Новини за 1 лютого 2011р.

2 лютого 2011 року
ЗУСТРІЧ З АВТОРАМИ СЕРІЇ КНИГ«ЄВРОПЕЙСЬКЕ МІСТО»

     відбулась в приміщенні Обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка».
     Автори науково-популярних видань, провідні науковці, історики, краєзнавці Чернігівщини зустрілися з читачами бібліотеки, освітянами, всіма тими, хто цікавиться історією рідного краю.
     До уваги присутніх були представлені видання «Чернігів – європейське місто», «Ніжин – європейське місто», «Короп – європейське місто», «Сосниця – європейське місто». Всі вони об’єднані загальною ідеєю пошуку європейської ідентичності міст та містечок Чернігівщини, що мають давню історію. Видання являють собою невеликі нариси, що розкривають європейські контексти історії населених пунктів.
     Відкрив презентацію директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, який наголосив на необхідності та корисності появи такого роду видань, які виходять за підтримки Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, державних підприємств, установ і організацій, громадської організації «Сіверський інститут регіональних досліджень», Центру європейської інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка, МФ «Відродження», які доклали значних зусиль для видання представлених праць.
     Про зміст видань та історію рідного краю розповіли автори праць. Вони розкрили європейські контексти історії населених пунктів, поділилися досвідом написання вищезазначених нарисів та своїми творчими планами на майбутнє.
     «Україна завжди була частиною Європи, починаючи від архітектурних споруд і завершуючи рівнем культурного спілкування. Цей зв’язок намагалися перервати штучно, шляхом відрізання її від Європи», – зазначив Сергій Лепявко, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, автор книги «Чернігів – європейське місто». За його словами, головна ідея створення видання полягає у необхідності донести інформацію про історично значущі події Чернігівщини і традиції, що сягають глибини століть, але проявлені у сьогоденні, до сучасного читача.
     На думку учасника презентаційного заходу Григорія Самойленка, доктора філологічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, завідувача кафедри світової літератури та історії культури Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, при написанні книги «Ніжин – європейське місто» важливим було відображення культурно-просвітницьких заходів та історичних подій, які мали місце в Ніжині в минулі роки, що зв’язувало це місто з багатьма містами Європи та зробило його містом європейського значення. «Автори представленої серії видань здійснили важливу справу, почавши говорити про історію наших міст і містечок, яка створювалася віками на тлі Європи. Ми повинні пишатися тим, що наш край гідно вписується в європейський простір», – зазначив автор книги «Ніжин – європейське місто».
     «Зазначену справу варто продовжувати – зробили висновок учасники зібрання – оскільки на Чернігівщині існує значна кількість міст і містечок зі старовинною історією та європейськими зв’язками, які чекають на свого дослідника».


     Час оприлюднення: 2 лютого 2011 року
     Виконавець: Ребенок А.М.
     конт. тел.: (0462) 676 052