Новини за 2 грудня 2010р.

2 грудня 2010 року

Німецький досвід у сфері економічної діяльності територіальних громад

висвітлив професор, доктор, референт Фонду Ганса Зайделя Юрген Вальцьсхофер під час перебування в Чернігові.
     В рамках навчання начальників організаційних відділів районних рад, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, резерву на посади заступників голів райдержадміністрацій в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів пан Вальцьсхофер детально ознайомив присутніх з бюджетним планом як виразом фінансової економії територіальних громад, з його структурою та процедурою розробки. Викладач детально зупинився на питаннях видатків та надходжень до бюджету, розглянув видатки на персонал, поточні загальні та адміністративні витрати, соціальні виплати, платежі по відсотках, інвестиції в основні фонди та інші видатки. Також було проаналізовано такі надходження до німецьких бюджетів як податки, державні дотації, збори та внески, залучення кредитів.
     Державні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування мали змогу детально ознайомитися і з господарчою діяльністю територіальних громад, з її принципами, зокрема, принципом субсидіарності, механізмами приватизації, формами господарчої діяльності, приватно-публічним партнерством.
     Окремим блоком стало навчання посадових осіб Чернігівської міської ради, її виконавчих органів. Посадовці познайомилися з загальними аспектами місцевого самоврядування як основи демократичного розвитку, місцевими фінансами і бюджетами, економічною діяльністю територіальних громад на прикладі Німеччини.
     «Ми повинні думати як комерсанти, але діяти в межах закону, тобто, заробляти гроші, але не для себе, а для своєї громади» – підсумував Юрген Вальцьсхофер німецьку політику у сфері економічної діяльності територіальних громад.

     Час оприлюднення 2 грудня 2010 року
     Виконавець:Чабак Л.А.
     конт. тел. (0462) 676 052

***

     Семінар «Транскордонне та єврорегіональне співробітництво рубіжних областей» відбувся 2 грудня на базі Семенівської районної державної адміністрації. Він став першим у низці виїзних заходів на 2010 рік, організованих Центром в рамках Державної цільової програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської інтеграції України на 2008—2011 роки.
     Учасники семінару, а це голови територіальних громад Семенівського району, отримали уявлення про поняття транскордонного співробітництва та особливості його застосування на практиці, дізналися про особливості фінансування проектів транскордонного співробітництва, проаналізували вимоги до розроблення проекту транскордонного співробітництва. Практична складова семінару дала можливість слухачам спробувати свої сили у написанні проектів.
     Проводив семінар начальник відділу зовнішніх зносин, зовнішньо-економічної діяльності та міжрегіонального співробітництва головного управління економіки обласної державної адміністрації Ярослав Охріменко.
     «Розробка та реалізація проектів транскордонного співробітництва вимагають чималих зусиль, але результат цього вартий» – зробили висновок учасники семінару.

     Час оприлюднення 2 грудня 2010 року
     Виконавець: Коваленко Н.В.
     конт. тел. (0462) 676 052