В Козельці і Корюківці вивчали антикорупційне законодавство.

30 вересня 2011 року
В Козельці і Корюківці вивчали антикорупційне законодавство.

На цьому тижні пройшли два семінари під назвою «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування Козелецького та Корюківського району.

Проводили семінари заступник начальника юридичного відділу апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Михайлівна Мужикова та головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергій Олександрович Меженний.

До порядку денного навчання були винесені такі питання: соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні та світовий досвід у сфері боротьби з корупцією; реалізація державної політики у сфері запобігання та протидії проявам корупції; система корупційних правопорушень в Україні; особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень. Учасники семінару обговорювали історичний ракурс корупції та міжнародний досвід протидії їй та запобігання, мали змогу отримати роз’яснення щодо того, як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України.

Із зазначеної тематики тренінгу кожен учасник отримав навчально-методичні збірники, розроблені Центром підвищення кваліфікації кадрів та диски з відповідними методичними матеріалами.

Час оприлюднення: 30 вересня 2011 року.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Відеоконференція до Європейського тижня місцевої демократії

29 вересня 2011 року
Відеоконференція до Європейського тижня місцевої демократії

Відеоконференція під назвою «Регіональний досвід проведення європейського тижня місцевої демократії в Україні (ЄТМД) та міжнародне співробітництво у сфері місцевого самоврядування з європейськими партнерами» відбулася в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Захід організовано Сіверським інститутом регіональних досліджень спільно з Центром європейської інформації обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», у партнерстві з Івано-Франківським та Севастопольським центрами перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

«Метою проведення даного заходу є обмін думками між органами державної влади, місцевого самоврядування, освітянами, громадськістю з приводу народження традиції проведення ЄТМД в Україні та вироблення спільних пропозицій щодо проведення тижня місцевої демократії надалі» – зазначив Богдан Волошинський – директор Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Зокрема, учасниками заходу стали представники управлінь юстиції, внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, обласної ради та обласної державної адміністрації, управлінь державної служби, громадських організацій, науковці.

В рамках відеоконференції прозвучав виступ доктора Юргена Вальхсхьофера – бургомістра з понад десятилітнім досвідом. Він розповів, що в Німеччині традиція ЄТМД існує вже більше двохсот років, але офіційно відзначається тільки з 2005 року. Також представник Німеччини зазначив, що європейські тижні місцевої демократії та міжнародне співробітництво у сфері місцевого самоврядування це складна політична конструкція, яку неможливо зробити за тиждень або рік.

Демократія – це процес, який потрібно підтримувати кожного дня своїми вчинками, своєю участю. Але в Україна не готова говорити про наявність місцевої демократії. Про відсутність демократії свідчить недосконале законодавство України, свідомість кожної людини. Тобто люди не бажають брати участь у формуванні української демократії – зазначили колеги Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Наступний блок відеоконференції було присвячено обміну досвідом проведення європейських тижнів місцевої демократії протягом 2008-2010 років та розповідям про заходи, які проводилися. В Івано-Франківську це видання збірників по проведенню ЄТМД, круглий стіл на тему: «Європейські орієнтири на місцеве самоврядування», науково-практичний семінар спільно з Фондом Ганса Зайделя. У 2011 році в день відкриття європейського тижня місцевої демократії планують зробити круглий стіл в обласній Івано-Франківській бібліотеці. А першим заходом на початку тижня – виїзний семінар в район. Севастополь зазначив, що до європейського тижня місцевої демократії проводилися відкриті засідання рад, пленарні засідання, проведення уроків в середніх школах депутатами, зустрічі з молоддю з приводу вирішення проблем та завдань на місцевому рівні. На 2011 рік запланована науково-практична конференція яка присвячена 15-річчю Севастопольського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, а також презентація фільму «Європейські принципи місцевої демократії», видання методичної інформації, збірників, буклетів, які стосуються європейського тижня місцевої демократії.

Під час виступів учасників відеоконференції прозвучала ціла низка пропозицій щодо форм його відзначення у наступні роки, які обов’язково будуть враховані та проведені спільними зусиллями учасників.

Час оприлюднення: 29вересня 2011 року

Виконавець: Cірик А.С.

конт. тел.: (0462) 774 312

***

27 вересня Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг «Депутат місцевої ради: статус, повноваження, організація роботи» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади, інших категорій слухачів за визначенням Талалаївського району

У відкритті семінару-тренінгу взяли участь Дзюбан Юрій Володимирович – голова Талаллаївської районної ради, який акцентував увагу на значимості теми семінару для депутатів районної ради та посадових осіб місцевого самоврядування, які, в свою чергу, хочуть серйозно поглибити свої знання, покращити ефективність своєї діяльності та отримати відповіді на актуальні питання, а також Плюта Оксана Петрівна – заступник голови Талаллаївської районної державної адміністрації.

Під час семінару, який провела Негода Олександра Іванівна – заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату Чернігівської обласної ради, велику увагу приділено питанням, які стосуються повсякденної роботи місцевих обранців при виконанні депутатських повноважень.

Слухачі мали можливість отримати знання, практичні навички щодо: порядку внесення і розгляду депутатських запитів та звернень; участі депутатів у діяльності ради й організації роботи постійних та інших комісій; взаємовідносин обласної та районної рад з територіальними громадами сіл, селищ, міст в системі органів місцевого самоврядування тощо.

Час оприлюднення: 29 вересня 2011 року.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676 052

Новини за 28 вересня 2011р.

28 вересня 2011 року

28 вересня у м. Ніжин Програма НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців та Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відкрили навчальний курс «Менеджер з рекламно-видавничої діяльності». Навчання проводитиметься на базі Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України.

У відкритті курсів взяв участь заступник менеджера «Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців» Юрій Матяш. Він розказав слухачам про мету та джерела фінансування програми, про географію проведення курсів, результати роботи.

Володимир Бойко, директор Центру підвищення кваліфікації кадрів, повідомив, що в м. Ніжин навчання такого роду проводиться вдруге. В минулому році тут пройшло навчання за курсом «Англійська мова». Тепер впродовж майже двох місяців слухачі опановуватимуть курс, зміст якого спрямований на вивчення програм комп’ютерної верстки, графіки, дизайну.

Тримав слово і заступник командира спеціального авіаційного загону Іван Коробка. Він визначив необхідність та актуальність такого роду навчань як для професійного вдосконалення так і для особистісного росту.

«Я думаю ви використаєте свій шанс здобути знання. Бажаю вам успіхів у цьому навчанні», – підсумував Сергій Болдирев, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи обласної державної адміністрації.

Програма навчання є частиною співробітництва між Україною та НАТО у сфері перепідготовки та адаптації до цивільного життя військовослужбовців. Курс триватиме два місяці і фінансуватиметься НАТО.

Час оприлюднення: 28 вересня 2011 року

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Прозора бюрократія. Школа державного службовця»

22 вересня 2011 року

«Прозора бюрократія. Школа державного службовця»

Дводенний семінар за даною тематикою проходить сьогодні на базі Центру підвищення кваліфікації кадрів і призначений для державних службовців та представників органів місцевого самоврядування. Захід проводиться за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні, Центру політичних студій та аналітики, партнерства громадських організацій «Новий громадянин» та Центру підвищення кваліфікації кадрів.

У відкритті семінару взяли участь заступник керівника апарату Чернігівської облдержадміністрації Юрій Музика, координатор проекту в Чернігівській області Олександр Кодола та Директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран..

Програмою семінару передбачено вивчення питань, що торкаються відкритості доступу до інформації, систематизації видів інформації, якими володіють органи влади. Учасники семінару також проводитимуть вільні дискусії з проблем організації роботи органів влади, оприлюднення інформації органом влади, системи обліку документів, реєстру службової інформації та ін.

Час оприлюднення:22 вересня 2011 року.

Виконавець: Ребенок А.М.

конт. тел.: (0462) 676 052

***
В Городні та Ічні пройшли семінари по корупції

Семінар під назвою «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» відбувся для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування Городнянського та Ічнянського району.

Учасники навчання обговорили історичний ракурс корупції та міжнародний досвід протидії їй та запобігання, мали змогу отримати роз’яснення щодо того, як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України. На семінарах також розглядалися питання реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії проявам корупції, особливостей відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Проводили семінари заступник начальника юридичного відділу апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Михайлівна Мужикова, головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергій Олександрович Меженний, головний спеціаліст виконавчого апарату обласної ради Андрій Олександрович Гулий.

ІІз зазначеної тематики тренінгу кожен учасник отримав навчально-методичні збірники, розроблені Центром підвищення кваліфікації кадрів та диски з відповідними методичними матеріалами.

Час оприлюднення:23 вересня 2011 року.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676 052