Міжрегіональна веб-конференція «Вивчення кращих управлінських практик та обмін успішним регіональним досвідом органів місцевого самоврядування»

23 березня 2012 року
Міжрегіональна веб-конференція «Вивчення кращих управлінських практик та обмін успішним регіональним досвідом органів місцевого самоврядування»

«Територіальна громада – то живий організм. Його життя значною мірою залежить від того, як швидко ми зможемо зорієнтуватися у світі що змінився, як працюватиме голова, чи розумітимуть і підтримуватимуть його ініціативи земляки», – таку думку висловив Старунський сільський голова Богородчанського району Івано-Франківської області Іван Мосюк під час міжрегіональної веб-конференції «Вивчення кращих управлінських практик та обмін успішним регіональним досвідом органів місцевого самоврядування». Привели її три центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів – Чернігівський, Миколаївський та Івано-Франківський для голів територіальних громад, що нині є слухачами закладів.

В роботі віртуального «круглого столу» взяли участь керуючий справами виконавчого апарату Чернігівської обласної ради Сергій Фесенко, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій, в.о. начальника головного управління економіки Миколаївської облдержадміністрації Михайло Тульський, сільські голови, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій.

Колеги зустрілися в такий спосіб для обміну успішними практиками, що існують у різних регіонах України, насамперед із такого важливого напряму як реалізація проектів місцевого розвитку, а саме: облаштування водогонів, ФАПів, будинків творчості, туристичних центрів, застосування енергозберігаючих технологій, розвитку зеленого туризму, вирішення соціальних проблем та багато іншого корисного. Як з’ясувалося, минулого року Івано-Франківська область зайняла перше місце щодо обсягів залучених коштів за конкурсами Фонду сприяння місцевого самоврядування України, а Миколаївська – за кількість поданих проектів. Більше того, за весь час існування такої форми роботи половина територіальних громад Прикарпаття в різні роки подавали свої проекти, лише минулого року – 48, 11 з них виявилися успішними. Чернігівщина минулого року виграла п’ять таких проектів.

Наголошувалося й на існуючих проблемах, насамперед, пов’язаних з тим, що місцеві органи влади мають забезпечити свою частку у співфінансуванні проектів, а також кадровому потенціалі та його можливостях. Промовці від областей зазначали – крім державних є ще міжнародні кошти: проекти ПРООН, Європейського Союзу. Треба вчитися залучати їх, розширяти наявне коло, а головне – бажати працювати і не боятися нового напряму роботи. Більше того, обласна та районі влади можуть започатковувати власні конкурси – такі приклади наводилися.

Веб-конферецнія тривала вдвічі більше запланованого часу. Її учасники прийшли до висновку про необхідність продовження діалогу та обміну між органами місцевого самоврядування різних регіонів України для поєднання їх зусиль з питань місцевого розвитку.

Час оприлюднення: 22 березня 2012 р.

Виконавець:Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052