Новини за 30 листопада 2010р.

30 листопада 2010 року

     З 30 листопада по 1 грудня 2010 року Центр підвищення кваліфікації кадрів проводить установчий семінар для вперше обраних сільських, селищних та міських голів «Організація роботи керівника територіальної громади». Відкриття навчання відбулося за участі перших осіб області: голови облдержадміністрації Володимира Хоменка та голови обласної ради Анатолія Мельника.
     «Мета нашої роботи – зробити життя громади кращим, забезпечити розквіт Чернігівщини», – наголосив у виступі перед вперше обраними головами Володимир Хоменко, а Анатолій Мельник в вітальному слові зазначив важливість постійного навчання для нормальної та ефективної роботи керівника.
     Семінар передбачає розгляд питань соціально-економічного розвитку села, селища та міста, сучасного антикорупційного законодавства України, основ формування та управління місцевими бюджетами, актуальних питань соціального захисту населення та основ земельного законодавства України.
     Протягом двох днів слухачі дізнаються про те як планувати роботу, розподіляти функціональні обов’язки, як правильно підготувати засідання сесії, організувати співпрацю з депутатами та громадськістю, взаємодіяти з органами виконавчої влади.
     Час оприлюднення 30 листопада 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 23 листопада 2010р.

23 листопада 2010 року

      В Центрі підвищення кваліфікації кадрів сьогодні розпочали роботу одразу три групи: за програмою тематичного короткотермінового семінару «Порядок формування, ведення та користування реєстром документів дозвільного характеру» два дні вчитимуться адміністратори дозвільних центрів області, триденний семінар «Реалізація в області державної політики стосовно жінок, молоді та оздоровлення дітей розвитку фізичної культури та спорту» проходитиме для начальників відділів у справах сім’ї та молоді райдержадміністрацій, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук. Начальники юридичних відділів райдержадміністрацій розпочали другу сесію навчання за напрямом 1501 «Державне управління».
      Навчання адміністраторів спрямоване на вивчення практичних аспектів роботи – порядка видачі дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву, роз’яснення вимог щодо організації видачі документів дозвільного характеру, процедури отримання дозволів на будівництво та на початок будівельних робіт.
      Начальники відділів у справах сім’ї та молоді в своїй роботі зупиняться на питаннях впровадження сімейної політики, забезпечення багатодітних сімей посвідченнями батьків та дитини з багатодітної сім’ї, організації роботи по присвоєнню жінкам області почесного звання України “Мати-героїня” та інших.

      Час оприлюднення 23 листопада 2010 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел. (0462) 676 052

***

«Чернігівщина в 1932-1933 роки: уроки історії»

      Під такою назвою 23 листопада 2010 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведено круглий стіл під час семінару «Організаційно-кадрове забезпечення діяльності органів виконавчої влади». Слухачі: начальники відділів організаційно-кадрової роботи апаратів райдержадміністрацій.
      Директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко наголосив, що Голодомор 1932-1933 рр. в Україні був однією з найбільших трагедій українського народу, організованих сталінською владою. Їй передувала винищувальна колективізація та супроводжувалася ліквідацією більшості української інтелігенції. Він ознайомив присутніх з виданнями Центру про цю подію, зокрема зі збірником матеріалів «Голодомор 1932-1933 рр. в Україні очима дослідників і свідків: Чернігівщина»(2008).
      Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко розповів про нормативно-правові акти щодо Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. Привернув увагу слухачів до оцінки події Президентом України, висловлену 25 жовтня ц.р.: «Ми завжди будемо засуджувати той режим – сталінський, який в ті роки зробив цей злочин».
      С.Бутко зауважив, окреслюючи втрати області від вбивства голодом у 1932-1933 рр., що у 1993 р. чернігівські історики вирахували шляхом співставлення статистичних даних 362.708 померлих осіб. Проте, у Чернігівському томі Національної книги пам’яті поіменно названо тільки 36.633 загиблих. Отже, на основі вцілілих документів того часу ідентифікована тільки десята частина жертв. Подальша робота істориків і краєзнавців у цій справі має перспективу в аналізі свідчень очевидців трагедії.
      Виступаючі наголосили на важливості вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні як невід’ємної складової національної пам’яті українського народу.

«ВІДКРИЙ ЄВРОПУ ДЛЯ СЕБЕ»

      Презентація документального відеофільму з такою назвою, а також «Освітнього пакета з актуальних питань європейської інтеграції» відбулася в прес-клубі «Ділове слово» управління у справах преси та інформації облдержадміністрації.
      Організаторами заходу стали громадська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень», Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, державних підприємств, установ і організацій, Центр європейської інформації Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка за підтримки МФ «Відродження».
      Освітній пакет та відеоролик підготовлено в рамках проекту «Навчання працівників Центрів європейської інформації з питань європейської інтеграції» за підсумками всеукраїнського семінару-тренінгу з актуальних питань європейської інтеграції 20 – 24 вересня 2010 року у Чернігові.
      До «Освітнього пакету з актуальних питань європейської інтеграції» увійшла низка матеріалів стосовно європейської інтеграції України як теоретичного, так і прикладного характеру. Зокрема, у виданні міститься аналітичні матеріали, корисні посилання на Інтернет-ресурси з європейської тематики, методики щодо проведення інтерактивних вправ на закріплення матеріалу тощо.
      Відеоролик «Відкрий Європу для себе» розкриває діяльність Мережі центрів європейської інформації України – інформаційно-ресурсних структур, що надають доступ усім зацікавленим особам до інформаційних джерел та електронних баз даних матеріалів з широкого кола питань європейської інтеграції.
      Учасниками презентації стали директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, кандидат історичних наук Володимир Бойко, керівник проектів Сіверського інституту регіональних досліджень Людмила Чабак, координатор проектів Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження» Дарина Наконечна. Вони зазначили, що саме «відкрити Європу для себе» покликані допомогти Центри європейської інформації. Їх діяльність у напрямі консультування громадян з різного кола питань європейської тематики та організації публічних заходів допомагає різним верствам населення зорієнтуватися в актуальних для них проблемах. Окремий аспект становить підвищення кваліфікації самими консультантами Центрів європейської інформації. Адже їх якісна підготовка сприятиме якісному наданню послуг. Ці питання також відображено у презентованих матеріалах.
      Документальний відеофільм та освітній пакет можуть бути використаними під час проведення навчань з європейської тематики із залученням учнів, студентів вищих навчальних закладів, слухачів закладів післядипломної освіти, викладачів, всіх, кому небайдужі європейські перспективи України.

      Час оприлюднення 23 листопада 2010 року
      Виконавець: Чабак Л.А.
      конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 22 листопада 2010р.

22 листопада 2010 року

      22 листопада в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочалося триденне навчання начальників відділів організаційно-кадрової роботи апаратів райдержадміністрацій за програмою семінару «Організаційно-кадрове забезпечення діяльності органів виконавчої влади». Семінар передбачає розгляд напрямків кадрової роботи, порядку нагородження державними нагородами та відзнаками облдержадміністрації, структури та компетенції органів державного управління на території. В перший день навчання слухачі зустрілися з начальником управління державної служби Головдержслужби України в області Іриною Протченко та обговорили з нею практичні питання проходження державної служби.
      В другий день навчання слухачі разом з начальником організаційного відділу апарату облдержадміністрації Петром Підгайним зупиняться на питаннях вдосконалення стилів, форм і методів організаційно-масової роботи в органах виконавчої влади.
      Також з 22 листопада по 3 грудня 2010 року, відповідно до договору з Контрольно-ревізійним управлінням в Чернігівській області, за професійною програмою підвищення кваліфікації навчатимуться спеціалісти контрольно-ревізійного складу VI–VII категорії посад. Навчання передбачає вивчення правового забезпечення державного управління і державної служби, політології, гуманітарної і соціальної політики України та інших питань.

      Час оприлюднення 22 листопада 2010 року
      Виконавець: Фесенко М.В.
      конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 17 листопада 2010р.

17 листопада 2010 року

     17 листопада завершилося навчання працівників управлінь і відділів облдержадміністрації, управлінь обласної ради, відповідальних за організацію роботи з документами і контроль. Дана група протягом року засвоювала програму постійно діючого тематичного семінару „Ділова українська мова у сфері державного управління ”. Останній день навчання було присвячено вивченню видів усного спілкування та оволодінню майстерністю публічного виступу. Також слухачі обговорили лексичні норми ділової мови, а під час практичного заняття змогли попрактикуватись в правильному вживанні лексем.
     Комп’ютерне тестування, яким було завершено семінар, виявило належний рівень мовної підготовки слухачів, всі спеціалісти отримали свідоцтва про проходження навчання.

     Час оприлюднення 17 листопада 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 15 листопада 2010р.

15 листопада 2010 року

     Дві групи розпочали навчання сьогодні в Центрі підвищення кваліфікації кадрів. За програмою короткотермінового семінару «Робота з системою «Картка» в органах влади» три дні навчатимуться спеціалісти райдержадміністрацій, відповідальні за систему «Картка», та за професійною програмою протягом чотирьох днів вчитимуться начальники архівних відділів райдержадміністрацій.
     Програма триденного семінару передбачає вивчення особливостей введення даних до системи «Картка», законодавчих обмежень щодо ведення та передавання інформації з системи «Картка», експорту та імпорту особових карток. В рамках семінару слухачі навчаться практично застосовувати облікову систему «Картка» ЄДКС «Кадри».
     Програмою семінару для начальників архівних відділів заплановано загальний огляд чинного законодавства в сфері архівної справи, вивчення основних форм використання документів, вимог до складання та оформлення довідок соціально-правового характеру. Також обговорять слухачі даної групи питання відбору документів, експертизи цінності та описування документів особового походження, архівних колекцій та фотодокументів.
     Навчання обох груп завершиться контролем знань за результатами якого будуть видані свідоцтва про підвищення кваліфікації.
     Час оприлюднення 15 листопада 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 11 листопада 2010р.

11 листопада 2010 року

     Як правильно укласти та розірвати трудовий договір, на що треба звертати особливу увагу при заповненні трудових книжок, що таке колективний договір та яким має бути його зміст – про це розказала заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Тимощенко під час проведення виїзного семінару-тренінгу «Регулювання відносин між роботодавцями та найманими працівниками в межах КЗпП України. Оплата праці в органах місцевої влади».Семінар було організовано Центром підвищення кваліфікації кадрів, він став черговим в серії семінарів даної тематики, цього разу вчилися державні службовці та посадові особи органів влади Ніжинського району. Відкривали навчання керівник апарату Ніжинської райдержадміністрації Тетяна Коник та заступник голови Ніжинської районної ради Сергій Сиводід
     «Питання соціальних стандартів, додержання державних гарантій в оплаті праці є важливими та актуальними для кожного, хто перебуває в трудових відносинах», – було зазначено під час відкриття семінару,саме тому навчання викликало інтерес та пожвавлення аудиторії.

     Час оприлюднення 11 листопада 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 9 листопада 2010р.

9 листопада 2010 року

     9 листопада на теренах нашої держави відзначається День української писемності та мови. З нагоди свята в Центрі підвищення кваліфікації кадрів відбулася міжрегіональна відеоконференція «До дня української писемності та мови». В заході окрім Чернігівського Центру взяли участь представники аналогічних закладів Кіровограда, Миколаєва та Тернополя. Під час конференції до слова запрошувались працівники органів влади, освітяни, представники вищих навчальних закладів. Широко та різноаспектно протягом двох годин було обговорено тему української мови: дискусія точилася навколо питання двомовності українського населення, якості викладання української мови у школах та вузах, рівня володіння державною мовою посадовцями, не оминули увагою учасники конференції і питання історії та розвитку української мови. Червоною ниткою інтерактивної зустрічі стала думка про те, що без мови не може бути культури, мова є головним атрибутом державності та вимагає до себе відповідного ставлення як до державної справи.
     Також до Дня української писемноті та мови в Центрі діє виставка літератури, де слухачі Центру та всі бажаючі можуть ознайомитись з книгами філологічної тематики, пригадати правила з лексики, граматики та орфографії, прочитати дані з історії української мови та літератури.

     Час оприлюднення 9 листопада 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052

Новини за 2 листопада 2010р.

2 листопада 2010 року

     2 листопада в Центрі підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання за програмою тематичного короткотермінового семінару «Питання щодо роботи зі зверненнями громадян». Семінар проходить для спеціалістів виконавчих апаратів районних рад, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, відповідальних за роботу зі зверненнями громадян.
     За два дні навчання спеціалісти разом з начальником відділу кадрової роботи та із зверненнями громадян апарату обласної ради Надією Панич обговорять питання правового забезпечення роботи зі зверненнями громадян в органах місцевого самоврядування та разом з заступником начальника відділу роботи із зверненнями громадян апарату облдержадміністрації Ніною Пригарою з’ясують обов’язки органів державної влади місцевого самоврядування щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення, а також дізнаються про організацію роботи зі зверненнями громадян в обласній державній адміністрації.
     Про практичні аспекти роботи зі зверненнями громадян в органах місцевого самоврядування слухачам розкаже старший інспектор з питань розгляду звернень заяв і скарг та особистого прийому громадян відділу кадрової роботи та із зверненнями громадян апарату обласної ради Валентина Д’яченко.

     Час оприлюднення 2 листопада 2010 року
     Виконавець: Фесенко М.В.
     конт. тел. (0462) 676 052