Новини за 27 жовтня 2010р.

27 жовтня 2010 року

     В Центрі підвищення кваліфікації кадрів триває навчання начальників, спеціалістів відділів взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної та режимно-секретної роботи. Дана категорія слухачів вчиться за програмою короткотермінового тематичного семінару «Робота місцевих державних адміністрацій і виконавчих органів міських рад по виконанню повноважень в галузі оборонної і мобілізаційної роботи, забезпеченню законності і правопорядку». Основна частина навчання даної групи проходила віддалено засобами відеозв’язку, слухачі могли сприймати матеріал не вирушаючи у відрядження та без відриву від робочого процесу. 27 жовтня відбулося стаціонарне навчання групи. В Центрі посадовці дізналися про вимоги до секретного діловодства в системі збереження державної таємниці і документального забезпечення, організацію, подання звітних документів та інше. Завершив день стаціонарного навчання круглий стіл «Дотримання норм Закону України «Про державну таємницю» в практичній роботі. Організація режимно-секретної роботи в органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування та заходи щодо її покращення».
     В останній день навчання, 28 жовтня, проходячи віддалене тестування, слухачі зможуть перевірити наскільки повно та якісно були засвоєні знання.

     Час оприлюднення 27 жовтня 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 20 жовтня 2010р.

20 жовтня 2010 року

Застосування інноваційних технологій у державному управлінні

     20 жовтня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання спеціалістів відділів взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної та режимно-секретної роботи. Дана категорія слухачів навчатиметься за програмою короткострокового тематичного семінару «Робота місцевих державних адміністрацій і виконавчих органів міських рад по виконанню повноважень в галузі оборонної і мобілізаційної роботи, забезпеченню законності і правопорядку».
      «Cемінар є незвичайним за формою проведення, це дистанційне навчання за допомогою корпоративної мережі зв’язку між Чернігівською облдержадміністрацією та районними державними адміністраціями», – підкреслили під час відкриття учасники семінару, серед яких: заступник керівника апарату облдержадміністрації Юрій Музика, виконуючий обов’язки начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Болдирєв та директор Центру Володимир Бойко.
     Така форма роботи викликала інтерес з боку районних державних адміністрацій, оскільки цей захід являється більш мобільним та менш витратним і є прикладом застосування інноваційних технологій у державному управлінні.
     Крім дистанційної частини, планується проведення одного дня стаціонарного навчання в Центрі.
     Підсумком семінару стане комплексне комп’ютерне тестування на знання тем, які вивчалися протягом навчання.

     Час оприлюднення 20 жовтня 2010 року
     Виконавець: Сірик А.С.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 19 жовтня 2010р.

19 жовтня 2010 року

     19 жовтня в Центрі підвищення кваліфікації державних службовців розпочався одноденний семінар «Правові та практичні аспекти державних закупівель» для заступників голів та секретарів тендерних комітетів райдержадміністрацій, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, обласних управлінь і організацій, головних розпорядників бюджетних коштів.
     На відкритті цього заходу були присутні Володимир Бойко, директор Центру, який зазначив, що розвиток нормативно-правової бази щодо державних закупівель є важливим питанням сьогодення.
     Перша пара, яку провів для слухачів заступник начальника управління стратегії соціально-економічного розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Олег Саранін, була присвячена особливостям застосування Закону України «Про здійснення державних закупівель».
     Окрім цього слухачі матимуть змогу побувати на заняттях з вузьких, професійних тем, а саме: ознайомитися з основними вимогами до договорів про закупівлю, з дотриманням вимог законодавства під час здійснення видатків розпорядниками бюджетних коштів, з особливостями проведення тендерів на закупівлю робіт.
     Час оприлюднення 19 жовтня 2010 року
     Виконавець: Сірик А.С.
     конт. тел. (0462) 676 052

***

     19 жовтня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад Ніжина, Прилук, районних у м. Чернігові рад. Дана категорія слухачів три дні навчатиметься за програмою короткострокового тематичного семінару «Основні напрями діяльності служб у справах дітей щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що опинились у складних життєвих обставинах».
     Перша пара, яку в рамках даного навчання провела для слухачів заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Юлія Олифіренко, була присвячена питанню соціально-правового захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, що опинились у складних життєвих обставинах.
     Окрім занять з вузьких, професійних тем для слухачів заплановано провести одноденний семінар-тренінг, який буде присвячений темі «Запровадження гендерних підходів в діяльності служби у справах дітей облдержадміністрації».
     Окрім цього слухачі матимуть змогу ознайомитися з основними видами державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, діяльністю служб у справах дітей із виявлення, постановки на облік та соціального захисту дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, з організацією роботи в ЄІАС «Діти», також зможуть проаналізувати проблемні питання, які виникають у роботі служб у справах дітей у ході здійснення соціального захисту дітей.
     Час оприлюднення 19 жовтня 2010 року
     Виконавець: Сірик А.С.
     конт. тел. (0462) 676 052

***

     «Державне управління у спільному європейському просторі» – виїзний семінар-тренінг під такою назвою проведено Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів на базі Куликівської райдержадміністрації.
     Його учасники, а це голови територіальних громад Куликівського району, ознайомилися з основними аспектами політики Європейського Союзу Східне партнерство, що має на меті поглиблення двосторонніх відносин ЄС зі східними партнерами, запровадження нової багатосторонньої основи для співпраці. Вони розглянули багатосторонні політичні платформи Східного партнерства, такі як демократія, належне управління та стабільність; економічна інтеграція та зближення з політичними курсами ЄС; енергетична безпека; контакти між громадянами, проаналізували механізми фінансування Східного партнерства.
     Окремо учасники заходу зупинились на європейських принципах «належного врядування», серед яких прозорість, послідовність, ефективність, відповідальність, участь усіх зацікавлених.
     Проводила виїзний семінар-тренінг учений секретар Центру Людмила Чабак.
     Час оприлюднення 19 жовтня 2010 року
     Виконавець: Чабак Л.А.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 18 жовтня 2010р.

18 жовтня 2010 року

     Програма НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців та Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації 18 жовтня відкрили навчання двох груп військовослужбовців: у Чернігові навчальний курс «Англійська мова» та у селищі Десна навчальний курс «Менеджер з рекламно-видавничої діяльності» для військовослужбовців, що звільняються або плануються на звільнення зі Збройних сил України у зв’язку з їх реформуванням.
     У відкритті курсів взяв участь менеджер «Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців» Крістофер Штаудт. Він розказав слухачам про мету та джерела фінансування програми для військових, відповів на питання, що цікавили присутніх. «Це навчання є вкладом у ваше майбутнє, вашу цивільну професію» – підсумував він.
     Володимир Бойко, директор Центру підвищення кваліфікації кадрів, у Чернігові сказав: «Після 400 годинного курсу навчання ви зможете розмовляти англійською і це є хороший шанс для кожного з вас, скористайтеся ним». У Десні він повідомив, що в таке навчання у селищі Десна проводиться втретє. Слухачі впродовж майже двох місяців опановуватимуть програму курсу, зміст якого спрямований на вивчення програм комп’ютерної верстки, графіки, дизайну.
     У відкритті навчань також взяли участь заступник обласного військового комісара підполковник Олександр Лапа та представник обласної державної адміністрації Сергій Болдирев. Вони підкреслили, що військовим дуже важливо отримати знання, які стосуються не лише військової сфери, це спрощує їх адаптацію до цивільного життя.
     Програма навчання є частиною співробітництва між Україною та НАТО у сфері перепідготовки та адаптації до цивільного життя військовослужбовців. Курси фінансуватимуться НАТО.

     Час оприлюднення з 18 жовтня 2010 року
     Виконавець: Коваленко Н.В.
     конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

     18 жовтня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочали навчання бухгалтери сільських рад. Дана категорія слухачів буде вчитися протягом тижня за напрямом 1501 «Державне управління».
     Друга сесія передбачає розгляд питань планування та фінансування бюджетної сфери у 2011 році, призначення всіх видів державних соціальних допомог, проведення індексації грошових доходів, призначення субсидій на житлово-комунальні послуги.
     Окрім занять з вузьких, професійних тем для бухгалтерів заплановано провести пари, присвячені іміджу посадової особи місцевого самоврядування, вдосконаленню навичок писемного ділового мовлення, розширенню знань в галузі комп’ютерних технологій.
     В останній день навчання шляхом комплексного комп’ютерного тестування відбудеться оцінювання якості набутих слухачами знань.

     Час оприлюднення 18 жовтня 2010 року
     Виконавець: Сірик А.С.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 14 жовтня 2010р.

14 жовтня 2010 року

Презентація видання про українського історика з ЧернігівщиниГригорія Кураса

     «Я думав, які теми були б цікаві…» Праці Григорія Кураса, спогади і матеріали про українського історика» – під такою назвою щойно у Чернігові вийшов у світ збірник матеріалів, присвячений нашому, на жаль, вже покійному земляку. 13 жовтня 2010 р. його презентація відбулась у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. У заході взяли участь науковці, освітяни м. Чернігова і області, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, працівники сфери культури і журналісти.
     Видання здійснили Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, Український інститут національної пам’яті та Сіверський інститут регіональних досліджень. Упорядники: кандидати історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки Володимир Бойко і доцент Чернігівського національного університету ім. Т.Г.Шевченка Тамара Демченко, завідувач відділу краєзнавства Чернігівської державної обласної наукової універсальної бібліотеки ім. В.Г.Короленка Ірина Каганова.
     Під час відкриття В. Бойко підкреслив, що видавати книги як про Григорія Кураса – це моральне й духовне задоволення, а не просто виконання службового обов’язку. Він підкреслив думку, яку також повторило багато інших виступаючих: життя та діяльність Г. Кураса є по духу українським патріотизмом. Саме такі особистості роблять суттєвий внесок в українське націотворення.
     І. Каганова представила присутнім виставку видань «Вірний лицар музи Кліо»: праці самого Г.Кураса, розвідки про нього і навіть автореферат дисертації з автографом, які зберігаються у фондах бібліотеки.     Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко наголосив на важливості видання про славетного земляка. Він поінформував, що ідею створення книги Інститут національної пам’яті миттєво підтримав в особі тодішнього заступника голови доктора історичних наук, професора Владислава Верстюка. Перший заступник голови Інституту, доктор історичних наук, професор Володимир Кривошия, який добре знав і цінив Кураса як людину та історика ще досі не змірився з його передчасним відходом у вічність і щиро радіє такому увічненню пам’яті.
     Серед тих, хто особисто знав Григорія Кураса, із Гарвардського університету (США) в режимі відеозв’язку за допомогою Інтернету, виступив директор Сіверського інституту регіональних досліджень, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко. Він розповів про вагомий внесок історика у розвиток науки на чужині.
     Зворушливо прозвучали спогади однокурсників Г. Кураса Миколи Федоренка та Олени Вершиніної, колеги, вчительки Щорської загальноосвітньої середньої школи № 3 Ганни Жукової. Всі говорили про нього як про вірного друга, порядну, чесну, щиру, інтелігентну людину, доброго педагога, історика з великої літери, українця по духу, який все життя присвятив науці і до останніх днів життя дихав історією.
     Тепло подякував упорядникам і видавцям книги голова правління Чернігівського обласного об’єднання єврейських громад та організацій Семен Бельман.
     У заключному слові автор ідеї видання книги Т. Демченко оглядово ознайомила з її змістом. У першому розділі «Праці Григорія Кураса» представлені дванадцять його публікацій. Серед них є «Масакерия украинских евреев», «Список Шептицького», «Дмитро Дорошенко і Галичина» та інші. Навіть така невелика частка його наукової спадщини наочно демонструє талант та наукові здобутки Г.Кураса. Другий розділ – спогади сучасників про нашого видатного земляка. У розповідях-роздумах М. Федоренка, Г. Жукової, Людмили Студьонової, С. Лепявка, В. Бойка, Т. Демченко, Дмитра Тася читач має можливість познайомитися з непересічною особистістю Григорія Кураса. В останньому розділі вміщені некрологи вченому, який у розквіті своєї творчої діяльності передчасно залишив цей світ.
     Присутні висловили цілковиту підтримку ініціативі української діаспори, яка просить Щорську міську раду (де ріс, вчився та вчителював науковець) надати одній із вулиць м. Щорса ім’я Григорія Кураса.
     Перед початком заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих в аварії на Дніпропетровщині.

     Час оприлюднення 14 жовтня 2010 року
     Виконавець: Коваленко Н.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

Біографічна довідка

     Григорій Михайлович Курас народився 22 грудня 1957 р. у Харкові в родині лікаря і вчительки. Проте все його життя було пов’язано зі Щорсом та Черніговом.      У Щорсі він зростав, вчився, вчителював. В обласному центрі одержав вищу освіту, закінчивши з відзнакою історичний факультет Чернігівського педінституту імені Т.Г.Шевченка.      Наполегливо працював у фондах чернігівських музеїв, архіві, обласній бібліотеці ім. В.Короленка. Співробітники цих установ добре пам’ятають скромного, добре вихованого і допитливого юнака, який ніколи не приховував своєї глибокої зацікавленості, певною мірою, одержимості історією.     У 1992 р. Г.Курас успішно захистив дисертацію на тему «Чернігівська архівна комісія та її внесок у вивчення історії України», здобувши науковий ступінь кандидата історичних наук.      Тема визначила коло його наукових зацікавлень на все його життя: це – дослідження, присвячені аналізу біографій та наукового спадку призабутих діячів кінця ХІХ – першої половини ХХ століть, тісно пов’язаних з нашим краєм.      Особливо переконливо Г.Курас заявив про себе, як про непересічного краєзнавця, коли у співавторстві із своїм науковим керівником професором В.Сарбеєм опублікував першу наукову біографію М.Могилянського. Загальний інтерес викликав і його нарис про долю Ладі та Дмитра – дітей М.Могилянського.      З 1998 р. Г.Курас разом з родиною мешкав у Нью-Йорку, США. З цього часу він систематично провадив пошуки архівних матеріалів про істориків – вихідців з Чернігівщини: Д.Дорошенка, В.Дубровського, О.Оглоблина, В.Шугаєвського, збирав матеріали про інших визначних діячів української діаспори – Є.Архипенка, І.Борщака, Н.Полонську-Василенко, В.Міяковського, А.Марголіна, І.Токаржевського-Карашевича.      З науковою метою він ретельно опрацьовував архіви Української Вільної Академії Наук (УВАН) у США, Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ), українські джерела Бахметєвського архіву Колумбійського університету, матеріали Української бібліотеки й архіву в Стемфорді (Конектікут), Слов’янського відділу Нью-Йоркської Публічної Бібліотеки, бібліотеки в Бавнд-Бруку (Нью-Джерсі).      Результати пошуків втілилися у низці публікацій, що побачили світ в Україні та США. У 2005 р. дослідника обрали членом-кореспондентом УВАН у США. Він також був представником журналу «Сіверянський літопис» в Нью-Йорку.     Невблаганна хвороба підстерегла історика тоді, коли він знайшов свою власну нішу в улюбленій науці, визначився з колом дослідницьких завдань, зібрав значний особистий архів виписок і ксерокопій, зробив собі ім’я в колах слов’янської діаспори в США. Статті, вміщені у біобібліографічному покажчику 1, дають переконливе уявлення про далеко не вичерпаний потенціал вченого.     Небіжчик був мужньою людиною. Долаючи нестерпний біль, він у грудні 2007 р. підготував до друку одну з останніх своїх праць, присвячену світлій пам’яті В.Модзалевського.     На 51 році життя 16 березня 2008 р. у далекому Нью-Йорку Григорій Михайлович Курас відійшов у вічність.

1 Григорій Михайлович Курас: (Біобібліогр. покажч.) /Скл. Т.П.Демченко, І.Я.Каганова, Л.В.Студьонова; Наук. ред. О.Б.Коваленко; Відп. за вип. П.В.Грищенко. – Чернігів, 2007. – с. – (“Історики та краєзнавці Чернігівщини”; Вип. 12).

Новини за 13 жовтня 2010р.

13 жовтня 2010 року

     

До Європейського тижня місцевої демократії
     у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за ініціативи Сіверського інституту регіональних досліджень проведено тематичну зустріч «Витоки місцевого самоврядування на Чернігівщині».     В рамках зустрічі її учасники, а це представники територіальних громад Чернігівщини, ознайомилися з європейськими принципами регіональної та місцевої демократії, прослідкувати витоки та розвиток європейських традицій місцевого самоврядування на Чернігівщині, здійснили порівняльний аналіз шляхів розвитку зазначених традицій в європейських країнах та в Україні.     Як зазначив заступник начальника організаційного відділу, керівник методичного кабінету виконавчого апарату обласної ради Володимир Матяш, – традиція магдебурського права, що тісно пов’язана з місцевим самоврядуванням, є суто європейською традицією. Саме магдебурзьке право свідчить про європейський напрямок розвитку України, підтверджує традиції європейського права та демократії.     Учасники дізналися, що цьогорічний Європейський тиждень місцевої демократії проходить під гаслом «зміна клімату та сталі громади». Це свідчить, що європейське суспільство хвилює широке коло проблем, актуальних для всієї світової громадськості, зокрема, і для української.      Також у бібліотеці Центру організовано виставку, присвячену Європейському тижню місцевої демократії.

     Час оприлюднення 13 жовтня 2010 року
     Виконавець: Чабак Л.А.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 11 жовтня 2010р.

11 жовтня 2010 року

ПРЕС-АНОНС

Презентація видання про українського історика з ЧернігівщиниГригорія Кураса

     «Я думав, які теми були б цікаві…» Праці Григорія Кураса, спогади і матеріали про українського історика»* – під такою назвою у Чернігові вийшов у світ збірник матеріалів, присвячений нашому, на жаль, вже покійному земляку.
     Видання здійснили Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, Український інститут національної пам’яті та Сіверський інститут регіональних досліджень. Упорядники: кандидати історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, доцент Чернігівського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Тамара Демченко, завідувач відділом краєзнавства Чернігівської обласної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Ірина Каганова. До книги увійшли публікації останніх років життя нашого земляка, спогади, розповіді-роздуми сучасників про науковця та викладача Григорія Кураса.
     Презентація збірника відбудеться 13 жовтня 2010 року о 15.00 в аудиторії № 3 Центру.

     Час оприлюднення 11 жовтня 2010 року
     Виконавець: Коваленко Н.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

***

     11 жовтня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання головних бухгалтерів сільських рад. Дана категорія слухачів буде вчитися протягом тижня за напрямом 1501 «Державне управління».
     Друга сесія передбачає розгляд питань планування та фінансування бюджетної сфери у 2011 році в зв’язку з введенням у дію нового бюджетного кодексу України, призначення всіх видів державних соціальних допомог та роботи державних соціальних інспекторів.
     Також буде розглянуто особливості призначення населенню субсидій на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу.
     Окреме заняття планується присвятити вивченню особливостей складання фінансової звітності у сільських радах.
     Окрім занять з вузьких, професійних тем для бухгалтерів заплановано провести пари, присвячені етиці, вдосконаленню навичок писемного ділового мовлення, розширенню знань в галузі комп’ютерних технологій.
     З практичними аспектами роботи бухгалтера сільської ради група зможе ознайомитись під час виїзного практичного заняття до однієї з сільських рад Чернігівського району.
     В останній день навчання шляхом комплексного комп’ютерного тестування відбудеться оцінювання якості набутих слухачами знань.

     Час оприлюднення 11 жовтня 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 5 жовтня 2010р.

5 жовтня 2010 року

     5 жовтня в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочали навчання начальники юридичних відділів виконавчих апаратів районних рад, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад. Дана категорія слухачів три дні навчатиметься за програмою тематичного семінару «Нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування».
     Перша пара, яку в рамках даного навчання провела для слухачів заступник начальника юридичного відділу виконавчого апарату обласної ради Поліна Богуш, була присвячена питанню нововведень в виборчому законодавстві, тема, як зазначила викладач, є актуальною і досить непростою.
     Протягом навчання слухачі також ознайомляться з правовими й практичними аспекти взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування, дізнаються про нюанси правового регулювання земельних відносин, обговорять організаційно-кадрове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування.
     Окремі конверсаторіуми буде присвячено питанням набрання чинності нормативно-правових та регуляторних актів органів місцевого самоврядування та статусу депутатів місцевих рад.
     Даний семінар має допомогти зорієнтуватися в нюансах законодавства спеціалістам, що недавно розпочали роботу на посаді начальника юридичного відділу, та з’ясувати проблемні питання їх більш досвідченим колегам.

     Час оприлюднення 5 жовтня 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052