 2010р.

9 вересня 2010 року

            Сьогодні, 9 вересня 2010 року, в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочав роботу семінар «Державна політика сприяння розвитку громадянського суспільства» для начальників відділів з питань внутрішньої політики районних державних адміністрацій та міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук. В його відкритті взяли участь начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю обласної державної адміністрації Андрій Курданов та директор Центру Володимир Бойко.
      В перший день учасники семінару ознайомилися з українським та світовим досвідом сприяння органами виконавчої влади розвитку основних засад громадянського суспільства. Відбувся й «круглий стіл» за участю керівника Центру українських досліджень Інституту Європи Російської академії наук, редактора журналу «Современная Европа», кандидат історичних наук Віктор Мироненко «Європейські принципи регіональної та місцевої демократії». Він зазначив: «Демократія або є або її нема. Це не аксіома, це теорема, яку треба доводити щодня…», демократія є процесом, у якому беруть участь усі громадяни, це перш за все свобода людини, їх вибір жити так, як вони хочуть та можуть жити. Європейська модель демократії є ближчою для нас. Європейський досвід враховує і систему законодавства і традиції (насамперед – магдебурзького права). Але, на жаль, навіть на найвищому рівні у нас відсутнє цілісне уявлення про Європейський Союз, та його принципи демократії.
      З цим погодилися й інші учасники «круглого столу». Зокрема, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко зазначив, що у процесі творення демократії громадянами важливим є саме рівень регіональної, місцевої демократії. Без цього немає сенсу взагалі говорити про демократію як таку.
      Заступник начальника управління державної служби Головдержслужби України в області Ірина Галайко у своєму виступі на прикладі проекту «Стратегії державної кадрової політики» наголосила на необхідності запровадження принципів європейської демократії під час реформування державного управління в Україні.
      Начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради, кандидат філософських наук Ірина Соломаха констатувала, що європейська інтеграція почнеться тоді, коли ми інтегруємо наше мислення, наше ставлення до Європи.

      Час оприлюднення: 09 вересня 2010 року
      Виконавець: Сірик А.С.
      конт. тел.: (8-0462) 676 – 052